Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – PORTOCALA

Foto: Shutterstock – 4

Originar din China, unde era cultivat cu 2000 de ani î.Cr., portocalul a fost adus în Europa în Evul Mediu, răspândindu-se pe malul Medi­tera­nei. Celebrat mai ales pentru fructele sale parfumate și foarte gus­toase, „naramzul” (cum i se spunea în vechime la noi) își datorează pre­zența, în farmacia naturii, și frunzelor și florilor sale – antiseptice și cal­mante –, precum și scoarței, bogată în subs­tan­țe active febrifuge și laxative. Bo­gate în vitaminele C și A, în sodiu, po­tasiu, calciu și fosfor, portocalele au o valoare ener­ge­ti­că foarte mare. Iar­na, când legu­mele și fructele proas­pete sunt rare, portocala ră­mâne unul din­tre cei mai im­por­tanți furnizori de sănă­tate, ajutând la lupta împo­tri­va infecțiilor bac­te­riene. Datorită conținutului de za­hăr direct asimi­la­bil, sub formă de le­vuloză, por­tocalele le sunt permise și diabeticilor. Dar por­tocalul mai con­ține o calitate apre­ciată în toate tim­pu­rile: bunicile noas­tre aveau în per­manență pe co­moda lor o sticluță cu apă de flori de por­tocal, deoa­rece câ­teva picături turnate pe o bucată de zahăr aveau o putere calmantă reală, în caz de nervo­zitate sau de angoasă. De ce n-ar fi și astăzi un reme­diu așa de simplu la fel de efi­cient contra stresului vieții mo­derne?

Tratamente de uz intern

• Astenie fizică și intelectuală – se beau 3-4 pahare de suc proas­păt de portocale pe zi.

• Angoase –   beți la discreție ceai de flori de portocale, preparat prin infuzarea unei linguri de plantă cu un litru de apă clocotită. Băut sea­ra, lichi­dul favorizează somnul.    Același efect se obține dacă vărsați 10 picături de apă de portocale într-un pahar de apă plată. Se beau 3 pahare pe zi.

• Constipație (pre­ve­­nire) – se fierbe 30 de minute coaja de la două por­tocale. Se aruncă apa. Se fierbe coaja din nou, într-un li­tru de apă + 20 g zahăr. Se scoa­te pe o far­furioară și se consumă a do­ua zi dimi­nea­ță.

• Convalescență, îmbătrânire – pen­tru a face sucul de portocale și mai nu­tritiv, adăugați 2 lingurițe de zahăr pu­dră și un ou bătut, la un pahar de suc. Puteți dilua cu puțină apă plată. Pentru a lupta cu succes împotriva vârstei, beți în fiecare dimineață un pahar de suc proaspăt de portocale.

• Circulația sângelui – sucul de por­tocală proas­păt (nu conservat) lup­tă eficient împotriva în­groșării sângelui, cauză a multor tulburări, între care și depunerile de gră­sime pe artere, care le ob­tu­rează și pot duce la trom­boză. Beți 8 pahare mari pe zi, dintr-o bău­tură făcută din o parte suc de por­to­cale, patru părți de apă și o linguriță de zahăr candel.

• Diabet – pisați 40 g de coajă us­cată de portocală și macerați-o în 100 ml de alcool de 75°. Strecurați și luați 8-10 picături de 3 ori pe zi, în puțină apă sau suc de lămâie.

• Digestie dificilă – infuzați, vreme de 15 minute, o linguriță de coajă pi­sată de portocale, opărită cu o cană de apă. Se bea după masă.

• Gripă – preparați o infuzie din 15 g foi de dafin și 40 g coajă de porto­cală uscată, opărite cu 1/2 litru de apă clocotită. Se bea peste zi, ca băutură to­nică.

• Insomnie – o infuzie preparată din 5-6 flori de portocal la o cană de apă clocotită favorizează som­nul. Se bea înainte de culcare. O doză redusă, de 3-4 flori la o cană de apă, calmează copiii nervoși.

• Obezitate – se prepară un decoct dintr-o portocală și trei lămâi tăiate felii, la 1/2 l apă. Se fierb 10 mi­nute. Se adaugă 2 linguri de mie­re. Se fier­be din nou lichidul cinci minute. Se strecoară și se lasă la răcit. Se beau trei pahare pe zi, di­mineața, la prânz și seara.

• Rahitism – pentru a feri un nou-născut de rahitism, dați-i 1-3 lingurițe de suc de portocale pe zi. Nu stoarceți fructele decât înainte de utilizare.

• Spasme gastro-intestinale – se prepară o infuzie dintr-o lin­gu­riță pulbere de flori, peste care se toar­nă 200 ml apă clocotită. Se lasă vasul aco­perit 15 minute. Se consumă 2-3 căni pe zi.

• Oboseală –    se consumă coajă de portocală, bine spălată.

Tratamente de uz extern

• Stomatite, dermatoze – se tam­po­nează locurile bolnave cu suc de porto­cală.

FRUMUSEȚE

Dacă aveți tenul gras: aplicați cât mai des pe față felii subțiri de por­to­cală. Lăsați-le să acționeze vre­me de o oră, în timp ce stați re­laxați. Spălați-vă cu apă minerală sau, și mai bine, cu apă de ploaie.

