Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Medicamentul din putina bunicii – VARZA MURATĂ

• Mâncarea de iarnă a românilor a devenit stâlpul sănătății •

Puțină istorie

Foto: Shutterstock – 3

Construirea Marelui Zid Chinezesc (un șarpe din piatră desfășurat pe 21.196 km de-a curme­zișul Asiei) a fost posibilă și datorită verzei murate, un ali­­ment de bază în hrana scla­­vilor. Medicii chinezi reco­mandau ca muncitorii să fie hrăniți zilnic cu varză pusă la murat, împreună cu mărar, leuștean, semințe de chimen și fructe de ienupăr, dar și cu puțin orez și soia. În urmă cu o mie de ani, din China rețeta a fost preluată de popoarele din Rusia, care aveau ex­periență în dome­niu, punând la murat ierburi sălbatice.

Mai simandicoși, europenii au rămas câtva timp în expectativă, jenați mai ales de mirosul mu­răturii, dar au capitulat în cele din urmă, apre­ciind-o la justa va­loa­re. Un căpitan al flotei brita­nice, pe numele său    James Cook, a introdus varza murată în meniul mari­nari­lor de cursă lungă, salvându-i astfel de avita­mi­noză.

Depozit de vitamine

Varza murată conține multe vitamine, micro­ele­mente și săruri minerale, acid ascorbic, vita­mina C, magneziu (restabilește vitalitatea la per­soanele suprasolicitate). Specialiștii în dietologie consideră că pentru unii bolnavi varza murată este mai folositoare decât cea proaspătă, datorită faptului că bacilii acidolactici produși în procesul de fermentare o îmbogățesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9. Varza murată este unicul produs alimentar ve­getal care conține vitamina B12, care înlătură oboseala și anemia, ajută în lupta cu îmbătrânirea. Carența de vi­tamina B12 se înregis­trea­ză cel mai des la vege­ta­rienii convinși și la per­soanele vârstnice. Ea generează pal­pitații, slă­biciuni, pierdere de me­morie și scă­derea auzului.

În anul 1948, în varză s-a desco­pe­rit o substanță anti­ulceroasă: vita­mina U, care protejează mucoasa tractu­lui gas­tro-intestinal de for­ma­rea ulcerului și con­­tri­buie la tra­tarea ul­cerațiilor. Sunt pre­zen­te și alte vita­mine și mi­cro­ele­mente, săruri mi­­ne­rale, glucide și substan­țe organice care stimulează produ­cerea sucului gas­tric și a secre­ției biliare. Sub­stan­țele anticance­rigene care blochează creșterea tu­mo­rilor apar în varza murată în pro­cesul de fer­men­tație.

Tratamente interne

* Persoanelor cu astm bronșic li se recoman­dă con­sumarea zilnic a salatelor din varză murată, ceapă și usturoi.

* Parodontoză. De 6-8 ori pe zi se mestecă bine câte 3-4 linguri de varză murată tăiată mă­runt, iar între procedurile de mestecat se clătește gura cu moare încălzită.

* Pirozis (arsuri la stomac). Înainte de fiecare masă se mănâncă câte 2-3 linguri de varză murată tăiată mărunt.

Tratamente externe

* Febră. Dacă un copil mic are temperatură ridi­cată, se aplică pe tăl­pile lui câte 2 linguri de varză mu­­rată tăiată mărunt, iar peste var­ză se pune câte o pun­­guță de po­lietilenă. Se încalță șosetele dea­supra sau se pansează cu bandaj și se lasă 25-30 de minute, după care se pune varză murată proaspătă.

* Răni, arsuri, lovituri și inflamații. Locurile afectate se pansează cu terci din varză murată (obținut prin zdrobire), pus între 2 straturi de tifon, care se schimbă de 2-3 ori pe zi. Dacă apare o sen­zație de arsură insuportabilă, varza se ames­tecă cu puțină apă fiartă și răcită.

* Acnee. Zilnic se aplică pe zonele afectate frunze de varză mu­rată. Com­presa se ține 25 de mi­nute, apoi se spală pielea cu apă rece. Cura durează 1,5-2 luni.

