Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Țărani cu normă întreagă – „EduGospodăria”

Români care au reușit

Mirajul satului

Dragoș Iordănescu

Sunt tot mai mulți tineri care renunță la viața de la oraș și aleg să trăiască la țară, atrași de liniștea și tihna (uneori doar aparente) de aici. De rezistat, rezistă doar cei care știu câte ceva despre ce înseamnă a trăi la sat și sunt dispuși să se înhame la muncă. Ceilalți, amăgiți de ideea unei vieți boeme, fără prea mult efort, ajung să se întoarcă de unde au venit, ducând cu ei dezamăgiri pe măsură.

Familia Iordănescu, Dragoș-Iulian și Magda, din Secuieni, județul Neamț, au copilărit la bunicii de la țară, și când au ales să le ofere și copiilor lor aceeași șansă, au știut exact la ce se înhamă. Sunt zece ani de când au renunțat la vechile locuri de muncă și au creat EduGospodăria, o mică afacere de familie, care le asigură traiul de zi cu zi și le aduce binemeritate satisfacții. Produc și vând semințe de legume, dar și legume și zarzavaturi proaspete, de sezon, cultivate curat, organic, fără nici un fel de substanțe chimice. În paralel, Dragoș Iordănescu, calificat drept tehnician nutriționist și terapeut în terapii complementare, oferă celor interesați informații utile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Din avion, cu picioarele pe pământ. La propriu!

Familia Iordănescu – țărani cu normă întreagă

Soții Iordănescu au lucrat în aviația civilă: Dragoș, ca inginer de aeronave, iar Magda, însoțitoare de bord. Acolo s-au și cunoscut, descoperind că au    viziuni comune despre viață. „Când ne-am cunoscut, Dragoș investea deja, de câțiva ani, în locul unde locuim acum. Reușisem să avem fiecare niște economii, nu depindeam de credite sau alte datorii, așa că am decis să renunțăm la acele locuri de muncă și să ne retragem la țară”, spune Magda. Toți banii economisiți s-au dus pe renovarea unei case și transformarea ei într-o locuință eficientă energetic și economă. Cu toate că au folosit materiale din reciclări, la prețuri destul de mici, a urmat o perioadă financiară dificilă, când amândoi au fost nevoiți să se reangajeze. „Am construit trei sere, în care producem legumele, semințele și răsadurile. Gestionându-ne atent fiecare ban, renunțând la cheltuieli pe care le consideram neesențiale, am reușit să mai achiziționăm teren și utilaje, iar sursele de venit s-au înmulțit. Cred că atunci când vrei să îți îndeplinești un vis, foarte rar se întâmplă să reușești fără sacrificii.”

Ce este, de fapt, EduGospodăria?

EduGospodăria înseamnă o familie de tineri cu doi copii, care duc o viață complexă și fericită, plină de activități, undeva, la țară, în județul Neamț. La EduGospodăria producem hrană pentru consum propriu, răsaduri de legume, și multiplicăm semințe de legume din soiuri tradiționale, iar surplusul îl valorificăm. De asemenea, împărtășim cu cei interesați informații despre grădinăritul natural și sustenabil și stilul de viață sănătos. Cu EduGospodăria, ne-am dorit să creăm un model și să-i motivăm pe tinerii care vor să trăiască și să-și educe copiii aproape de natură, într-un mediu curat, sănătos și echilibrat.

De unde v-ați procurat semințele, când ați început afacerea?

Semințele au fost procurate de la alți pasionați ca noi, care le-au strâns și le-au multiplicat, la rândul lor. Soțul meu a călătorit mult prin Europa, prin intermediul unei asociații din care a făcut parte, și așa a reușit să adune multe soiuri și specii de plante, unele rare. Între timp, au apărut mai mulți oameni pasionați și acum este mai ușor să găsești semințe de calitate. Avem și colecții de semințe preluate de noi, în timp, de la bătrânii din sat sau din satele vecine, unde se cultivă legume prin tradiție. Spre exemplu, ne mândrim cu un soi de tomate care are o vechime de peste 40 de ani, care a fost cultivat ani la rând de cineva din familie.

„Se poate trăi din cultivarea pământului”

Roșii din grădina EduGospodăria

Poți fi țăran cu normă întreagă sau e nevoie și de o altă sursă de venit?

Se poate trăi din cultivarea pământului, dar, ca să poți face asta, îți trebuie un amplu bagaj de cunoștințe. Schimbările trebuie făcute treptat, bine planificate și gândite. Să vii direct de la oraș, nefiind familiarizat cu viața la țară, și să renunți brusc la sursele curente de venit, în opinia mea, este o greșeală. Majoritatea, dacă nu toți, care au procedat astfel, au ajuns la faliment și au rămas cu o părere proastă despre afacerile și viața la țară.

