Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să nu v-o ia primăvara înainte – URZICUȚELE

Dacă iarna a uitat să mai vină, primăvara sosește cu trenul rapid. La 20 de grade în Martie, natura va ex­plo­­da. Bucurați-vă de primele plante, cât sunt fragede și cu puterea începu­tului •

Digestie sănătoasă

Foto: Shutterstock – 3

Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, aromatizate cu usturoi sau alte condimente, după gust.

Beți o infuzie de urzici, preparată astfel: se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze de ur­zică mărunțită. Se lasă la infuzat 5 minute, se stre­coară.    Se beau 3 căni de ceai pe zi.

Adăugați urzici    fragede    în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.

Scăderea colesterolului

Beți în fiecare zi, pe stomacul gol, un sfert de pahar de suc de urzici proas­pete.

Luați pulbere de urzici uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

Luați câte 30 de picături tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă.

Controlul glicemiei

Consumați frecvent urzici crude și beți câte o cană de infuzie de urzici de 3 ori pe zi.

Carență de vitamine și minerale, anemie de primăvară

Pentru a trata anemia, consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săp­tămâni.

Prostată

Beți în fiecare zi o jumătate de pahar cu suc proaspăt de urzici.

Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, aromatizate cu usturoi sau alte condimente după gust. Adăugați urzici    fragede    în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.

Eliminarea apei în exces, detoxifiere

Fierbeți timp de 10 mi­nu­te, 100 g de urzici, într-un li­tru și jumătate de apă. Lăsați să se răcească, strecurați. Beți 3 căni de ceai pe zi.

Preparați un macerat din două linguri    de ur­zici    mărunțite, puse într-o cană de apă, pe care o lăsați    6 ore la temperatura camerei, apoi strecu­rați. Beți    înainte de mese, câte 3 căni pe zi.

Bucătărie cu urzici

Urzici cu hrean

Ingrediente: 1 kg de urzici, 1 ră­dăcină de hrean, 1 lingură de făi­nă, 3 felii de lămâie, unt, sare, ustu­roi tocat.

Mod de preparare: Se aleg urzi­cile de frun­zele veștede, se curăță de restu­rile de frunze usca­te, se spa­lă în mai multe ape reci și se toacă mă­runt. Se pun, cu o lin­gură de unt, într-o cratiță emai­lată să scadă în zeama lor. Când urzicile s-au înmuiat, se adau­gă un sos de făi­nă și apă caldă, sare, puțin usturoi tocat și fe­liile de lă­mâie. Se fierbe mânca­rea la foc mic. Mâncarea se servește rece, cu hrean dat prin ră­zătoare.

Urzici cu orez

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 ceaș­că mare de orez, 1 ceașcă de ulei, sare.

Mod de preparare: Urzi­cile se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se pun într-o cratiță emailată cu pu­țin ulei și se lasă la foc atât cât să-și lase destulă zea­mă, să nu se ardă. Sepa­rat se toacă ceapa și se că­lește în ulei. Când ceapa de­­vine sti­cloa­să, se adaugă orezul ales și spălat în mai multe ape. Se pune puțină apă și se amestecă cu o lin­gură, să nu se prindă de cratiță. Când orezul a în­florit pu­țin, se a­da­ugă ur­zicile. Se umple cra­tița cu supă de zarzavat sau cu apă caldă și se fierbe cu sare și boabe de piper, la foc mic, o jumătate de oră. Cratița se scu­tură din când în când. Nu se ames­tecă în mâncare, pen­tru ca bo­bul de orez să rămână în­treg. Mân­carea se ser­veș­te caldă sau rece.

Urzici cu usturoi

Ingrediente: 1 kg de urzici, sa­re, 1 lingură de unt sau 3 linguri de ulei, usturoi, făină.

Mod de preparare: Ur­zicile se aleg, se spală în mai multe ape reci, se toacă mărunt și se pun într-o cra­tiță emailată împreună cu o ceaș­că de apă caldă și 3 linguri de ulei. Se amestecă în cratiță cu o lingură de lemn, pentru ca urzicile să se to­pească, adică să nu ră­mână întregi. Se scad la foc mic, după ce s-au în­muiat bine. Se face un sos din pu­țină făină și 2 linguri de apă, care se pune peste urzici să le în­groașe. Se ser­vesc cal­de sau reci, bine scăzute, cu usturoi to­cat, adău­gat la ser­vit sau pus înainte cu 5 minute peste mân­ca­re și clo­cotit îm­pre­ună cu aceasta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.