Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru EMIL P. – Caransebeș: „Am o rană din care curge un lichid apos”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimate domn, din descrierea problemei dum­nea­voastră, se pare că suferiți de boala numită ulcer varicos. Este un tip de rană care survine la gambele oa­me­nilor care suferă de insuficiență ve­noa­să, adică varice, cum este și cazul dumneavoastră. Există mai multe feluri de ulcere la nivelul gambelor – arteriale, dia­be­tice, infla­matorii și cance­roase. Se consideră că ulcerele varicoase se datorează unei presiuni crescute la nivelul vene­lor gambei, având drept conse­cință afectarea va­selor foarte mici cutanate. Printre al­tele, se pro­duce o eliminare de lichid din acele vase mici, care conduce la umflarea gambelor. Prin urmare, țesuturile cuta­nate suferă și se pot produce ulce­re. Scurgerea de lichid este unul dintre simpto­mele importante la această boală. Factorii de risc pentru ulcerele varicoase sunt:

• Vârsta – odată cu vârsta apare sedentaris­mul, care duce la creș­terea riscului de a se pro­duce ulcer.

• Obezitatea – se asociază sedentaris­mu­lui, dar se dato­rează și unui blocaj parțial de re­tur sangvin prin vene.

• Fumatul – lezează vasele sangvine în ge­neral.

• Antecedent de tromboză (cheaguri) în vene.

• Traumatism la nivelul gambelor.

• Prezența venelor vari­coase.

Simptomele și semnele ul­ce­relor varicoase: • durere la nivelul ulcerelor; • curgerea de lichid din rană (poate fi urât mirositor, închis la culoa­re); • durere crescută (în cazul unei infecții).

Ulcerele varicoase de lungă durată prezintă riscul de a deveni canceroase – atenție! Ele se pot găsi oriunde pe gambă, dar cel mai adesea apar în zona de deasupra maleolei interne (pe fața internă a gambelor, deasupra gleznei).

Sfaturi și remedii naturiste:

• Încetarea fumatului.

• Purtarea ciorapilor medi­ci­nali con­tra vari­celor, care exer­ci­tă presiune gra­dată, pentru a îm­piedica stagna­rea sân­ge­lui în vene.

• Mișcarea fizică ajută la re­tu­rul mai eficient al sângelui către inimă, îm­pie­­di­când stag­na­rea la nivelul venelor. Există exerciții simple, la nivelul glez­ne­lor (ridi­cări și coborâri pe vârfuri, rotirile labelor picioarelor), care cresc fluxul sangvin.

• Scăderea în greutate – îm­bu­nă­tă­țește circu­lația sangvină.

• Dieta este foarte importantă, deși rar dis­cutată în legătură cu ulcerele va­ri­coase. Regimurile mo­derne conțin foar­te multe ali­mente prelucrate și pline de za­hăr, ceea ce poate provoca infla­mația pe­re­ților venelor, cu risc sporit de trombo­ză. Die­tele trebuie să fie 80% vegetariene.

• Suplimentele cu zinc și vitamina C contri­buie la vindecarea mai rapidă a ulcerelor.

• Plante medicinale – Aloe vera, Calendula pot contribui la vindecarea ulcerelor. Extrasele de sâmburi de viță de vie, de Ginkgo biloba sau casta­ne pot întări pereții venelor și ai vaselor mici. Mă­ta­sea de porumb sau coada-calului pot fi de folos pentru a reduce edemul gambelor.

• Pomanda Miculicz este un tratament local foarte bun, conține balsam de Peru și nitrat de argint, excelente pentru ulcere greu vindecabile.

• Lipitorile sunt excelente. Ele se folosesc și în chirurgia reparatorie, pentru a împiedica acu­mu­la­rea de sânge în zonele tratate. Același prin­cipiu poa­te sta și la baza folosirii lor în ulcere varicoase.

• Acupunctura este foarte bună pentru va­rice, căci tratează simptomele de durere și poate reduce acumularea de sânge în zonele afectate.

• Homeopatia este și ea foarte bună pentru varice și ulcere varicoase. Pot fi utile medica­mente precum = Aesculus hippocastanum, Hama­melis, Lachesis, Sepia (pentru insuficiență venoasă). Însă, atât pentru varice, cât și pentru ulcere, un tratament homeopatic constituțional poate produce o amelio­rare (nu și vindecare) durabilă.

Fiindcă ulcerele varicoase pot fi confundate cu alte tipuri de ulcere, inclusiv cu cele can­ce­roa­se și diabetice, este bine să vă adresați medi­cului în cazul că prezentați asemenea suferințe.

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722.73.52.72, e-mail: [email protected], www.san-med.ro

„Nu vreau să surzesc la doar 30 de ani!” (Răspuns pentru M.T. – Botoșani)

Otita medie acută supurată de care suferiți dvs. este o afecțiune caracterizată prin    inflamația acu­tă a mu­coa­sei casei tim­pa­nu­lui și trom­pei lui Eustachio, cu de­but rapid și tablou clinic alar­mant: durere, febră, scurgeri, hipoacu­zie (scă­de­rea auzului).

Cauzele cele mai frecvente pentru apariția otitei supurate sunt:

• Alergia – prin procesul inflamator pe care îl determină, duce la înfundarea nasului și la perturbarea consecutivă a func­ției trompei lui Eustachio.

• Infecțiile virale sau bac­teriene ale căilor respiratorii su­perioare  (ex: adenoidită, amig­dalo-faringită, rino­sinu­zite etc.).

• Vegetațiile adenoidiene, amigdalita cro­ni­că, deviația de sept nazal, poli­po­za nazală, rinita cro­nică hi­per­trofică etc., afecțiuni care sunt diagnos­ticate de medicul ORL-ist.

• Plânsul sau suflarea inco­rectă a nasului – favorizează îm­pingerea secrețiilor în trompa lui Eus­tachio, antrenând obstruarea acesteia și accen­tuarea infecției. O posibilă cauză în apariția otitei poate fi „tragerea permanentă a nasului”.

• Spălătura auriculară, fă­cută în scopul de a extrage un dop de ceru­men sau un alt corp străin, poate vehicula germenii patogeni din ca­nalul auditiv ex­tern în căsuță, pro­ducând ast­fel otita medie (a se evita pătrun­derea apei în ureche!).

Planul terapeutic se poate sche­matiza astfel:

• Asanarea medico-chirurgicală a focarelor infecțioase din căile aeriene superioare.

• Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie) sau Rhinoil (extract de eucalipt, mentă, camfor), Ocnasept – aerosolo-aromaterapie cu soluție salină cu ex­tract din 8 plante medicinale aromatice sau inhalații cu eucalipt.

• Recoltarea secreției otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.

• Toaletă locală, aspirația secrețiilor, urmată de pansament auricular.       

• Instilații de antiseptice (Betadine) și Pro­po­lis (soluție 10%, care are acțiune antimi­cro­bi­a­nă, anti­fungică, antivirală, regeneratoare tisu­lară, antiinfla­matorie și imunostimulentă), nu direct, ci prin pansamente    auriculare.

• Susținerea terenului imunologic cu Imu­norezistan (extract din echinacea).

• Aerosoloterapie salină la Ocna Sibiului, pen­tru evitarea recurențelor.

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

„Caut tratament homeopat sau remedii gemoterapice pentru adenom de prostată” (Răspuns pentru GHEORGHE – Bucureşti)

Stimate domn, pentru încetinirea evoluţiei afec­­ţiunii de care dumneavoastră suferiţi, dar şi ca suport imunitar, medicii tera­pe­uţi din cadrul Cabinetului de Medi­cină Complementară Imu­nyze vă recomandă gama de su­pli­mente ali­mentare Imunyze, 100% na­tu­ra­le, având ca sub­stan­ţă activă Imu­no­glo­bulina Y avi­a­ră. Produ­sele din gama Imu­nyze de­ţin speci­fi­citate faţă de o paletă largă de in­fec­ţii bacte­riene, micotice şi virale, precum şi efect anti­­in­flamator şi imunomodulator, fiind un spri­jin în lupta cu afecţiunile neoplazice, aşa cum este şi ade­nomul de prostată de care dumnea­voastră suferiţi. Multă sănătate!

„După un AVC, am rămas cu hemipareză şi cu un picior umflat” (Răspuns pentru RADU G. – Feteşti, jud. Ialomiţa)

Stimate domn, un produs natural cu efect anti­inflamator deosebit este supli­men­tul alimentar ROdia, fabricat de o companie spe­­­cia­lizată în medicamente şi suplimen­te ali­men­tare de uz uman şi vete­rinar. Pro­dusul ROdia este condiţionat sub formă de com­primate, se adminis­trea­ză un compri­mat dimineaţa şi unul seara, timp înde­lun­gat şi fără pauză, respectiv o pe­rioadă de cel puţin 1 lună de zile, însă în cazul dum­nea­voastră este nece­sar un tra­tament mult mai îndelungat, având în vedere că suferiţi de mult timp de aceste afec­ţiuni. Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.