Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LANERIA – pulovere cu emoție

Români care au reușit  

Carmen Zamfir

O vorbă românească spune că „Haina îl face pe om”. Și bine spune! Cu toate astea, ne cumpărăm, adesea, haine la întâmplare, haine ce ne sunt la îndemână ca preț și disponibilitate, pe care le abandonăm apoi mult prea repede, pentru că sunt de o calitate îndoielnică. Există, însă, mulți antreprenori români din domeniul vestimentar care nu fac rabat de la calitate. Din fericire, aceștia câștigă tot mai mult teren. Printre ei se află și Carmen Zamfir și fiul ei, Mario, de la Laneria, un brand românesc de tricotaje.

Doar din propriul buzunar

Cu fiul ei, Mario

Carmen Zamfir are 62 de ani și, de peste 43 de ani, lucrează în domeniul industriei textile, timp în care a trebuit să se implice în toate etapele procesului de producție, de la croit și confecționat, până la controlul calității sau managementul producției. „Pasiunea mea pentru modă și creație vestimentară a început încă din copilărie, în perioada comunistă, când uniformele erau obligatorii pentru toți. Eu, însă, mi-am exprimat personalitatea, adăugând mereu câte ceva uniformei școlare, pentru un plus de originalitate”, își amintește Carmen Zamfir.

Din 1981, a lucrat într-o fabrică din judeţul ­Neamţ, pe partea de creaţie. Imediat după Revoluție, a fondat o mică fabrică de tricotaje, cu investitori italieni, care s-au retras în 2007. Nu a luat această situație drept un eșec, ci ca pe oportunitatea unui nou început. „După o viață întreagă în industria tricotajelor, am simțit că a venit momentul să creez ceva care să mă reprezinte cu adevărat, un brand care vorbește despre feminitate, naturalețe și autenticitate. Am simțit nevoia să dau mai departe tot ce acumulasem, nu doar sub forma unui produs, ci a unei emoții”, spune Carmen Zamfir. Așa s-a născut Laneria, o poveste începută din iubirea pentru tricotaje și pentru lucrurile bine făcute. O afacere de familie, pentru că Mario, fiul lui Carmen, după mai mulți ani petrecuți în SUA, s-a întors în țară, pentru a o susține în acest proiect.

Care au fost cele mai grele provocări cu care v-ați confruntat? Ați avut momente în care să vă fi dorit să renunțați?

Proiectul Laneria a demarat în iunie 2023, dar vânzările au început abia în luna Octombrie. Investiţia iniţială a fost de cam 100.000 de euro, fonduri personale, bani cheltuiți, în principal, pentru amenajarea atelierului din Piatra Neamţ. Dincolo de partea financiară, investiția de timp, energie, efort și dedicare a fost mult mai însemnată. Nu am accesat fonduri europene nu doar pentru că nu erau disponibile în acel moment, ci pentru că am preferat să păstrăm controlul complet asupra calității, ritmului și direcției brandului. Au existat și momente dificile, ca în orice business la început de drum, de la lipsa forței de muncă specializate, la provocări logistice și costuri ridicate.

Chiar dacă lucrez în industrie de o viață, Laneria este un brand tânăr, care a intrat pe o piață competitivă și, uneori, suprasaturată. Dar dorința de a duce mai departe această viziune a fost întotdeauna mai puternică decât orice obstacol. Ce a fost cel mai greu? Într-o piață dominată de fast fashion, noi am venit cu un produs gândit să dureze, să se simtă bine pe piele și să fie purtat cu drag, ani la rând. Răbdarea, educarea publicului și efortul de a construi un brand care transmite emoție au fost, de fapt, provocările frumoase de la început.

Cine face parte din echipa Laneria?

În atelier, suntem o echipă mică, de doar cinci oameni, dar extrem de dedicați. De la producție, design, fotografie și marketing, până la artizanii locali care realizează broderii manuale, toți credem în Laneria. Avem norocul să lucrăm cu profesioniști care înțeleg cât de important este detaliul și care pun suflet în ceea ce fac. Colaborăm şi cu alte fabrici din judeţ și ne bucurăm că, lângă lână, am adăugat recent şi bumbacul, astfel încât acum avem produse all-season, inclusiv tricouri din bumbac şi mătase.

„Colaborăm cu producători italieni, care oferă o calitate a materiei prime extrem de ridicată”

Cât de lung e drumul unui fir, până să ajungă obiect vestimentar?

Carmen Zamfir, fotomodel pentru propriile creații

Foarte lung, și tocmai acest proces îl face atât de valoros. De la selecția firului și testarea lui, până la mostre, ajustări, tricotare, finisaje manuale, etichetare și ambalare, fiecare piesă Laneria trece prin multe mâini și etape. Uneori, durează luni bune, dar pentru noi calitatea nu e negociabilă.

Mai există lână de calitate în România sau vă procurați din altă parte materia primă?

Am reușit să identificăm o fabrică de lână în România, însă aceasta lucrează exclusiv pe bază de comandă, iar cantitatea minimă necesară pe culoare este mult prea mare pentru un brand ca al nostru, care lucrează în serii limitate. Suntem în continuare în căutarea unui furnizor de fire în România, care să se potrivească standardelor noastre de calitate și tipului nostru de producție.

În acest moment, colaborăm cu producători italieni, care oferă o calitate a materiei prime extrem de ridicată: fire de lână virgină, in, bumbac și mohair, iar acest lucru se reflectă direct în aspectul, textura și durabilitatea produselor noastre. Alegem doar furnizori care respectă standarde înalte de calitate, etică și sustenabilitate.

În afară de vânzările realizate prin internet, creațiile Laneria pot fi găsite și în magazine? Aveți clienți și din străinătate?

Poncho Weekend

Produsele noastre se vând atât on-line, pe site-ul nostru, dar şi în câteva buticuri din ţară, din oraşe ca Timişoara, Cluj-Napoca, Piteşti, Târgu Mureş, Bacău şi, evident, Piatra Neamţ. Avem și cliente din diaspora, românce care își doresc piese de calitate, cu design local, realizate acasă, în România.

Ce au aparte produsele dumneavoastră, dincolo de calitatea premium a firelor folosite la crearea lor?

Toate creațiile Laneria au serii limitate, de 50 sau 100 de bucăți pe model, pentru că ne dorim să oferim femeilor piese vestimentare exclusive. Am ales să producem în ediții limitate, din dorința de a crea o experiență specială pentru clientele noastre, oferindu-le po­sibilitatea să se simtă unice și apreciate. Parte esențială a experienței Laneria este și faptul că fiecare produs este însoțit de un certificat personalizat, care atestă autenticitatea și calitatea fiecărui articol, re­alizând, în plus, și o conexiune directă între brand și client. Certificatul, completat manual, oferă unicitate fiecărei piese și exprimă respectul și apre­cierea noastră față de fiecare persoană care a ales ­Laneria.

Cele mai apreciate dintre produsele Laneria sunt: puloverul Bucharest, jacheta Roma, puloverele Bumblebee și Cuore, poncho-urile Caramello și Fragola, rochiile Chamonix și Marilyn.

„Ne întristează provocările din ce în ce mai mari legate de costuri și resurse”

Care vă sunt bucuriile și tristețile, ca antreprenori în România?

Poncho Fragola

Ne bucură enorm reacțiile clientelor noastre, mesajele în care ne spun cât de bine se simt în piesele Laneria, sau fotografiile cu ele purtând creațiile noastre cu zâmbetul pe buze. Ne întristează birocrația, lipsa de sprijin real pentru producătorii locali și provocările din ce în ce mai mari legate de costuri și resurse.

Ce planuri de viitor aveți?

Ne dorim să reușim să avem un magazin fizic propriu, unde creațiile noastre să poată fi văzute și alese în cunoștință de cauză. Vom explora în continuare noi fire naturale, vom lansa colecții care spun povești și vom păstra același respect pentru detaliu și calitate. Vrem să rămânem aproape de femeile care aleg ca, în fiecare zi, să se simtă bine în pielea lor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.