„PSD este incapabil să se reformeze”
– În luna tocmai încheiată a avut loc un Congres extraordinar al PSD, mult așteptat de unii, nedorit de alții. Ce schimbări esențiale aduce?

– Acest Congres a fost făcut, în mod special, pentru a-l valida pe Marcel Ciolacu la conducerea partidului, căci era președinte interimar de prea multă vreme și asta îl stânjenea. Ar fi intrat PSD în alegerile locale și parlamentare cu o conducere provizorie. Ăsta e singurul lui scop: să-i confirme pe Ciolacu și echipa lui la comandă. Faptul că a fost organizat instinctiv, aș zice, chiar în cinstea zilei de 23 August, spune ceva despre ereditatea partidului. Schimbări mari n-aveau cum să se producă, nu s-au produs și probabil că nici nu se vor produce în acest partid, care este incapabil să se reformeze. Noua echipă a lui Ciolacu – virtuală, având în vedere că votul s-a desfășurat online – e compusă din personaje care nu stârnesc nicio încredere în privința înnoirii și a modernizării partidului. Sunt acolo, de-a dreapta și de-a stânga șefului, Sorin Grindeanu, care a făcut paradă de oportunism, de când a apărut ca figură publică, Gabriela Firea, pe care o știe toată lumea ca primar general cu realizări mici sau invizibile, Paul Stănescu, cel intrat în legendă cu „artmetica” lui electorală, și Vasile Dâncu, un răsfățat al serviciilor secrete, care se reîntoarce în prima linie a partidului. Așa încât, promisiunea lui Ciolacu, precum că PSD se rupe de trecut prin această echipă, nu dovedește decât că, probabil, după ce s-au rupt de prezent și de viitor, pesediștii vor s-o rupă declarativ și cu trecutul. În rest, ca de obicei, vorbe mari, promisiuni goale și nicio schimbare.
– PSD a depus o moțiune de cenzură contra guvernului, care a căzut. Ce rost a avut depunerea ei, în prag de alegeri locale și cu trei luni înainte de alegerile parlamentare?
– Niciun rost. Doar ca să ai o criză în plus, una politică, pe lângă cea sanitară și cea economică. Se pierde timp aiurea cu căderea guvernului, negocieri pentru formarea altui cabinet, propuneri care mai de care mai ciudate, ca până la urmă să se ajungă la același rezultat. Chiar dacă moțiunea ar fi trecut, președintele Klaus Iohannis nu ar fi numit un premier din partea PSD. Nici măcar un tehnocrat, neînregimentat în partid, întrucât și experiența cu guvernele tehnocrate s-a dovedit destul de neconvingătoare. A rămas, prin urmare, tot Orban, care va conduce guvernul până la alegerile generale. Moțiunea intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită” a exagerat în mod vădit greșelile reale ale guvernului în gestionarea pandemiei. A fost vorba de contracte date pe ochi frumoși sau interese de partid, de sume umflate, dar nu de mită. Cel puțin autorități care au cercetat aceste lucruri, în frunte cu Curtea de Conturi, nu au descoperit vreo mită dată unui membru al guvernului.
Când Ciolacu spune că guvernul Orban să fie trimis acasă sau la pușcărie trădează o obsesie a partidului, care, având atâția lideri trecuți prin închisoare, începând cu Năstase, Dragnea, Mitrea, Mazăre și mulți alții, crede că toate drumurile duc la pușcărie. Nu vede altă destinație. Pesediștii sunt complexați de acest destin în zeghe al partidului și încearcă să scape de acest complex, aruncându-l pe alții, fie că li se potrivește, fie că nu.
PSD crede că ar fi guvernat mai bine în perioada asta? E suficient să ne gândim cum și-au trântit propriile guverne, pe cel condus de Sorin Grindeanu și pe cel al lui Mihai Tudose, sau cum a guvernat Viorica Dăncilă, pe care chiar PSD n-o scotea din proastă, ca să ne dăm seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost PSD la guvernare și în vremea pandemiei de coronavirus. Dar vocația din ultimii ani a PSD pare să fie aceea de a dărâma guverne, inclusiv pe ale lui. Ca să arate că are activitate.
„Bătrânul lup de mare, Traian Băsescu, devine iepurele Gabrielei Firea”
– La final de August, am intrat în campania electorală pentru alegerile locale. Acum avem lista clară de candidați și știm din ce putem alege. În perioada depunerilor de candidaturi s-au înregistrat multe episoade stranii, hazlii sau dea dreptul penibile, cu pretendenți la o funcție de primar sau de consilier. De pildă, am văzut un „rege” al țiganilor, Cioabă, care își dorește să devină primar al Sibiului, dar nu poate intra în cursă, că n-are destui supuși care să-l susțină; iar Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, încearcă să ia un nou mandat, având pe lista ei numele notorii ale unor oameni de fotbal. Pe dvs. ce anume v-a distrat sau v-a indignat, din acest punct de vedere?
– Sunt candidați de toate felurile, așa cum ați spus, unii mai pitorești, alții penibili. Dincolo de exemplele pe care le-ați dat, comică este și reapariția lui Marean Vanghelie, de care uitase toată lumea și care are pretenția să câștige din nou primăria Sectorului 5, după ce a avut trei mandate în care n-a făcut nimic, în afară de „Vanghelioane”. S-a ițit și Adriana Bahmuțeanu, care candidează la primăria Sectorului 1, pentru care nu luptă cu primarul în funcție, Dan Tudorache (PSD), cum ar fi normal, ci cu candidata USR-PNL, Clotilde Armand, pe care o atacă în termeni de mahala. Zice: „Atenție, Clătito, că vine Bombardiera peste tine!”. Sunt și tot felul de lucrătoare sexuale, inclusiv travestiți, care candidează pe ici, pe colo, și tot felul de veleitari. Revenind însă în zona partidelor parlamentare, care au, într-adevăr, posibilitatea să câștige primăriile, pentru acestea, cea mai importantă bătălie este cea pentru București. Cine câștigă primăria Capitalei face un pas important și spre o victorie în alegerile parlamentare. Și în fruntea plutonului de candidați îi avem pe Gabriela Firea (PSD) și pe Nicușor Dan (PNL-USR/PLUS), talonați de către Traian Băsescu. Fostul președinte al statului intră în cursă pentru a pune la punct USR, care a scos PMP de la masa negocierilor pentru București. Astfel, bătrânul lup de mare devine iepurele Gabrielei Firea. Pentru că Băsescu va lua voturi din același bazin de votanți la care are acces și Nicușor Dan. Iar Băsescu are un credit electoral mai mare decât alți candidați intrați în cursă, deci, nu va rupe puțin. Acum, Băsescu a declarat că nu ia voturi de la Nicușor, cum nici de la Firea, pentru că el vizează un electorat inteligent. Rezultă că electoratele celor doi sunt proaste. Problema nu e pe cine jignește Traian Băsescu, ci că, în felul ăsta, se va perpetua la putere Firea, care a condus dezastruos Primăria Capitalei în ultimii patru ani.
„Urăsc traseismul, dar îi iubesc pe traseiști”
Pe de altă parte, Gabriela Firea și-a făcut o echipă de consilieri din tot felul de persoane aflate în floarea vârstei a treia, gen Petre Roman, Anghel Iordănescu, Mitică Dragomir, Cornel Dinu, pe care probabil îi ia spre îngrijire și tratament la Primăria Capitalei. Despre revenirea lui Petre Roman n-ar mai fi mare lucru de spus, căci a trecut prin atâtea partide, că nici el nu le mai știe numărul. Cert este că are un final de carieră politică penibil. Cum penibil este să defilezi la Consiliul General cu personaje din lumea fotbalului, care n-au nicio legătură cu administrația. Asta dovedește cât preț pune Firea pe competență și seriozitate. N-o interesează decât spectacolul: nume sonore, paradă de VIP-uri și nimic altceva. La fel a făcut în tot acest mandat al ei la primărie.
Ar mai fi de adăugat că și în această campanie electorală asistăm la racolări de primari. În campania trecută, PSD a dat chiar o lege prin care primarii aveau termen de o lună în care să treacă val-vârtej de la un partid la altul, ceea ce s-a și întâmplat, PSD înmulțindu-și atunci armata de primari. Ai fi zis că PNL, care a criticat măsura la vremea respectivă, a învățat ceva din lecția asta și că nu va proceda la fel. Numai că face același lucru acum, a racolat zeci de primari PSD, cel mai cunoscut fiind Mihai Chirica de la Iași, care s-a lansat în cursă cu o promisiune care îți dă fiori: „Să păstrăm analfabetismul în acest oraș”. Mai periculos decât Dăncilă.
Estimp, și președintele Iohannis, și premierul Orban, s-au declarat categoric împotriva traseismului. Deci, parafrazându-l pe Caragiale, „urăsc traseismul, dar îi iubesc pe traseiști”.
TEODOR TESCANU