• Ficatul ne detoxifică, ajută la digerarea grăsimilor și ne furnizează energie și proteine. În perioada de toamnă-iarnă, când farfuriile sunt mai pline cu carne decât cu legume, el trebuie ajutat. Ficatul nu produce durere, dar suferă în tăcere dacă nu îl luăm în seamă. El trebuie sprijinit constant, folosindu-ne de ajutorul pe care ni-l oferă remediile naturiste •
1. Mâncați zilnic un măr

Celebrul măr mâncat zilnic ne menține sănătoși și ne protejează totodată împotriva leziunilor hepatice. Datorită polifenolilor care se găsesc în aceste fructe, merele proaspete și sucul de mere, cu coloritul său natural tulbure, acționează ca un scut protector împotriva toxinelor. Un măr sau un pahar mic de suc de mere pe zi este suficient. Din cauza fructozei, care dăunează ficatului când e consumată în cantități mari, nu este recomandabil să bem prea mult suc.
2. Amidonul rezistent
Alimentele care conțin mult amidon greu de digerat au un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal și pot chiar să prevină boala ficatului gras non-alcoolic. Prin urmare, e bine să încercăm să includem la fiecare masă un pumn de carbohidrați „sănătoși”. Între aceștia se numără cerealele integrale, leguminoasele, bananele verzi și legumele bogate în amidon, precum topinamburul. Dacă orezul sau pastele sunt gătite cu o zi înainte, conținutul lor de amidon rezistent crește.
3. Poțiune din năvalnic
Hildegard von Bingen, călugărița germană cea pricepută în ale plantelor, considera limba-cerbului, cunoscută și sub numele de năvalnic, un remediu util pentru ficat. Pentru prepararea poțiunii, fierbeți 12 g de năvalnic uscat în 2 litri de vin, timp de 5 minute. Adăugați 200 g miere și aduceți din nou la punctul de fierbere. Măcinați fin 50 g de coajă de scorțișoară și 10 g de piper și adăugați-le în poțiune. Dați în clocot și strecurați băutura în sticle cât e încă fierbinte. Depozitați poțiunea într-un loc răcoros. Beți câte 1 pahar de lichior (2 cl) înainte și după mese.
4. Consumați fructoză cu moderație
În cantități prea mari, fructoza duce în timp la îngrășarea ficatului. Ea se găsește în principal în băuturile răcoritoare și în alimente semipreparate. Deși fructoza se găsește și în fructe, în cazul acestora ea este legată de fibre, astfel încât este absorbită mai lent de organism. Evitați însă excesul de suc de fructe.
5. Evitați alcoolul

Efectele nocive ale excesului de alcool asupra ficatului sunt bine-cunoscute, însă ele continuă să fie subestimate. Alcoolul trebuie evitat complet timp de trei zile pe săptămână, iar în restul zilelor se aplică regula de a bea maximum 5 ml de alcool în cazul femeilor sănătoase și 25 ml în cazul bărbaților sănătoși. Tot ce depășește această cantitate e nociv.
6. Beți multe lichide
Cantitățile mari de lichide ajută atât rinichii, cât și ficatul să elimine toxinele. Ideal este să bem apă plată și să facem o cură bând zilnic o ceașcă de ceai hepatic. Pentru a prepara ceaiul, amestecați frunze de mentă și coada-șoricelului, rădăcină de păpădie și frunze de anghinare, turnați apă clocotită peste 1 linguriță din acest amestec și lăsați la infuzat timp de 15 minute.
7. Dieta împotriva ficatului gras
Valorile hepatice pot fi îmbunătățite în mod măsurabil până și cu o dietă de numai o săptămână, precum cea cu supă sau cu suc de legume. O dietă de șase săptămâni, în timpul căreia evităm alcoolul, zahărul și grăsimile animale, ne poate ajuta să revenim la valori hepatice normale. Un stil de viață care include postul intermitent este, de asemenea, benefic pentru ficat.
8. Ficatului îi place gustul amar

Substanțele amare de origine vegetală ajută ficatul, deoarece stimulează formarea bilei și golirea vezicii biliare. Ele se găsesc în ghințura galbenă, în pelin și în păpădie, dar și în salate, precum cea de cicoare, andive și radicchio.
9. Compresă pentru ficat
După un festin cu multe dulciuri, alimente grase și alcool, ficatul are nevoie de un sprijin special, de exemplu, sub forma unei comprese. Înmuiați un prosop mic în apă sărată fierbinte, stoarceți-l un pic și așezați-l pe partea dreaptă a abdomenului superior. Acoperiți-l cu un prosop uscat și puneți deasupra o sticlă de apă fierbinte sau o pernă încălzitoare. Întindeți-vă într-o poziție confortabilă și lăsați compresa să acționeze timp de o jumătate de oră.
10. Cura cu armurariu
Fructele armurariului protejează și regenerează ficatul. Întrucât ingredientele se dizolvă greu în apă, ele se administrează de obicei sub formă de capsule. O altă variantă este să zdrobiți zilnic într-un mojar 1 linguriță de fructe uscate și să le amestecați în mâncare – ideal e să urmați o cură de 6 săptămâni.