– La masă cu sistemul imunitar –
Sănătatea începe în farfurie

“Răceală” este un cuvânt care, de fapt, ne induce în eroare pentru că, în realitate, nu frigul este cel care ne îmbolnăvește. Faptul că înghețăm timp de o jumătate de oră într-o stație de autobuz sau că ne trage curentul într-o stație de metrou nu e de ajuns pentru a ne face să ne alegem cu tuse și nas înfundat. Atunci de ce ne îmbolnăvim mai des toamna și iarna? Doi factori joacă un rol important în această privință. Pe de-o parte, din cauza vremii, încărcătura virală este mai mare. Vremea rea specifică acestei perioade, caracterizată prin umiditate ridicată și soare puțin, creează condiții ideale de supraviețuire pentru viruși și alți agenți patogeni. Pe de altă parte, este vorba despre condițiile în care trăim. În sezonul rece, petrecem mai mult timp în spații închise, unde aerul ne usucă mucoasele pentru că folosim sisteme de încălzire. În mod normal, mucoasele sunt protejate de un strat gros de mucus. În absența acestuia, virușilor le este ușor să-și facă de cap și ne îmbolnăvesc. În plus, facem prea puțină mișcare în aer curat, iar acesta este un alt factor care ne slăbește sistemul imunitar. Iar în aceste condiții, ne poate afecta chiar și un număr redus de agenți patogeni. Nivelul imunității scade.
Dar ce legătură au toate acestea cu alimentația? O legătură specială! În primul rând, intestinul este cel mai mare și cel mai important organ imunitar, adăpostind un tezaur imens de celule imunitare. În al doilea rând, alimentația e decisivă pentru modul în care funcționează sistemul nostru imunitar.
1. Regula generală: un gram de proteine pe zi
Proteinele sunt substanțele de bază ale tuturor celulelor (inclusiv ale celulelor imune). Ele sunt responsabile pentru procesul de creștere, stimulează mușchii și joacă totodată un rol în apărarea împotriva agenților patogeni. Atunci când nu dispunem de suficiente proteine, ne confruntăm cu o lipsă de energie. În cazul surselor de proteine animale, ar trebui să fim mereu atenți la conținutul de grăsimi, astfel încât echilibrul caloric să fie unul adecvat.
Peștele slab, carnea slabă, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și ouăle, care au un conținut ridicat de proteine, sunt apte să susțină sistemul imunitar. Dar din meniul nostru zilnic ar trebui să facă parte și proteinele pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele, cerealele, nucile sau tofu.
Recomandabil este să consumăm zilnic 0,8 până la 1 gram de proteine per kilogram de greutate corporală. Cum reușim? Pentru ca aportul de proteine să fie bine distribuit pe parcursul zilei, fiecare masă trebuie să includă o sursă de proteine. Pentru micul dejun, este ideal un müsli sau un terci din fulgi de ovăz, de preferință cu fructe proaspete sau uscate și cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, chefir sau lapte bătut. La prânz, o porție de paste cu legume sau o mâncărică de cartofi cu ou, pui, brânză sau pește. Variante excelente sunt de asemenea un bol cu leguminoase, tofu și legume sau o salată copioasă cu pește sau ou. Cine dorește poate savura un desert pe bază de brânză de vaci amestecată cu fructe. Seara se recomandă o cină clasică, cu pâine sau chifle din făină integrală, somon, brânză sau hummus și murături.
2. Mai multe fibre: dacă intestinul e sănătos, e sănătos și omul

Potrivit experților, fibrele sunt al doilea factor important pentru o alimentație care susține imunitatea. Și astfel ne întoarcem din nou la subiectul intestinelor. Toate fibrele întăresc sănătatea intestinală și au un efect de reglare a digestiei, însă deosebit de importante sunt cele solubile în apă, capabile să se umfle, precum pectinele din mere, morcovi și pere sau beta-glucanul din fulgii de ovăz. Pentru că aceste tipuri de fibre sunt hrană pentru așa-numitele bacterii intestinale bune, iar acestea, la rândul lor, inhibă proliferarea germenilor patogeni, neutralizează substanțele nocive și produc vitamine esențiale în intestin.
Un efect pozitiv similar îl au și alimentele fermentate. Ele susțin la rândul lor sistemul imunitar, la nivelul intestinelor. Între acestea se numără iaurtul, chefirul și brânza de vaci. O altă hrană perfectă pentru imunitate sunt legumele murate în saramură, precum castraveții, sfecla roșie, varza sau kimchi-ul asiatic (preparat din legume fermentate, varză tradițională chinezească și ridichi coreene). Un alt sfat este să mâncați pâine cu maia, care este la rândul ei un produs fermentat, și face ca pâinea să fie mai sănătoasă și mai ușor de digerat. În fine, de dragul imunității, trebuie să avem grijă să nu ne împovărăm organismul cu substanțe potențial dăunătoare. De aceea, vă recomandăm să nu vă atingeți de alimentele ultraprocesate, gătind în schimb cât mai des acasă, cu ingrediente proaspete.
3. Farfuria cu vitamine și minerale
Regimul nostru alimentar ar trebui să fie astfel conceput încât să nu ajungem să avem carențe. Iar cea mai potrivită în acest sens este o alimentație mixtă echilibrată. Orice deficit de vitamine sau minerale îi dăunează sistemului imunitar. Zece substanțe din hrana pe care o consumăm au o importanță deosebită: vitaminele C, D, A, B6 și B12, acidul folic, precum și mineralele Zinc, Cupru, Fier și Seleniu.
La unele dintre aceste substanțe stăm bine, dar altele pot genera probleme. Veganii și vegetarienii se confruntă adesea cu un deficit de vitamina B12 și al mineralelor Zinc și Fier. Carența de vitamina D este o problemă general răspândită. Nivelurile noastre de vitamina D sunt influențate doar într-o foarte mică măsură de dietă – pentru a o produce, avem nevoie de suficientă lumină solară. Acesta este motivul pentru care specialiștii ne recomandă să luăm 400 până la 500 de unități de vitamina D în fiecare zi, de la “O la P” – adică din Octombrie până de Paște, pentru că iarna pur și simplu nu beneficiem de suficientă lumină solară pentru a produce destulă vitamină D. Zincul se găsește din belșug în fructe de mare, crabi, pește, carne roșie, dar și în nuci și semințe. E bine să ținem seama de faptul că deficitul de Zinc apare în decurs de o săptămână, motiv pentru care este important un aport regulat. Dacă el nu poate fi asigurat din cauza regimului alimentar pe care îl urmăm, e indicat să luăm zece miligrame de Zinc pe zi, ca supliment alimentar. Studiile arată că asta îmbunătățește considerabil răspunsul imun antiviral.
4. Bucătăria pe timpul iernii

Oare cum stau însă lucrurile în privința mâncărurilor noastre preferate din perioada Crăciunului și a iernii? Sunt ele mai degrabă bune sau rele pentru sistemul imunitar? Un lucru este cert: în această perioadă suntem foarte ispitiți să ne dedăm la dulciuri. Nici vinul fiert, nucile coapte și cârnații prăjiți nu sunt tocmai bune pentru sistemul imunitar – ele conțin prea mult zahăr și grăsimi și prea puține proteine, fibre și substanțe nutritive. Dar nu chiar tot ce ne place să mâncăm iarna este rău pentru sănătate. Legumele conservate, murate, obțin puncte datorită fibrelor pe care le conțin și sunt prietenoase cu intestinele. Varza murată este un adevărat stimulent al sistemului imunitar. La rândul lor, nucile și semințele conțin grăsimi valoroase și furnizează și fibre. La toate acestea se adaugă condimentele clasice specifice iernii, precum ienibaharul, cuișoarele, scorțișoara, cardamomul, ghimbirul sau anasonul. Uleiurile lor esențiale îmbunătățesc circulația sanguină, astfel încât prin țesuturi patrulează mai multe celule imunitare.
Un studiu actual arată, de exemplu, că gingerolul din ghimbir face ca sistemul imunitar să fie mai receptiv la stimulii infecțioși. Cu puțin efort, putem face însă ca și cele mai apreciate bucate de Crăciun să fie mai prietenoase cu sistemul imunitar. Ca de pildă pâinea de casă cu fructe uscate, cu maia, cu aluat din făină integrală, nuci, semințe și condimente de Crăciun. Sau sarmalele dietetice, din carne tocată de vițel sau din piept de curcan. Putem combina în voie ingrediente sănătoase, pentru a ne bucura fără remușcări de masa îmbelșugată de Crăciun.
5. Excesul de grăsime dinamitează sistemul imunitar
Însă chiar și atunci când gustările pe care le mâncăm sunt sănătoase, este important să nu întrecem măsura. Excesul de greutate slăbește și sistemul imunitar, deoarece produce niveluri inflamatorii crescute. Ceea ce mulți oameni nu știu este că celulele adipoase au o capacitate limitată, iar când o depășesc, explodează. Drept rezultat, sistemul imunitar este silit să intervină, ceea ce provoacă o inflamație cronică de grad scăzut – inițial doar în țesutul adipos, iar mai târziu în tot organismul. Astfel crește riscul declanșării afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, dar și a bolilor respiratorii. În plus, deși îi putem furniza organismului anumiți nutrienți în exces, în cazul altora ne putem alege cu un deficit. Savurați așadar bunătățile de Crăciun, dar, oricât v-ar fi de greu, încercați să nu le consumați încontinuu și nici în cantități mari.
6. Dieta, mișcarea, somnul: de felul în care trăim depinde rezistența noastră imunitară
În general, deținem controlul asupra multor lucruri. Prin stilul nostru de viață putem influența în proporție de 50 la sută performanța sistemului imunitar, spun specialiștii. Factorii-cheie pentru a face față cu succes provocărilor iernii sunt alimentația, somnul, mișcarea, gestionarea stresului și evitarea drogurilor și a nicotinei. De exemplu, în absența mișcării, celulele imune nu își pot transmite informațiile. Pentru a semnala pericolul și a declanșa o reacție imună, celulele trebuie să traverseze o distanță de până la un metru, pentru a ajunge la cel mai apropiat ganglion limfatic. Problema este că, spre deosebire de sistemul cardiovascular, sistemul limfatic este pasiv. Trebuie să-l activăm prin mișcare și efort muscular. Dacă acest lucru nu se întâmplă, celulele imunitare nu pot funcționa optim. Pentru a fi activi fizic, nu este însă deloc necesar să ne iasă ochii din cap de efort. Ci să reîncepem să facem zilnic mai multă mișcare. Ca să reușim, nu trebuie să facem nimic altceva decât să ne plimbăm în fiecare zi o jumătate de oră.
7. Nutrienții ne întăresc imunitatea

Important de știut: nu există o soluție universală. Experții ne recomandă să determinăm o dată pe an, cu ajutorul analizelor, ce rezerve s-au epuizat și se cer refăcute.
Zincul: printre sursele bune se numără brânza, laptele și ouăle, dar și caju și nucile. Nivelul de Zinc poate să scadă, ajungând la cote critice. Cei care iau un suplimente alimentare cu Zinc ar trebui să țină seama de faptul că doza tolerabilă este de 25 mg pe zi.
Vitamina C: un deficit este foarte puțin probabil. Iarna, ne pot ajuta mai ales varza de Bruxelles, varza creață, spanacul sau sucul de portocale proaspăt stors. Acesta din urmă trebuie consumat fără întârziere, întrucât conținutul de vitamina C scade, atunci când vine în contact cu oxigenul.
Vitamina D: experții sunt cu toții de acord că este foarte probabil să ajungem să ne confruntăm cu un deficit de vitamina D cel târziu până la sfârșitul iernii. Ideal este să apelăm la un supliment din Octombrie până de Paște. Întrebați la farmacii – multe dintre ele au teste rapide pentru determinarea nivelului de vitamina D.
Vitaminele din complexul B: cele opt vitamine funcționează ca niște angrenaje interconectate și joacă împreună un rol important în metabolism, formarea sângelui, producția de hormoni și sistemul nervos. Un supliment concentrat lichid de micronutrienți ne furnizează cantități considerabile din vitaminele B.