
Originar din China, unde era cultivat cu 2000 de ani î.Cr., portocalul a fost adus în Europa în Evul Mediu, răspândindu-se pe malul Mediteranei. Celebrat mai ales pentru fructele sale parfumate și foarte gustoase, „naramzul” (cum i se spunea în vechime la noi) își datorează prezența, în farmacia naturii, și frunzelor și florilor sale – antiseptice și calmante –, precum și scoarței, bogată în substanțe active febrifuge și laxative. Bogate în vitaminele C și A, în sodiu, potasiu, calciu și fosfor, portocalele au o valoare energetică foarte mare. Iarna, când legumele și fructele proaspete sunt rare, portocala rămâne unul dintre cei mai importanți furnizori de sănătate, ajutând la lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Datorită conținutului de zahăr direct asimilabil, sub formă de levuloză, portocalele le sunt permise și diabeticilor. Dar portocalul mai conține o calitate apreciată în toate timpurile: bunicile noastre aveau în permanență pe comoda lor o sticluță cu apă de flori de portocal, deoarece câteva picături turnate pe o bucată de zahăr aveau o putere calmantă reală, în caz de nervozitate sau de angoasă. De ce n-ar fi și astăzi un remediu așa de simplu la fel de eficient contra stresului vieții moderne?
Tratamente de uz intern
• Astenie fizică și intelectuală – se beau 3-4 pahare de suc proaspăt de portocale pe zi.

• Angoase – beți la discreție ceai de flori de portocale, preparat prin infuzarea unei linguri de plantă cu un litru de apă clocotită. Băut seara, lichidul favorizează somnul. Același efect se obține dacă vărsați 10 picături de apă de portocale într-un pahar de apă plată. Se beau 3 pahare pe zi.
• Constipație (prevenire) – se fierbe 30 de minute coaja de la două portocale. Se aruncă apa. Se fierbe coaja din nou, într-un litru de apă + 20 g zahăr. Se scoate pe o farfurioară și se consumă a doua zi dimineață.
• Convalescență, îmbătrânire – pentru a face sucul de portocale și mai nutritiv, adăugați 2 lingurițe de zahăr pudră și un ou bătut, la un pahar de suc. Puteți dilua cu puțină apă plată. Pentru a lupta cu succes împotriva vârstei, beți în fiecare dimineață un pahar de suc proaspăt de portocale.
• Circulația sângelui – sucul de portocală proaspăt (nu conservat) luptă eficient împotriva îngroșării sângelui, cauză a multor tulburări, între care și depunerile de grăsime pe artere, care le obturează și pot duce la tromboză. Beți 8 pahare mari pe zi, dintr-o băutură făcută din o parte suc de portocale, patru părți de apă și o linguriță de zahăr candel.
• Diabet – pisați 40 g de coajă uscată de portocală și macerați-o în 100 ml de alcool de 75°. Strecurați și luați 8-10 picături de 3 ori pe zi, în puțină apă sau suc de lămâie.
• Digestie dificilă – infuzați, vreme de 15 minute, o linguriță de coajă pisată de portocale, opărită cu o cană de apă. Se bea după masă.
• Gripă – preparați o infuzie din 15 g foi de dafin și 40 g coajă de portocală uscată, opărite cu 1/2 litru de apă clocotită. Se bea peste zi, ca băutură tonică.
• Insomnie – o infuzie preparată din 5-6 flori de portocal la o cană de apă clocotită favorizează somnul. Se bea înainte de culcare. O doză redusă, de 3-4 flori la o cană de apă, calmează copiii nervoși.
• Obezitate – se prepară un decoct dintr-o portocală și trei lămâi tăiate felii, la 1/2 l apă. Se fierb 10 minute. Se adaugă 2 linguri de miere. Se fierbe din nou lichidul cinci minute. Se strecoară și se lasă la răcit. Se beau trei pahare pe zi, dimineața, la prânz și seara.
• Rahitism – pentru a feri un nou-născut de rahitism, dați-i 1-3 lingurițe de suc de portocale pe zi. Nu stoarceți fructele decât înainte de utilizare.
• Spasme gastro-intestinale – se prepară o infuzie dintr-o linguriță pulbere de flori, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute. Se consumă 2-3 căni pe zi.
• Oboseală – se consumă coajă de portocală, bine spălată.
Tratamente de uz extern
• Stomatite, dermatoze – se tamponează locurile bolnave cu suc de portocală.
FRUMUSEȚE
Dacă aveți tenul gras: aplicați cât mai des pe față felii subțiri de portocală. Lăsați-le să acționeze vreme de o oră, în timp ce stați relaxați. Spălați-vă cu apă minerală sau, și mai bine, cu apă de ploaie.
LIMETELE

