Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro
Stimată Doamnă,
Virusul Papiloma Uman (Human papilloma virus = HPV) cauzează leziuni cutanate și la nivelul mucoaselor. El aparține familiei numită Papillomaviridae. Există peste 100 de tulpini identificate ale virusului, dintre care unele pot provoca apariția tumorilor maligne, iar altele, leziuni benigne. Manifestările infecției sunt clasificate după cum urmează:
• Anogenitale, cutanate, epidermodisplazia verruciformis (o tulburare determinată genetic).
Infecția cu virusul papiloma uman poate fi latentă, subclinică sau clinică, la nivelul mucoaselor. Din descrierile dumneavoastră, se pare că aveți formă latentă.
Factorii de risc:
• Activitatea sexuală – numărul partenerilor și vârsta la care are loc primul contact sexual sunt factori importanți. Contactul sexual timpuriu (definit astfel înainte de vârsta de 19 ani și care ar putea fi și cazul dumneavoastră, precum și mai mulți parteneri pe parcursul vieții (peste 3, conform unui studiu) cresc oportunitatea infecției cu virusul papiloma uman de risc înalt (deci, cu potențial cancerigen). De asemenea, sexul anal se asociază cu riscul crescut de cancer anogenital.
• Fumatul – sporește riscul de cancer al colului uterin, produșii cancerigeni legați de tutun fiind identificați în această zonă, la cei afectați.
• Contraceptive orale – folosite mai mult de 5 ani, ele sporesc riscul papiloma virus, care scade, la sistarea lor.
• Consumul de Betel (Areca cathecu) – provoacă o creștere a ratei cancerului oral, în Asia.
• Expunerea repetată la razele UV și X (radioterapie sau radiografie).
Manifestări clinice:
• La nivelul genital apar, atât pe zonele vulvare, cât și pe cele ale penisului, leziuni papulare sau leziuni plate.
• La nivel anal, pot apărea leziuni mai mari, uneori conopidiforme, la marginea mucoaselor. Unele dintre ele, prezente și în zone genitale, se numesc tumora Buschke, o formă de cancer. De asemenea, poate exista sângerare anală sau senzația de masă (greutate) în anus.
• Oral, în gură, pot apărea semne subtile, dar și zone de hiperplazie (îngroșarea țesuturilor). Leziunile apărute pe tractul respirator sunt, în general, transmise la naștere.
• Leziunile cutanate pot afecta mai multe zone, în special degetele mâinilor, zona plantară și a genunchilor. Cele plantare pot fi dureroase, la presiune.
• Epidermodysplasia verruciformis – este o boală moștenită genetic. Leziunile sunt de regulă plate și pot apărea în orice zonă a pielii. Riscul de cancer crește la expunerea la razele UV și X.
Posibile abordări naturiste:
• Relațiile cu un singur partener diminuează riscul bolilor transmisibile sexual.
• Folosirea prezervativelor este esențială în cazul unui contact sexual cu un partener nou.
• Nu folosiți prosoape și lenjerie intimă cu alte persoane.
• Băile de șezut cu apă călduță, rece cu sau fără sare sau bicarbonat, pot alina durerile.
• După baie, uscați zonele afectate cu blândețe.
• Nu mergeți desculți în locuri publice, cum ar fi bazine de înot, săli de sport, vestiare etc.
• Opriți fumatul, este un factor de risc pentru infecție.
• Nu consumați Betel.
• În anumite cazuri pentru cei infectați cu epidermodisplasia verruciformis protecția solară este importantă.
• Pentru anumite grupuri profesionale, cum sunt măcelarii, purtarea de mănuși adecvate este importantă, pentru că ei sunt predispuși la anumite forme de veruci la nivelul mâinilor.
• Îmbrăcămintea să fie lejeră, pentru că leziunile pot fi răspândite prin frecțiunea cutanată.
• Dieta să fie suplimentată cu vitamina B9 (folat) și vitamina A, care se găsesc și în multe alimente vegetale. Deficiență de vitamină B9 facilitează pătrunderea virusului în ADN-ul uman, iar vitamina A este bună pentru epitelizarea corectă a pielii.
• Ceai verde (Camelia sinensis) – administrat oral sau aplicat local (există creme cu extras de ceaiul verde).
• Extras de tea tree (Melaleuca alternifolia) aplicat local.
• Usturoiul crud, aplicat local, este considerat ca fiind un tratament eficient pentru verucile cutanate.
• Extras de ciupercă asiatică Shiitake (Lentinula edodes) are efect stimulator asupra sistemului imun și conține vitamină B9.
• Homeopatie – este o metodă eficientă pe care am practicat-o cu succes, publicând rezultatele obținute. Argentum nitricum, Antimonium crudum, Causticum, Silica, Thuja, recomandate individualizat, dau cele mai bune rezultate.
Având în vedere riscurile asociate infecției cu virusul papiloma uman, este important să vă contactați medicul, îndată ce vă bănuiți de această maladie!Vă urez succes!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Am încontinuu țiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – București)
Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore, care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Acufenele nu sunt o boală de-sine-stătătoare, ci un simptom, în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii pot fi cauzele sau factorii favorizanţi în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei care se instalează la spondiloza cervicală modifică activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Ca tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumina infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitaminele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo biloba (Circulație cerebrală), Passiflora sau Valeriană (2 x 1 tabletă/zi). Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). „Ocnasept” poate fi comandat la tel. 0722/20.27.36, 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Caut un tratament pentru descuamarea pielii de pe palme” (Răspuns pentru ILONA – Târgu-Mureș, F. AS nr.1646)
Descuamarea palmelor și a degetelor poate fi un fenomen frecvent. Cauzele variază de la factori din mediul familiar, până la diferite afecţiuni ce determină uscarea şi exfolierea excesivă a pielii. Produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor bacteriene, fungice și virale. Recomandăm aplicarea locală a soluției sterile spray Imunyze Skin Repair 100 ml, seara și dimineața, în zonele afectate minim 60 zile. Produsul are rolul de a reduce inflamația și de a reface zona afectată. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou. Pentru mai multe informatii, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!
ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]
„Îmi puteți recomanda un tratament pentru giardia?” (Răspuns pentru MARIANA – Zalău, F. AS nr. 1655)
Giardioza este o infecție intestinală provocată de parazitul Giardia lamblia, care se transmite pe cale fecal-orală, prin ingestia de apă contaminată, prin alimente, și de la om la om.
Principalele manifestări simptomatice sunt: dureri abdominale, senzație de greață, flatulență, scaune urât mirositoare, scădere ponderală (în greutate), paloarea feței.
Măsuri terapeutice:
• Respectarea unei igiene riguroase a mâinilor și a zonei intime.
• Evitarea dulciurilor care conțin zahăr.
• Înlocuirea pâinii și a pastelor făinoase obținute din făină albă, cu pâine integrală și paste făinoase obținute din făină integrală.
• Dintre produsele pe bază de plante, pe piață există mai multe formule, deosebit de eficiente. Unul dintre ele este Giardinophyt, produs de firma „Plantextrakt”. Este o soluție pe bază de propolis, cimbru, cuișoare și vetrice. O altă formulă eficientă este siropul Vermicin, de la firma „Fares Orăștie”. Este un remediu pe bază de frunze de boldo, frunze de nuc, rădăcină de iarbă mare, coriandru și anason. Tinctura Antihelmintica, de la firma „Hypericum Impex” (Baia Sprie) are în compoziție pelin, rădăcină de gențiană, flori de țintaură, rădăcină de iarbă mare și vetrice și reprezintă o altă combinație deosebit de eficientă pentru combaterea paraziților intestinali. De asemenea, se pot administra 3 lingurițe pe zi de ulei de dovleac presat la rece și 10 picături de tinctură de propolis, amestecate în miere. Se iau de 2 ori pe zi.
Gânduri bune!
(Pentru detalii suplimentare îmi puteți scrie pe adresa de e-mail: [email protected])