
• Toamna văzută de-aproape •
Coșul cu mânătărci

La munte, acolo unde m-am născut, octombrie este ultima lună a toamnei senine. De multe ori, noiembrie neguros se transformă peste noapte într-o veritabilă lună de iarnă, așa că e de înțeles graba cu care gospodarii se străduiesc să-și încheie muncile din grădină, strânsul și punerea la adăpost a roadelor. Din ordinea aceasta atât de fixă, în vremea copilăriei mele, nu lipseau nici ultimele „ture” prin pădure, pentru adunatul roadelor ei, măceșe, coarne, rășină și, mai ales, ciuperci.
„Hai la o tură!”, îmi zicea Buna, când își lua coșul în spate, potrivindu-și apoi năframa peste conciul prins cu ace de sârmă. „Hai!”, zicea încă o dată, când îmi prindea de umeri coșucul pestriț, în care-mi punea întotdeauna ceva de merinde, un măr, o pară ori o plăcintă.
În zilele cu soare, porneam amândouă pe cărările acoperite de frunze. N-aveam decât să trecem de gardul din spatele grădinii și acolo începea pădurea cea mare și bătrână, mai bătrână cu mult decât Buna mea. „Pădurea asta-i de când îi lumea”, îmi zicea, atunci când avea chef de povești și când îmi spunea cum au coborât străbunii ei din altă pădure, mai de departe, și cum s-au așezat cu tot neamul lor lângă pădurea asta a noastră, care creștea peste o mină de aur și de argint, de la care oamenii își așteptau toți, norocul. Doar că norocul visat n-a venit peste noapte, el a cerut trudă multă, pe care oamenii au transformat-o, cu vremea, în soartă pecetluită de veșnici truditori. Doar Buna mea dragă părea venită din altă parte, avea ochi și suflet și inimă pentru tot ceea ce o înconjura, pentru lumea văzută de aproape, dar și pentru aceea nevăzută, pe care o simțea și presimțea cu niște simțuri vrăjitorești. Așa-mi plăcea să cred despre ea, că e un fel de făptură fantastică care știe tot ce se întâmplă în lumea spuselor și mai ales a nespuselor.
„Soțâia” ciupercii
Nu puteam ascunde nimic de ea, niciodată. Știa tot, chiar și ce nu voiam să-i arăt, avea răspuns pentru orice aș fi întrebat-o, și câteodată, ca și cum mi-ar fi ghicit gândurile, îmi răspundea, chiar și fără s-o întreb, la ceea ce mă nedumerea. Și atunci când vedea că nu prea aveam chef de mers în pădure, mă amăgea cu povești. Astfel am aflat într-o toamnă povestea mânătărcilor de fag, care nu cresc decât în familie, adică niciodată singure, ci neapărat înconjurate de surate mai mari sau mai mici. „Caută-i soțâia!”, îmi zicea, dacă printr-un mare noroc dădeam peste vreo ciupearcă. „Caut-o, că sigur îi pe-aproape!”, mă îndemna și-mi arăta cum să scurm, cu bățul, prin stratul gros de frunze, ca să aflu ciuperca mai repede. Și-o aflam, culmea, întotdeauna, mai aproape ori mai departe de prima găsită. Atâta scotoceam în stratul de frunze, până când găseam „soțâia” ciupercii. Buna nu m-a lăsat niciodată să abandonez căutarea. Uneori mi se părea fără rost scormonitul acela între frunzele foșnitoare, dar când eram mai descurajată, se ițea pălăria pe care o căutam. Ce bucurie pe mine! Cât de minunat era totul după aceea, cu câtă ardoare porneam mai departe pe urmele altor ciuperci.
Prin pădurile cerului
Am fost de multe ori după ciuperci cu Buna. Am făcut multe „ture” de octombrie, din care ne-am întors cu coșurile pline. De fiecare dată eram mulțumită și bucuroasă că găseam mereu perechile ciupercilor ascunse în iarbă, sub frunze sau îngropate în mușchiul moale de la rădăcina copacilor. Abia mai târziu, când Buna pornise la căutat ciuperci prin pădurile cerului, mi-am amintit de jocul ei, de felul în care m-a învățat cât de important este să nu abandonezi un drum început, cât de mult înseamnă să ai răbdare ca să poți duce la capăt ceea ce ți-ai pus în gând, ce mare lucru este să-ți propui o țintă și să te străduiești s-o atingi, fără să trișezi, fără să înșeli, ci doar înarmat cu bună credință și speranță.
Oricât aș încerca să le dau la o parte, nu pot uita învățăturile acestea vechi, ce par uneori demodate, în lumea grăbită în care trăim. Pentru mine, luna octombrie rămâne mereu legată de nevoia unui bilanț, înaintea venirii ploilor și a cețurilor de noiembrie. Înainte ca frigul să pună stăpânire pe lume, trebuie să știu, gospodărește, câte ciuperci am în coș și cum să-mi adun, scad, împart ori înmulțesc, bucuria zilelor cu soare. Asta, ca să fiu pregătită pentru înghețul care va veni.
OTILIA ȚEPOSU
Merele singurătății

În grădina noastră erau mulți meri. Se înșirau, unul după altul, cu distanță egală între ei, scoși, parcă, la defilare. În față erau merii ionatan, care făceau mere roșii, ca purpura. Urmau merii cu fructe goldene-aurii, apoi merii crețești și alții cărora le-am uitat numele. În octombrie, când fructele începeau să se coacă, era mai mare dragul să stai printre meri. Aerul de acolo era dulce. Merele domnești, cele galbene, acrișoare, pentru plăcinte, parmenele, renetele, cu coajă groasă, ori cele care semănau cu un bot de iepure, se coceau pe rând, și culesul lor dura săptămâni. Dacă septembrie era luna prunelor și a magiunului fiert în căldare, octombrie era anotimpul merelor.
Culesul cel dintâi se făcea cu mâța. Aceasta era o unealtă alcătuită cu dichis de orice gospodar priceput. Era o scândurică prevăzută cu o coadă lungă, care să ajungă până în vârful merilor. Scândurica avea bătute pe margini cuie lungi, și dacă voiai să iei un măr cu mâța, îl prindeai cu grijă între cuiele acelea, clătinai apoi coada, și gata, mărul se rupea și-l scoborai ușurel, fără ca el să se lovească de pământ. Merele culese cu mâța se păstrau pentru iarnă. Cele domnești, care erau mari și verzi, cu miez tare, se puneau în lădițe cu fân, ca să se înmoaie și să li se îngălbenească coaja. După ce merele frumoase erau culese cu mâța, celelalte erau scuturate. Dacă era an bogat în mere, așa cum se întâmpla cam din doi în doi ani, se adunau într-o grămadă uriașă, chiar acolo în livadă. Dacă erau mai puține, se strângeau în tărnaț, până când luau calea fie spre cuptor, unde se uscau, fie spre bucătărie, unde sfârșeau în borcane de compot ori lădițe de marmeladă. Odată, mama a făcut un fel de gem de mere, în care a băgat și frunze de roiniță, și ele au dat un gust delicat, ușor acrișor și răcoritor. Când era vorba de inventat rețete, mama era campioană. Nu semăna cu niciuna dintre surorile ei, deși crescuseră în aceeași curte din satul Bușag, unde se află, și astăzi, casa bunicilor. Ca să se inspire, se plimba, uneori, prin grădina cu meri, ca să asculte cum dau fructele în copt. Părea ca o zână bună, când venea, apoi, către casă, cu poala plină de ionatane ca purpura.
„Țidăra” și merele păsărilor
În capătul grădinii dinspre Someș trăia un măr cu mere mici, mici și acre. Era mărul de oțăt, „de țidără”, cum îi ziceau oamenii din sat. După ce culegeau merele din ceilalți meri, la sfârșit de toamnă, se adunau și-acelea de oțăt, care erau zdrobite într-un teasc de lemn. Se puneau apoi într-un ciubăr cu apă și se amestecau din când în când, la două, trei zile. În grădina noastră, ciubărul stătea într-o magazie, lângă bucătăria de vară. După o vreme, care putea să fie de câteva zile sau de săptămâni, țidăra era aproape gata și-mi făceam des drum pe-acolo, când îmi era sete. Beam țidără cu o ulcelușă care stătea agățată într-un cui. Țidăra te pișca la limbă când o beai și te răcorea grozav. Era ca un sirop mai slab, un pic acrișor.
