
Minunat ar fi să le culegem chiar noi, din pădure, ca să adăugăm la rețete sănătate și bucurie. Cine poate, bravo lui! Cine nu poate să cumpere de la piață fructele de pădure, adăugându-le amintiri din anii copilăriei. Specialiștii spun că însoțirea medicamentelor de gânduri bune le sporește efectul. Nu vă costă nimic să încercați.
Zmeură

Roșul lor rubiniu, parfumul și gustul dulce-aromat sunt o garanție de sănătate, Dovadă e folosirea zmeurei ca leac de sănătate, încă din străvechimi, în anemii. Pentru a folosi la maximum calitățile ei minunate, alegeți zmeură de un roșu aprins, întreagă și tare la atingere. Rezistă nu mai mult de 3 zile în frigider, dar o puteți păstra și în congelator.
• Răceală, gripă, febră, tuse, bronșită
Beți un pahar de suc proaspăt pe zi, obținut din zmeură sau din zmeură și coacăze în cantități egale, îndulcit cu o linguriță de miere.
• Consumați câte o lingură de gem de zmeură, de 2-3 ori pe zi.
• Umpleți un recipient de sticlă până la jumătate cu zmeură proaspătă, zdrobită cu ajutorul unei linguri de lemn. Adăugați miere cât să acopere zmeura, apoi lăsați amestecul să stea la temperatura camerei 3-4 ore, apoi mutați-l la frigider.
Se ia câte o linguriță de 2-3 ori pe zi. Amestecul se păstrează maximum o săptămână.
• Amestecați suc proaspăt de zmeură cu zahăr în cantitate egală, și fierbeți-le la foc mic, până capătă consistența unui sirop. Se păstrează la rece, în sticlă bine îinchisă, până la două luni. Se iau două linguri de sirop, de două ori pe zi.
• Boli reumatice, diabet, astenie
• Consumați zmeură proaspătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puțin două săptămâni.
• Pentru a preveni cancerul
• Consumați zmeură proaspătă, câte 200 g zilnic, între mese, în cure de cel puțin o lună.
• Pentru a încetini evoluția varicelor
• Spălați o mână de zmeură, apoi zdrobiți-o și aplicați-o sub formă de cataplasmă, în zona afectată de varice. Se ține 20 de minute. Se repetă procedeul în fiecare zi, timp de două săptămâni.
• Împotriva obezității
• Puneți în blender sucul de la un grapefruit și o mână de zmeură și amestecați câteva secunde. Beți acest suc zilnic, cel puțin o lună.
Frunze de zmeur
Frunzele de zmeur pot fi folosite proaspete sau uscate.
• Diaree
• Fierbeți 10 minute o mână de frunze de zmeur într-un litru de apă. Luați vasul de pe foc și lăsați-l acoperit timp de 30 de minute. Beți câte o cană la 3 ore, apoi pe măsură ce situația se îmbunătățește, se reduce cantitatea.
• Colită, pancreatită, intestin iritabil
• Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de frunze de zmeur mărunțite. Lăsați să se infuzeze 15 minute, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.
• Tuse, răceală, bronșită cronică
• Preparați o infuzie de frunze de zmeur și adăugați o linguriță de miere. Beți 3 căni de infuzie pe zi.
• Diabet
• Fierbeți 20 g frunze de zmeur într-un litru de apă 10 minute. Acoperiți vasul și când se răcește, strecurați. Se beau 3 căni pe zi.
• Pentru reglarea ciclului menstrual, tonifierea uterului, stimularea fertilității
• Adăugați o lingură de frunze de zmeur mărunțite la o cană de apă și fierbeți-le un minut. Lăsați la infuzat 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, în cure de 3 săptămâni, pauză o săptămână, apoi se reia.
Mure
Alegeți doar fructe proaspete, negre și lucioase. Se pot păstra 3 zile în frigider, dar și în congelator vreme îndelungată.
• Cancer, carență de vitamine și minerale, osteoartrită
• Consumați zi de zi câte 100-150 g mure proaspete sau beți 300 ml suc proaspăt de mure, cel puțin o lună.
• Febră, răceală, bronșită, pneumonie
• Consumați 100-150 ml de suc proaspăt de mure, amestecat cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.
• Puneți la macerat, de seara până dimineața, 100 g mure zdrobite în jumătate litru de apă. A doua zi filtrați și beți lichidul.
• O lingură de gem de mure, de 3 ori pe zi.
Frunze de mur
Pot fi folosite proaspete sau uscate.
• Dureri în gât, amigdalită, gingivită
• 4 linguri de funze de mur se fierb 3 minute în jumătate de litru de apă. Se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară, și cu ceaiul obținut se face gargară și se clătește gura de 3-4 ori pe zi.
Afine
Sunt un ingredient de bază în remediile populare din țările scandinave, fiind numite „aurul nordic”. Când le alegeți, căutați-le pe cele proaspete, pline și brumate. Spălați-le bine și îndepărtați-le pe cele moi. Se pot păstra o săptămână în frigider, dar rezistă mai mult în congelator.
• Scăderea vederii, diabet, varice
• Consumați în fiecare zi 300-400 g afine proaspete, sau 100-150 g afine uscate.
• O mână de afine se pun într-un blender cu 100 ml apă. Amestecați două secunde. Beți două pahare pe zi.
• Diaree, infecție urinară
• Consumați 50 g afine proaspete, la 3 ore, sau câte o linguriță de pulbere de afine, la fiecare 2 ore.
• Adăugați 100 g de afine zdrobite într-un litru de apă clocotită. Lăsați la infuzat 20 de minute, filtrați și beți câte o cană, la fiecare oră.
• Întărirea imunității
• Puneți în blender 3 linguri de afine proaspete, un măr ras, o jumătate de pahar de suc de morcovi. Adăugați puțină apă și amestecați câteva secunde. Adăugați o lingură de miere. Consumați în fiecare dimineață acest preparat.
• Cicatrice, răni, eczeme
• 30 g de afine zdrobite se pun într-un vas cu 0,5 l apă. Se fierb 10 minute, se lasă să se răcească, se filtrează și se aplică sub formă de comprese pe zonele cu probleme.
Frunze de afin
Frunzele de afin sunt la fel de puternice ca fructele. Pot fi folosite proaspete sau uscate.
• Diabet, diaree, infecție urinară, uree crescută, gută, vedere slăbită
• Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de frunze de afin mărunțite. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
• 30 g de frunze de afin (o lingură) se pun la fiert 5 minute, într-un litru de apă. Se ia vasul de pe foc și se lăsă să se răcească 20 de minute. Se bea de-a lungul unei zile.
Coacăze-negre
Alegeți coacăze cu piele netedă și o culoare omogenă. Ține o săptămână în frigider, dar le puteți păstra și în congelator.
• Infecții respiratorii, alergii
• Consumați zilnic 100-200 ml suc proaspăt.
• Spălați bine coacăze și presați-le, iar sucul obținut îl amestecați cu aceeași cantitate de zahăr. Puneți pe foc mic și lăsați să fiarbă îndepărtând spuma și amestecând până scade la jumătate. Se ia câte o linguriță de sirop la două ore. Siropul se poate păstra la frigider, în sticlă, până la 3 luni.
• Amigdalită
• Amestecați suc proaspăt de coacăze cu apă de trandafiri în cantitate egală și faceți gargară de mai multe ori de-a lungul unei zile.
• Imunitate scăzută, convalescență, astenie
• Consumați zilnic 200 g coacăze proaspete sau beți de 2 ori pe zi, între mese, câte 50 ml de suc de coacăze, în cure de cel puțin două luni.
• Din siropul de coacăze preparat ca mai sus se iau 3 lingurițe, de 2 ori pe zi, în cure de cel puțin o lună.
• Litiază urinară, reumatism, boli cardiovasculare
• Consumați în fiecare zi 100-200 g coacăze proaspete sau uscate sau beți de 2 ori pe zi, între mese, câte 50 ml de suc de coacăze proaspăt obținut, în cure de cel puțin două luni.
• Peste 2 lingurițe de coacăze uscate se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.
Frunze de coacăz-negru
• Hipertensiune, ateroscleroză
• Peste 2 lingurițe de frunze de coacăz se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.
• Infecție urinară, retenție de lichide
• Într-un litru de apă clocotită puneți la infuzat 4 linguri frunze de coacăz mărunțite. Lăsați să stea 20 minute, strecurați și beți pe parcursul unei zile.
• Răni, tăieturi, mușcături de insecte
• Aplicați pe zonele afectate cataplasme din frunze de coacăz mărunțite.