Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii rapide împotriva durerilor

SINUZITA

• Cum puteți scăpa rapid de nasul în­fun­dat și de durerea apăsătoare de cap •

Aburi de pin

Foto: Shutterstock – 2

După cum știu toți cei care l-au întâlnit în drume­țiile lor prin păduri, pinul răspândește o aromă divină, care nu atinge doar sufletul, ci… deschide și căile na­zale. Dintre po­poarele Europei, cei mai vechi și statornici adepți ai trata­mentelor naturale cu coni­fere sunt nordicii. Iată o rețetă folosită și azi în Norvegia.

Procedura: Puneți la fiert 1 litru de apă. Când dă în clocot, adău­gați un pumn de ace de pin. Lăsați să fiarbă 1-2 minute, apoi să se infuzeze, în vas acoperit. Adăugați 2 linguri de oțet de mere, 3-4 picături de ulei aromat de brad și faceți aburi fierbinți, aplecându-vă fața peste lichidul din vas. Inspirați vaporii cât mai adânc în plămâni, vreme de 10 minute.

Nu beți lapte

Vindecătorii ruși le recomandau pa­cienților pe care-i tratau, bolnavi de sinuzită, să re­nunțe la lapte, pentru că el provoacă mucozități foarte abun­dente.

Masaj chinezesc

În urmă cu mii de ani, călugării chinezi au inven­tat câteva mișcări de masaj menite să întărească regiunea sinusurilor și să reducă durerile pro­vocate de inflamarea lor.

Procedura: Așezați vârful dege­tu­lui arătător de la mâna dreaptă pe mij­locul obrazului, la înălțimea nă­rilor. Apăsați ușor în jos. Veți simți o de­pla­sare ușoară de limfă. Cu același deget, exercitați o presiune ușoară în di­rec­ția nasului. Deplasarea lichidă va crește. Re­pe­tați procedeul cu degetul de la mâna stân­gă, pe obrazul stâng. În final, aplicați pe zona respectivă prosoape fierbinți.

Inflorescențe de arin

Nomazii arabi utilizau inflo­res­cențe de arin pentru a atenua du­rerile de cap asociate cu congestia nasului și a sinusurilor.

Procedura: Se pune un pumn de mâțișori de arin într-un vas, dar care să nu fie de aluminiu. Se toarnă deasupra apă clocotită. Bol­navul se apleacă deasupra re­cipien­tului, își acoperă bine capul cu un prosop și trage aburii adânc pe nas. Mucozitățile acumulate se vor dizolva, ușurând respirația și durerile din sinusuri.

Elastic pe degete

Unul dintre remediile foarte eficiente ajunse până în zilele noastre, după ce au fost utilizate în Asia, vreme de sute de ani, demonstrează că dife­ritele părți ale corpului sunt interconectate și că, dacă exersăm o presiune asupra uneia dintre ele, putem vindeca o parte aflată la mare distanță. Acesta este și cazul cu articu­lațiile degetelor, care pot ate­nua durerile pro­vocate de sinuzită.

Procedura: pocniți-vă articulațiile tutu­ror dege­telor de la ambele mâini, așa cum făceați în co­pilărie, trăgând de ele sau în­doindu-le către palmă. Da­că durerile pro­vocate de sinusuri sunt foarte pu­ter­nice, în­vârtiți pe după fiecare de­get câte un elas­tic. Lăsați-l să ac­ționeze 5-10 minute, până ce pielea se în­vi­ne­țește și simțiți o senzație neplăcută. Scoateți elas­ticul. Du­rerile vor dispă­rea fără urmă. Pro­cedeul nu le este reco­mandat per­soanelor cu circulație san­guină proastă.

Scorțișoara

Hildegard van Bingen, călugărița și herborista ger­mană din secolul 12, folosea scorțișoara pentru a trata sinuzita. Ea reco­manda ca toate mâncărurile să fie pre­sărate cu scorțișoară pisată.

Comprese cu ceapă

Remediul era foarte răspândit în Evul Mediu, dus dintr-o țară în alta de țiganii nomazi. Se toacă mă­runt o ceapă mare, care se învelește, apoi, în două fâșii de tifon. Se fixează pe gât, în dreptul amig­dalelor, cu un bandaj sau o basma roșie de bumbac. Se lasă să acțio­neze peste noapte. (Culoa­rea roșie acti­vează tratamen­tele.)

