„Prioritară este curățarea ficatului”
– Medicina tradițională chineză se bazează pe principii de sănătate verificate în mii de ani. Cuprinde și ea un capitol dedicat dezintoxicării de primăvară?
– Conform principiilor terapeutice chineze, primăvara avem în vedere în mod special curățarea ficatului, un organ ce corespunde elementului lemn, și care, la fel ca întreaga natură ce se reînnoiește și revine la viață, trebuie să scape de „deșeurile” – grăsimi și toxine – acumulate în sezonul rece, să se refacă, să-și reînnoiască celulele, pentru a funcționa întregul an în parametri optimi.
Primăvara suntem cu toții mai obosiți, mai apatici, mai anxioși, mai emotivi, mai vulnerabili la acțiunea agenților patogeni din exterior, pentru că nu mai există acea succesiune normală dintre anotimpuri, iar vremea parcă a luat-o razna! Au loc schimbări rapide de temperatură, de la o zi la alta (azi sunt 26°C, mâine ninge!), iar organismul uman este derutat și dereglat de aceste „anomalii”, neputându-se adapta la modificările sezoniere, așa cum ar fi normal, conform informațiilor din propriul cod genetic. Nu este de mirare, deci, dacă primăvara ne confruntăm și cu simptome neplăcute și nepotrivite cu anotimpul cireșilor înfloriți: oboseală accentuată, dureri de cap, diaree, dureri musculare, gust amar, nivel scăzut de energie etc. Toate acestea pot fi cauzate de un ficat obosit și încărcat! Însă ficatul este un organ care funcționează în legătură strânsă cu ochii, cu stomacul, cu splina, cu plămânii, cu pielea și cu tendoanele, iar dacă primăvara apar și suferințe suplimentare la nivelul acestor organe, funcția hepatică poate fi afectată și mai mult! Așadar, trebuie să fim mai atenți la stilul nostru de viață, în special la proastele obiceiuri pe care le avem (alimentație haotică, consum excesiv de alcool, fumat etc.), cu atât mai mult cu cât în această perioadă stăm mult în casă, din cauza pandemiei, ceea ce ne predispune la sedentarism, la îngrășare, la anxietate și ne secătuiește corpul de energie vitală Yang – care acum ar trebui să fie la cote înalte!
„Panica atacă ficatul”
– Ce greșeli ar trebui să evităm?
– Unul dintre obiceiurile nesănătoase e privitul excesiv la televizor, în ecranele telefoanelor mobile sau ale laptopurilor, pentru că ochii sunt într-o legătură strânsă și directă cu ficatul, iar oboseala oculară influențează negativ activitatea ficatului. În plus, știm că majoritaea știrilor difuzate în mass-media induc panica, iar neliniștea, îngrijorarea și supărarea ne atacă grav ficatul!
Somnul prelungit e o altă greșeală! N-ar trebui să dormim mai mult de 8 ore pe noapte, chiar dacă am trecut la ora de vară și am pierdut, practic, o oră de odihnă! În ciuda oboselii accentuate pe care o resimțim cu toții primăvara, somnul excesiv destabilizează și mai mult mecanismele de adaptare ale organismului! O mare atenție trebuie acordată în aceste zile cu vreme schimbătoare (vânt și umezeală excesivă) modului în care ne îmbrăcăm: mai bine să avem o jachetă groasă la noi, pe care o dăm jos dacă ne e prea cald, decât să ieșim din casă în pantaloni scurți și-n tricou și să ne fie frig! Sistemul imunitar nu e în cea mai bună formă a lui primăvara; suntem foarte sensibili la frig și la curenții de aer rece și n-ar trebui să ne expunem voit la aceste „încercări”! Chiar dacă soarele strălucește pe cer atunci când plecăm din casă, vremea se poate schimba de la un minut la altul! Pe fondul imunității scăzute, ar fi bine să ne protejăm cât mai bine în această perioadă, altfel putem contracta foarte ușor diverse viroze sau chiar infecția cu Covid-19!
„Ieșiți din lâncezeală!”
– Aveți și recomandări?

– Mișcarea! Primăvara, orice formă de mișcare e salutară, mai ales după lunga perioadă sedentară din anotimpul rece, în care am cam „lâncezit” pe canapea, la televizor. Recomand exercițiile fizice moderate ca nivel de efort, practicate în mijlocul naturii sau în parcuri. Și nu mă refer aici la programe complicate! Mersul vioi, concomitent cu rotirea brațelor, ori mersul „întins”, cu pași îndepărtați, în paralel cu ridicarea și întinderea alternativă a brațelor pe diagonală (înainte – sus și înapoi – jos), ne pun sângele și musculatura în mișcare, ne ajută să respirăm mai bine, mai profund și ne sporesc rezervele de energie Yang. În medicina tradițională chineză există multe recomandări „atipice” pentru creșterea energiei Yang, dar care dau rezultate foarte bune. Spre exemplu, frecarea intensă a urechilor cu palmele, 4-5 minute continuu, până se încălzesc puternic și se înroșesc (această tehnică ajută și la stimularea punctelor de presopunctură situate pe lobii urechilor, fiind un bun tonic general). Sau masajul scalpului cu un pieptene din lemn, timp de 3-4 minute, seara, înainte de culcare, ori masajul ușor, cu buricele degetelor, pe osul occipital (situat în partea posterioară a cutiei craniene, deasupra golului occipital), timp de 3-4 minute zilnic, cu mișcări circulare.
