• Statisticile afirmă că locuitorii țărilor scandinave sunt cei mai fericiți pământeni. Au un stil de viață strâns legat de natură și de tradiție. Se hrănesc simplu și sănătos și au cei mai puțini obezi in lume. Fiindcă începe postul și sunt la modă rețetele de slăbit, vă recomandăm să încercați „dieta nordică”, extrem de populară în Occident •

Cercetările recente în domeniul nutriţiei au confirmat ceea ce se ştia de mult: alimentaţia scandinavilor este printre cele mai sănătoase din lume. La doar o privire aruncată peste cifre, se poate vedea cu uşurinţă că procentul de persoane care suferă de obezitate în țările scandinave este printre cele mai scăzute din lume. De aceea, dieta lor a început să câştige din ce în ce mai mult aprecierea celor preocupaţi de siluetă şi să fie luată în considerare de medicii nutriţionişti, care o folosesc ca sursă de inspiraţie pentru a elabora regimuri pacienţilor lor.
Simplu și sănătos
Dieta se bazează pe simplitate şi pe ingrediente de calitate, uşor de crescut şi de produs în condiţii de climă rece. Peştele gras, varza, legumele rădăcinoase, pâinea de secară şi fructele de pădure fac parte în mod frecvent din meniurile lor.
Peştele – cum ar fi heringul, macroul, păstrăvul, codul, somonul, ţiparul şi fructele de mare – stridii, homari, creveţi, crabi, raci – au o importanţă majoră în dietă, de la proaspete şi crude, la uscate, afumate, sărate sau murate. Există o mare varietate de preparate din peşte şi fructe de mare, de la peşte proaspăt, fiert în apă şi uşor condimentat cu ierburi, sare şi piper, creme de fructe de mare și alte preparate mai sofisticate. Somonul şi heringul sunt extrem de populare şi se regăsesc într-o mulţime de preparate tradiţionale. Somonul afumat este adesea servit cu omletă, mărar, în sandviciuri, sau cu sos de muştar. Crabii sunt fierţi şi consumaţi cu maioneză şi felii de lămâie. Midiile sunt fierte la aburi şi servite cu usturoi, pătrunjel, smântână.
Carnea. Deși pare un paradox – frigul cere grăsimi – nordicii consumă carne în cantitate limitată. La fel ca strămoşii lor, vikingii, scandinavii s-au hrănit mai ales cu vânat: păsări sălbatice, elan, ren, urs. Acestora li se adaugă la preparare sosuri bogat condimentate şi gem de merişoare, cu gust acru-dulceag. Carnea de oaie şi de miel este destul de populară, afumată sau sub formă de tocană cu varză.
Produsele lactate – de capră, vacă şi ren – sunt mult consumate. Pe lângă lapte, scandinavii sunt mari amatori de brânzeturi, lapte bătut şi smântână. Diferite varietăţi de brânzeturi tradiţionale din lapte de vacă sau capră sunt foarte populare şi servite aproape la fiecare masă.
Pâinea conţine o proporţie mare de cereale integrale şi este din aluat dospit sau nedospit, din secară, din grâu sau ovăz.
Legumele, cum ar fi varza, mazărea, sfecla, cartofii, morcovii, fierte sau crude, însoţesc de obicei preparatele de peşte sau carne şi sunt asezonate cu ierburi şi condimente: chimen, cardamom, anason, fenicul, mărar, cimbru, coajă de lămâie, piper.
Deserturile sunt bogate, dar nu prea dulci. Ele includ fructe de pădure, prăjituri de casă.
Băuturile servite la masă sunt lapte, cafea, ceai, bere, vin alb, akvavit (o băutură din cereale sau cartofi, dublu distilată şi aromatizată cu fructe, condimente sau seminţe). Scandinavii sunt mari consumatori de cafea. Ea este preparată simplu, servită de obicei alături de desert.
Din cauza iernilor lungi şi a verilor scurte, fructele şi legumele proaspete sunt disponibile doar câteva luni pe an, de aceea se consumă mai degrabă uscate, conservate sau transformate în gemuri şi jeleuri. Merele, căpşunile, murele, afinele, zmeura, merişoarele de munte abundă în timpul verii.
Trei mese
Scandinavii iau de obicei trei mese pe zi, simple, dar consistente.
• Micul dejun include cafea, pâine integrală cu unt sau terci de ovăz, fructe, ouă, brânzeturi, gem, miere.
• Prânzul (masă tip bufet) constă în felii de pâine cu unt, însoţite de bucăţi de hering, somon afumat, cârnaţi, chiftele, cartofi fierţi, brânzeturi şi salate, care pot fi servite şi ca gustare de după-amiază sau înainte de culcare. De asemenea, sunt servite supe, tocană sau mâncăruri calde sau reci din peşte şi carne, urmate de desert.
• Cina este masa principală a zilei şi este servită în jurul orei 18. O cină tradiţională este alcătuită din peşte, acompaniat de cartofi şi legume fierte.
Trucuri anti-îngrășat
• Luaţi 3 mese pe zi, reduse cantitativ, şi cu alimente în combinaţii permise.
• Nu mâncaţi fructele imediat după masă. Ele se consumă separat, la distanţă de cel puţin 2 ore.
• Beţi cu măsură sucurile naturale de fructe, au multe calorii, prin zaharoza şi fructoza pe care le conţin.
• Mâncaţi nuci, seminţe, alune, migdale crude, ca pe o masă separată, fără a le combina cu alte alimente.
• Nu mâncaţi între mese.
• Nu săriţi peste micul dejun.
• Folosiţi „ajutoare” pentru slăbit, care stimulează arderea grăsimilor: cafeaua, ceaiul verde, unele condimente, cum ar fi ghimbirul, piperul, ardeiul iute, oregano, scorţişoara, rozmarinul, precum şi fructe – ananas, kiwi, mere, grapefruit, avocado.
• Salatele se acresc cu suc de lămâie, proaspăt stors.
• Sosurile grele, maioneza, ketchup-ul sunt printre principalii „purtători” de calorii. Uitaţi de existenţa lor sau înlocuiţi-le cu variante mai reduse caloric, cum ar fi muştarul clasic.
• Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă plată, minerală, ceai de plante, cafea, ceai verde sau negru, toate fără zahăr).
• Dimineaţa, înainte de masă, beţi un pahar cu apă în care aţi stors o jumătate de lămâie.
• Luaţi ultima masă la ora 18, cu porţii pe jumătate faţă de cele din restul zilei.
• Faceţi cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi – gimnastică, mers pe jos – ca să acceleraţi arderea grăsimilor.
• Dormiţi suficient, pentru că somnul este în legătură directă cu greutatea. Cine doarme puţin mănâncă mai mult, iar metabolismul se dereglează.
Reţete de slăbit scandinave
Sandvişuri cu somon
Ingrediente: 10 felii de pâine prăjită de secară (baghetă sau jumătăţi de felii de pâine), 10 felii de somon afumat (file), 1 jumătate de ceaşcă de muştar dulce, mărar proaspăt pentru ornat.
Ungeţi fiecare felie de pâine cu 1 jumătate de linguriţă de muştar, apoi puneţi câte o felie de somon. Decoraţi cu mărar.
Aperitiv cu hering
Ingrediente: 6 cartofi roşii mici, 300 g de file de hering marinat (pus în apă 15 de minute şi bine scurs), 3 linguri de smântână cu conţinut redus de grăsime, 3 linguri de ceapă roşie tocată, mărar proaspăt pentru ornat, piper măcinat, după gust.
Fierbeţi cartofii, apoi tăiaţi-i în 2-3 felii subţiri (fără capete). Tăiaţi file-ul de hering în bucăţi mici, astfel încât să se potrivească cu feliile de cartofi. Puneţi câte o bucată de hering pe o felie de cartof, ungeţi cu puţină smântână şi presăraţi deasupra ceapă roşie. Ornaţi cu mărar şi piper măcinat.
Cremă de brânză cu somon
Ingrediente: 300 g brânză de vaci (cu conţinut redus de grăsime), 200 g file somon afumat tocat, 1 lingură arpagic sau ceapă verde tocată, 1 linguriţă hrean ras, 1 sfert de linguriţă piper proaspăt măcinat.
Amestecaţi într-un castron crema de brânză, somonul tocat, ceapa, hreanul şi piperul. Serviţi crema întinsă pe felii de pâine prăjită.
Salată cu macrou
Ingrediente: 4 fileuri de macrou marinat (puse în apă 15 minute şi bine scurse), 2 cartofi fierţi mici, 1 salată verde, 3 ouă fierte tari, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă roşie mică, 2 linguri de muştar cu hrean, 2 linguri zeamă lămâie, 1 lingură ulei, felii de lămâie şi câteva fire de pătrunjel proaspăt pentru ornat.
Se taie fileul de macrou feliuţe şi se pune într-un castron. Se amestecă cu salata ruptă bucăţi, ouăle şi cartofii tăiaţi rondele, ardeiul şi ceapa tăiate feliuţe subţiri. Se amestecă separat muştarul, uleiul şi zeama de lămâie, apoi se toarnă peste salată. Se ornează cu feliile de lămâie şi firele de pătrunjel.