Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Papa Francisc a fost iubit pentru modestia sa și dragostea față de cei săraci”

– Conducătorul Bisericii Catolice, Papa Francisc, unul dintre cei mai respectați și iubiți oameni din lume, s-a stins din viață în a doua zi de Paște. Care este moștenirea pe care o lasă, prin ce anume s-a remarcat pontificatul său și cum se vede, în acest moment, succesiunea la Vatican?

Papa Francisc a lăsat Biserica Catolică la fel de marcată de tensiunile dintre așa numiții progresiști și conservatori, precum a moștenit-o de la predecesorul său, Benedict al XVI-lea, cu singura diferență că o bună parte din apărătorii rigizi ai doctrinei au fost îndepărtați din rândurile înaltului cler, în favoarea progresiștilor, care privilegiază mai multă înțelegere față de slăbiciunile umane și consideră că mila, compasiunea, sunt mai importante decât doctrina. Totodată, Papa Francisc a numit peste o sută de cardinali care îi împărtășesc convingerile, unii dintre ei controversați, și a dus o politică de slăbire a instituțiilor Vaticanului, în special a Curiei Papale, dublată de o centralizare a deciziei în mâinile sale. În paralel, a deschis Biserica spre Asia, Africa și America Latină, diminuând deliberat ponderea Europei. Deși a militat pentru lărgirea rolului jucat de femei în viața Bisericii și pentru o deschidere față de minoritățile sexuale, permițând binecuvântarea căsătoriilor între persoanele de același sex și refuzând să-i condamne pe preoții homosexuali, nu a reușit să schimbe fundamental regulile în acest sens, din cauza opoziției publice a tradiționaliștilor. Insistența sa asupra acceptării fără rezerve a imigranților ilegali a provocat tensiuni cu guvernele europene, dar mai ales cu SUA, iar echidistanța față de Kiev și Moscova, după invadarea Ucrainei, a fost cel puțin controversată. Va rămâne probabil un Papă iubit pentru modestia sa, pentru refuzul fastului tradițional al Vaticanului, pentru dragostea față de cei aflați în suferință și sărăcie. În ceea ce privește succesiunea, experții afirmă că totul este posibil, pentru că și compoziția conclavului care va alege viitorul Suveran Pontif este foarte variată: vor fi reprezentate 71 de țări și toate taberele ideologice. Cu sivguranță că și președintele SUA, Donald Trump, va încerca să promoveze un candidat american conservator. Participarea sa la funeraliile Papei tinde să sugereze că ar avea planuri și în această direcție.

– Doi dintre liderii unor țări din vecinătatea noastră, președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul slovac Robert Fico, și-au anunțat participarea la parada militară de Ziua Victoriei de la Moscova, de pe 9 Mai. Ce înseamnă acest aliniament pro-Rusia și aceste alianțe militare la granița de Vest, pentru România, având în vedere că și Ungaria joacă sârba cu Putin…

Alinierea unor țări membre UE și NATO la interesele Kremlinului, alături de un stat    favorabil Rusiei putiniste, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru România. Se confirmă proiectul Moscovei de a crea un mini-lagăr socialist pe direcția Bulgaria – România – Ungaria – Slovacia plus Serbia, care să reprezinte vârful său de lance în structurile euro-atlantice. Rusia, care atacă furibund Odesa, într-o ofensivă de a ajunge la gurile Dunării, este probabil încurajată de faptul că România este zguduită de lupte interne, în care tabăra pro-rusă este bine reprezentată, și de tensiunile interne care fragmentează scena politică din Bulgaria. Ne aflăm, deci, într-o zonă de risc maxim. Iar dacă viitorul președinte al României va fi candidatul cu dublă cetățenie, română și sârbă, sau cel care are interdicție de a intra în Republica Moldova și în Ucraina, obiectivul Rusiei va fi mai ușor de atins. O dezbatere publică mai bine documentată și mai serioasă pe tema pericolului acestei ofensive a Rusiei asupra Europei de Est ar fi binevenită în campania electorală, pentru a face posibilă o alegere în cunoștință de cauză. După alegeri va fi prea târziu să ne gândim la contracararea pericolului rusesc, dacă nu ne-am gândit bine înainte. Totodată, trebuie evaluată matur relația cu UE și cu SUA, după ce a devenit clar că Administrația Trump este ostilă Europei și, mai ales, democrației liberale care o caracterizează. De altfel, Donald Trump și fiul său Donald Jr., împreună cu vicepreședintele JD Vance, susțin pe față forțele iliberale și extremiste din UE. Să nu uităm că Donald Jr. a vizitat recent Serbia, unde și    ginerele lui Trump are mari proiecte imobiliare. Având în vedere planurile Washingtonului, de a retrage o parte din contingentul său din Europa de Est, ar trebui să vedem o apropiere mai accentuată a României față de proiectul UE, de întărire a capacităților sale defensive. Poate după alegeri, dacă avem noroc și mintea limpede.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.