Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de la cititori

– De la lume adunate și-napoi la lume date –

Leacuri pentru gușă (glanda tiroidă)

Vă trimit către publicare trei rețete pe care le știu de la străbunica mea, care are 100 de ani. Să vă fie de leac!

* Se poartă un colier de chihlimbar.

* Se îmbibă trei bucăți de coajă de stejar în apă și se folosește soluția rezultată pentru comprese care se pun pe gât. Se aplică acest tratament pentru o lungă perioadă de timp.

* Se rade o jumătate de lămâie, se adaugă una sau două lingurițe cu zahăr și se mănâncă ames­tecul cu două ore înainte de masă.

* Se bea de două ori pe zi o cană cu suc de lămâie.

LAVINIA S. – Sibiu

Remedii rapide pentru umflături

În caz de umflături, este o bună idee să mâncați o mulțime de fructe și legume cu proprietăți diu­retice (care provoacă urinarea), cum ar fi țelina, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, pepenele verde, do­vleacul, căpșunile sălbatice și coacăzele negre. Aju­tă și să beți zilnic o cană cu suc de dovleac.

* Ceapă cu zahăr. Tăiați două cepe de mă­rime potrivită în felii subțiri, presărați-le cu o lin­gură cu zahăr, lăsați peste noapte să se producă sucul, apoi stoarceți-l.

Se consumă două linguri pe zi.

* Semințe de păstârnac. Turnați o cană cu apă fiartă peste patru lingurițe cu semințe de păs­târnac și lăsați să infuzeze timp de 8-10 ore.

Se consumă o linguriță, de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

* Coajă de nap (pentru picioare umflate sau abdomen umflat). Spălați bine napul, scoateți-i coa­ja și tocați-o mărunt. Turnați peste ea apă fiartă (trei căni cu apă la o cană cu coji). Acoperiți vasul, țineți-l la foc mic (fără să fiarbă) în cuptor, timp de 4 ore, apoi strecurați lichidul.

Se bea zilnic o cană cu lichid.

PARASCHIVA MENZEL – Arad

Medicament universal – MIEREA DE ALOE

Rețetă:

Pentru obținerea acestei mieri avem nevoie de: 1,2 kg miere de tei, un pahar plin cu frunze de aloe tocate mărunt, 100 ml ulei de măsline, 25 g frunze de mesteacăn, 10 g flori de tei și 2 pahare cu apă (500 ml). Mierea se topește, având grijă să nu dea în clocot. Se adaugă frunzele de aloe și se fierb, 10 minute, la foc mic. Separat, în 500 ml apă, se pun cele 25 g frunze de mesteacăn și 10 g flori de tei și se fierb 3 minute. Se dă vasul la o parte de pe foc și se lasă să se infuzeze 15-20 de minute, după care se strecoară. Infuzia astfel obținută se adaugă peste mierea cu aloe, amestecându-se bine. Când s-a răcit, preparatul se toarnă în sticle închise la culoare, după care se adaugă uleiul. Recipientele se închid și se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, având grijă ca, înainte de folosire, să se agite bine.

Îndepărtarea migrenelor sau a durerilor de cap

Rețetă

Se prepară următorul ceai de plante: 10 g tei, 10 g mușețel, 10 g cimbrișor de câmp, 10 g busu­ioc, 10 g soc, 10 g vâsc. Recomand ca vâscul să fie cumpărat de la Plafar. Acest amestec de plante se pune de seara la macerat, într-un vas cu apă. Plantele se vor pune în 3 litri de apă. Vasul trebuie acoperit. A doua zi dimineața, acest macerat se dă într-un clocot, se răcește și se strecoară. Preparatul va fi consumat cu înghițituri mici. Acest ceai se poate bea neîndulcit sau îndul­cit cu puțină miere de albine. Se mai reco­man­dă ca, după folosirea lui, per­soana în cauză să se relaxeze într-o cameră întunecoasă.

Un leac pentru astm și bronșită: varza

Pentru tratarea astmu­lui se recomandă următorul remediu: 500 ml suc de varză proaspătă, 3 g șofran, 250 g miere de albine. Toate acestea se amestecă și se fierb circa 10-15 minute la foc mic, până când ajung la consistența unui sirop. Se recomandă a se lua câte o lingură, de trei ori pe zi.

Pentru bronșită, se recomandă un preparat dintr-un decoct de varză fiartă în care se adaugă miere de albine. Se recomandă a se consuma 1-2 pahare pe zi.

Alte recomandări:

* Pentru entorse – se vor aplica trei sau patru straturi de frunze de varză (stri­vite, după ce li s-a scos nervura centrală). Se acoperă locul afectat cu o țesătură de bumbac și se face un bandaj nu prea strâns. Frunzele se țin până dimineața, apoi se reînnoiesc.

* Pentru crăpături – se aplică frun­ze de varză îmbibate în ulei.

* Pentru degerături – se folosesc frunze de varză care în prealabil au fost strivite.

* Pentru insomnii – se vor folosi frunze de varză strivite. Se aplică trei sau patru frunze groase pe ceafă.

* Pentru anemie – se vor bea 1-2 pahare cu suc de varză pe zi.

* Pentru alcoolism – se recomandă remediul de mai sus.

* Pentru arsuri – se vor folosi frun­ze de varză bine strivite.

MARIOARA-MIMI D. – Constanța

Procedeu simplu și eficient privind producerea și inhalarea aerosolilor salini

Se știe că cele mai cunoscute afecțiuni tratate prin inhalarea aerosolilor salini sunt cele ale căilor respiratorii (astm bronșic, rinite, emfizem pul­monar, oboseală etc.), dar și pro­blemele produse de stres (tulburări de somn, anxietate, nevroză etc.). Ținând seama de actualitatea lor provocată de pandemie, vă sugerez, stimați cititori ai revistei, să apelați la ur­mă­torul procedeu:

Rețetă

Un recipient din plastic de 200-250 ml (pentru a fi comod de ma­nevrat cu mâna dusă la nas) se um­ple cu apă, în prealabil fiartă și răcită, în care se adăugă o cantitate de 60 până la 120 g/l de sare, obți­nută dintr-un bolovan de sare de cu­loare închisă (această sare conține multe minerale). Eu am folosit pent­ru început 20 g de pulbere de sare. Pe parcursul experienței am crescut cantita­tea de sare la 30 g, pentru același recipient.

Foarte important:

1. Partea cilindrică (filetată) a recipientului (gâtul lui) trebuie să fie la o cotă cu 10-12 mm mai jos față de suprafața capacului, pentru ca lichidul să nu pătrundă în nas. Această măsură este nece­sară pentru că, în timp ce pacientul inspiră puter­nic, pe o singură nară, timp de 4-5 secunde (cea­laltă nară fiind acoperită cu degetul arătător de la cealaltă mână), se produce o depresiune în partea goală a gâtului recipientului, timp în care o can­titate de aerosoli intră prin nara respectivă și ajunge chiar și în alveolele plămânilor.

2. Recipientul trebuie ținut, pe cât posibil, în poziție verticală.

3. În timpul inspirației, se observă cum pe su­prafața lichidului se văd mici vibrații, iar dacă aces­tea nu se văd, înseamnă că nu există o etanșare între capul recipientului și nară. Pentru a se realiza această etanșare, este necesar ca axele de simetrie ale gâtului recipientului și nării să fie cât mai apropiate, pentru a nu intra aer fals în timpul ins­pirației. Expirația se face pe gură. Rezultatele acestei terapii, prin această metodă, sunt cu mult peste așteptările mele și, cred, și ale celor care vor experimenta această metodă.

4. Recomandat numai pentru adulți fără pro­bleme grave de sănătate.

Ing. Alexandru Dumitru – Ploiești

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian