Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Umeri dureroși

• Umerii ne dor aproape la fel de des ca spatele: opt din zece persoane se plâng cel puțin ocazional de dureri în această zonă. Iată câteva informații importante despre cele mai frec­vente probleme care apar •

Cele mai frecvente probleme la nivelul umerilor

Umăr dislocat

Foto: Shutterstock – 2

În România se înregistrează anual mii de ca­zuri în care capul humerusului iese complet din cavitatea rotunjită a scapulei, de exemplu în urma unui accident. În nouă din zece cazuri, umă­rul poate fi repoziționat, fără o intervenție chi­rurgicală. Dacă în urma traumei sunt afectate labrumul articular, tendoanele și ligamentele, trebuie efectuată o operație – tehnica folosită fiind de obicei artroscopia. După o luxație, umă­rul tinde să iasă din nou din articulație. Capsula articulară și ligamentele sunt pre-întinse de la primul accident, astfel că luxația se poate produce din nou. După ce ne-am dislocat umărul, este important să ne întărim musculatura cu ajutorul fizioterapiei.

Micro-rupturi ale tendoanelor

Problemele sunt declanșate de statul jos prelungit, dar și de spor­turile și muncile care solicită umărul (cum se întâmplă în cazul anumitor locuri de muncă din comerț, ori în cazul unor sporturi ca handbalul, voleiul, tenisul, golful, înotul, antre­namentul cu greutăți și călăria). In­fla­mația dureroasă produce inițial micro-rupturi la nivelul tendoanelor, până când acestea se rup în cele din urmă complet. Coafa rotatorilor este un grup de mușchi ale căror tendoane acoperă articulația umărului ca o șapcă. Exercițiile țintite și tehnicile chirurgicale moderne cre­ează în articulație un spațiu supli­mentar.

Tendinita calcificantă a umărului

Pe tendoanele umărului apar depuneri de calciu, probabil din cau­za faptului că circulația sângelui în mușchi e deficitară. Tendoanele de­venite tot mai rigide stimulează pro­cesele inflamatorii. Tipice sunt simptomele se­vere, care apar când ne mișcăm brațele, în special deasupra capului. Dar umerii pot să ne doară și noaptea, în repaus. Femeile și persoanele care fumează sunt mai expuse riscului. Majoritatea celor afectați au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Împotriva simptomelor acute ajută analge­zicele, precum și mișcarea. Inter­venția chirurgicală reprezintă ultima opțiune.

Umărul înghețat

Capsula articulară a umărului se micșorează probabil din cauza in­flamațiilor. Umărul se rigidizează. Capsulita retractilă se declanșează adesea în cazul    bolilor hormonale, cum ar fi diabetul de tip 1 și afecțiu­nile tiroidiene, sau în timpul meno­pauzei. Ea decurge etapizat: în sta­diul inflamator, se află în prim plan durerile, caracteristice fiind cele resimțite pe parcursul nopții. În timpul stadiului de rigidizare, umărul își pierde din ce în ce mai mult din mo­bilitate. În a treia fază, rigiditatea dispare adesea spontan, ceea ce se numește stadiul de „dez­ghe­țare”, capsula redevine moale, iar articulația poate fi mișcată mai ușor.    Răbdarea și fiziote­ra­pia aplicată corespunzător, constând în exer­ciții de întindere, sunt de obicei suficiente pen­tru a ține problema sub control, spun spe­cialiștii. Antrenamentul constant ajută la recâș­tigarea deplină a flexibilității. Fără terapie, acest proces poate dura până la doi ani.

Ruptura de coafă rotatorie

Pe măsură ce îmbătrânim, coafa rotatorilor, adică placa formată din patru tendoane care înconjoară articulația umărului, se deteriorează. În urma unei căzături pe umăr sau când brațul este răsucit brusc, se pot rupe unul sau mai multe tendoane. Adesea, tendonul este deja uzat. Le­ziunea nu se vindecă de la sine. Mecanica umărului este adesea atât de grav afectată, încât e necesară operația. Persoanelor vârstnice li se pune adesea o proteză inversată: implantul care ține locul capului humeral e atașat de omoplat, iar pe humerus este fixată o glenă artificială. Această inversare a biomecanicii asigură o mobilitate mai mare.

Sfaturi și exerciții

• Durerile de umăr ne afectează într-un mod extrem de neplăcut. Dar de ce mijloace dispunem pentru a le combate? •

Căldură și frig

Căldura reduce tensiunea mus­culară. Veri­ficați ce funcționează pentru dvs.: o baie caldă, o sticlă cu apă fierbinte sau o pernă încălzită, umplută cu sâmburi de cireșe. Fri­gul amelio­rează durerile pro­vocate de inflamație. Com­presele reci se fixează cel mai bine cu ban­dă adezivă. Atenție: pentru a evita degerăturile, nu așezați niciodată com­pre­sa direct pe piele.

Relaxare

Îngăduiți-vă să luați pau­ze pe tot parcursul zilei, pentru a vă limpezi mintea. Desprin­deți-vă ochii de ecranul cal­culatorului și lă­sați-vă în mod conștient pri­virea să rătă­ceas­că câteva minute, în depăr­tare. Încer­cați micro-medita­ții, precum respirația 4-7-8: inspirați timp de patru secunde, țineți-vă res­pirația timp de șapte secunde și expirați timp de opt secunde.

Faceți exerciții de stretching

Stresul și postura incorectă fac ca umerii să se adune în față și tendoanele să se scur­teze. Aceste exerciții simple ne pot ajuta:

a) Rotirea umerilor

Stați drepți, cu picioarele de­părtate la lă­țimea umerilor. Rotiți umerii în cercuri mari. Încercați să veri­ficați dacă vă este mai ușor să mișcați am­bii umeri în același timp sau alter­nativ. Repetați exercițiul de zece ori, apoi rotiți umerii în cealaltă direcție.

b) Poziția ață în ac

Așezați-vă în patru labe. Tre­ceți brațul drept pe sub brațul stâng, întoarceți capul spre stân­ga, aplecați-vă și atingeți po­dea­ua cu umărul drept și cu ca­pul. Întindeți cât de mult puteți brațul în lateral. Rămâneți în această poziție timp de 30 de secunde, apoi repetați pe cealaltă parte.

c) Exercițiu de elon­ga­ție pentru umăr

Întindeți brațul drept în față. Îndoiți brațul drept, prindeți-vă cotul cu mâna stângă și trageți-l spre corp. Mențineți această po­ziție timp de 30 de secunde și repetați apoi exer­­­­cițiul folosind brațul stâng.

d) Rotire alternativă

Întindeți brațele lateral. Rotiți-le, ținându-le drepte, spre stânga și dreapta. Când brațul drept se rotește înspre în sus, cel stâng se rotește în­spre în jos. Este un exercițiu de gimnastică chi­ne­zeas­că, extrem de eficient. Faceți-l zilnic, de câte 15-20 de ori.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian