Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – Puterea vindecătoare a CONDIMENTELOR

Foto: Shutterstock – 7

În Orient, condimentele sunt utilizate de mi­lenii, și ca medicamente împotriva anumitor boli, precum și pentru îmbunătățirea stării ge­nerale de bine. În Evul Mediu, condimentele par­­fumate ajunse în Europa de pe meleaguri în­de­părtate erau la fel de scumpe ca aurul, pentru că trans­portul lor din țări precum China, India și Per­sia era periculos și anevoios. În scurtă vre­me, plan­tele au început să fie cultivate și în gră­di­nile mâ­năstirilor europene, contri­buind și la dezvoltarea me­dicinii naturiste mo­derne. Substan­țele valoroa­se pe care le conțin ajută la tratarea multor afecțiuni. Ghimbirul, chimionul și feni­culul sus­țin, de exemplu, di­gestia, iar tur­me­ricul are efecte antiinfla­ma­toare. Chiar și sănătatea inimii poate beneficia de pe urma mirodeniilor. În cele ce urmează vă pre­zentăm une­le dintre cele mai bune condi­men­te pentru să­nătate, alături de efec­tele lor tera­peutice.

Anasonul

Împotriva răcelii și a senzației de stomac prea plin

Uleiul esențial anetol, prezent în fructele uscate de anason, poate di­zolva mucusul persistent de la ni­velul bronhiilor. Anasonul amelio­rează astfel răcelile și contribuie la combaterea sinu­zitei. Condimentul stimulează totodată digestia și reduce senzația de stomac supraîncărcat.

Ghimbirul

Pentru digestie și imunitate

Această rădăcină dispune într-adevăr de talente multiple: compușii săi activi stimu­lează digestia și ameliorează greața. În plus, ghimbirul accelerează metabolismul, întărește sistemul imunitar și are efect antiinflamator. El ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate reduce durerile, precum cele provocate de artrită.

Usturoiul

Împotriva hipertensiunii, întărește imunitatea

Datorită compușilor săi care conțin sulf, precum alicina, usturoiul are un ușor efect anticoagulant și poate reduce tensiunea arterială. În medicina tradițională, este adesea utili­zat pen­tru prevenirea bolilor, deoarece spri­jină sistemul imunitar.

Cardamomul

Pentru combaterea problemelor digestive și echilibru interior

Cardamomul era cu­nos­cut încă din Evul Me­diu pentru efectele sale de stimu­lare a di­gestiei. Con­di­mentul calmează toto­dată nervii și, în anumite culturi, este folosit în mod tradițional, pentru relaxare și pentru întărirea psihicului.

Nucșoara

Împotriva tulburărilor de somn, a reumatismului și durerilor

Nucșoara proaspăt mă­cinată, adăugată în lapte fier­binte, ajută împotriva insomniei. Acest condiment poate totodată să combată inflamațiile, precum cele specifice reumatismului, și să amelioreze durerile, cum sunt de exemplu cele musculare, cele de cap sau cele dentare. Atenție: o doză de peste patru grame poate provoca greață sau chiar intoxicație.

Curcuma

Împotriva inflamațiilor și îmbătrânirii celulare, bună pentru inimă

Principalul compus activ al curcumei, curcumina, posedă puternice pro­prie­tăți antiin­flamatoare și an­tioxidante. Rădă­cina galbe­nă contri­bu­ie, de aseme­nea, la men­ținerea să­nătății ini­mii și poate în­cetini pro­ce­sul de îmbătrâ­nire celu­lară.

Scorțișoara

Împotriva inflamațiilor și a valorilor ridicate ale glicemiei și colesterolului   

Scorțișoara ajută la reglarea nive­lului de zahăr din sânge, întărește siste­mul imu­nitar, posedă proprietăți antiin­fla­matoare și poate contribui totodată la scăderea co­lesterolului. Recomandabil este să utilizați scorțișoară de Ceylon, de­oarece varianta Cassia conține cantități mari de cumarină, care poate afecta ficatul.

Semințele de fenicul

Stimulează apetitul și calmează căile respiratorii

Uleiul esențial din se­min­țe de fenicul susține di­ges­tia și ameliorează proble­mele gas­trice, precum balonările și cram­pele. Feni­culul stimulează și pofta de mâncare. În plus, con­dimentul aromat combate in­flamațiile. Se­min­țele de fenicul flui­difică mucu­sul vâscos, ajutând în cazul tusei provocate de răceli și eliberând căile respiratorii. În cazul problemelor menstru­ale, feniculul s-a do­vedit la fel de eficient în reducerea durerilor ca analgezicele obișnuite, și con­tribuie la reglarea ciclului menstrual.

Cuișoarele

Combat durerile de dinți și respirația urât mirositoare, protejează celulele

Mugurii florali uscați sunt bogați în antioxidanți care protejează corpul de deteriorarea celu­lară. Ei au de asemenea proprietăți anti­infla­matoare și pot ame­liora durerile, în special în cazul proble­me­lor den­tare. Cui­șoa­rele susțin diges­tia și aju­tă la combaterea respi­rației urât mi­ro­si­toa­re, deoarece uleiul lor esen­țial elimi­nă din cavitatea bucală bacteriile.

Chimenul

Împotriva problemelor digestive

Chimenul se numără prin­­tre cele mai vechi con­dimente și s-a dovedit efi­cient în ameliorarea problemelor gastrointes­tinale, cum ar fi balonările și crampele. Uleiurile sale esențiale susțin digestia și pot ajuta la reducerea acumulărilor de gaze. În afară de asta, chimenul are și un efect antiinfla­mator.

Ardeiul iute

Ajută la slăbit și îmbunătățește starea de spirit

Substanța activă numită capsaicină, care se găsește în ardeii iuți roșii, are proprietăți anal­gezice și poate combate inflamațiile. Ar­deiul iute stimulează metabolismul și susține procesul de scădere în gre­utate. Vitamina C din ardeiul iute întărește sistemul imunitar. Pentru că stimu­lează eliberarea de endor­fine, arde­iul iute poate îmbu­nătăți și sta­rea de spirit.

REȚETE CULINARE

Broccoli și tofu la tigaie

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 1 cățel de usturoi, 10 g ghimbir, 2 lingurițe ulei de susan prăjit, 250 g tofu, 50 g migdale sau nuci, 400 g broccoli, 1 ardei gras roșu mare, 1 ceapă roșie, 1 ardei iute roșu mic, 3 linguri de ulei de măsline, sare, 1/4 litru de supă (fiertură de legume), 2-3 lin­guri sos de soia, piper măcinat, 1-2 linguri de suc de lămâie.

Mod de preparare: • Tăiați usturoiul mărunt. Curățați ghimbirul și radeți-l fin. Ames­tecați-le cu uleiul de susan. Tăiați brânza tofu în cuburi, puneți-o în uleiul condimentat și lăsați-o la marinat 30 de minute. Prăjiți nucile într-o tigaie fără ulei. • Curățați broccoli, spălați-l și separați-l în buchețele. Curățați tulpina și tăiați-o în cuburi de 1 cm. Spălați ardeiul și tăiați-l în fâșii. Tăiați cea­pa în fâșii subțiri. Mărunțiți ardeiul iute. • Pră­jiți brânza tofu în tigaie, la foc mare, într-o lingură de ulei de măsline. Sărați-le, scoateți-le și puneți-le deoparte. În restul de ulei, prăjiți bucățile de broccoli, ardeiul, ceapa și ardeiul iute, timp de 2 mi­nute. Adăugați fiertura de legume și sosul de soia și lăsați-le să fiarbă la foc mediu, sub un ca­pac, astfel încât legumele să rămână al dente. • Îna­inte să serviți, amestecați legumele cu brânza tofu și nucile. Asezonați din nou cu sare, piper, suc de lămâie și sos de soia și puneți mâncarea în bo­luri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.