Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TIA ȘERBĂNESCU: „Cine câștigă primăria Capitalei face un pas important și spre o victorie în alegerile parlamentare”

„PSD este incapabil să se reformeze”

– În luna tocmai încheiată a avut loc un Congres extraordinar al PSD, mult așteptat de unii, nedorit de alții. Ce schimbări esențiale aduce?

– Acest Congres a fost făcut, în mod special, pen­tru a-l valida pe Marcel Ciolacu la condu­cerea partidului, căci era președinte interimar de prea multă vreme și asta îl stânjenea. Ar fi intrat PSD în alegerile locale și parlamentare cu o conducere provizorie. Ăsta e singurul lui scop: să-i confirme pe Ciolacu și echipa lui la co­man­dă. Faptul că a fost organizat instinctiv, aș zice, chiar în cinstea zilei de 23 August, spune ceva despre ereditatea partidului. Schimbări mari n-aveau cum să se producă, nu s-au produs și probabil că nici nu se vor produce în acest partid, care este incapabil să se reformeze. Noua echipă a lui Ciolacu – virtuală, având în vedere că votul s-a desfășurat online – e compusă din personaje care nu stârnesc nicio încredere în privința înnoirii și a modernizării partidului. Sunt acolo, de-a dreapta și de-a stânga șefului, Sorin Grin­deanu, care a făcut paradă de oportunism, de când a apărut ca figură publică, Gabriela Firea, pe care o știe toată lumea ca primar general cu realizări mici sau invizibile, Paul Stănescu, cel in­trat în legendă cu „artmetica” lui electorală, și Vasile Dâncu, un răsfățat al serviciilor secrete, care se reîntoarce în prima linie a partidului. Așa încât, promisiunea lui Ciolacu, precum că PSD se rupe de trecut prin această echipă, nu dove­dește decât că, probabil, după ce s-au rupt de pre­zent și de viitor, pesediștii vor s-o rupă decla­rativ și cu trecutul. În rest, ca de obicei, vorbe mari, promisiuni goale și nicio schimbare.

– PSD a depus o moțiune de cenzură contra guvernului, care a căzut. Ce rost a avut de­pu­nerea ei, în prag de alegeri locale și cu trei luni înainte de alegerile parlamentare?

– Niciun rost. Doar ca să ai o criză în plus, una politică, pe lângă cea sanitară și cea eco­nomică. Se pierde timp aiurea cu căderea gu­vernului, negocieri pentru formarea altui cabinet, propuneri care mai de care mai ciudate, ca până la urmă să se ajungă la același rezultat. Chiar da­că moțiunea ar fi trecut, președintele Klaus Iohannis nu ar fi numit un premier din partea PSD. Nici măcar un tehnocrat, neîn­regi­mentat în partid, întrucât și experiența cu gu­vernele tehno­crate s-a dovedit destul de necon­vingătoare. A rămas, prin urmare, tot Orban, care va conduce guvernul până la alegerile generale. Moțiunea intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită” a exagerat în mod vădit greșelile reale ale guvernului în gestionarea pandemiei. A fost vorba de contracte date pe ochi frumoși sau interese de partid, de sume umflate, dar nu de mită. Cel puțin autorități care au cercetat aceste lucruri, în frunte cu Curtea de Conturi, nu au des­coperit vreo mită dată unui membru al guver­nu­lui.

Când Ciolacu spune că guvernul Orban să fie trimis acasă sau la pușcărie trădează o obsesie a partidului, care, având atâția lideri trecuți prin în­chisoare, începând cu Năstase, Dragnea, Mi­trea, Mazăre și mulți alții, crede că toate drumu­rile duc la pușcărie. Nu vede altă destinație. Pe­sediștii sunt complexați de acest destin în ze­ghe al partidului și încearcă să scape de acest com­plex, aruncându-l pe alții, fie că li se potri­vește, fie că nu.

PSD crede că ar fi guvernat mai bine în pe­rioada asta? E suficient să ne gândim cum și-au trântit propriile guverne, pe cel condus de Sorin Grindeanu și pe cel al lui Mihai Tudose, sau cum a guvernat Viorica Dăncilă, pe care chiar PSD n-o scotea din proastă, ca să ne dăm seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost PSD la guvernare și în vremea pandemiei de coronavirus. Dar vocația din ultimii ani a PSD pare să fie aceea de a dărâma guverne, inclusiv pe ale lui. Ca să arate că are activitate.