Prăjitură cu miere, pâine de secară și suc de struguri

Vindecătorii alsacieni își sfătu­iau pacienții bolnavi de sinuzită să evite tutunul și berea. În schimb, le recomandau să mănânce prăjituri în­dulcite cu miere, pâine de secară și să bea suc de struguri…

Tămâia

Este utilizată de peste 5000 de ani, pentru virtuțile ei medicale. Uleiul aro­mat de tămâie este celebru pentru pro­prietățile sale de a elimina mucozitățile. Vechii chinezi își masau cu el fața și gâtul, insistând mai ales pe zona ca­vităților nazale.

Cataplasme cu varză

Luați o foaie mare și plată de varză, suc de lămâie, 6 linguri de argilă medi­cinală și puțină apă călduță. Zdrobiți foaia de varză cu sucitorul (frunza tre­buie să fie perfect dreaptă). Amestecați sucul de lămâie și argila, apoi adăugați apa, ca să obțineți o pastă groasă. Pu­neți-o toată pe foaia de varză, apoi apli­cați cataplasma pe frunte sau pe ma­xi­lare, în funcție de zona în care se mani­festă durerile. Fixați remediul cu o fașă sau un bandaj și lăsați-l până se usucă argila (cam o oră și jumătate). Repetați procedura de 2-3 ori pe zi, până la degajarea totală a sinusurilor (în general, efectul este rapid).

Inhalație cu usturoi și oțet

Pentru a degaja sinusurile, preparați o inhalație cu următorul amestec: un cățel de usturoi ras, o linguriță de oțet și 500 ml apă clocotită. Se apleacă nasul deasu­pra vasului și se inspiră. Procedeul se repetă de două ori pe zi.

O rețetă care trece prin stomac

Dacă sinusurile sunt prea înfundate, ele pot fi decongestionate cu ajutorul… stomacului. Înghițiți un amestec format din: usturoi crud, o linguriță de miere, pătrunjel verde tocat (în cantități egale) și o felie de lămâie. Dacă nu are efectul scontat, încercați urmă­toarea combinație, în părți egale: usturoi crud, ceapă tocată, hrean ras, peste care presărați un vârf de cuțit de piper. Se lasă la macerat trei zile în oțet de mere (un pahar). Se strecoară și se bea o ceșcuță de cafea, de trei ori pe zi. Gustul nu este prea agrea­bil, dar tămăduirea e sigură.

Picături cu morcov și lămâie

În fiecare dimineață, puneți câte o picătură de suc de morcovi în fiecare nară. Seara, puneți o pi­cătură de lămâie. Bogat în vita­mina C și beta-caro­ten, morcovul are proprietăți anti-inflama­toare recunoscute. La rândul ei, lămâia este un dezin­fectant redutabil, ca­pabil să distrugă numeroși mi­crobi și bacterii.

GÂT INFLAMAT

• Ce plante ameliorează inflamațiile din cavitatea bucală și faringiană •

Foto: Shutterstock

Dintr-o dată apare senzația că ceva ne zgârie în gât și putem întâmpina dificultăți la înghițire. Răcelile însoțite de răgușeală, nas înfundat, tuse și alte asemenea simptome pot fi foarte supără­toare. Ideal e să luăm mă­suri încă de la primele semne. Studiile arată că re­me­diile naturale oferă o ușu­rare blândă și efi­cientă.

* Ulei de salvie: amestecați într-o cană cu apă călduță trei picături de ulei de salvie (din ma­ga­zinul de produse natu­riste) cu 1 lingură de oțet de mere (are efect anti­bacterian). Faceți de mai multe ori pe zi gargară cu această soluție.

* Mușchi islandez: este un lichen care ajută la combaterea rapidă a senzației de uscăciune și iritație a mucoaselor din gură și gât și la neu­tra­lizarea agenților patogeni. Pastilele cu un extract special de plantă (de exemplu, „Isla Moos”, care pot fi cumpărate la farmacie fără prescripție me­dicală) hidratează mucoasele sensibile și inhibă inflamația la nivel faringian, calmând astfel în mod natural durerea în gât.

* Compresele cu oțet – pot contribui în mod suplimentar la ameliorarea simp­tomelor. Amestecați 250 ml de oțet de mere cu un litru de apă călduță. Înmuiați în soluție un prosop de bum­bac și stoar­ceți-l bine. Așe­zați-l în jurul gâ­tului, înfă­șurați deasupra o eșar­fă uscată și fi­xați-o. Folosiți o asemenea com­­presă timp de aproximativ 20 de minute, de câte trei ori pe zi, până când inflamația în­cepe să se reducă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian