
În Orient, condimentele sunt utilizate de milenii, și ca medicamente împotriva anumitor boli, precum și pentru îmbunătățirea stării generale de bine. În Evul Mediu, condimentele parfumate ajunse în Europa de pe meleaguri îndepărtate erau la fel de scumpe ca aurul, pentru că transportul lor din țări precum China, India și Persia era periculos și anevoios. În scurtă vreme, plantele au început să fie cultivate și în grădinile mânăstirilor europene, contribuind și la dezvoltarea medicinii naturiste moderne. Substanțele valoroase pe care le conțin ajută la tratarea multor afecțiuni. Ghimbirul, chimionul și feniculul susțin, de exemplu, digestia, iar turmericul are efecte antiinflamatoare. Chiar și sănătatea inimii poate beneficia de pe urma mirodeniilor. În cele ce urmează vă prezentăm unele dintre cele mai bune condimente pentru sănătate, alături de efectele lor terapeutice.
Anasonul
Împotriva răcelii și a senzației de stomac prea plin

Uleiul esențial anetol, prezent în fructele uscate de anason, poate dizolva mucusul persistent de la nivelul bronhiilor. Anasonul ameliorează astfel răcelile și contribuie la combaterea sinuzitei. Condimentul stimulează totodată digestia și reduce senzația de stomac supraîncărcat.
Ghimbirul
Pentru digestie și imunitate

Această rădăcină dispune într-adevăr de talente multiple: compușii săi activi stimulează digestia și ameliorează greața. În plus, ghimbirul accelerează metabolismul, întărește sistemul imunitar și are efect antiinflamator. El ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate reduce durerile, precum cele provocate de artrită.
Usturoiul
Împotriva hipertensiunii, întărește imunitatea

Datorită compușilor săi care conțin sulf, precum alicina, usturoiul are un ușor efect anticoagulant și poate reduce tensiunea arterială. În medicina tradițională, este adesea utilizat pentru prevenirea bolilor, deoarece sprijină sistemul imunitar.
Cardamomul
Pentru combaterea problemelor digestive și echilibru interior
Cardamomul era cunoscut încă din Evul Mediu pentru efectele sale de stimulare a digestiei. Condimentul calmează totodată nervii și, în anumite culturi, este folosit în mod tradițional, pentru relaxare și pentru întărirea psihicului.
Nucșoara
Împotriva tulburărilor de somn, a reumatismului și durerilor
Nucșoara proaspăt măcinată, adăugată în lapte fierbinte, ajută împotriva insomniei. Acest condiment poate totodată să combată inflamațiile, precum cele specifice reumatismului, și să amelioreze durerile, cum sunt de exemplu cele musculare, cele de cap sau cele dentare. Atenție: o doză de peste patru grame poate provoca greață sau chiar intoxicație.
Curcuma
Împotriva inflamațiilor și îmbătrânirii celulare, bună pentru inimă

Principalul compus activ al curcumei, curcumina, posedă puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Rădăcina galbenă contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății inimii și poate încetini procesul de îmbătrânire celulară.
Scorțișoara
Împotriva inflamațiilor și a valorilor ridicate ale glicemiei și colesterolului
Scorțișoara ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, întărește sistemul imunitar, posedă proprietăți antiinflamatoare și poate contribui totodată la scăderea colesterolului. Recomandabil este să utilizați scorțișoară de Ceylon, deoarece varianta Cassia conține cantități mari de cumarină, care poate afecta ficatul.
Semințele de fenicul
Stimulează apetitul și calmează căile respiratorii
Uleiul esențial din semințe de fenicul susține digestia și ameliorează problemele gastrice, precum balonările și crampele. Feniculul stimulează și pofta de mâncare. În plus, condimentul aromat combate inflamațiile. Semințele de fenicul fluidifică mucusul vâscos, ajutând în cazul tusei provocate de răceli și eliberând căile respiratorii. În cazul problemelor menstruale, feniculul s-a dovedit la fel de eficient în reducerea durerilor ca analgezicele obișnuite, și contribuie la reglarea ciclului menstrual.
Cuișoarele
Combat durerile de dinți și respirația urât mirositoare, protejează celulele

Mugurii florali uscați sunt bogați în antioxidanți care protejează corpul de deteriorarea celulară. Ei au de asemenea proprietăți antiinflamatoare și pot ameliora durerile, în special în cazul problemelor dentare. Cuișoarele susțin digestia și ajută la combaterea respirației urât mirositoare, deoarece uleiul lor esențial elimină din cavitatea bucală bacteriile.
Chimenul
Împotriva problemelor digestive
Chimenul se numără printre cele mai vechi condimente și s-a dovedit eficient în ameliorarea problemelor gastrointestinale, cum ar fi balonările și crampele. Uleiurile sale esențiale susțin digestia și pot ajuta la reducerea acumulărilor de gaze. În afară de asta, chimenul are și un efect antiinflamator.
Ardeiul iute
Ajută la slăbit și îmbunătățește starea de spirit
Substanța activă numită capsaicină, care se găsește în ardeii iuți roșii, are proprietăți analgezice și poate combate inflamațiile. Ardeiul iute stimulează metabolismul și susține procesul de scădere în greutate. Vitamina C din ardeiul iute întărește sistemul imunitar. Pentru că stimulează eliberarea de endorfine, ardeiul iute poate îmbunătăți și starea de spirit.
REȚETE CULINARE
Broccoli și tofu la tigaie

Ingrediente: 1 cățel de usturoi, 10 g ghimbir, 2 lingurițe ulei de susan prăjit, 250 g tofu, 50 g migdale sau nuci, 400 g broccoli, 1 ardei gras roșu mare, 1 ceapă roșie, 1 ardei iute roșu mic, 3 linguri de ulei de măsline, sare, 1/4 litru de supă (fiertură de legume), 2-3 linguri sos de soia, piper măcinat, 1-2 linguri de suc de lămâie.
Mod de preparare: • Tăiați usturoiul mărunt. Curățați ghimbirul și radeți-l fin. Amestecați-le cu uleiul de susan. Tăiați brânza tofu în cuburi, puneți-o în uleiul condimentat și lăsați-o la marinat 30 de minute. Prăjiți nucile într-o tigaie fără ulei. • Curățați broccoli, spălați-l și separați-l în buchețele. Curățați tulpina și tăiați-o în cuburi de 1 cm. Spălați ardeiul și tăiați-l în fâșii. Tăiați ceapa în fâșii subțiri. Mărunțiți ardeiul iute. • Prăjiți brânza tofu în tigaie, la foc mare, într-o lingură de ulei de măsline. Sărați-le, scoateți-le și puneți-le deoparte. În restul de ulei, prăjiți bucățile de broccoli, ardeiul, ceapa și ardeiul iute, timp de 2 minute. Adăugați fiertura de legume și sosul de soia și lăsați-le să fiarbă la foc mediu, sub un capac, astfel încât legumele să rămână al dente. • Înainte să serviți, amestecați legumele cu brânza tofu și nucile. Asezonați din nou cu sare, piper, suc de lămâie și sos de soia și puneți mâncarea în boluri.