
Chiar dacă strâmbăm la început din nas, ne-ar prinde bine să redescoperim ierburile amare: ele ne revigorează din temelii, sunt un adevărat elixir al tinereții și ne ajută să avem o dispoziție excelentă.
Substanțele amare sunt, înainte de toate, exact așa cum sugerează numele lor: adică amare. Ele se numără printre cele mai importante remedii folosite în fitoterapie. Substanțele amare se găsesc în multe plante, care se protejează cu ajutorul lor de prădători. De exemplu, în legume precum broccoli, varza creață și varza de Bruxelles, și în salate amare precum cicoarea roșie, andivele și rucola. Substanțele amare sunt conținute și în fructe, în special în citrice, cum ar fi grepfruitul, portocalele amare și lămâile verzi. Printre condimentele amare tipice se numără schinduful, turmericul, salvia, rozmarinul, busuiocul și ghimbirul. Ierburi amare clasice sunt pelinul, angelica, coada-șoricelului, cicoarea și păpădia.
Efecte
Atunci când gustăm ceva amar, mucoasele și glandele sunt imediat stimulate, secreția de salivă se intensifică și digestia se activează. Remediile amare ne curăță mucoasele și ne întăresc întregul sistem digestiv și imunitar. Ele susțin ficatul și vezica biliară, ajută la menținerea sănătății florei intestinale, stimulează sucurile gastrice, activează splina și pancreasul, reducând totodată colesterolul și tensiunea arterială ridicată. Au un efect puternic alcalinizant și ne ajută să absorbim mai bine nutrienții și vitaminele, ceea ce contribuie la alungarea stărilor de oboseală. Dacă recurgem în paralel și la o curățare intestinală și la o alimentație optimizată, substanțele amare pot de asemenea să facă anumite afecțiuni ale pielii să dispară. Datorită substanțelor amare, pot fi adeseori ameliorate și probleme precum tulburările metabolismului lipidic, afecțiunile funcționale ale sistemului cardiovascular sau stările depresive. Cu ajutorul lor, ne e mai ușor să slăbim, deoarece ne induc mai rapid senzația de sațietate, reduc pofta de dulce și stimulează arderea celulelor grase.
Scurt istoric
Încă din antichitate, s-a pus un mare preț pe substanțele amare în tratarea bolilor. De exemplu, Hippocrate prescria ierburile amare pentru prevenirea bolilor de ficat. Antonius Musa, medicul personal al împăratului Augustus, recomanda pentru o digestie sănătoasă consumul zilnic al unui mic bol cu ierburi amare. Hildegard von Bingen prescria remedii amare naturale în cadrul medicinei monastice. Expresia “Moartea își are sălașul în intestine” îi aparține lui Paracelsus, care recomanda din acest motiv, pentru o viață lungă și sănătoasă, un elixir care conținea, pe lângă smirnă, aloe și șofran, diverse rădăcini amare. Rețeta de bază a acestui amestec este cunoscută astăzi sub numele de bitter suedez.
Cum acționează
Substanțele amare acționează cel mai bine atunci când sunt consumate înainte de masă (cel puțin o dată pe zi), ceea ce susține o digestie echilibrată. Mulți dintre cei care o fac observă că le crește nivelul de energie și de claritate mentală. De regulă, durează câteva săptămâni sau luni până când se fac simțite rezultatele pozitive. Pentru a scăpa de gustul amar, neplăcut, le putem administra și sub formă de capsule. Însă puterea bitterului suedez tradițional este mult mai intensă, deoarece băutura acționează încă din cavitatea bucală. La început, ne poate fi de ajutor să diluăm bitterul în ceai de plante. Să-l îndulcim nu ne e de prea mare folos, întrucât gustul amar și cel dulce rămân distincte.
Topul plantelor amare
Angelica

Angelica (Angelica archangelica) crește pe pajiști umede și pe malurile apelor. Ea contribuie la calmarea și întărirea sistemului nervos și la eliberarea căilor respiratorii. Angelica reprezintă de asemenea o adevărată binecuvântare pentru oamenii friguroși.
Rădăcina de valeriană
(Valerianae radix)
Acționează asupra celulelor cerebrale și ne ajută la reducerea stresului, nervozității și anxietății. Rădăcina de valeriană are efect calmant, dar nu provoacă somnolență, motiv pentru care poate fi utilizată și la volan ori înainte de examene.