„Bătrânul lup de mare, Traian Băsescu, devine iepurele Gabrielei Firea”

– La final de August, am intrat în campania electorală pentru alegerile locale. Acum avem lista clară de candidați și știm din ce putem ale­ge. În perioada depunerilor de candidaturi s-au înregistrat multe episoade stranii, hazlii sau de­a dreptul penibile, cu pretendenți la o func­ție de primar sau de consilier. De pildă, am vă­zut un „rege” al țiganilor, Cioabă, care își do­reș­te să devină primar al Sibiului, dar nu poate intra în cursă, că n-are destui supuși care să-l sus­țină; iar Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, încearcă să ia un nou man­dat, având pe lista ei numele notorii ale unor oa­meni de fotbal. Pe dvs. ce anume v-a distrat sau v-a indignat, din acest punct de vedere?

– Sunt candidați de toate felurile, așa cum ați spus, unii mai pitorești, alții penibili. Dincolo de exem­plele pe care le-ați dat, comică este și rea­pariția lui Marean Vanghelie, de care uitase toată lumea și care are pretenția să câștige din nou primăria Sectorului 5, după ce a avut trei man­date în care n-a făcut nimic, în afară de „Van­ghelioane”. S-a ițit și Adriana Bahmuțeanu, care candidează la primăria Sectorului 1, pentru care nu luptă cu primarul în funcție, Dan Tudorache (PSD), cum ar fi normal, ci cu candidata USR-PNL, Clotilde Armand, pe care o atacă în ter­meni de mahala. Zice: „Atenție, Clătito, că vine Bombardiera peste tine!”. Sunt și tot felul de lu­crătoare sexuale, inclusiv travestiți, care can­di­dează pe ici, pe colo, și tot felul de veleitari. Re­venind însă în zona partidelor parlamentare, care au, într-adevăr, posibilitatea să câștige pri­mă­riile, pentru acestea, cea mai importantă bă­tălie este cea pentru București. Cine câștigă primăria Capitalei face un pas important și spre o victorie în alegerile parlamentare. Și în fruntea pluto­nu­lui de candidați îi avem pe Gabriela Firea (PSD) și pe Nicușor Dan (PNL-USR/PLUS), ta­lonați de către Traian Băsescu. Fostul președinte al sta­tului intră în cursă pentru a pune la punct USR, care a scos PMP de la masa negocierilor pentru București. Astfel, bătrânul lup de mare devine iepurele Gabrielei Firea. Pentru că Bă­sescu va lua voturi din același bazin de votanți la care are ac­ces și Nicușor Dan. Iar Băsescu are un credit electoral mai mare decât alți candidați intrați în cursă, deci, nu va rupe puțin. Acum, Băsescu a de­clarat că nu ia voturi de la Nicușor, cum nici de la Firea, pentru că el vizează un elec­torat inte­ligent. Rezultă că electoratele celor doi sunt proaste. Problema nu e pe cine jignește Tra­ian Băsescu, ci că, în felul ăsta, se va per­petua la putere Firea, care a condus dezastruos Primă­ria Capitalei în ultimii patru ani.

„Urăsc traseismul, dar îi iubesc pe traseiști”

Pe de altă parte, Gabriela Firea și-a făcut o echi­pă de consilieri din tot felul de persoane afla­te în floarea vârstei a treia, gen Petre Roman, Anghel Iordănescu, Mitică Dragomir, Cornel Dinu, pe care probabil îi ia spre îngrijire și tra­ta­ment la Primăria Capitalei. Despre revenirea lui Petre Roman n-ar mai fi mare lucru de spus, căci a trecut prin atâtea partide, că nici el nu le mai știe numărul. Cert este că are un final de ca­rieră politică penibil. Cum penibil este să defilezi la Consiliul General cu personaje din lumea fotbalului, care n-au nicio legătură cu adminis­tra­­ția. Asta dovedește cât preț pune Firea pe competență și seriozitate. N-o interesează decât spectacolul: nume sonore, paradă de VIP-uri și ni­mic altceva. La fel a făcut în tot acest mandat al ei la primărie.

Ar mai fi de adăugat că și în această cam­panie electorală asistăm la racolări de primari. În campania trecută, PSD a dat chiar o lege prin care primarii aveau termen de o lună în care să treacă val-vârtej de la un partid la altul, ceea ce s-a și întâmplat, PSD înmulțindu-și atunci ar­mata de primari. Ai fi zis că PNL, care a criticat măsura la vremea respectivă, a învățat ceva din lecția asta și că nu va proceda la fel. Numai că face același lucru acum, a racolat zeci de primari PSD, cel mai cunoscut fiind Mihai Chirica de la Iași, care s-a lansat în cursă cu o promisiune care îți dă fiori: „Să păstrăm analfabetismul în acest oraș”. Mai periculos decât Dăncilă.

Estimp, și președintele Iohannis, și premierul Orban, s-au declarat categoric împotriva traseis­mului. Deci, parafrazându-l pe Caragiale, „urăsc traseismul, dar îi iubesc pe traseiști”.

TEODOR TESCANU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian