Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mugurii de plante și echilibrul interior – Mărul pădureț, Ovăzul și Teiul argintiu

– Preparatele gemoterapeutice ne întăresc imunitatea și psihicul, pus la grea încercare de pandemie –

Foto: Shutterstock – 3

În această perioadă dificilă prin care trecem în acest an, este important să avem în ve­dere metode de întărire a imunității. Aceas­ta în­seamnă, în primul rând, să ne păs­trăm echili­brul interior, pen­tru că frica, cu manifestări de an­xietate, atacuri de panică, până la instalarea unor stări depresive, sunt cele dintâi care slăbesc re­zistența organis­mului și ne ex­pun îmbolnăvirii. Prin gemo­te­rapie, reechilibrarea organismu­lui poate fi realizată și la nivel psi­hic de unele ex­tracte gemo­te­rapice, precum Mărul pă­du­reț, Ovăzul și Teiul argintiu.

Mărul pădureț – pentru o viziune armonioasă asupra vieții

image description

Considerat regele fructelor, Mărul este folo­sit şi în gemoterapie, cu efecte benefice deose­bite, iar o primă calitate ce i se atribuie este aceea de reechilibrare a stării interioare. Este preferat Mărul pădureț, necultivat în livezi, care crește spontan pe la margine de păduri. Primă­vara, se culeg mugurii, din care se obțin prepa­ratele gemoterapeutice. S-a constatat că rela­xează, calmează frica şi diminuează anxietatea, favorizează meditaţia şi deschide căile cu­noaşterii de sine, trezind fiinţa interioară şi promovând o stare de conştientizare şi o viziune mai armonioasă asupra lucrurilor. De aseme­nea, stimulează activitatea intelectuală, fiind util și în dificultăţi de concentrare. Le este indicat celor care nu reuşesc să se detaşeze, să se eli­bereze, să iasă dintr-un blocaj. Sunt stări de dezechilibru interior prin care trecem cu toţii în anumite momente ale vieţii şi acest preparat natural îşi poate dovedi atunci eficienţa, pentru a ne readuce la starea de echilibru.

Mărul pădureț facilitează și eliminarea toxi­nelor fizice, emoţionale sau mentale, având drept efect o acţiune depurativă profundă – detoxifiantă şi alcalinizantă. Efectul antioxidant este semni­ficativ, împiedicând formarea în exces a radicalilor liberi. Datorită conţinutului de polifenoli, este și protector vascular. Date fiind aceste calităţi deo­sebite de reglare la nivel cardiovascular şi a siste­mului nervos, efecte benefice vom observa la nivelul tuturor apara­telor şi sistemelor organismului.

Recomandări

* Li se recomandă persoa­nelor suprasolicitate nervos, în stări de astenie fizică, mentală şi intelec­tuală (poate fi indicat şi sportivilor, împreună cu gemo­terapicul din mu­guri de Stejar), în cefalee (singur sau asociat cu gemoterapicul din mlădiţe de Măceş), în tulburări ale apetitului (anorexie sau bulimie), în insom­nie sau în nevroze, asociat cu gemoterapicul din muguri de Tei argintiu.

* Are rol de reechilibrant hormonal, datorită efectului de reglare a degradării hormonilor ste­roidieni (estrogen şi progesteron), prevenind și hiperestrogenia determinată de o incompletă şi imperfectă degradare a hormonilor steroidieni cir­cu­lanţi. Gemoterapicul din muguri de Măr pădureț li se recomandă adulților, dar nu poate fi prescris înainte de pubertate.

Ovăzul – reechilibrant la nivel de sistem nervos și tiroidă

Ovăzul este prezent în întreaga Europă și apar­ține gramineelor, denumite în mod obișnuit cereale, chiar dacă nu toate cerealele aparțin familiei Gra­mineae.

În gemoterapie, se folosesc plăntuțele cu ramuri tinere și cu rădăcinuțe, obținându-se Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz.

Se consideră că efectele acestui gemoterapic îi conferă calitatea de adaptogen: scade în intensitate răspunsul corpului la stres, ajutând la constituirea unei rezerve de „energie adaptativă” pentru a men­ține corpul în echilibru. Astfel, reechilibrează sistemul nervos, prin următoarele acțiuni: cal­mantă, anxiolitică, antidepresivă, sedativă. Reglea­ză funcțiile tiroidiene – cu dublă acțiune, modu­latoare (în hipotiroidie și hipertiroidie – formele incipiente). Iar tiroida este organul cel mai impor­tant în luarea deciziilor, de aici vine puterea de a vorbi, de a ne manifesta individualitatea. Ge­mo­terapicul are și acțiune an­tioxidantă, remineralizantă, vi­ta­minizantă, iar la nivel meta­bolic este reglator al valorilor colesterolului, glicemiei, acidu­lui uric.

Recomandări

image description

* Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz este reco­mandat în special în cazul per­soanelor cu un nivel scăzut al energiei, cu dezechilibre la nivel tiroidian și cu manifestări de tipul agitație, nervozitate, iritabilitate, anxietate, debut de stări depresive, insomnie. Singura con­traindicație este pentru persoanele cu boala Base­dow.

* În literatura de specialitate este menționată și recomandarea pentru dezobișnuire de droguri sau substanțe recreaționale, în tabagism. Acțiunea adaptogenă îl recomandă și pentru întârzierea fenomenelor de îmbătrânire (asociat cu Extract din muguri de Gingko biloba și/ sau Polygemma 9 – Femei 50+, respectiv Polygemma 10 – Bărbați 50+).

Teiul argintiu – pentru calm și somn odihnitor

Teiul, în gemoterapie, are aceeași acțiune an­xiolitică și sedativă pe care o știm din fitoterapia tradițională. La una din conferințele de gemo­terapie, o colegă medic ne atrăgea atenția asupra frunzei de Tei, în formă de inimă, care ne vor­bește de iubire, opusul fricii, astfel încât, prin analogie, putem spune că este arborele care reduce fricile, sprijinind potențialul de vinde­care a organismului.

Recomandări

image description

* Extractul din muguri de Tei argintiu ajută la reducerea stărilor de nervozitate, nelinişte, stres. De asemenea, admi­nistrat seara, cu o oră îna­inte de culcare, îmbună­tă­ţeşte calitatea somnului. În cazul tulburărilor de somn de origine nervoasă, este be­nefică asocierea cu Ex­trac­tul gemoterapic din mu­guri de Salcie, iar în cazul car­diacilor poate fi asociat cu Extractul din mlădițe de Pă­ducel.

Carmen Ponoran

* În stări de neurastenie, se poate asocia cu Extractul din muguri de Smochin şi Extractul din muguri de Arţar: Smochinul se ia dimineața, Ar­țarul – la prânz și Teiul argintiu – dimineața și seara. În caz de efect paradoxal de uşoară excitaţie, care apare foarte rar în cazul preparatului, se va porni cu administrarea a câte 20 de picături (în loc de 2 ml), la nevoie, crescând doza progresiv.

La final, vă doresc să vă găsiți formula ideală pentru menținerea stării de echilibru și să nu uitați că terapia cu muguri de plante poate fi un aliat pre­țios.

Farm. Carmen Ponoran, Director științific Plantextrakt

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian