• Mâncarea de iarnă a românilor a devenit stâlpul sănătății •
Puțină istorie
Construirea Marelui Zid Chinezesc (un șarpe din piatră desfășurat pe 21.196 km de-a curmezișul Asiei) a fost posibilă și datorită verzei murate, un aliment de bază în hrana sclavilor. Medicii chinezi recomandau ca muncitorii să fie hrăniți zilnic cu varză pusă la murat, împreună cu mărar, leuștean, semințe de chimen și fructe de ienupăr, dar și cu puțin orez și soia. În urmă cu o mie de ani, din China rețeta a fost preluată de popoarele din Rusia, care aveau experiență în domeniu, punând la murat ierburi sălbatice.
Mai simandicoși, europenii au rămas câtva timp în expectativă, jenați mai ales de mirosul murăturii, dar au capitulat în cele din urmă, apreciind-o la justa valoare. Un căpitan al flotei britanice, pe numele său James Cook, a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i astfel de avitaminoză.
Depozit de vitamine
Varza murată conține multe vitamine, microelemente și săruri minerale, acid ascorbic, vitamina C, magneziu (restabilește vitalitatea la persoanele suprasolicitate). Specialiștii în dietologie consideră că pentru unii bolnavi varza murată este mai folositoare decât cea proaspătă, datorită faptului că bacilii acidolactici produși în procesul de fermentare o îmbogățesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9. Varza murată este unicul produs alimentar vegetal care conține vitamina B12, care înlătură oboseala și anemia, ajută în lupta cu îmbătrânirea. Carența de vitamina B12 se înregistrează cel mai des la vegetarienii convinși și la persoanele vârstnice. Ea generează palpitații, slăbiciuni, pierdere de memorie și scăderea auzului.
În anul 1948, în varză s-a descoperit o substanță antiulceroasă: vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului și contribuie la tratarea ulcerațiilor. Sunt prezente și alte vitamine și microelemente, săruri minerale, glucide și substanțe organice care stimulează producerea sucului gastric și a secreției biliare. Substanțele anticancerigene care blochează creșterea tumorilor apar în varza murată în procesul de fermentație.
Tratamente interne
* Persoanelor cu astm bronșic li se recomandă consumarea zilnic a salatelor din varză murată, ceapă și usturoi.
* Parodontoză. De 6-8 ori pe zi se mestecă bine câte 3-4 linguri de varză murată tăiată mărunt, iar între procedurile de mestecat se clătește gura cu moare încălzită.
* Pirozis (arsuri la stomac). Înainte de fiecare masă se mănâncă câte 2-3 linguri de varză murată tăiată mărunt.
Tratamente externe
* Febră. Dacă un copil mic are temperatură ridicată, se aplică pe tălpile lui câte 2 linguri de varză murată tăiată mărunt, iar peste varză se pune câte o punguță de polietilenă. Se încalță șosetele deasupra sau se pansează cu bandaj și se lasă 25-30 de minute, după care se pune varză murată proaspătă.
* Răni, arsuri, lovituri și inflamații. Locurile afectate se pansează cu terci din varză murată (obținut prin zdrobire), pus între 2 straturi de tifon, care se schimbă de 2-3 ori pe zi. Dacă apare o senzație de arsură insuportabilă, varza se amestecă cu puțină apă fiartă și răcită.
* Acnee. Zilnic se aplică pe zonele afectate frunze de varză murată. Compresa se ține 25 de minute, apoi se spală pielea cu apă rece. Cura durează 1,5-2 luni.
* Dureri de cap. Pot fi diminuate cu varză murată învelită în tifon. Se aplică în zonele de după pavilionul urechilor și pe tâmple, apoi capul se leagă cu un prosop. Dacă durerile sunt dese și insuportabile, se beau și câte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.
MOAREA DE VARZĂ (zeama de varză acră)
* Litiază biliară, gastrită cu aciditate scăzută, giardioză. Timp de 2-3 săptămâni se beau câte 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Apoi, dacă pietrele sunt mici (mai mici decât un grăunte de porumb), după consultarea cu medicul specialist, puteți să folosiți metoda bunicilor. Se amestecă un litru de moare cu 400 ml de ulei nerafinat și suc de la 4 lămâi. Cu 24 de ore înainte de procedură nu se mănâncă nimic. Începând de dimineață, se beau câte 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosită o compresă caldă în zona ficatului, pe toată durata curățării, sau o pastilă de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, în timpul acesta, colecistul se curăță de pietre. După procedură, timp de 2 săptămâni, se bea ceai din mușețel și fenicul. Două linguri cu semințe de fenicul râșnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă 2 linguri cu flori de mușețel, se acoperă cu capac și se trag de pe foc. După 25 de minute se strecoară, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă și se aduce până la punctul de fierbere. După răcire, se strecoară și se amestecă tot lichidul obținut. Se bea în timpul zilei, în loc de apă.
* Hemoroizi. Se beau câte 100 ml de moare încălzită, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Atunci când hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea câte un pahar de 2-3 ori pe zi și se mănâncă zilnic salată de varză proaspătă sau murată.
* Răgușeală, dureri uscate în piept. Se amestecă părți egale de moare și apă plată. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.
* Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, se bea câte 1/3 pahar de moare, diluată cu apă, în proporție de 1:1, timp de 21 de zile. După 7 zile de pauză, cura se repetă, până la îmbunătățirea situației.
* Constipație. 1. Se dizolvă 2 lingurițe de sare grunjoasă în 250 ml de moare și se bea dimineața pe nemâncate. După necesitate, se repetă procedeul și a doua zi, tot dimineața. 2. Un pahar de moare (250 ml) se amestecă cu o linguriță de drojdie sau 4 g de crușin și se bea încălzit, dimineața, pe nemâncate.
* Gastrită. Se bea zilnic moare încălzită, înainte de mesele principale. Prima dată se beau 100 ml, apoi doza crește treptat, până la 2 pahare pe zi.
* Mahmureală. Se rade pe o răzătoare cu orificii foarte mici sau se toacă cu un robot de bucătărie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapă se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pastă de roșii, piper negru, sare și zahăr după gust. Prima dată se bea jumătate de pahar, apoi în timpul zilei se bea restul. Dacă vă pare foarte concentrat, se diluează cu puțină apă.
* Hernie ombilicală. Strămoșii noștri vindecau hernia cu moare de varză. O bucățică de tifon împăturit se îmbibă cu moare, se pune pe locul cu problemă, deasupra se așează o felie de cartof crud, se apasă puțin și se pansează. Compresele se țin câte 3 ore zilnic, iar tratamentul durează 1,5-3 luni.
NOTĂ
În cazuri de gastrită, pancreatită, ulcer, afecțiuni renale și hepatice se folosește varză murată fără sare. Într-o găleată emailată se pune un strat de varză tocată amestecată cu morcov ras, apoi un strat de ceapă și usturoi taiate mărunt, iar un strat de varză și așa până se umple vasul la 4/5. Peste varză se toarnă apă caldă și se pune deasupra o farfurie și o greutate pentru presare. Găleata se ține la căldură, zilnic se introduce un bețișor până la fund, pentru eliminarea gazelor, și se înlătură spuma. După terminarea procesului de fermentare, varza se păstrează la temperatura de 2-8 grade.