• Oameni, locuri, proiecte: de peste tot apar vești bune. Sunt infinit mai multe motivele care să ne țină uniți în jurul unor valori decât falsele probleme cu care încearcă unii să ne învrăjbească •
Actorul Sebastian Stan, nominalizat la Oscar

Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol principal” la Premiile Oscar pentru interpretarea lui Donald Trump, din filmul „The Apprentice”. Este pentru prima oară când un actor de origine română are șansa să câștige acest trofeu. La începutul lunii Ianuarie, Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul „A Different Man”. Cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar, 13, sunt pentru filmul „Emilia Peréz”. Peliculele „Wicked” şi „The Brutalist” au amândouă câte zece nominalizări. La categoria sa, Sebastian Stan concurează cu Adrien Brody („The Brutalist”), Timothee Chalamet („A Complete Unknown”), Colman Domingo („Sing Sing”) și Ralph Fiennes („Conclave”).
Colecție de premii pentru baritonul Mihai Damian
Baritonul român Mihai Damian, solist al Operei Române din Cluj, a obținut un succes răsunător pe scena prestigiosului Gran Teatre del Liceu din Barcelona, cu ocazia celebrului Concurs Internațional de Canto „Tenor Francisco Viñas”, unde a primit nu mai puțin de șapte premii. În finala concursului, desfășurată pe 24 Ianuarie, tânărul bariton Mihai Damian a obținut Premiul al II-lea și medalia de argint, Premiul publicului, Premiul special oferit de Teatrul Regal, constând într-un contract pentru o apariție pe scena instituției din Madrid, Premiul special pentru cel mai bun interpret al creației lui Verdi, Premiul de excelență oferit de Houston Grand Opera, constând într-un premiu în bani și invitația de a concura în semifinala ediției din 2025-2026 a Competiției „Houston Grand Opera Eleanor McCollum”, Premiul de Excelență oferit în memoria baritonului Vincens Sardinero și Premiul de Excelență oferit de European Opera Center, constând într-o bursă de studiu pentru participarea în proiectele centrului.
Zonă culturală, în intersecția de la Biserica Amzei din București

Proprietarul Casei „Mița Biciclista”, Aurel Iancu, și-a extins investițiile în scuarul de la Biserica Amzei din centrul Capitalei, prin cumpărarea mai multor clădiri vechi ce urmează a fi renovate și reintroduse în peisajul urban, potrivit informațiilor vehiculate în presa economică. Grupul de imobile cumpărat în 2024, cu o suprafață construită de aproximativ 500 de metri pătrați, plus un teren de 150 de metri pătrați adiacent, este amplasat în intersecția dintre Biserica Amzei, Casa Mița Biciclista și Ambasada Franței. Clădirile au fost folosite drept locuințe, iar la parter aveau spații comerciale. Scopul cumpărării clădirilor respective ar fi de a crea o zonă culturală în scuarul de la Biserica Piața Amzei. De aceea, firma „Yancool”, a lui Aurel Iancu, a încheiat o colaborare cu Primăria Sectorului 1, prin care și-a propus să finanțeze lucrările de modernizare a zonei în care se află investițiile sale. O parte din proiectul respectiv prevede montarea lângă Biserica Amzei a sculpturii Triumful Binelui, semnată de Virgil Scripcariu, care în prezent este expusă în Portugalia. Omul de afaceri a cumpărat Casa Mița Biciclista în anul 2021, iar clădirea a fost redeschisă un an mai târziu, după ce a trecut printr-un proces de consolidare care a depășit suma de 4 milioane de euro.
Recunoaștere importantă pentru ortodoxia română din Italia!
