• Chiar dacă fulgii de nea cad mai rar ca în anii copilăriei, ne putem bucura totuși de iarnă, ca de o perioadă de pace și de odihnă pentru ceea ce va urma. Suntem o parte a naturii și, la fel ca și ea, iarna ne pregătim pentru marea germinație a primăverii. Strângem puteri pentru ceea ce va urma. Iată un ghid de utilizare •

Fulgi de zăpadă mari și grei, care plutesc în tăcere din cer și transformă peisajul într-o lume magică. Brazi ninși, cristale scânteietoare de gheață, ce se învârtejesc prin văzduh, nămeți de zăpadă… O iarnă perfectă, care uită, însă, să vină. O iarnă care a încetat de multă vreme să mai corespundă reprezentărilor noastre idealiste și amintirilor nostalgice din anii copilăriei. În orașe, anotimpul rece ne aduce mai degrabă mocirlă și ploi, cer plumburiu, plimbări neplăcute prin ceața care ne înfrigurează și zile scurte, în care ducem dorul luminii. Așa că nu e de mirare că iarna ocupă ultimul loc în clasamentul popularității: într-un studiu realizat în anul 2023, doar cinci la sută dintre toți respondenți au numit-o anotimpul lor preferat. După cum era de așteptat, pe primul loc s-a clasat vara, urmată de primăvară și toamnă. În schimb, iernii i-au fost asociate anumite caracteristici neplăcute, despre ea spunându-se că este „cenușie și dezolantă”, că face „drumurile alunecoase” și că în timpul ei este „prea frig afară”.
Toate aceste lucruri sunt adevărate, dar oare n-ar mai fi și altele de spus despre ea? Oare iarna nu are și unele însușiri care să ne poată fi de folos? Nu mai are nimic de oferit?
Iarna este perioada de examinare a realității, atât a celei interioare, cât și a celei exterioare. O simplă privire pe fereastră ne dezvăluie ce-și propune natura acum: pace și recluziune. Animalele intră în hibernare, plantele își concentrează puterea în rădăcini. Iar noi, oamenii, am face de asemenea bine dacă am lua lucrurile puțin mai ușor. La urma urmei, iarna, atât de neplăcută afară, e minunată în interior. Acasă. Acum este vremea ei. Acum putem celebra obiceiuri, zile aniversare și tradiții care ne oferă stabilitate și structură morală. Iarna este, de asemenea, timpul tăcerii și al ascultării – propria noastră voce interioară se face din nou auzită. Pentru asta avem nevoie de tihnă și de un pic de curaj, dar vom fi răsplătiți din belșug. Și anume, cu energia cu care vom păși în primăvară, pregătiți să urcăm din nou în ringul competitiv al vieții.
Timp al liniștii și al păcii interioare
Când zăpada acoperă peisajul, se lasă tăcerea: zăpada aduce liniștea în lume, atenuând toate zgomotele. Dar liniștea poate fi dobândită și altfel, plimbându-ne, de pildă, într-o pădure. Acolo zgomotele se disipează și devin mai puțin intruzive: pe lângă propriii pași, percepem dintr-o dată foșnetul din urechi sau ritmul propriei respirații. Ne simțim bătăile inimii. Căutarea liniștii poate deveni un instrument prin care să ne direcționăm concentrarea dinspre exterior către interior. Iar iarna este predestinată să ne ajute. De ce să nu o folosim pentru a ne face un prieten din tăcere? Încercați să meditați sau să faceți plimbări liniștite – eventual în compania cuiva, dar fără a purta conversații.
Frigul ca antrenament
Frigul nu este niciodată mai rău decât atunci când stăm în casă și ni-l imaginăm. Așa că îmbrăcați-vă geaca, puneți-vă căciula și ieșiți la aer! Conectați-vă cu natura și imitați-o: rezistați, îndurați – pentru că puteți… Nu trebuie să facem cu toții o baie cu gheață, în schimb, oricine poate ieși la plimbare în frig. Priviți frigul ca pe o provocare sportivă și mentală. El este un antrenament bun pentru situațiile neplăcute cu care ne confruntăm în mod repetat de-a lungul vieții. Pentru că viața nu constă doar în momente „văratice”, în care suntem cu inima ușoară. Mereu apar situații „înghețate”, în care rămânem blocați o vreme și pe care trebuie să le îndurăm. Ieșiți din ele, recunoscând iarna ca pe un partener de antrenament! Ea ne învață tăria și rezistența. Inspirați-vă în viața de zi cu zi, din rezistența pe care o dezvoltă corpul la frig. În felul acesta, vă mențineți focalizați.
Răgaz pentru propriile proiecte
Muzica are capacitatea de a modifica stările de spirit într-o măsură mai mare decât aproape oricare altă formă de artă. Ne poate relaxa, energiza și inspira. Folosiți-vă de lunile de iarnă pentru a vă reîntoarce la muzică: puneți mâna pe un instrument, dansați sau cântați. Sau transpuneți în realitate un alt proiect de suflet. Pentru că atunci când zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, avem mai multe prilejuri de a ne manifesta laturile artistice și creative. Oare există un proiect creativ pe care v-ați dorit de multă vreme să-l concretizați? Serile de iarnă ne oferă un răgaz pentru a scrie sau a picta, pentru a învăța o nouă limbă străină sau pentru a citi o carte.
Bucurați-vă de orele albastre
Perioada magică a orelor albastre din timpul iernii durează între 30 și 50 de minute. Ea are loc în zori și în amurg, când soarele este atât de departe sub orizont, încât spectrul de culoare albastră devine dominant. Este un interval al conștientizării, al dragostei și al poeziei și o invitație de a vă dedica în fiecare zi câteva minute propriilor plăceri: bând o ceașcă de ceai lângă fereastră, citind o poezie, observând păsările din grădină sau ținând un jurnal. Cum se procedează? Notați-vă zilnic, timp de zece minute, ce vă vine în minte – renunțați la orice control mental. Nu citiți ce ați scris, ci aruncați imediat foaia: este o metodă cu un minunat efect purificator!
Faceți ordine cu ajutorul lui Ianus
Zeul roman Ianus privește cu cele două fețe ale sale atât înainte, cât și înapoi. Ochii lui văd totul! Împrumutați-i privirea clară și neabătută: vedeți de ce anume doriți să scăpați și ce doriți să păstrați. Dereticarea podului, curățenia din pivniță, trierea vechilor acte – nimic din toate astea nu este prea distractiv în timpul verii. Însă Ianuarie este momentul ideal pentru a ne debarasa de tot ce e vechi. Cu o privire lucidă, dar binevoitoare.
Timp de reflecție
Iarna dă naștere unor fenomene naturale fascinante, care adesea se revelează doar privirilor mai atente. Chiciura este un adevărat artist al transformării. Ea înfășoară peste noapte frunze și flori, ierburi și crengi cu un strat de cristale de gheață cu zimți ascuțiți. Chiciura face ca lumea să pară fermecată, deși a rămas aceeași. Privită în acest fel, iarna ne învață să ne schimbăm din când în când perspectiva și să vedem lumea cu alți ochi. Unde puteți găsi în propriile vieți frumusețea și satisfacția printr-o simplă ajustare de perspectivă? Un vechi îndemn spune: „Dă-mi puterea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să schimb ceea ce pot schimba și înțelepciunea de a face diferența între cele două.”
Iarna ne oferă timp și spațiu pentru reflecție. Încercați să vă notați ce lucruri nu se prea potrivesc în viața dvs., care sunt lucrurile care vă nemulțumesc. Apoi marcați acele puncte pe care le puteți modifica. Tăiați toate punctele care nu (mai) pot fi modificate, deoarece sunt înrădăcinate în trecut. Pentru toate celelalte lucruri, stabiliți un plan și implementați-l cu dăruire: folosiți în acest sens timpul de calitate pe care vi-l oferă iarna.
Umpleți golul din suflet cu tovărășia altora
După splendoarea Crăciunului, luna Ianuarie pare adesea pustie, inconfortabilă și golașă. Dar o veche zicală spune că de la Crăciun și până în Februarie, niciun oaspete nu ar trebui să ne părăsească locuința fără să fi fost omenit. „Golul” mental al lunii Ianuarie este așadar ideal pentru lansarea unor invitații. Întinderea mesei – nu cu bucatele festive de Crăciun, ci cu mâncăruri simple și sățioase – constituie un prilej minunat de a ne simți parte a comunității. Acum este cel mai bun moment să purtăm discuții plăcute, să ne întărim prieteniile și să făurim planuri comune.