• Dacă iarna a uitat să mai vină, primăvara sosește cu trenul rapid. La 20 de grade în Martie, natura va exploda. Bucurați-vă de primele plante, cât sunt fragede și cu puterea începutului •
Digestie sănătoasă

• Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, aromatizate cu usturoi sau alte condimente, după gust.
• Beți o infuzie de urzici, preparată astfel: se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze de urzică mărunțită. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
• Adăugați urzici fragede în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.
Scăderea colesterolului
• Beți în fiecare zi, pe stomacul gol, un sfert de pahar de suc de urzici proaspete.
• Luați pulbere de urzici uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
• Luați câte 30 de picături tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă.
Controlul glicemiei
• Consumați frecvent urzici crude și beți câte o cană de infuzie de urzici de 3 ori pe zi.
Carență de vitamine și minerale, anemie de primăvară
• Pentru a trata anemia, consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săptămâni.
Prostată
• Beți în fiecare zi o jumătate de pahar cu suc proaspăt de urzici.
• Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, aromatizate cu usturoi sau alte condimente după gust. Adăugați urzici fragede în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.
Eliminarea apei în exces, detoxifiere
• Fierbeți timp de 10 minute, 100 g de urzici, într-un litru și jumătate de apă. Lăsați să se răcească, strecurați. Beți 3 căni de ceai pe zi.
• Preparați un macerat din două linguri de urzici mărunțite, puse într-o cană de apă, pe care o lăsați 6 ore la temperatura camerei, apoi strecurați. Beți înainte de mese, câte 3 căni pe zi.
Bucătărie cu urzici
Urzici cu hrean
Ingrediente: 1 kg de urzici, 1 rădăcină de hrean, 1 lingură de făină, 3 felii de lămâie, unt, sare, usturoi tocat.
Mod de preparare: Se aleg urzicile de frunzele veștede, se curăță de resturile de frunze uscate, se spală în mai multe ape reci și se toacă mărunt. Se pun, cu o lingură de unt, într-o cratiță emailată să scadă în zeama lor. Când urzicile s-au înmuiat, se adaugă un sos de făină și apă caldă, sare, puțin usturoi tocat și feliile de lămâie. Se fierbe mâncarea la foc mic. Mâncarea se servește rece, cu hrean dat prin răzătoare.
Urzici cu orez
Ingrediente: 1 kg urzici, 1 ceașcă mare de orez, 1 ceașcă de ulei, sare.
Mod de preparare: Urzicile se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se pun într-o cratiță emailată cu puțin ulei și se lasă la foc atât cât să-și lase destulă zeamă, să nu se ardă. Separat se toacă ceapa și se călește în ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă orezul ales și spălat în mai multe ape. Se pune puțină apă și se amestecă cu o lingură, să nu se prindă de cratiță. Când orezul a înflorit puțin, se adaugă urzicile. Se umple cratița cu supă de zarzavat sau cu apă caldă și se fierbe cu sare și boabe de piper, la foc mic, o jumătate de oră. Cratița se scutură din când în când. Nu se amestecă în mâncare, pentru ca bobul de orez să rămână întreg. Mâncarea se servește caldă sau rece.
Urzici cu usturoi
Ingrediente: 1 kg de urzici, sare, 1 lingură de unt sau 3 linguri de ulei, usturoi, făină.
Mod de preparare: Urzicile se aleg, se spală în mai multe ape reci, se toacă mărunt și se pun într-o cratiță emailată împreună cu o ceașcă de apă caldă și 3 linguri de ulei. Se amestecă în cratiță cu o lingură de lemn, pentru ca urzicile să se topească, adică să nu rămână întregi. Se scad la foc mic, după ce s-au înmuiat bine. Se face un sos din puțină făină și 2 linguri de apă, care se pune peste urzici să le îngroașe. Se servesc calde sau reci, bine scăzute, cu usturoi tocat, adăugat la servit sau pus înainte cu 5 minute peste mâncare și clocotit împreună cu aceasta.