Alimentație ușoară
– Medicina tradițională chineză pune mare preț și pe alimentație. Există o cură de primăvară, recomandată în mod special?
– Dieta de primăvară face parte din programul de detoxifiere a organismului, este primul și cel mai important element! Primăvara apar trufandalele – plante verzi, fragede, care conțin o mulțime de substanțe binefăcătoare pentru corp. Acestea ar trebui consumate preponderent, în orice combinații. Putem mânca salate din frunze fragede de păpădie, leurdă, lobodă, pătrunjel, pelin, spanac, ceapă verde (stropite cu puțin ulei de măsline și oțet de mere) – adevărate „bombe” de enzime și energie pentru organism! Noi, chinezii, folosim primăvara inclusiv rapița tânără și lucerna, bogate în vitamina C, dar acestea trebuie opărite un minut înainte de a le adăuga în salate. Pentru detoxifiere se pot consuma alge marine, în combinație cu fasole verde fină (se găsesc în supermarket-uri, la raioanele Bio) – se fierb împreună, 50-60 de minute, în 1,5 l de apă, se răcorește fiertura, se consumă vegetalele calde, apoi se bea zeama rezultată, în două reprize, pe parcursul zilei.
Alimentația de primăvară trebuie să fie mai ușoară, compusă în special din legume și zarzavaturi proaspete, de sezon. Vom mânca porții mai mici, vom evita carnea și produsele din carne, mâncărurile grele, alcoolul și dulciurile concentrate, pentru a-i da răgaz ficatului să se refacă! Putem consuma zilnic 1-2 lingurițe de miere polifloră, pentru că ficatului îi plac dulciurile sănătoase! Să nu uităm de hidratare, foarte importantă în această perioadă pentru drenajul renal! Este bine să bem cât mai multe lichide – preferabil calde, sub nicio formă reci, de la frigider!
„Zece ședințe de acupunctură”
– Ce practici terapeutice din arsenalul medicinii tradiționale chineze le recomandați cititorilor noștri, pentru curățarea ficatului?

– Acupunctura ajută foarte mult la reechilibrarea funcției hepatice, creșterea energiei vitale, eliminarea oboselii, a stresului și a durerilor musculare. 10 ședințe sunt suficiente pentru rezultate vizibile. Eu folosesc și diverse amestecuri de plante chinezești, rețete realizate de tatăl meu, un medic celebru în provincia Xian, unde m-am născut și eu. QING BI SAN are rol detoxifiant, drenează lichidul biliar, stimulează funcția hepatică, curăță ficatul de grăsimi, reglează temperatura ficatului, scade irascibilitatea, ajută la eliminarea grăsimii din organism. XIAO SHI JIAO WANG elimină toxinele din sânge, reglează nivelul de colesterol și trigliceride, protejează vasele sanguine. JIA WEI XIAO JAO stimulează funcția hepatică și înlătură tulburările, agitația și insomnia induse de stres. GUI PI WAN elimină toxinele din organism, stimulează funcția splinei și a ficatului, reglează nivelul lipidelor, îmbunătățește respirația, echilibrează Yin-Yang-ul și ajută la oxigenarea sângelui.
Cititoarelor dvs. le voi da o rețetă de curățare a pielii pentru reîntinerirea tenului, dar care are și proprietăți terapeutice deosebite: curăță sângele, scade colesterolul din vasele sanguine, tratează probleme genitale feminine și boli dermatologice (erupții cutanate, acnee, urticarie etc.). Se culeg, primăvara, frunze tinere de păpădie, se usucă și se păstrează în pungi de hârtie. Vara, se amestecă cu petale de trandafir în părți egale (câte o lingură din fiecare), se adaugă cinci curmale și se infuzează timp de 5 minute, în 250 ml de apă. Infuzia se bea călduță, astfel: 250 ml pe zi preventiv și, pentru frumusețe, 500 ml pe zi în cazul problemelor amintite. Amestecul e foarte bun și pentru tratarea problemelor de stomac, în care apare halena respiratorie.
Există multe soluții de primenire a organismului. Le putem aplica preventiv, primăvara, chiar dacă suntem sănătoși, pentru a avea un an fără bătăi de cap. Ideal ar fi ca detoxifierea de primăvară să devină un obicei pentru întreaga populație, la fel ca imunizarea de toamnă, deoarece are efecte terapeutice nebănuite!