„Limette” înseamnă „lămâie mică”. Numite și „lămâile tropicelor”, fructele seamănă cu lămâile, dar sunt mai mici, foarte acre și de culoare verde. Limetele ecologice, negrăbite să crească, sunt foarte aromate și zemoase. Au miezul galben și mulți sâmburi, în comparație cu soiurile cultivate în Tahiti, care nu au semințe deloc.
Pentru sănătate, limetele se folosesc sub formă de suc, ceai sau ulei esențial, administrat atât intern, cât și extern. Este un tonic puternic al întregului sistem digestiv, acționează astringent, antidepresiv, antimicrobian, antioxidativ, antireumatic și antiseptic. Uleiul de limete distruge bacteriile și are efect de împrospătare. Ajută în combaterea stărilor anxioase și depresive.
Rețete cu limete
Pentru preîntâmpinarea gripelor și răcelilor
Ceai de limete și ghimbir – 100 g rădăcină de ghimbir bine spălată cu peria, 3 limete, 1 steluță de anason, 1 litru de apă, miere.
Se taie rădăcina de ghimbir în feliuțe subțiri. Se storc limetele. Sucul obținut se fierbe 1 minut în apă, împreună cu ghimbirul și anasonul, apoi se lasă 5 minute la infuzat. Se îndulcește cu miere, după gust.
Convalescență
Ulei esențial de limete – 2 picături de ulei aromat se pun într-o cană de apă plată. Se bea cu înghițituri mici, dimineața și seara, până când simțiți că vă revin puterile.
Întăritor și energizant
Ungere corporală cu limete – dacă vă simțiți epuizați și vă dați jos greu dimineața din pat, ungeți-vă după duș, dimineața, cu jumătăți de limete presate ușor, ca să le iasă zeama. Lăsați să acționeze puțin, apoi clătiți-vă. După duș, ungeți-vă pe corp cu un amestec de suc de limete și ulei de măsline.
Eliminarea toxinelor
Cură cu ulei de limete – puneți într-o cană cu apă plată 3 picături de ulei aromat de limete și 1 linguriță de miere. Se bea dimineața, pe stomacul gol. Se fac cure de șase săptămâni, primăvara și toamna.
Stres
Baie cu limete și ghimbir – turnați în apa din cadă zeama stoarsă de la 2 limete și un litru de ceai concentrat de rădăcină de ghimbir. Vă veți regăsi imediat energia.
MANDARINELE

Sunt cea mai mare ramură a fructelor citrice, compusă din așa de multe soiuri, încât e greu să le memorezi. Mandarina clasică se recunoaște prin coaja care se desprinde ușor și miezul cu multe semințe. În comerț se găsesc și mandarine fără semințe, numite clementine. Sunt mai puțin acide și au coaja mai groasă. În medicina chineză, erau întrebuințate pentru tratamentul bolilor alergice, al diareei, greței și tulburărilor digestive.
Mandarinele potolesc crampele, reglează digestia, favorizează circulația sângelui, activează arderea grăsimilor, normalizează prezența colesterolului în sânge și previn diabetul.
Rețete cu mandarine
Pentru copii neliniștiți
Masaj la picioare, cu ulei aromat de mandarine – 4 picături de ulei aromat de mandarine se amestecă cu 2 picături de ulei aromat de mușețel și se toarnă în 30 ml ulei de măsline, amestecând bine. Cu acest amestec masați ușurel piciorușele și tălpile copilului.
Colici la copii
Masaj cu ulei de mandarine – se pun 2 picături de ulei aromat de mandarine într-o lingură de ulei de migdale. Se masează ușor abdomenul copilului, în direcția acelor de ceasornic.
Crampe musculare, mușchi încordați
Baie cu lapte și mandarine – 10 picături de ulei aromat de mandarine și 5 picături de ulei aromat de mușcate se amestecă bine într-o cană de lapte cald. Se toarnă în cadă. Temperatura apei trebuie să fie între 35-38 de grade, iar durata băii, maximum 20 de minute.
Probleme digestive
Ceai din coji de mandarine – ideal ar fi să cumpărați cojile uscate de mandarine de la un magazin chinezesc. Dacă nu e posibil, preparați-vă singuri ingredientele. Se pornește cuptorul la 50 de grade. Se vâră o cantitate mică de coji de mandarine în cuptorul încins, puse pe o tavă. Se stinge focul și se lasă cojile la uscat 24 de ore. Se conservă la rece și întuneric, în borcane cu capac etanș. La nevoie, se prepară un ceai din 2 lingurițe de coji, opărite cu 200 ml apă. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară. Se bea ceaiul fierbinte, cu înghițituri mici.