Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

În plină campanie electorală pentru prezidențiale, le oferim celor 11 candidați câteva exemple de succes din România reală. În loc de vorbe zornăitoare, n-ar strica niște planuri serioase, pentru ca țara să-și continue dezvoltarea din ultimele două decenii    •

Româncă premiată cu fast de administrația Trump

Georgiana Pascu, alături de Prima Doamnă, Melania Trump, și de Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio

Într-un context în care destui politicieni din România sunt gata să plătească sute de mii de euro doar ca să ajungă să facă o poză cu președintele SUA Donald Trump, o româncă, Georgiana Pascu, care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a fost onorată zilele acestea de prima doam­nă a Americii, Melania Trump, în cadrul Premiilor Internaționale pentru Femei Curajoase. „Georgiana apără demnitatea românilor ale căror voci nu se aud. Intră fără teamă în unități desemnate ca fiind centre de îngrijire pentru a salva persoanele cu dizabilități ținute în captivitate”. Georgiana Pascu este cea care a scos la iveală abuzurile din azilele groazei din Voluntari și Târgu Mureș, unde persoane neputincioase erau ținute în condiții îngrozitoare.

„Orbitor” și „Solenoid”, printre cele mai bune cărți din ultimul secol

La interval de numai câteva săptămâni, două prestigioase reviste occidentale nominalizează două dintre operele importante ale scriitorului român Mircea Cărtărescu, printre cele mai bune cărți din lume apărute în ultimii 50 de ani.    Revista germană „Der Spiegel”, nominalizează romanul „Orbitor”, în timp ce pentru francezii de la „Télérama”, „Solenoid” se plasează printre cele mai bune 25 de romane din secolul XXI. Nominalizat constant printre candidații cu șanse la Premiul Nobel pentru Literatu­ră, Mircea Cărtă­res­cu a câștigat numeroase dis­tinc­ții și recu­noaș­teri importante în afara României, țara natală, care tocmai i-a blocat accesul în Academie.

Prima mașină complet electrică din România

Uzina Ford de la Cluj

Industria auto românească a marcat recent o bornă istorică, odată cu lansarea primelor vehicule complet electrice în producția de serie. Uzina auto Ford Otosan din Craiova a ajuns în faza de distribuție a modelelor electrice către reprezentanțele din toată Europa. În prezent, Ford Otosan România produce atât versiuni cu motor cu combustie, cât și versiuni electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier și Puma. Uzina de la Craiova lucrează în trei schimburi și are peste 6.600 de angajați, cu o capacitate anuală de producție de 300.000 de unități. România ocupă un loc important, al cincilea, în rândul principalilor producători de automobile din Europa, precedată doar de Germania, Spania, Franța și Cehia, și contribuie cu 5% din totalul înmatriculărilor de vehicule din Uniunea Europeană.

Pictură de Adrian Ghenie, vândută cu 3 milioane de dolari

Lucrarea „Unti­tled (After Henri Rousseau)”, semnată de pictorul român Adrian Ghenie, a fost adjudecată pentru impresionanta sumă de 3 milioane de dolari, în cadrul unei importante licitații de artă, desfășurată la Hong Kong. Pictura, realizată în 2020, măsoară 270 pe 300 de centimetri și se inspiră din universul vizual al artistului francez post-impresionist Henri Rousseau. Depășind cu mult estimările inițiale, care plasau tabloul la jumătate din prețul final, această nouă vânzare reconfirmă poziția lui Adrian Ghenie printre cei mai bine vânduți artiști în viață.

Palatul „Oscar Maugsch”, gata de înnoire

Planurile pentru Palatul Oscar Maugsch

Primăria Generală a Capitalei a eliberat autorizația de construire necesară începerii lucrărilor pentru restaurarea Palatului „Oscar Maugsch”, cunoscut și ca Palatul Societății de Asigurări „Generala”. Situat pe Bulevardul Elisabeta nr. 5, monumentul istoric va fi transformat într-un hotel de lux. Înființată în anul 1832 la Brăila, societatea a avut ca scop principal asigurarea mărfurilor transportate pe calea apei. „Generala” a fost un pilon important în dezvoltarea economică a României, având acționar principal pe Marmorosch Blank și o conducere ce a inclus personalități marcante, precum Alexandru Marghiloman. În anul 2019, Palatul Oscar Maugsch a fost vândut unui fond de investiții din Luxemburg, pentru suma de aproximativ 28 de milioane de euro.

Nou complex muzeal în județul Cluj

Macheta complexului muzeal de la Cluj

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a semnat, la început de Martie, contractul pentru realizarea Complexului Muzeal „Galeria Istorică a Transilvaniei”. Inițiativa vine ca răspuns la lipsa acută de spațiu și infrastructură adecvată pentru depozitarea și restaurarea patrimoniului instituției. Complexul va fi construit în comuna Florești, într-o zonă cu acces direct către „Cetatea Fetei”, un important obiectiv de patrimoniu, care urmează să fie pus în valoare. Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, precum și de la bugetul de stat. Investiția se ridică la aproape 30 de milioane de euro și are ca termen de finalizare vara lui 2026. „Noul muzeu va fi un centru interactiv și dinamic, dedicat protejării și cercetării, educației și promovării patrimoniului cultural al regiunii, fundamentat pe un management adecvat al colecțiilor. Proiectul prevede zone de relaxare, spații verzi, parcări și locuri special amenajate pentru desfășurarea de evenimente culturale și educaționale”, afirmă Felix Marcu, manager MNIT.

Un pisoi din România, cel mai frumos din Europa

Nexus of Winter Foxes

Cel mai frumos motănel din Europa este din România și a obținut titlul de Campion European 2025. În cadrul prestigiosului Campionat European Felin, desfășurat la Varșovia, un impresionant exemplar de British Shorthair argintiu, cu ochi albaștri, a fost de­semnat marele câștigător. Motănelul Nexus of Winter Foxes, în vârstă de doar 8 luni, a reușit să impresioneze prin eleganța și frumusețea sa. Crescătorii săi, Oana Pintilii și Alexandru Paraschiv, spun că acest succes este rezultatul pasiunii lor pentru feline, pe care o cultivă de peste 7 ani. Victoria lui Nexus îl transformă într-unul dintre favoriții competiției supreme – FIFe World Winner Show 2025, cel mai important concurs felin la nivel mondial. Peste 1.000 de pisici din întreaga lume vor concura pentru titlul de World Winner 2025, competiție care va fi găzduită de România.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.