
Migdalul înflorit este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care ni le oferă natura, prin coloritul său, cuprins între zăpadă și purpură. Migdala este și fructul cel mai încărcat de simboluri, pentru că o regăsim în toate tradițiile alchimiei.
Conform legendelor orientale, drumul misterios ce duce la Aggatha, regatul celor drepți, s-ar deschide la piciorul unui migdal, iar imagini foarte vechi îl arată pe Cristos așezat de asemenea la umbra unui migdal. Alături de smochine, alune și stafide, migdala dulce este cel mai igienic dintre deserturi. Ea reprezintă alimentul de bază al călugărilor franciscani, augustini, dominicani și carmeliți.
Bogată în vitaminele A și B, în zahăr asimilabil de către diabetici, în grăsimi, ulei și albumină, migdala conține, de asemenea, calciu și fosfor; ea poate înlocui eventual carnea. Este recomandată deci copiilor, adolescenților, sportivilor, persoanelor surmenate și celor aflate în convalescență. Dată fiind marea ei putere nutritivă, migdala trebuie consumată cu moderație: 6-15 pe zi.
Tratamente interne
Afecțiuni uro-genitale
Pentru a calma inflamarea conductului uro-genital, preparați un sirop de migdale: curățați 1 kg de migdale de coajă și pisați-le într-o piuliță înainte de a le introduce într-un litru de apă, la care ați adăugat 500 g de zahăr. Filtrați și mai adăugați 750 g de miere și 200 g de apă de flori de portocal. Siropul astfel obținut îl veți bea dimineața pe stomacul gol și de trei ori pe zi între mese, doza prescrisă fiind o lingură (de supă).
Calculi renali
Faceți o infuzie din 20 g de rădăcină de lemn-dulce și un pumn de paie de ovăz la un bol de apă clocotită. Adăugați o linguriță de ulei de nuci (se găsește în comerț) și una de migdale dulci. Beți de 3 ori pe zi, între mese. Dacă nu este prea mare, piatra poate fi eliminată în acest fel, pe căi naturale.
Constipație
Persoanele adulte vor înghiți 60 g de ulei de migdale dulci dimineața, pe stomacul gol. Copiii vor consuma doar 10-15 g.
Pentru cei cu intestinele fragile, preparați un laxativ ușor, compus din ulei de migdale dulci și un sirop de cicoare în părți egale. Poate fi benefic și un sirop de flori de piersic. Pentru copii – o linguriță; pentru adulți – o lingură (de supă).
Iritații ale tubului digestiv
Lăsați să fiarbă 10 minute 12 migdale pisate sparte, cu coajă cu tot, într-o jumătate de litru de lapte. Beți după plac, între mese.
Nervozitate
Pisați migdalele până ce obțineți o pudră și procedați ca pentru prepararea cafelei. Puteți amesteca această pudră și în supele de legume.
Tuse, dureri de gât
Beți între mese un decoct, pe care-l obțineți fierbând 1/2 oră, într-un litru de apă, un pumn de coji pisate de migdale. Îndulciți ușor și adăugați 5-6 picături de rom sau de lămâie.
Tratamente externe
Călcâie crăpate
Puneți comprese cu ulei călduț de migdale dulci.
Colici abdominale
Frecționați-vă abdomenul de două ori pe zi cu ulei de migdale dulci.
Migrene
Puneți pe frunte și la tâmple cataplasme din migdale amare pisate.
Piele uscată
Pentru frăgezimea pielii, în special după ce v-ați expus prea mult la soare sau intemperii, masați-vă ușor cu ulei de migdale dulci.
Reumatism
Faceți o cataplasmă din migdale pisate și amestecate cu untură de porc topită până ce obțineți o pastă. Aplicați-o pe locurile dureroase. Acoperiți cu o fașă protectoare și țineți-o toată noaptea.