– De la lume adunate și-napoi la lume date –
Leacuri pentru gușă (glanda tiroidă)

Vă trimit către publicare trei rețete pe care le știu de la străbunica mea, care are 100 de ani. Să vă fie de leac!
* Se poartă un colier de chihlimbar.
* Se îmbibă trei bucăți de coajă de stejar în apă și se folosește soluția rezultată pentru comprese care se pun pe gât. Se aplică acest tratament pentru o lungă perioadă de timp.
* Se rade o jumătate de lămâie, se adaugă una sau două lingurițe cu zahăr și se mănâncă amestecul cu două ore înainte de masă.
* Se bea de două ori pe zi o cană cu suc de lămâie.
LAVINIA S. – Sibiu
Remedii rapide pentru umflături
În caz de umflături, este o bună idee să mâncați o mulțime de fructe și legume cu proprietăți diuretice (care provoacă urinarea), cum ar fi țelina, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, pepenele verde, dovleacul, căpșunile sălbatice și coacăzele negre. Ajută și să beți zilnic o cană cu suc de dovleac.
* Ceapă cu zahăr. Tăiați două cepe de mărime potrivită în felii subțiri, presărați-le cu o lingură cu zahăr, lăsați peste noapte să se producă sucul, apoi stoarceți-l.
Se consumă două linguri pe zi.
* Semințe de păstârnac. Turnați o cană cu apă fiartă peste patru lingurițe cu semințe de păstârnac și lăsați să infuzeze timp de 8-10 ore.
Se consumă o linguriță, de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
* Coajă de nap (pentru picioare umflate sau abdomen umflat). Spălați bine napul, scoateți-i coaja și tocați-o mărunt. Turnați peste ea apă fiartă (trei căni cu apă la o cană cu coji). Acoperiți vasul, țineți-l la foc mic (fără să fiarbă) în cuptor, timp de 4 ore, apoi strecurați lichidul.
Se bea zilnic o cană cu lichid.
PARASCHIVA MENZEL – Arad
Medicament universal – MIEREA DE ALOE
Rețetă:

Pentru obținerea acestei mieri avem nevoie de: 1,2 kg miere de tei, un pahar plin cu frunze de aloe tocate mărunt, 100 ml ulei de măsline, 25 g frunze de mesteacăn, 10 g flori de tei și 2 pahare cu apă (500 ml). Mierea se topește, având grijă să nu dea în clocot. Se adaugă frunzele de aloe și se fierb, 10 minute, la foc mic. Separat, în 500 ml apă, se pun cele 25 g frunze de mesteacăn și 10 g flori de tei și se fierb 3 minute. Se dă vasul la o parte de pe foc și se lasă să se infuzeze 15-20 de minute, după care se strecoară. Infuzia astfel obținută se adaugă peste mierea cu aloe, amestecându-se bine. Când s-a răcit, preparatul se toarnă în sticle închise la culoare, după care se adaugă uleiul. Recipientele se închid și se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, având grijă ca, înainte de folosire, să se agite bine.
Îndepărtarea migrenelor sau a durerilor de cap
Rețetă
Se prepară următorul ceai de plante: 10 g tei, 10 g mușețel, 10 g cimbrișor de câmp, 10 g busuioc, 10 g soc, 10 g vâsc. Recomand ca vâscul să fie cumpărat de la Plafar. Acest amestec de plante se pune de seara la macerat, într-un vas cu apă. Plantele se vor pune în 3 litri de apă. Vasul trebuie acoperit. A doua zi dimineața, acest macerat se dă într-un clocot, se răcește și se strecoară. Preparatul va fi consumat cu înghițituri mici. Acest ceai se poate bea neîndulcit sau îndulcit cu puțină miere de albine. Se mai recomandă ca, după folosirea lui, persoana în cauză să se relaxeze într-o cameră întunecoasă.
Un leac pentru astm și bronșită: varza
Pentru tratarea astmului se recomandă următorul remediu: 500 ml suc de varză proaspătă, 3 g șofran, 250 g miere de albine. Toate acestea se amestecă și se fierb circa 10-15 minute la foc mic, până când ajung la consistența unui sirop. Se recomandă a se lua câte o lingură, de trei ori pe zi.
Pentru bronșită, se recomandă un preparat dintr-un decoct de varză fiartă în care se adaugă miere de albine. Se recomandă a se consuma 1-2 pahare pe zi.
Alte recomandări:
* Pentru entorse – se vor aplica trei sau patru straturi de frunze de varză (strivite, după ce li s-a scos nervura centrală). Se acoperă locul afectat cu o țesătură de bumbac și se face un bandaj nu prea strâns. Frunzele se țin până dimineața, apoi se reînnoiesc.
* Pentru crăpături – se aplică frunze de varză îmbibate în ulei.
* Pentru degerături – se folosesc frunze de varză care în prealabil au fost strivite.
* Pentru insomnii – se vor folosi frunze de varză strivite. Se aplică trei sau patru frunze groase pe ceafă.
* Pentru anemie – se vor bea 1-2 pahare cu suc de varză pe zi.
* Pentru alcoolism – se recomandă remediul de mai sus.
* Pentru arsuri – se vor folosi frunze de varză bine strivite.
MARIOARA-MIMI D. – Constanța
Procedeu simplu și eficient privind producerea și inhalarea aerosolilor salini

Se știe că cele mai cunoscute afecțiuni tratate prin inhalarea aerosolilor salini sunt cele ale căilor respiratorii (astm bronșic, rinite, emfizem pulmonar, oboseală etc.), dar și problemele produse de stres (tulburări de somn, anxietate, nevroză etc.). Ținând seama de actualitatea lor provocată de pandemie, vă sugerez, stimați cititori ai revistei, să apelați la următorul procedeu:
Rețetă
Un recipient din plastic de 200-250 ml (pentru a fi comod de manevrat cu mâna dusă la nas) se umple cu apă, în prealabil fiartă și răcită, în care se adăugă o cantitate de 60 până la 120 g/l de sare, obținută dintr-un bolovan de sare de culoare închisă (această sare conține multe minerale). Eu am folosit pentru început 20 g de pulbere de sare. Pe parcursul experienței am crescut cantitatea de sare la 30 g, pentru același recipient.
Foarte important:
1. Partea cilindrică (filetată) a recipientului (gâtul lui) trebuie să fie la o cotă cu 10-12 mm mai jos față de suprafața capacului, pentru ca lichidul să nu pătrundă în nas. Această măsură este necesară pentru că, în timp ce pacientul inspiră puternic, pe o singură nară, timp de 4-5 secunde (cealaltă nară fiind acoperită cu degetul arătător de la cealaltă mână), se produce o depresiune în partea goală a gâtului recipientului, timp în care o cantitate de aerosoli intră prin nara respectivă și ajunge chiar și în alveolele plămânilor.
2. Recipientul trebuie ținut, pe cât posibil, în poziție verticală.
3. În timpul inspirației, se observă cum pe suprafața lichidului se văd mici vibrații, iar dacă acestea nu se văd, înseamnă că nu există o etanșare între capul recipientului și nară. Pentru a se realiza această etanșare, este necesar ca axele de simetrie ale gâtului recipientului și nării să fie cât mai apropiate, pentru a nu intra aer fals în timpul inspirației. Expirația se face pe gură. Rezultatele acestei terapii, prin această metodă, sunt cu mult peste așteptările mele și, cred, și ale celor care vor experimenta această metodă.
4. Recomandat numai pentru adulți fără probleme grave de sănătate.
Ing. Alexandru Dumitru – Ploiești