Străbunica din Poiana Horea
– Publicarea în „Formula AS” a textului dvs. despre preparatele din pulberi mineralizate de plante a stârnit reacții pozitive printre cititorii revistei. Aprecierile se refereau la pulberea din muguri de brad, cu care își amelioraseră rapid durerile de oase provocate de osteoporoză. De unde v-a venit ideea acestor tratamente cu pulberi?

– Pulberile pe bază de muguri de brad și alte plante montane pe care le preparăm își găsesc rădăcina în istoria străveche a Munților Apuseni, coborând cu mare probabilitate până în lumea antică a dacilor liberi. Mai aproape de noi, străbunica mea din Poiana Horea, mamă a șapte copii, cu bărbatul decedat în război, era o tămăduitoare renumită a zonei. Unul dintre cele mai apreciate leacuri ale ei pentru durerile de oase era fărina de muzuc, adică pulberea din muguri de brad tânăr, într-o variantă simplă, dar eficientă. Pentru măcinarea mugurilor, străbunica folosea un mojar rudimentar, din lemn de fag. Era o muncă istovitoare, recompensată doar de bucuria celor vindecați de dureri. Timpul a trecut și medicamentele au luat încet, încet locul leacurilor străvechi. S-a așternut uitarea peste priceperea de secole de a vindeca boli pe cale naturală. Se spune, însă, că în tot răul e și un bine… Cu mulți ani în urmă, tatăl meu s-a îmbolnăvit grav, a făcut o hernie de disc la coloana vertebrală și a suferit dureri atroce. A încercat tot felul de medicamente, fără niciun rezultat, încât soluția rămăsese tot operația. Când era în așteptarea intervenției la Clinica de neuro-chirurgie din Cluj-Napoca, iată că Dumnezeu îi scoate în cale, printr-un bătrân din satul natal, Poiana Horii, exact fărina de muzuc. Tata și-a recăpătat sănătatea, a renunțat la operație, iar în decurs de câteva luni, s-a simțit din nou în puteri. Atunci i-a venit ideea fabricării unui produs natural eficient pentru durerile de oase și pentru reîntinerirea organismului. De la idee la faptă a trecut, însă, ceva timp, căci abia în anul 2013 am dobândit competențe pentru a înființa și a conduce firma Alimente Geriatrice. De atunci, producem 12 pulberi mineralizate din plante și fructe, care acoperă o gamă extinsă de probleme de sănătate.
– Cum se explică acțiunea așa de puternică a pulberilor din plante?
– Succesul pulberilor mineralizate din plante montane se datorează rețetei pe care Dumnezeu a folosit-o, creând fiecare plantă în parte. În procesul de fabricație, noi utilizăm plantele integrale, așa cum le-a conceput Creatorul, fără să scoatem ceva din compoziția fitochimică a lor. Sunt sute de substanțe naturale în fiecare plantă, în doze potrivite, astfel încât tot ansmblul lucrează sinergic, pentru a fi receptat benefic de organism. Singurul nostru merit este că aducem planta integrală sub formă de pulbere stabilizată, astfel încât să nu se degradeze în timp și să-și păstreze calitațile vindecătoare. Nu este însă o treabă la îndemâna oricui, iat tot procesul acesta de fabricație se face într-un laborator de specialitate, cu respectarea unei tehnologii brevetate.
– Laboratorul dvs. se află în vârf de munte, într-o zonă magnifică din Munții Apuseni – Poiana Horea. Are vreo legătură cu plantele din care obțineți preparatele dvs.?