LIMETELE

„Limette” înseamnă „lămâie mi­că”. Numite și „lămâile tropi­celor”, fructele sea­mănă cu lămâile, dar sunt mai mici, foarte acre și de culoare verde. Limetele ecologice, negrăbite să crească, sunt foarte aro­mate și ze­moase. Au miezul gal­ben și mulți sâm­buri, în comparație cu soiurile cultivate în Tahiti, care nu au semințe de­loc.

Pentru sănătate, limetele se fo­lo­sesc sub formă de suc, ceai sau ulei esențial, ad­ministrat atât intern, cât și extern. Este un tonic puternic al între­gului sistem di­gestiv, acțio­nează as­tringent, antidepresiv, anti­mi­crobian, antioxidativ, antireu­matic și antisep­tic. Uleiul de limete distruge bacte­riile și are efect de împros­pă­tare. Aju­tă în combaterea stă­rilor anxioase și depresive.

Rețete cu limete

Pentru preîntâmpinarea gripelor și răcelilor

Ceai de limete și ghimbir – 100 g rădăcină de ghimbir bine spălată cu peria, 3 li­mete, 1 steluță de ana­son, 1 litru de apă, miere.

Se taie rădăcina de ghimbir în feliuțe subțiri. Se storc li­me­tele. Su­cul obținut se fierbe 1 mi­nut în apă, împreună cu ghimbirul și anasonul, apoi se lasă 5 minute la infu­zat. Se îndulcește cu miere, după gust.

Convalescență

Ulei esențial de limete – 2 pi­că­turi de ulei aromat se pun într-o ca­nă de apă pla­tă. Se bea cu înghiți­turi mici, dimineața și seara, pâ­nă când simțiți că vă revin puterile.

Întăritor și energizant

Ungere corporală cu li­me­te – dacă vă simțiți epui­zați și vă dați jos greu di­mineața din pat, ungeți-vă du­pă duș, dimineața, cu jumătăți de li­mete pre­sate ușor, ca să le iasă zea­ma. Lăsați să acționeze puțin, apoi clă­tiți-vă. După duș, ungeți-vă pe corp cu un amestec de suc de limete și ulei de măsline.

Eliminarea toxinelor

Cură cu ulei de limete – puneți în­tr-o cană cu apă pla­tă 3 picături de ulei aromat de li­mete și 1 lingu­riță de mie­re. Se bea di­mi­neața, pe sto­ma­cul gol. Se fac cure de șase săptă­mâni, primăvara și toamna.

Stres

Baie cu limete și ghimbir – tur­nați în apa din cadă zea­ma stoarsă de la 2 limete și un litru de ceai con­centrat de ră­dă­cină de ghim­bir. Vă veți re­găsi ime­diat energia.

MANDARINELE

Sunt cea mai mare ramură a fruc­telor citrice, compusă din așa de mul­te soiuri, încât e greu să le memorezi. Man­darina clasică se recunoaște prin coa­ja care se des­prinde ușor și mie­zul cu mul­te semințe. În comerț se găsesc și mandarine fără se­mințe, numite cle­men­tine. Sunt mai puțin acide și au coaja mai groasă. În medi­cina chi­neză, erau întrebuințate pen­tru trata­mentul bolilor aler­gi­­ce, al dia­reei, gre­­ței și tulbu­rărilor di­gestive.

Mandarinele potolesc cram­­pe­le, reglează digestia, favo­ri­zează circu­lația sângelui, acti­vea­ză arderea grăsi­milor, norma­li­zează prezența coleste­ro­lului în sânge și previn diabetul.

Rețete cu mandarine

Pentru copii neliniștiți

Masaj la picioare, cu ulei aro­mat de mandarine – 4 picături de ulei aromat de man­darine se ames­tecă cu 2 picături de ulei aro­mat de mușețel și se toarnă în 30 ml ulei de măs­line, ames­tecând bine. Cu acest a­mes­tec masați ușurel pi­ciorușele și tălpile copi­lului.

Colici la copii

Masaj cu ulei de man­da­rine – se pun 2 picături de ulei aro­mat de man­darine într-o lingură de ulei de mig­dale. Se masea­ză ușor ab­do­­menul copilului, în direc­ția acelor de ceasornic.

Crampe musculare, mușchi încordați

Baie cu lapte și man­darine – 10 picături de ulei aromat de man­darine și 5 picături de ulei aromat de mușca­te se amestecă bine într-o cană de lapte cald. Se toar­nă în cadă. Tempe­ra­tura apei tre­buie să fie între 35-38 de grade, iar durata băii, maximum 20 de minute.

Probleme digestive

Ceai din coji de man­darine – ideal ar fi să cumpărați cojile us­cate de mandarine de la un ma­gazin chi­ne­zesc. Dacă nu e posi­bil, pre­pa­rați-vă sin­guri ingredientele. Se por­nește cup­torul la 50 de grade. Se vâră o can­titate mică de coji de mandarine în cuptorul încins, puse pe o tavă. Se stin­ge focul și se lasă co­jile la uscat 24 de ore. Se con­servă la rece și întuneric, în bor­cane cu capac etanș. La nevoie, se pre­pară un ceai din 2 lingurițe de coji, opă­­rite cu 200 ml apă. Se lasă 10 minute la in­fuzat, se strecoară. Se bea ceaiul fierbinte, cu înghiți­turi mici.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.