Reprezentanții Președinției Consiliului de Miniștri al Italiei și Preasfințitul Părinte Siluan, reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au semnat recent un acord istoric prin care Episcopia obține statutul oficial de cult în Italia. Acordul înseamnă o recunoaștere importantă pentru comunitatea de peste 1.200.000 de români din Peninsulă, majoritatea dintre ei ortodocși. Actul, care va fi supus aprobării Parlamentului italian, vine la mai bine de 10 ani de la începerea demersurilor în acest sens. Acordul garantează Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei autonomia deplină în ceea ce privește organizarea internă. De asemenea, se recunosc efectele civile ale căsătoriilor oficiate de preoții români ortodocși, atunci când acestea sunt realizate de clerul cu cetățenie italiană și sunt transcrise în registrele stării civile. Un alt punct important e posibilitatea Episcopiei de a oferi educație religioasă extra-școlară, în colaborare cu instituțiile educaționale italiene. În plus, se extinde accesul Episcopiei la finanțare publică italiană.
Cel mai mare lac din Apuseni, înconjurat de o pistă de biciclete
Lacul Beliș-Fântânele va deveni o atracție turistică de prim rang în Ardeal, datorită unui proiect de amploare menit să-l transforme într-un uriaș aquapark. Lacul va fi inclus în proiectul VELO Apuseni, dezvoltat în parteneriat de consiliile județene din Cluj, Bihor și Alba, și va beneficia de o pistă de biciclete care va înconjura lacul, oferind iubitorilor de sport o experiență inedită. Pe lângă infrastructura pentru ciclism, proiectul prevede transformarea lacului într-un spațiu modern de agrement, dotat cu bărci pentru plimbări relaxante și trasee special amenajate pentru caiac-canoe. Documentația necesară pentru obținerea unei finanțări europene a fost deja depusă de autorități.
Salina Turda țintește milionul de vizitatori pe an!
Primăria Turda a lansat recent un proiect de peste 25 de milioane de euro pentru modernizarea și amenajarea Minei „Iosif” a Salinei Turda, pentru a o reda circuitului turistic și a dubla, astfel, numărul de vizitatori ai salinei, care ar ajunge la peste 1,2 milioane pe an. Galeriile săpate în sare conduc către această mină spectaculoasă, cu o formă conică, ce coboară până la 115 metri, având un diametru impresionant de 67 de metri la bază. Supranumită „Sala Ecourilor”, mina se remarcă prin reverberația puternică a sunetelor, datorată formei camerei și izolării sale față de alte lucrări miniere. „Va fi un proiect futurist, vom avea un râu artificial de sare care va curge în mină”, spun reprezentanții Primăriei din Turda. Proiectul prevede achiziționarea și montarea a 4 ascensoare panoramice și a încă două ascensoare amplasate în puțul lateral. De asemenea, se va amenaja un tunel de legătură dintre Mina „Iosif” și Mina „Terezia”, cu o lungime de aproximativ 50 m, în scopul creării unui circuit complet între vetrele minelor „Iosif” și „Terezia”.
„Traseul Revoluției”, un nou proiect urban la Timișoara
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță începerea lucrărilor la proiectul „Traseul Revoluției din Decembrie ’89”, „un memorial urban care pune istoria înapoi pe străzi, acolo unde s-a scris”. Proiectul are două componente: prima – vizibilă – marchează locurile unde timișorenii au scandat, au căzut, au rezistat și au învins dictatura. Pe străzi, în piețe și locuri încărcate de istorie vor fi amplasate plăci de mari dimensiuni, din granit, încadrate în bronz, cu texte explicative și mesaje din acele zile. A doua componentă va aduce Revoluția în prezent, prin noile tehnologii. Atmosfera acelor zile – scandările, vuietul mulțimii, șuieratul gloanțelor – va putea fi retrăită în prezent, cu ajutorul realității augmentate. Cei interesați vor putea accesa o platformă interactivă cu imagini, înregistrări video și audio din acea perioadă. „Revoluția din ’89 e parte din ADN-ul Timișoarei și din brandul nostru de oraș. Oricine trăiește sau vizitează Timișoara va putea să ducă mai departe povestea orașului nostru, care a aprins scânteia libertății”, spune primarul.