Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sucurile de spanac și de urzică

Alte întrebuințări medicale –

Tratamente cu suc de spanac

Foto: Shutterstock

• Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor și convalescen­ților: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală. Dacă pro­voacă inapetență sau o stare de grea­ță, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lămâie.

• Depresii fizice și nervoase: se bea un pahar de suc de spanac în fiecare dimi­neață. În amestecul lăsat la macerat se pun 2-3 vârfuri de cuțit de cim­bru, iar macerarea se va face 4-5 ore.

• Pancreatită cro­ni­că, insufi­cien­ță pan­crea­tică postpancrea­ti­tă: 100 ml suc proaspăt + 30 g polen api­col (pulbere) pe zi, pe sto­macul gol.

• Cancer: se fo­losește ca adju­vant, se beau 500 ml suc pe zi, pe stomacul gol.

• Scorbut, rahi­tism: se bea o jumă­tate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.

• Anemie, demineralizare: se beau înaintea meselor principale o com­binație de sucuri: 100 ml suc de spa­nac + 10 ml suc de urzică.

• Astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața, pe stomacul gol, 500 ml suc de spa­nac. Cura este de minimum 30 de zile.

• Cardiopatie ischemică, hiper­tensiune arterială, palpitații, atero­scleroză: un pahar de suc de spanac pe zi.

Contraindicații: nu se reco­man­dă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoa­nelor cu afec­țiuni hepatice, reumatism, litiază re­nală, inflamații intestinale.

Tratamente cu suc de urzici

• Anemie: 200 ml suc se bea îna­intea meselor principale; în paralel, se consumă urzici fierte ca hrană, minimum 200 g pe zi.

• Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică – 500 ml, în reprize, dimineața.

• Hemoragii (pierderi mari de sânge mens­trual, hemora­gie nazală): se beau 200 ml suc înaintea meselor principale.

Cancer (profilac­tic): o cură de 3 săptă­mâni, în care se consumă 500 ml de suc pe zi. Pre­vine for­marea tumorilor maligne. Ca tratament ad­juvant (se bea sucul ob­ți­nut din frun­ze cât mai tinere). Cu­ra cu sucuri și crudi­tăți este efici­entă mai ales în trata­mentul can­cerului gas­tric.

• Boli de rinichi și vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineața, pe sto­ma­cul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcției renale.

• Hiperuricemie (concentrație crescută a ureei în sânge): extractele de urzică antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eliminare abundentă a acestuia. Se fac cure de 21 zile, în care se consu­mă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudități în alimentație și, pe cât posibil, se va re­duce consumul de carne, ouă, prăjeli.

• Amigdalite, gingivite, afte bu­cale: se face gargară cu suc. Aceste gargare făcute repetat pe parcursul unei zile au și efect dezodorizant (anihilează mirosul neplăcut).

• Hipotensiune, arterită sau alte afecțiuni vasculare: 200 ml suc di­mineața, înainte de micul dejun.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.