– Mă bucur că rădăcinile mele sunt aici, în Munții Apuseni, și calc pe urmele strămoșilor mei. Plantele montane, de la brad la afin, sunt adaptate unor condiții naturale, de multe ori vitrege, și nu e de mirare că au dobândit virtuți superioare față de plantele de la câmpie sau deal. Principiile active din plantele montane sunt de câteva ori mai consistente decât în cazul plantelor care cresc în zone mai joase. La acest salt calitativ participă, în mod cert, și compoziția uimitoare a solului montan. În plus, noi culegem plante doar din anumite zone montane, după criterii calitative bine definite.
– Mai există zone curate, cu natură nepoluată, în Apusenii Clujului?
– Satul Poiana Horea se află în Parcul Național Apuseni – una dintre cele mai sălbatice și mai curate zone din România. Din păcate, oamenii s-au împuținat și satul nu mai vibrează de viață ca altădată.
– Cum arată locul dvs. de muncă din vârful dealului? Ce vedeți pe fereastră?
– Când te ocupi de plante medicinale, nu poți spune că ai un loc de muncă și un program de lucru standard. În sezonul de culegere, batem muntele în lung și-n lat, în căutarea plantelor și a fructelor de pădure. După ce le culegem, le introducem imediat în procesul tehnologic de fabricație, într-un laborator de forma unei piramide. De multe ori, suntem copleșiți de drumurile pe care le facem de la munte la oraș, dar ne găsim liniștea auzind susurul izvorului care curge voios și sprinten pe lângă casa noastră și ne pierdem privirea în poieni umbrite de păduri nesfârșite de brad… Ici-colo, casele risipite pe dealuri ne amintesc că muntele e locuit și trăiește.
Campionii sănătății
– Deși iarna încă nu a trecut de tot, ne gândim deja la primăvară. Care din preparatele dvs. ne ajută s-o întâmpinăm energici și sănătoși?

– Pentru a traversa cu bine sezonul rece, e important ce mâncăm, câtă mișcare facem, cum ne îmbrăcăm, cum respirăm și cum ne gestionăm stresul. Mai mult ca oricând, iarna bântuie boli virale și bacteriene de tot felul, articulațiile încep să doară, sistemul digestiv dă rateuri după mesele copioase de sărbători, imunitatea scade, iar lumina zgârcită a soarelui predispune la anxietate și depresie. Pulberile noastre din plante montane, culese din inima Munților Apuseni, au demonstrat că au ac de cojocul acestor maladii specifice iernii. Vi le propunem:
MUGURII DE BRAD („doctorul oaselor”) – se remarcă printr-o acțiune puternică de calmare a durerii și de reconstrucție a oaselor, contribuind astfel la creșterea densității osoase și la combaterea osteoporozei. E recunoscut faptul că mugurii de brad inhibă inflamația și fortifică țesutul conjunctiv din articulații (cartilagii, tendoane, ligamente) și din vasele de sânge. Prin consumul pulberii mineralizate de muguri de brad, organismul uman primește mineralele și vitaminele naturale de care are nevoie, pentru întărirea imunității și pentru respingerea din start a bolilor.
PELINUL NEGRU („doctorul de boli interne”) – este un apărător redutabil al sănătății tubului digestiv, al ficatului și al pancreasului. Pulberea mineralizată de pelin negru activează secreția de sucuri digestive și peristaltismul (mișcarea) tubului digestiv, normalizând digestia și împiedicând apariția dispepsiei, a balonării, flatulenței şi constipației, fiind și un vermifug puternic. Tratamentul cu pulbere mineralizată de pelin negru este recomandat și în tratarea hepatitelor, a dischineziei biliare, a colecistitei, ca și pentru profilaxia litiazei biliare. Substanțele amare din pelinul negru previn declanșarea diabetului de tip 2 și ajută în tratarea acestuia. În ultimii ani, gripa, răcelile și chiar temutul Covid-19 au înregistrat regresii semnificative în fața pelinului negru.

MERIȘOARELE DE MUNTE („doctorul infecțiiilor și al inflamațiilor”) – au cel mai mare conținut de antioxidanți dintre toate fructele de pădure, fapt ce determină puternice activități antiinfecțioase, antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene. Consumul de merișoare de munte a fost asociat cu un efect benefic asupra prevenirii și tratării îmbătrânirii creierului și a tulburărilor neurodegenerative. Pulberea mineralizată de merișoare de munte combate eficient infecțiile tractului urinar, aparatului respirator și ale tubului digestiv; contribuie la scăderea hipertensiunii arteriale și ajută la protejarea funcțiilor inimii; îmbunătățește starea generală a prostatei, reechilibrează nivelulul de estrogen din organismul femeilor aflate la postmenopauză.
Alimente Geriatrice SRL, tel. 0729/66.81.08, e-mail: [email protected]; www.alimente-geriatrice.ro