Ca să izbutești, sunt absolut necesare niște principii de viață sănătoase: să fii cumpătat, harnic, consecvent, să fii priceput la cât mai multe și să te implici personal, pentru a evita plata inutilă a manoperei la lucrările din gospodărie. Se pot economisi mulți bani dacă alegi sursa corectă de încălzire și apă caldă, dacă-ți produci singur hrana și strictul necesar. După calculele noastre, pentru o familie cu patru membri, se pot economisi până la 3000-4000 lei lunar. Și să nu uităm: principiul de bază este echilibrul în toate, pe care, dacă-l respecți, poți obține multe beneficii. Durează câțiva ani până înveți toate dedesubturile traiului la țară și abia atunci e momentul potrivit să renunți la job și să trăiești doar din ce produci în propria gospodărie. Cred că toți cei care au avut parte de experiența unei copilării la țară, în ograda bunicilor, înțeleg beneficiile unui astfel de mod de viață, comparativ cu viața modernă, urbanizată, marcată de numeroase dezechilibre.

Unde valorificați legumele, zarzavaturile și semințele? Aveți clienți fideli?

Valorificarea produselor se face către clienți fideli, care ne recomandă și altora și cumpără de la noi an de an, dar și online, în cazul semințelor. Am înțeles la vreme că, dacă vrea să-și valorifice produsele, țăranul modern trebuie să cunoască marketing, altfel poate fi marginalizat și poate să nu obțină prețul corect pe produsele lui. De aceea, avem și un site, cu un magazin online, unde cei interesați pot găsi produsele noastre.

„Multe reglementări europene lovesc puternic în mediul de producție și zootehnic”

Care au fost cele mai grele provocări cu care v-ați confruntat, în timp?

Au fost foarte multe momente dificile, când am fost pe punctul de a vinde tot și a ne muta la oraș. Viața la oraș este mult mai simplă, mai comodă, iar cu puterea noastră de muncă, ne-am putea descurca excelent. Mitul în care viața la țară este mai ușoară, angelică, relaxantă, este total fals și probabil contribuie foarte mult la dezamăgirea celor care fac această schimbare.

Pe de altă parte, sunt foarte multe neajunsuri în societatea modernă, în general, nu doar în România. Multe principii ce guvernează lumea de azi nu ni se potrivesc, ba chiar constatăm că sunt negative pentru noi toți. Spre exemplu, noi cunoaștem foarte bine, încă de mici, cum și de ce trebuie să protejăm natura, însă multe reglementări europene în acest domeniu lovesc puternic în mediul de producție agricol și zootehnic. S-a început de la niște reglementări foarte utile, de bun simț, dar s-a ajuns la niște aberații extraordinare. Nu există un sistem mai ecologic și mai sustenabil decât cel al vechilor gospodării țărănești românești! Acolo se cunoștea de la sine ce înseamnă reciclare, protecția solului, producția de hrană sănătoasă și creșterea animalelor în libertate. Acum, avem atâta tehnologie și cunoștințe, lucrurile s-au simplificat în mare parte și totuși, câți mai cresc animale în gospodării, câți își mai lucrează grădinile? Uneori, toată această legislație incoerentă ne face să credem că sistemul este, de fapt, împotriva sustenabilității și dorește o îngrădire sau chiar abolire a acestui drept.

La noi în sat, la Secuieni, sunt aproximativ 900 de locuitori, poate doar vreo 20 de familii mai au grădini pentru consum propriu și doar două-trei mai cresc animale mari. Cât despre tineri, care să vină și să înceapă afaceri în agricultură, la țară, situația stă și mai prost. La noi în sat un singur tânăr mai este pasionat de așa ceva. Într-adevăr, suntem un sat modern, mulți lucrează în orașele vecine, dar până la urmă, oare cât de corect și benefic este acest modernism?

E greu pentru o familie de patru persoane să trăiască la țară, în România de azi?

Aici ai mereu ceva de făcut, niciodată nu reușești să termini într-o singură zi ce ți-ai propus, timpul e întotdeauna prea scurt, există și stres cât cuprinde. Dar dacă vezi viața ca pe o școală și îți dorești să urmezi o școală de prestigiu, cu profesori de excepție, atunci, da, te muți la țară. Doar la țară simți că ai un scop în viață, iar acest lucru este deosebit de important pentru propria sănătate mentală și propria evoluție, ca om. Dacă ești conștient că energia psihică și fizică vin din hrana pe care o consumi și principiile după care te ghidezi, renunțarea la toate astea înseamnă renunțarea la tot ce e mai important în viață. Alegerea e a ta.

Noi nu regretăm nici un moment că am făcut această alegere, simțim în fiecare zi bucuria de a avea un scop, o misiune, resimțim permanent efectele pozitive ale vieții la țară. Creștem, alături de copiii noștri, moral și spiritual. Toate celelalte sunt amănunte minore, care contează mai puțin pentru noi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.