
Stimată redacție, am 61 de ani și sufăr de o boală care m-a țintuit la pat: spondilită anchilopoietică. Am fost la mulți specialiști, am încercat și tratamente alternative (acupunctură), dar acum mi-e teamă să mai merg prin spitale, să nu mă molipsesc cu virusul Covid. Nu pot face absolut nimic, pentru că mâinile și picioarele nu mă ajută. Am devenit o povară pentru familie. De aceea, apelez la dvs. să mă ajutați cu un tratament naturist, care să-mi mai amelioreze starea. Vă mulțumesc și doresc sănătate tuturor!
MIHAI B. – Bârlad
„Sora mea are diagnosticul polimiozită cu necroză”
Dragi prieteni de la „Formula AS”, vă rog să mă ajutați cu un răspuns pentru o problemă medicală a surorii mele, care a împlinit de curând 70 de ani. De la o vreme, a observat că atunci când merge mai mult, mușchiul cvadriceps (aflat între coapsă și genunchi) obosea și nu-i mai îngăduia să urce nici măcar câteva trepte. Acum o săptămână a fost la medicul neurolog, i-au fost făcute investigații (printre care și electromiogramă), chiar și o biopsie din zona dureroasă. Diagnosticul pus a fost: „Polimiozită cu necroză, atrofie, fibroză moderată și infiltrat inflamatoriu limfomonocitar interstițial”. Afecțiunea cu acest nume este o boală autoimună, de colagen, iar medicii i-au spus că este incurabilă. Bineînțeles că ne-am îngrijorat cu toții, mai ales că sora mea mai are o boală autoimună, are hipotiroidie. În momentul acesta ea va trebui să se îndrepte către reumatologi, care îi vor administra un tratament cu corticosteroizi. Ne-am interesat, iar tratamentul cu corticosteroizi este extrem de riscant, având în vedere efectele secundare pe care le are: diabet, cataractă, glaucom, chiar neoplasm, posibilitatea de apariție a aceluiași diagnostic la celălalt picior… Pare a fi într-o situație fără ieșire. Nu știe ce să facă. Încă nu a început niciun tratament. Suntem cu toții extrem de îngrijorați. Boala surorii mele este foarte rară. Ni s-a spus că acest diagnostic poate apărea o dată la 100.000 de locuitori.
Îi rog pe cititorii acestei reviste, pe medicii, specialiștii care citesc aceste rânduri, dacă au auzit de acest diagnostic și au și o altă părere, să ni se adreseze prin intermediul publicației, cât mai urgent. Cu mulțumiri,
Angela Gherman – București
„Cum pot scăpa de virusul hepatitic B inactiv?”
Bună ziua. Mă numesc Paul, am 32 de ani, și anul trecut, la niște analize medicale mai amănunțite, mi s-a spus că sunt purtător sănătos de virus hepatitic B inactiv (antigen HBs pozitiv). Nu mi s-a recomandat niciun tratament, nu mă simt rău, dar aș vrea să scap de acest virus, pentru că îmi induce o stare de teamă continuă. Iau preventiv tot felul de medicamente hepatoprotectoare (Lagosa, Hepatoprotect, Liv52, Spirulină). Știe cineva un tratament naturist care să omoare virusul? Vă rog să mă ajutați cu un sfat. Cu mulțumiri,
PAUL E. – București
„Am hematurie microscopică, dar nu mi s-a pus un diagnostic”
Stimată redacție, anul trecut am început să am grețuri, vărsături, după care urina s-a colorat în roșu-brun. Am fost la medicul de familie, care a suspectat o afecțiune renală. Rezultatul investigațiilor a fost hematurie microscopică de etiologie neprecizată. Nu mi s-a pus încă un diagnostic și nici tratament nu mi s-a prescris. De aceea, îi rog pe specialiștii revistei să-mi recomande un tratament sau să-mi spună la ce medic să apelez. Vă mulțumesc!
ALINA R. – București
„După radioterapie nu-mi mai crește părul”
Dragă redacție, am 49 de ani și acum doi ani am fost diagnosticată cu cancer de sân. Înainte de a fi operată, am făcut chimioterapie, timp de 6 luni, de la care mi-a căzut tot părul. După operație, începuse să crească, dar mi s-au prescris șase ședințe de radioterapie și am chelit din nou, dar de această dată părul nu mai crește la loc. Sunt nevoită să port tot timpul perucă și acest lucru mă deprimă. Mai am vreo șansă să-mi crească părul la loc? Vă rog, ajutați-mă cu un sfat! Vă mulțumesc anticipat!
IRINA – Iași
„De fiecare dată când mă epilez fac foliculită”
De fiecare dată, după epilare – cu ceară, epilator sau lamă de ras – fac foliculită. Firul de păr încearcă să spargă pielea și se formează bubițe mici cu puroi. Când începe să crească părul, mă ustură și mă mănâncă îngrozitor, apoi, după o săptămână de chin îmi trece, până la următoarea epilare. Folosesc Baneocin și balsam după epilare, îmi hidratez pielea și totuși întotdeauna apare mâncărimea. Ce pot să mai fac? Vă mulțumesc mult pentru orice sfat!
SIMONA H.
„Mă puteți ajuta? Am varice dureroase”
Dragă redacție, am fost operată de varice cu ani în urmă, prin secționare, nu prin smulgere. Pe piciorul operat au rămas porțiunile de vase secționate, care sunt tari ca un os și îmi provoacă dureri mari. Iau Varixinal – capsule și gel –, dar degeaba. Mulțumesc oricui m-ar putea ajuta cu un remediu naturist.
TAMARA