Rădăcina și planta de păpădie
(Taraxacum sect. Ruderalia)
Păpădia este o plantă rezistentă, care crește în multe locuri și care are efect diuretic, ajutând la eliminarea excesului de apă din organism. Rădăcinile pot contribui la scăderea colesterolului și la întărirea sistemului imunitar, în special împotriva infecțiilor virale. Păpădia ne susține sănătatea sprijinind digestia, fortificând țesutul conjunctiv și ajutând la detoxifiere. Este utilizată și în tratarea gutei și a afecțiunilor reumatice. Se spune că păpădia poate preveni refacerea calculilor biliari. În plus, ceaiul de păpădie poate să amelioreze problemele digestive.
Pelinul negru
(Artemisia vulgaris)
Este larg răspândit și crește mai ales la marginea drumurilor. Sprijină digestia și ajută la combaterea halitozei, diareei, hemoroizilor, afecțiunilor nazale, biliare și hepatice. În plus, ne este de mare folos în caz de tulburări emoționale și insomnie.
Coada șoricelului
(Achillea millefolium)
Coada-șoricelului se găsește pe marginea ogoarelor, pe pajiști și pe versanții însoriți ai munților. Combate contracturile musculare, stresul și senzația de frig. Planta îmbunătățește totodată circulația sangvină la nivelul întregii zone pelviene, diminuează nevroza cardiacă și ne calmează nervii. Această plantă medicinală are efect revigorant, cicatrizant, stimulează apetitul, susține digestia și combate balonarea. Ea ne este de asemenea de folos în cazul unor afecțiuni ale vezicii urinare și rinichilor, precum și atunci când ne confruntăm cu sindromul premenstrual. Pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale, se toarnă apă fiartă peste două lingurițe de coada-șoricelului și se lasă la infuzat timp de zece minute.
Cicoarea
(Cichorium intybus)
Crește pe marginea drumurilor și pe taluzuri/pante. Cicoarea este numită de nemți “mireasa cerului albastru” datorită florilor sale, care se deschid numai când strălucește soarele, timp de câteva ore. Alte plante din familia cicoarei, precum cicoarea roșie și andivele, sunt în general bine cunoscute. În perioadele de restriște, oamenii obișnuiau să usuce, să prăjească și să macine rădăcinile de cicoare, pentru a le folosi ca înlocuitor de cafea (căruia i se spunea și “cafea de flori”). Ca plantă medicinală, cicoarea aproape că a căzut în uitare în zilele noastre. Pentru a corecta această situație, ea a fost desemnată “Planta medicinală a anului 2020”.
Despre ceaiurile din iarbă de cicoare (aproximativ 15 g la litrul de apă) se crede că ajută în cazul afecțiunilor renale și biliare. Ele erau utilizate în mod tradițional pentru tratarea icterului, erizipelului și febrei și au efect laxativ. În prezent, mai sunt folosite pentru combaterea lipsei de apetit și a problemelor digestive. Se recomandă consumul zilnic al unei cești de ceai, preparat din 2-4 g rădăcină uscată (Cichorii radix). Tradițional, cicoarea e apreciată pentru efectul său fortifiant în stările generale de slăbiciune, reumatism și gută, iar topic este utilizată sub formă de comprese și cataplasme pentru combaterea punctelor negre, a coșurilor și a acneei. În plus, se consideră că ajută la eliminarea metalelor grele din organism și oferă protecție împotriva radiațiilor dăunătoare (electrosmog).
Pelinul
(Artemisia absinthium)
Pelinul crește până la înălțimea șoldului și are o aromă puternică, distinctă. Fiind una dintre cele mai amare plante, stimulează circulația sângelui la nivelul organelor digestive. De asemenea, se spune că ameliorează senzația de preaplin după masă, balonarea și durerile abdominale. Planta nu trebuie utilizată în perioada alăptării și nici în timpul sarcinii, deoarece poate stimula contracțiile. Pelinul activează receptorii de acetilcolină din creier, putând sprijini persoanele a căror memorie începe să lase de dorit.
Cine nu are voie să consume substanțe amare
Remediile amare sunt în general bine tolerate, dar ele nu le sunt indicate celor care suferă de ulcer gastric sau duodenal. Ele trebuie evitate și în caz de diaree, afecțiuni cronice ale ficatului sau ocluzie intestinală. Se recomandă o cură de 4-6 săptămâni, urmată de o pauză de trei săptămâni. Majoritatea substanțelor amare sunt sensibile la căldură. Atât prepararea necorespunzătoare, cât și depozitarea îndelungată a substanțelor amare pot reduce procentajul substanțelor active pe care le conțin. Atenție la mărimea dozei și la momentul administrării. Este recomandabil să cereți sfatul medicului, terapeutului naturist sau al farmacistului, înainte de a începe o cură cu substanțe amare.
Fortifiant general
Lichior de pelin
(După rețeta lui Hildegard von Bingen)
Lichiorul de pelin este un elixir amar, după rețeta lui Hildegard von Bingen, destinat îmbunătățirii stării generale de sănătate. Această cură are rolul de a combate cauzele epuizării, de a curăța organismul, de a elimina gazele în exces de la nivelul întregului corp și de a îmbunătăți dispoziția. Cura susține în mod durabil procesul de dezintoxicare și curățire a corpului, fortificând astfel organele și sistemul imunitar. “Cine își curăță bine organismul, se și vindecă bine”.
Ingrediente: 40 ml suc de pelin (din frunze proaspete de pelin), 1 l vin, 150 g miere.
Preparare: • Mai întâi mărunțiți frunzele de pelin și extrageți-le sucul, folosind de pildă un storcător, până obțineți 40 de ml. Încălziți apoi vinul îndulcit cu miere până ajunge la punctul de fierbere, adăugați sucul de pelin, strecurați imediat și turnați băutura în sticle sterile. Vinul, mierea și sucul proaspăt de pelin formează o combinație eficientă, pe care organismul o valorifică cu ușurință. Lichiorul de pelin e folosit ca tratament din Mai până în Octombrie. În general, se bea câte un pahar mic de lichior (de aproximativ 25 ml) la fiecare trei zile, dimineața, înainte de micul dejun. Pauza de două zile dintre administrări se recomandă pentru evitarea unui supradozaj.
Recomandare: Doar papilele gustative din spatele limbii percep gustul amar. Rețineți, așadar, lichiorul preponderent în partea din față a gurii, astfel încât să-i simțiți amăreala numai pentru scurt timp, atunci când înghițiți.
STARE DE BINE A ÎNTREGULUI CORP
Elixir din substanțe amare
Ingrediente: 10 g rădăcină și plantă de păpădie, 10 g rădăcină de angelică, 10 g rădăcină de cicoare, 10 g plantă de coada-șoricelului, 5 g pelin, 5 g rădăcină proaspătă de ghimbir, tăiată felii, coaja mărunțită de la 1 portocală bio, netratată, 0,7 l alcool de 40% vol.
Preparare: primul pas este să amestecați plantele uscate într-un borcan cu capac (de aproximativ 1 litru), adăugând apoi ghimbirul și coaja de portocală. Turnați alcoolul peste acest amestec, închideți bine borcanul și agitați-l zilnic. După patru săptămâni, treceți amestecul printr-un filtru fin, turnați-l în sticle sterile, închise la culoare, și păstrați-l la rece. Elixirul amar este gata!
Luați de două-trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, circa 10 picături nediluate ori diluate cu apă sau suc. Dacă puteți, lăsați elixirul să se dizolve puțin pe limbă înainte de a-l înghiți.
CEAIURI CU PLANTE AMARE
Ceai cu ghimbir
Ingrediente: ghimbir proaspăt, lămâie bio.
Preparare: mărunțiți ghimbirul proaspăt, până reușiți să umpleți 1 lingură. Puneți-l într-o cană și turnați deasupra apă fierbinte. Lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați. Adăugați puțin suc proaspăt de lămâie, după gust. Se recomandă 3 căni pe zi.
Ceai din amestec de plante
Ingrediente: 40 g sunătoare, 20 g flori de coada-șoricelului, câte 10 g flori de ciuboțica-cucului, lavandă, portocal și trandafir.
Preparare: amestecați ingredientele, turnați 1 cană de apă fierbinte peste 1 linguriță de amestec, lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
DIGESTIE BUNĂ
Ceai pentru combaterea senzației de preaplin și balonare
Ingrediente: 30 g rădăcină de gențiană, 30 g semințe de fenicul, 25 g semințe de anason, 15 g semințe de chimen.
Preparare: turnați 250 ml apă fierbinte peste 1-2 lingurițe cu vârf din acest amestec, acoperiți și lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați. Se bea câte 1 cană, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Tulburări digestive și crampe
Ceai de pelin
Ingrediente: pelin negru.
Preparare: turnați 250 ml apă fierbinte peste 1 linguriță de pelin negru, lăsați 5-7 minute la infuzat, apoi strecurați. Beți înainte de masă 1 cană, fără a depăși 3 căni pe zi. Ideal e să beți ceaiul neîndulcit și cu înghițituri mici.
Atenție: Nu consumați doze prea mari de pelin negru! Rețineți de asemenea că el nu este recomandat în caz de febră, în timpul sarcinii (risc de naștere prematură) sau în perioada alăptării.
Sistem imunitar puternic
Ingrediente: 10 g țintaură, 10 g rădăcină de gențiană, 10 g rădăcină de lemn-dulce, 10 g plantă de pelin, 10 g de ace de rozmarin.
Preparare: amestecați, turnați 1 cană de apă fierbinte peste 1 linguriță de amestec, lăsați la infuzat 10 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.