
Iarna vine la pachet cu tot felul de viruși și bacterii. N-au nevoie de zăpadă ca să se simtă perfect. Frigul și umezeala le oferă condiții prielnice. Cum ne putem apăra? Luându-le-o înainte! Niciun sfat, cât de mic, nu este de prisos, când e vorba de a preveni bolile sezonului rece, a căror „creativitate” pare de neoprit. Aproximativ 200 de virusuri noi sunt responsabile, în ultimul timp, de apariția răcelilor. Ele sunt foarte rezistente la frig, și în această perioadă se bucură de condiții ideale. Virusurile se transmit de-a dreptul banal, prin picăturile pe care persoanele infectate le expulzează în aer prin tuse, prin strănut și prin contactul cu suprafețele contaminate.
Iată câteva sfaturi simple, dar cu adevărat utile, atât pentru prevenirea răcelilor, cât și pentru vindecarea lor.
1. Un pericol accentuat, pentru persoanele mai în vârstă
Și sistemul imunitar este supus proceselor de îmbătrânire fiziologică. De aceea, infecțiile pot deveni mai severe după 50 de ani. Comisia europeană de vaccinare recomandă ca persoanele de peste 60 de ani să se vaccineze împotriva tusei convulsive și a pneumococului.
2. Fără zahăr, dar cu multe alimente fermentate
Mâncarea sănătoasă ne poate ajuta să rămânem sănătoși. Sună banal, dar este un fapt dovedit științific. Zahărul favorizează inflamația. Așa că acum e un moment numai bun să luăm o pauză de la dulciuri. Alimentele care conțin bifidobacterii și lactobacterii susțin, în schimb, sistemul imunitar. Deci, mâncați alimente bogate în bacterii sănătoase. Între ele se numără varza murată, iaurtul natural, legumele murate sau brânzeturile tari. Important de reținut: dacă sunt preparate termic, probioticele dispar. Ele sunt disponibile și ca suplimente alimentare. Cereți sfatul unui specialist!
3. Vitamina imunității
Vitamina D reglează numeroase procese metabolice și ajută sistemul imunitar. Organismul o produce cu ajutorul razelor solare. Mulți oameni se confruntă însă cu un deficit. Printre motive se numără și faptul că produsele pentru protecție solară împiedică formarea vitaminei D. Pentru a afla care este nivelul vitaminei D în cazul dvs., vă puteți adresa medicului sau farmacistului. Vitamina D poate fi apoi suplimentată în funcție de necesități.
4. Aici ne pândește un mare pericol
• Locuri înțesate de bacterii

Evitați pe cât posibil să atingeți cu mâna obiectele altor persoane. Mai ales când este vorba despre telefoane mobile sau tastaturi de calculator. Pe un telefon mobil viermuiesc, în medie, 100 de specii de bacterii.
• Jos mâinile!
Încercați să nu vă atingeți fața. Evitați în special contactul cu ochii și nasul.
• Un alt vinovat – sistemul de încălzire
Aerul uscat generat de sistemul de încălzire favorizează răceala. Aerisiți cu regularitate casa și încăperea în care lucrați.
• Ceaiul fierbinte de lămâie este o băutură anti-răceală. Dar vitamina C care se găsește în lămâi este foarte sensibilă la căldură și se distruge la temperaturi de peste 50 de grade. Mulțumiți-vă, așadar, să turnați deasupra lămâii apă caldă la o temperatură de circa. 40 de grade.
• Rămâneți activi: exercițiile fizice regulate pot reduce cu aproximativ un sfert frecvența răcelilor. Așa a reieșit în urma unui studiu al Colegiului Universitar de Medicină din Seul.
• Mierea de Manuka este produsă din nectarul florilor arbustului care poartă același nume. S-a dovedit că are puternice efecte antibacteriene. Adăugați mierea într-un ceai cald din ghimbir proaspăt.
De trei ori apă – pentru sistemul imunitar și împotriva virusurilor și bacteriilor
• Spălați-vă bine pe mâini!