* Dureri de cap. Pot fi diminuate cu varză murată învelită în tifon. Se apli­că în zonele de după pavilionul urechilor și pe tâmple, apoi capul se leagă cu un pro­sop. Dacă durerile sunt dese și insuportabile, se beau și câte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.

MOAREA DE VARZĂ (zeama de varză acră)

* Litiază biliară, gastrită cu aciditate scă­zută, giardioză. Timp de 2-3 săptămâni se beau câte 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Apoi, dacă pietrele sunt mici (mai mici decât un grăunte de porumb), după consul­ta­rea cu medicul spe­cialist, puteți să folosiți me­toda bunicilor. Se amestecă un litru de moare cu 400 ml de ulei nerafinat și suc de la 4 lămâi. Cu 24 de ore înainte de proce­dură nu se mănâncă nimic. Începând de di­mineață, se beau câte 100 ml de pre­parat, la fiecare 25 de minute. Metoda poa­te provoca dureri, de aceea trebuie folosită o com­presă caldă în zona fica­tului, pe toată durata curățării, sau o pastilă de No-Spa. Timp de 4-5 ore, or­ganismul răs­­punde cu diaree, în timpul acesta, co­lecistul se cu­răță de pietre. După pro­cedură, timp de 2 săptămâni, se bea ceai din mușețel și fe­nicul. Două linguri cu se­mințe de fenicul râșnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă 2 linguri cu flori de mușețel, se aco­­peră cu capac și se trag de pe foc. După 25 de minute se strecoa­ră, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă și se aduce până la punctul de fierbere. După răcire, se strecoară și se amestecă tot li­chidul obținut. Se bea în timpul zilei, în loc de apă.

* Hemoroizi. Se beau câ­te 100 ml de moare în­căl­­zită, de 3 ori pe zi, îna­inte de masă. Atunci când he­mo­­roizii se asociază cu he­mo­­ragie, se bea câte un pahar de 2-3 ori pe zi și se mă­nâncă zilnic salată de varză proaspătă sau murată.

* Răgușeală, dureri uscate în piept. Se amestecă părți egale de moare și apă plată. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.

* Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 mi­nute înainte de masă, se bea câte 1/3 pa­har de moare, diluată cu apă, în pro­porție de 1:1, timp de 21 de zile. După 7 zile de pauză, cura se repetă, până la îmbunătățirea situației.

* Constipație. 1. Se dizolvă 2 lin­gurițe de sare grunjoasă în 250 ml de moare și se bea dimineața pe nemân­cate. După necesitate, se re­petă procedeul și a doua zi, tot dimineața. 2. Un pa­har de moare (250 ml) se amestecă cu o lingu­riță de drojdie sau 4 g de crușin și se bea încălzit, dimineața, pe nemân­cate.

* Gastrită. Se bea zilnic moare încălzită, înainte de mesele principale. Prima dată se beau 100 ml, apoi doza crește treptat, până la 2 pahare pe zi.

* Mahmureală. Se rade pe o răzătoare cu ori­ficii foarte mici sau se toacă cu un robot de bucă­tărie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapă se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pastă de roșii, piper negru, sare și zahăr după gust. Pri­ma dată se bea jumătate de pahar, apoi în timpul zilei se bea restul. Dacă vă pare foarte concentrat, se diluează cu puțină apă.

* Hernie ombilicală. Strămoșii noștri vin­decau hernia cu moare de varză. O bucățică de tifon împăturit se îmbibă cu moare, se pune pe locul cu problemă, deasupra se așează o felie de cartof crud, se apasă puțin și se pansează. Com­presele se țin câte 3 ore zilnic, iar tratamentul durează 1,5-3 luni.

NOTĂ

În cazuri de gastrită, pancreatită, ulcer, afec­țiuni renale și hepatice se folosește varză murată fără sare. Într-o găleată emailată se pune un strat de varză tocată amestecată cu morcov ras, apoi un strat de ceapă și usturoi taiate mărunt, iar un strat de varză și așa până se umple vasul la 4/5. Peste var­ză se toarnă apă caldă și se pu­ne deasupra o farfurie și o gre­utate pentru presare. Găleata se ține la căldură, zilnic se introduce un bețișor până la fund, pentru eliminarea gazelor, și se înlătură spuma. După terminarea proce­sului de fer­men­tare, varza se păstrează la tem­peratura de 2-8 grade.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian