„Denumirea de vlah vine din limba germană”
– În expedițiile revistei Formula AS pe urme vechi românești, întinse pe aproape două decenii, ne-am lovit sistematic, în investigațiile noastre, de confuzia pe care cercetătorii străini o fac între daci și vlahi. Anul trecut, în călătoria din Turcia, istoricii cu care am vorbit puneau semnul egalității între vlahi și aromâni. Care este adevărul istoric? Când au devenit dacii – vlahi?
– Întrebarea dumneavoastră pare simplă, dar răspunsul este foarte complicat. Și asta, din cauză că răspunsul are implicații politice și nu e vorba doar de istorie. Aici e o dezbatere care se poartă de pe vremea primilor cronicari, de la Miron Costin, Cantemir sau Grigore Ureche, încoace. Dacă luăm în considerare și Școala ardeleană, e o dezbatere începută undeva în secolul al XVII-lea, când apare istoriografia română și toată lumea își pune întrebarea cum a apărut poporul român. Și e o discuție care se poartă aprig, până în ziua de azi, pentru că bulgarii și sârbii zic că ei au fost primii în sudul Dunării, maghiarii spun că au fost primii în Transilvania și rușii au niște teorii delirante despre migrațiile poporului român… Denumirea de vlah vine din limba germană. Popoarele germanice ne-au botezat cu acest nume. Deci, germanii au recunoscut în poporul român, când au intrat în contact cu el, în secolele XIV-XV, că era un popor vorbitor de limbă latină. Și atunci ne-au numit vlahi. Asta, dacă vorbim de cei de la nord de Dunăre. Pe cei de la sud de Dunăre, i-au numit vlahi încă din vremea primelor cruciade și chiar înainte de primele cruciade. Istoricul George Murnu vorbește despre un prim hrisov în care apar vlahii la anul 980, în sudul Dunării. De altfel, primele organizații politice românești au apărut, de fapt, la sudul Dunării. Și pentru că oamenii de acolo erau foarte bogați și nu apucaseră să fie „deranjați” de pecenegi, de avari, de cumani, de unguri, au putut să se dezvolte liniștiți. Erau atât de bogați, încât Imperiul Bizantin însuși trebuia să-și negocieze pacea și deciziile cu ei. Aromânii și macedo-românii, în general, erau foarte bogați și pentru că erau foarte harnici, erau oameni care munceau cu multă sârguință și erau și buni negustori, erau sclipitor de inteligenți.
„Macedo-românii sunt și ei tot vlahi, ca și noi”
– I-ați pomenit pe aromâni. Există o diferență între ei și cei pe care îi numim vlahi?

– Aromânii, machedonii, istro-românii, megleno-românii, toți macedo-românii sunt și ei tot vlahi, ca și noi, adică români. Pentru că era Vlahia Mare, Vlahia Albă, Vlahia Mică, din Tesalia, unde sunt Meteorele. Dacă mergeți la Meteore și vă uitați la câmpia Tesalia, toată era aromânească. Acolo era una dintre vlahii. În afară de noi, singurii care nu sunt astăzi în pericol de dispariție sunt aromânii, în număr de, zic unii, între 500 de mii și 2 milioane și jumătate, care trăiesc în momentul de față în afară de România, în Grecia, Macedonia, Albania, Bulgaria, sudul Serbiei. Ca să lămurim… Poporul român are câteva ramuri. Sunt daco-românii de la nord de Dunăre, iar la sud, sunt aromânii, megleno-românii și istro-românii. O parte dintre megleno-români s-au islamizat și s-au mutat în Turcia. Eu consider că diferențele de limbă dintre românii de la nord și sud de Dunăre au apărut în a doua perioadă de formare a limbii române, deci – începând cu secolul VI-VII, după ce s-a interpus o masă bulgară masivă în munții Balcani. Și atunci, limba română din sud de Dunăre a continuat să evolueze, dar nu atât de rapid ca daco-româna noastră, pe lângă faptul că ei n-au suferit influențe, neologisme franco-germane sau ungurești. La ei există doar influențele slave. De aceea, noi ne înțelegem cu ei într-un procent mare, peste 70-75%, dar în rest, este o limbă română oprită din evoluție, este o limbă arhaică, totuși, vorbim despre dialecte ale limbii române, suntem același popor.
„Până în 1948, legăturile dintre românii din nord și cei din sud au fost foarte bine întreținute”
– Am trăit o dramă, în călătoriile noastre, să vedem decăderea cumplită a zonelor locuite cândva de români. Ai zice că toți veneticii ulteriori, slavii, grecii și turcii, și-au pus în gând să îi lichideze. Și-au și reușit fără ca România să facă vreun gest de a-i salva…

– Poporul român niciodată n-a pierdut conștiința istorică a faptului că și dincolo de Dunăre trăiesc români. Administratorii statului român de astăzi au pierdut această conștiință, nu poporul. În trecut a fost altfel. Pe vremea lui Cuza, Apostol Mărgărit a fost trimisul statului român să reîntemeieze o rețea școlară la sud de Dunăre. Această poziționare a statului român a existat până în 1948. Istoricii Teodor Capidan, Murnu au scrieri fundamentale despre românii aflați la sud de Dunăre. La vremea aceea, România și-a făcut datoria. Carol I a continuat sprijinul, am avut o întreagă linie de cercetare și de finanțare. Am avut filă de buget la Ministerul Educației pentru școlile românești din sudul Dunării, începând cu vremea lui Cuza. Și aveam Liga Română, al cărei coordonator a fost la un moment dat Nicolae Iorga. Aveam Societatea Macedo-Română, care era foarte influentă, foarte bogată, avea foarte multe proprietăți și a avut o contribuție esențială în păstrarea legăturilor cu românii din sud. Dar până la Capidan și Murnu, l-am avut pe un neamț, pe Weigand, care a scris o lucrare colosală despre românii de la sudul Dunării. A fost foarte impresionat de ei cum a făcut Byron cu grecii, că i-a reabilitat în Europa, așa a făcut și Weigand cu aromânii, a călătorit în sudul Dunării și i-a studiat, i-a fotografiat, a scris despre ei. După aceea, îl avem pe Papanacea și alți mari etnografi, ca Emanuil Bucuța… Până în 1948, legăturile dintre românii din nord și cei din sud au fost puternice și foarte bine întreținute, uneori chiar de pe poziții de forță, atunci când România a amenințat cu ruperea relațiilor diplomatice cu Grecia și Imperiul Otoman, dacă nu le sunt recunoscute drepturile aromânilor…
„Statul român nu mai are conștiința coetnicilor săi, de care se folosește, mai mult sau mai puțin, la vot”
– Și atunci de ce, după 1948, s-a așternut această umbră peste istoria noastră comună cu românii din sudul Dunării?

– De 35 de ani statul român nu mai are conștiința coetnicilor săi, de care se folosește, mai mult sau mai puțin, la vot, cum e cazul basarabenilor, și mai învârte niște proiecte pe-aici, pe-acolo, prin diferite instituții, nu le dau numele, că le știți și dumneavoastră. Proiectele din Ungaria, Ucraina, Serbia, Bulgaria s-au stopat, în Grecia nu mai sunt deloc. În Albania mai trimitem câte o expoziție, deși avem cel mai mare număr de conaționali, după Grecia. Am avut peste 100 de școli în Balcani, până în 1948, acum mai sunt doar câteva! Unele state ne-au așteptat să facem ceva, Macedonia, de exemplu, ne-a așteptat să ne cumpărăm înapoi liceul din Bitola, n-am făcut-o. A mai rămas doar biserica de acolo, care mai e ținută de un preot…
– Istoricii din Turcia nu au știut să ne spună mare lucru despre vlahi și români, și aruncau piatra în curtea noastră. De ce nu ne ocupăm de cei pe care ce îi considerăm „frații noștri”?…

– Nu știu cum se comportă turcii cu urmașii megleniților, care s-au islamizat. Și ei ar trebui recuperați cumva, măcar din perspectiva faptului că au fost frații noștri. Dar dacă acolo discutăm de o recuperare a istoriei, avem probleme actuale urgente, arzătoare, cu Grecia, o țară care nu îi recunoaște deloc pe aromânii care trăiesc acolo în număr destul de mare. Ei sunt prezentul, nu trecutul. Și aici e o problemă care trebuie pusă. În Albania, aromânii sunt recunoscuți ca minoritate, cu drepturi politice, dar sunt ignorați total de statul român. În Macedonia, unde sunt recunoscuți pe jumătate și unde am avut inclusiv prim-ministru aromân, nu există nicio legătură. Ministerul de Externe a vorbit cu diplomați de acolo, dar se ferește ca de dracu să ridice cumva această problemă a românilor, și să se folosească de identitatea românească, ca o punte de legătură între cele două state. În Ungaria, ce să mai vorbim? Ăia își fac de cap, fac ce vor ei. Singura zonă unde românii n-au probleme este Voivodina, din Serbia, dar în Timoc, situația este inversă. Sârbii, nu știu din ce motive, au impresia că românii de acolo le sunt dușmani, deși, săracii, sunt vai de capul lor. Le-au trecut alfabetul pe chirilică, n-au ore în limba română decât așa, opționale. Copiii simt că ei ar fi români, dar… În condițiile în care noi am avut proiecte de cultură și civilizație românească până acum trei ani, în care dădeam 400-500 de euro pe proiect, ce poți să faci? Adică, atât primea pe câteva luni de muncă un profesor, ca să țină ore în limba română acolo. Și am oprit și aceste proiecte. Înțelegeți despre ce vorbim? De ce toți oamenii ăștia nu mai vor să audă de proiecte cu statul român? Pentru că în momentul în care le dai bani celor ce vor să facă ceva, dar îi sufoci printr-o formularistică aberantă a deconturilor, în care ești considerat mai degrabă infractor decât un om care trebuie să fie ajutat, nimeni nu mai vrea să facă ceva. Ambasadoarea României la Belgrad nici n-a călcat în Timoc, unde ai 300.000 de români! N-a călcat deloc! Acolo unde s-a dat bătălia de la Zemun, ai inscripție în maghiară, în sârbă, în franceză, în engleză, dar nu ai în limba română. Ce costa autoritatea românească să le atragă atenția sârbilor că Iancu de Hunedoara era român și a murit acolo, apărând Belgradul? Apoi e Ucraina, care este în plină defilare a desfințării școlilor românești, după cum știți foarte bine, că ați fost acolo, în care România, ca stat, n-are niciun punct de vedere, unde mai sunt câteva școli, unele pe punctul de a fi închise. Iar în Turcia, din care spuneți că tocmai v-ați întors, nici poveste. Mai sunt istro-românii, iar aceștia, nemaifiind considerați un pericol, au intrat sub această cupolă frumoasă de sticlă a UNESCO, sunt considerați „comunitate pe cale de dispariție”, și istro-româna a devenit parte a patrimoniului mondial, care trebuie protejată, dar nu vă imaginați că România are vreo politică sistematică pentru ei. Cam acesta este tabloul sumbru al relațiilor statului român cu românii-frați din Europa.
„După 1990, Ministerul de Externe, și nu doar el, a sacrificat identitatea comunităților istorice românești pe un fals altar al integrării europene”
– Dar cum se explică ruptura asta? Budapesta se ocupă de ungurii din Ardeal mai ceva decât de cei din propria țară, celebrează fiecare piatră din istoria lor, iar nouă nu ne pasă de o istorie fabuloasă…

– În primul rând, blocul românesc este și a fost principala stavilă a expansiunii rusești în Balcani. Sovieticii niciodată nu au agreat o comunitate românească puternică, cu atât mai mult pe ambele maluri ale Prutului. Păi, și cum s-o agreeze, dacă în inima țării au făcut-o regiune autonomă maghiară, dacă inima României au deromânizat-o? Și să nu uităm că în acea perioadă, majoritatea elitelor din Securitate, Partidul Comunist, erau alogene, „viituri”. Cu ce să se ocupe veneticii? Să aibă grijă de români? Îngrijorător este faptul că din 1990 încoace, cu excepția unei scurte perioade (perioada lui Văcăroiu, dacă nu mă înșel), când s-au inițiat o acțiune relativ energică de reconstrucție a școlilor în nordul Bucovinei și ideea de reconstrucție în Balcani, nu s-au refăcut decât o școală sau două, în Ucraina, și restul s-a oprit. După aceea s-a întâmplat ceva. Ministerul de Externe și-a întors fața de la români. Am înființat un minister al românilor de pretutindeni, dar ulterior l-am desființat și, odată cu el, s-a desființat și direcția specializată din ICR, „Hurmuzachi”. În Hurmuzachi, noi pregăteam studenții care veneau din comunitățile istorice, îi familiarizam cu limba română, cu nivelul limbii române de aici, că ei, săracii, vorbeau greu, vă dați seama, cu excepția Republicii Moldova, în nicio țară din jurul României nu se face limba română cum trebuie. Ucraina, de exemplu, are școli moștenite din Uniunea Sovietică, pe care le închide astăzi într-o fericire. Și atunci, era nevoie de Institutul Hurmuzachi, și cu atât mai mult de conștiința legăturii cu statul român și că statul român ar avea vreo îndreptățire, nu vorbesc de misiune, să se ocupe de aceste comunități care au fost definite de Iorga ca și comunități-punte pentru legătura cu statele respective. Au preluat discursul bolșevic – să nu deranjăm, să nu-i supărăm pe ăia… După 1990, Ministerul de Externe, și nu doar el, a sacrificat identitatea comunităților istorice românești pe un fals altar al integrării europene. Nu au înțeles că integrarea europeană este unitate în diversitate, nu spălare pe creier și ignorarea identității. În numele „unității în diversitate”, România are printre cele mai extinse drepturi pentru minoritățile de pe teritoriul său, dar în numele aceluiași principiu, n-am făcut nimic pentru românii noștri, dovadă că în Albania, singurele două școli refăcute sunt private și este inadmisibil: acolo avem circa 100-150 de mii de oameni care vorbesc tot mai puțin dialectul aromân. Nici astăzi nu am fost capabili să recuperăm institutul cultural de la Saranda. Ce să zic? În Bulgaria este Liceul „Mihai Eminescu”, unde se învață mai mult bulgărește, la Ghiula se învață mai mult ungurește și istoria lui Roller și a lui Rossler. În Ucraina… se închid școlile. În Grecia, nici nu deschidem subiectul. Asta, în condițiile în care, ca să faceți o comparație, în perioada interbelică ministerul nostru de externe era preocupat ca românii din Grecia să aibă lemne de foc!
„Patriotismul nu este «corect politic»”
– Tot ce spuneți bate a tragedie națională. Există vreo explicație?