Spălarea corectă a mâinilor durează între 20 și 30 de secunde. Săpuniți-vă temeinic, inclusiv pe dosul mâinilor și sub unghii. Clătiți-vă sub un jet de apă și, dacă vă aflați într-un loc public, încercați să închideți robinetul folosind cotul sau antebrațul. Uscați-vă cu grijă pe mâini, inclusiv între degete. Nu folosiți uscătoarele de mâini, pentru că acestea răspândesc virusuri și bacterii în aer.
• Faceți dușuri alternative
Procedați în felul următor: începeți dușul cu apa caldă. Reduceți apoi temperatura apei până când se răcește și deplasați încet jetul de apă mai întâi în sus, pornind de la partea exterioară a coapsei piciorului drept, iar apoi în jos, pe partea interioară a piciorului. După aceea, treceți la piciorul stâng. Apoi spălați-vă pe rând brațele, dându-vă cu jetul de apă mai întâi pe dosul palmelor și până la zona umerilor, iar apoi înapoi, peste axilă și antebraț, până ajungeți la palmă. Dacă puteți, repetați o dată întreaga operațiune. Apoi înfofoliți-vă bine. Acest tip de duș întărește imunitatea.
• Faceți o baie fierbinte
Debutul unei răceli poate fi combătut rapid cu o baie încălzită progresiv. Intrați în apa încălzită la 35 de grade și creșteți temperatura în timp ce stați în cadă. Astfel, în organism se stimulează starea febrilă. Zece minute sunt suficiente. Apa nu trebuie să devină neplăcut de fierbinte. Dacă e cazul, mai puteți adăuga niște apă rece. După cel mult 20 până la 30 de minute, ieșiți din cadă, îmbrăcați-vă în haine călduroase și mergeți în pat să dormiți și să vă faceți bine. Procedura este contraindicată când avem febră.
Și totuși, ne este de ajutor: supa de pui

Este deosebit de bogată în substanțe antiinflamatoare și stimulează metabolismul. Ce se știa încă din vremea bunicii a aflat acum și știința. Puneți ingredientele (pui, ceapă, morcov, praz, țelină) – de preferat bio – în apa rece și dați drumul la foc. Lăsați la fiert o oră și jumătate, cel mult două. La sfârșit, adăugați sare și condimentați cu verdeață.
Rodia
Conține potasiu, calciu, fier, vitamina C și vitamine din grupul B, precum și o mulțime de substanțe vegetale secundare, fiind un extraordinar stimulator al sistemului imunitar. Fructele se recoltează până în Decembrie. Puteți, fie să mâncați sâmburii, fie să beți sucul proaspăt presat.
Balsam binefăcător din ace de molid
În medicina populară, molidul este considerat un remediu natural ideal împotriva răcelii și tusei. Iată cum ne putem prepara propriul balsam pentru piept: adunați o mână de ace proaspete de molid și lăsați-le la uscat peste noapte. Adăugați un sfert de litru de ulei de măsline organic și încălziți cel puțin 30 de minute, amestecând. Atenție, dacă amestecul se încălzește prea tare, ingredientele active se vor descompune. Filtrați apoi printr-o sită, încălziți încă o dată și adăugați 25 de grame de ceară de albine. După aceea, lăsați la răcit și, când ajunge la temperatura mâinii, adăugați încă 25 de grame de ulei esențial de ace de molid. Turnați într-un borcan și lăsați să se întărească. Termenul de valabilitate este de un an.
Ajutor natural rapid
• Imunogrip și Imunorezistan – sunt două preparate PlantExtrakt, care se iau atât preventiv, cât și în timpul răcelii. Au efect garantat, mai ales dacă se administrează alternativ cu Oscilococcinum, medicament homeopatic, marca Boiron.