Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi pentru un ficat sănătos

• Ficatul ne detoxifică, ajută la digerarea grăsimilor și ne fur­nizează energie și proteine. În perioada de toamnă-iarnă, când farfuriile sunt    mai pline cu carne decât cu legume, el trebuie ajutat. Ficatul nu produce durere, dar suferă în tăcere dacă nu îl luăm în seamă. El trebuie sprijinit constant, folosindu-ne de ajutorul pe care ni-l oferă remediile naturiste •

1. Mâncați zilnic un măr

Foto: Shutterstock – 3

Celebrul măr mâncat zilnic ne menține să­nătoși și ne protejează totodată îm­potriva leziunilor hepatice. Datorită poli­fenolilor care se găsesc în aceste fructe, merele proaspete și sucul de mere, cu coloritul său natural tulbure, acționează ca un scut protector împotriva toxinelor. Un măr sau un pahar mic de suc de mere pe zi este suficient. Din cauza fructozei, care dăunează ficatului când e consumată în cantități mari, nu este recomandabil să bem prea mult suc.

2. Amidonul rezistent

Alimentele care conțin mult amidon greu de digerat au un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal și pot chiar să prevină boala fi­catului gras non-alcoolic. Prin urmare, e bine să încercăm să includem la fie­care masă un pumn de car­bohidrați „sănă­toși”. Între aceș­tia se numără ce­realele in­te­grale, legu­mi­noasele, ba­na­nele verzi și le­gumele bogate în amidon, precum topinamburul. Dacă ore­zul sau pastele sunt gătite cu o zi înainte, conținutul lor de amidon rezistent crește.

3. Poțiune din năvalnic

Hildegard von Bingen, călugărița germană cea pricepută în ale plantelor, considera limba-cerbului, cunoscută și sub numele de năvalnic, un remediu util pentru ficat. Pentru prepararea poțiunii, fier­beți 12 g de năvalnic uscat în 2 litri de vin, timp de 5 minute. Adăugați 200 g miere și adu­ceți din nou la punc­tul de fier­bere. Mă­ci­nați fin 50 g de coajă de scor­țișoară și 10 g de piper și adă­u­gați-le în po­țiune. Dați în clocot și strecu­rați bă­utura în stic­le cât e încă fierbinte. Depo­zitați poțiunea într-un loc răcoros. Beți câte 1 pahar de lichior (2 cl) înainte și după mese.

4. Consumați fructoză cu moderație

În cantități prea mari, fructoza duce în timp la îngrășarea ficatului. Ea se găsește în principal în băuturile răco­ri­toare și în alimente semipreparate. Deși fructoza se găsește și în fructe, în cazul acestora ea este legată de fibre, astfel încât este ab­sorbită mai lent de organism. Evitați însă excesul de suc de fructe.

5. Evitați alcoolul

Efectele nocive ale exce­sului de alcool asupra ficatului sunt bine-cunoscute, însă ele con­tinuă să fie subestimate. Al­coolul trebuie evitat com­plet timp de trei zile pe săptămână, iar în restul zilelor se aplică re­gu­la de a bea maximum 5 ml de alcool în cazul fe­me­i­lor sănătoase și 25 ml în cazul bărbaților să­nă­toși. Tot ce depășește a­ceas­tă cantitate e nociv.

6. Beți multe lichide

Cantitățile mari de li­chide ajută atât rinichii, cât și fi­catul să elimine toxinele. Ideal este să bem apă plată și să facem o cură bând zilnic o ceașcă de ceai hepatic. Pentru a prepara cea­iul, amestecați frunze de mentă și coa­da-șoricelului, rădăcină de pă­pădie și frunze de anghinare, turnați apă clocotită peste 1 linguriță din acest amestec și lăsați la infuzat timp de 15 minute.

7. Dieta împotriva ficatului gras

Valorile hepatice pot fi îmbunătățite în mod măsurabil până și cu o dietă de numai o săp­tămână, precum cea cu supă sau cu suc de le­gume. O dietă de șase săptămâni, în timpul căreia evităm alcoolul, zahărul și grăsimile animale, ne poate ajuta să revenim la valori hepatice nor­male. Un stil de viață care include postul in­termitent este, de asemenea, benefic pentru ficat.

8. Ficatului îi place gustul amar

Substanțele amare de origine vegetală ajută ficatul, deoarece stimulează formarea bilei și go­lirea vezicii biliare. Ele se găsesc în ghințura gal­benă, în pelin și în păpădie, dar și în salate, precum cea de cicoare, andive și radicchio.

9. Compresă pentru ficat

După un festin cu multe dulciuri, alimente grase și alcool, ficatul are nevoie de un sprijin special, de exemplu, sub forma unei comprese. Înmuiați un prosop mic în apă sărată fierbinte, stoarceți-l un pic și așezați-l pe partea dreaptă a abdomenului superior. Acoperiți-l cu un prosop uscat și puneți deasupra o sticlă de apă fierbinte sau o pernă încălzitoare. Întindeți-vă într-o poziție confortabilă și lăsați compresa să acționeze timp de o jumătate de oră.

10. Cura cu armurariu

Fructele armu­ra­riu­lui prote­jează și regenerează fica­tul. În­trucât ingredientele se dizolvă greu în apă, ele se administrează de obi­cei sub formă de capsule. O altă va­riantă este să zdrobiți zilnic într-un mojar 1 linguriță de fructe uscate și să le amestecați în mâncare – ideal e să urmați o cură de 6 săp­tămâni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.