– Dacă vrei să faci ce vrei cu o țară, îi siluiești conștiința istorică. Deci, neavând conștiință istorică, îți interzici tu și interzici și altora să se ocupe de comunitățile istorice. Salariile fiind mici și contând foarte mult în ce măsură te integrezi în normativitatea corect politică, nu te poți ocupa de lucrurile astea ținând de patriotism, astea nu-s „corect politice”. Și atunci, se taie proiectul sau ești descurajat, sau dacă chiar te ocupi, se desființează structura din interiorul căreia te ocupi. Noi nu avem buget de cercetare, nu vreți să știți cum facem cercetările. Și atunci, de unde să trimit eu pe cineva care să-mi documenteze urmașii meglenilor din Turcia? Dumneavoastră, la revista Formula As, sunteți binecuvântați dacă aveți câte două-trei săptămâni pe teren la dispoziție, ca în vremurile bune, ca în perioada interbelică. Ar trebui să fim și noi acolo, istoricii, să stăm trei luni, ca pe vremea lui Carol. Dar noi ne zbatem pentru salarii. Sunt salarii de mizerie.
– În prezent există finanțări pentru cercetare… De ce nu sunt accesate de istorici sau etnologi?
– Se mai prinde câte un proiect, dar nu este o politică de stat, constantă, în sensul înțelegerii fraților români de pretutindeni, așa cum au ungurii față de ungurii din Ardeal sau din Slovacia. Darămite să facă și politică de stat, cum face Orban, pentru a-și susține interesele maghiarimii înăuntrul unei viziuni geopolitice. Viziune geopolitică la cei care ne conduc, să-mi fie cu iertare… Ei iau bacul la 50 de ani, despre ce vorbim? Scopul lor este ăsta pe care-l vedeți, e lovitura de stat, putere, bani. Când să se se mai ocupe statul și de neamul românesc cel risipit? Îți trebuie resurse, îți trebuie un concept, îți trebuie o viziune și o educație pentru așa ceva… Eu n-am văzut partid parlamentar să vină să ne spună nouă, ăstora din Academie, „Domnilor, ce se întâmplă cu românii noștri din Timoc? Hai să facem și noi măcar niște donații”. Iar pentru finanțările de care vorbiți… e infernul lui Dante Alighieri, e preintrarea în iad să faci un decont, te pregătește pentru lumea de apoi.
– Revenind la daci și vlahi, în călătoriile noastre, le-am descoperit urmele în toată Europa, din sud și până în nord, Suedia și Danemarca, și până în vest, în Spania, Anglia și Bretania. Am fost uimiți de aceste descoperiri, dumneavoastră cum le explicați?

– Globalizarea nu e de acum. Lumea a fost globalizată deodată cu comerțul. Sigur, nu în ritmul acesta, în care comunici instantaneu cu cineva din China. Atunci dura luni sau ani, ca să mergi dintr-o parte în alta a Europei, dar nu înseamnă că nu existau comunicații. Iar actualul teritoriu al României era străbătut de rute majore, est-vest și nord-sud. Pe nord-sud, noi am ajuns până la Marea Nordului și dincolo de ea, în relație cu vikingii. Vikingii nu erau niște oameni cu capul în sac, după cum nici dacii nu erau. Făceau comerț, aveau schimburi culturale. Iar noi, de aici, le dădeam ce aveau ei nevoie. Știți foarte bine, în sud, în peninsula Iliria, principalii producători de brânzeturi eram noi, până când a dispărut populația romanică din zona Dubrovnikului, în Evul Mediu, așa-numita Biharie. Apropo de Bihor, care e la Oradea, dar este Bihor și în zona Muntenegrului și în Bosnia-Herțegovina, și locuitorii lor, vlahii negri, caravlahii, ajunseseră să locuiască inclusiv pe malul Adriaticii, să facă comerț acolo. Gândiți-vă că dacii și tracii erau cel mai mare popor, după inzi. Ne întindeam din Moravia, sudul Poloniei, prin traci, până la porțile Atenei. Iar această unitate a fost spartă la venirea slavilor. Dacă n-ar fi venit slavii, am fi fost același popor. Noi cu grecii am fi împărțit această parte a Europei, de la Marea Egee până la terminarea Carpaților și mai sus de ei. E într-adevăr o mare tragedie să ai o asemenea istorie și să nu îți pese de ea.