Când pe cer era soare, feliile subțiri de mere, întinse pe pânză, afară, ca să se usuce cât mai bine, și grămezile de mere rămase încă în grădină, atrăgeau albinele și viespile ca-ntr-o ultimă încercare de a descoperi bogăția și îndestularea înaintea frigului și a înghețului. Pe toate le țin minte, și gustul unora dintre bunătățile care se pregăteau atunci îl mai simt, încă, pe cerul gurii. Dar nimic nu mă impresiona mai tare ca merele lăsate, înadins, pe crengile pomilor. În noiembrie, când frunzele se scuturau de tot, și mai ales iarna, când lumea se învelea în alb, pomii aceia golași, împodobiți cu un singur măr roșu, păreau de pe altă lume. „Astea nu-s ale noastre”, îmi spunea mama. „Dumnezeu, păsările și morții și le împărțesc între ei. Nu cumva să te atingi de ele”. Nu m-am atins, dar nu de teama amenințărilor mamei, ci pentru că eram sigură că merele acelea erau lăsate pe ramuri pentru ca pomii să nu moară de singurătate și frig.
Pe la început de noiembrie, până la brumele mari și la înghețuri, mama grebla frunzele din livadă, le aprindea și, înainte de a închide portița către grădină, mai înfășura în cartoane și cârpe tulpinile merilor, ca să oprească poftele iepurilor, veniți de pe câmp să se dedulcească la scoarța lor.
MARIA SITARU
Moșmoane și țuică fiartă

Toamna este din nou la ea acasă. Și de câte ori vine, ne gândim la anii copilăriei. Cum era toamna copilăriei? Oricare ar fi povestitorul, el va spune că odinioară era o toamnă mult mai frumoasă și mai veselă decât toamna de-acum. Așa spun și eu. Când văd ulițele pustii, nucii uitați între viile cu struguri sălbatici și mulțimea caselor părăsite, mă apucă o tristețe care doare. Unde este viața toamnelor de-altădată, când sătenii veneau încărcați de pe luncă, iar animalele și păsările foiau în curțile pline cu grămezi de porumb și dovleci? Atunci era timpul clăcilor, când copiii mai mari și tinerii își petreceau serile la vecinii cu stare, unde depănușau știuleți, beau țuică fiartă și must dulce, de struguri negri. Cei mai curajoși dintre flăcăi, care știau că-și vor întâlni drăguțele la clacă, făceau întâi drumul la via lui Oprișescu, din Dealul Măiegii, acolo unde găseau struguri altoiți, plini de miresme și dulci ca busuioaca. Cei mai curajoși mergeau mai departe, pe Dosul Ierului sau în Piscul Danciului, unde erau în stare să găsească moșmoane acrișoare. Puțini gustaseră așa ceva, moșmoanele fiind fructe rare, de deal, care se culeg înainte de Crăciun, cresc în zone însorite și sunt de mărimea perelor. Pomul lor seamănă cu smochinul, are tăria cornului și se ascunde între vițele sălbatice. Cel puțin în zonele de deal ale Gorjului, moșmonul este pomul de preț al copiilor, care îl culeg și îi păstrează fructele în fân, peste iarnă. Apariția flăcăilor cu struguri și moșmoane înveselea atmosfera clăcii. Ceaunul cu tărie se lăsa din nou la fiert, roșii la față, fetele se puneau pe cântat, aurul grămezilor de porumb se topea, miezul nopții lua în stăpânire petrecerea. Erau de față flăcăii cei mai îndrăgiți din cătun: Spirache al lui Gășcă, Ilie al lui Telerez, Dorin al lui Piauca, Costică al lui Gruia, Geni Catistul și câți alții. Pot spune că o astfel de întâlnire devenea evenimentul toamnei pe ulița noastră.
Unchiul Mitu, învățătorul
Dar pentru noi, copiii de 7 ani, toamna însemna și deschiderea școlii. Ca să ajungi în clasa întâi, intrai pe aleea dintre vișini cu frunza arămie, mărginită de ronduri de piatră văruită în alb, și în care creșteau buchete de tufănele albastre. În pragul ușii de la intrare, așezat pe un scaun din lemn, stătea „unchiul Mitu”, fratele bunicului meu, dascălul cu care aveam să parcurg cei patru ani de școală primară. „Haideți mai iute, băieți, că sună clopoțelul!”, zicea, zâmbind către mine. Punându-mi mâna pe cap, părintește, a chemat-o pe Veta lui Anghel, femeia de serviciu, și i-a poruncit să mă ducă în clasă, în prima bancă de la geam. Am aflat, mai târziu, că băncile, legate una de alta, copiau modelul franțuzesc adus în țară de marele înaintaș Spiru Haret, fost de trei ori ministru al Învățământului. Băncile erau curate, bine șterse, dar scrijelite și pline de pete de cerneală pătrunsă adânc, în lemn. Pe vremea aceea nu existau pixuri, scriam cu toc cu peniță! Dacă învățătorul îl prindea pe vreunul dintre scrijelitori, era pedepsit amarnic. Iarna, era pus în genunchi, lângă soba fierbinte, pe care trebuia să țină palmele preț de un minut, în vreme ce vara era pus să se învârtească, tiribombă, în jurul teiului din curte, și să strige spre șosea, ca să-l audă trecătorii: „Am pătat banca, am pătat banca! Spuneți mamei să vină la școală!”. Era un pedepsitor neiertător unchiul Mitu. Mi-a fost greu să-i zic „tovarășul învățător”, știam că e frate cu bunicul, așa că i-am zis „domnul”, și toți colegii s-au luat după mine. Dacă se întâmpla să vină vreo inspecție, eram obligați să zicem „tovarășe” sau să tăcem… Dintre primele lecții, îmi amintesc de tabla înmulțirii. În fiecare zi, la ora de aritmetică, începeam cântarea: „Doi ori unu, doiiii… doi ori doi, patruuu…”. Cică tot de la armeanul Haret venea cântatul…. Toată clasa cânta, se auzea până în șosea. Unchiul avea mare respect pentru înaintași.
Din toată clasa întâi, cel mai mult mi-au plăcut zilele de început. Și mai cu seamă, prima zi. Eram îmbrăcat frumos, aveam un săcăteu țesut de mama în război, în loc de ghiozdan. În picioare, purtam, parcă le văd, opincuțele din piele de porc meșterite de Tata Ilie, bunicul, care ținea foarte mult la mine. De la bunica Torica primisem o cămașă albă, de borangic, cusută pe piept cu râuri de spice de grâu, model cu arnici negru, luat de la munte, de la Baia de Fier. Pe ea aveam s-o port în prima zi de școală și în ziua de Paști. Aveam pantaloni negri și haină albastră, cu gulerul cămășii răsfrânt peste ea. „Uite-l pe Ionel, școlarul”, mă strigau colegii invidioși… Dar ce-mi păsa mie! Cu capul sus, cu freza dată cu zahăr, pășeam pe ulița satului prin cea mai frumoasă toamnă din viața mea.
ION LONGIN POPESCU
Măceșul, scorușul și păducelul

Avenit, din nou, Brumărel. Așa i se spunea mai demult lunii Octombrie. Luna brumelor. Luna în care lumina zilei se tot micșorează în fereastră, înfrântă în bătălia cu întunericul. Vine toamna cu adevărat. Măceșul s-a copt. Și scorușii. Și păducelul. Arbori cu fructe roșii, ei înveselesc peisajul și păsările care le ciugulesc. Cristeii, nagâții și sturzii au plecat, ciorile au rămas. Și vrăbiile! S-a copt alunul. Și jirul. Și laurul porcesc, cu fructele lui veninoase. Și pălămida, care își parașutează fructele în aer, pe fire de funigei. Chiar și fără rime, natura este o poezie. Sună ca toaca pe înserat. E suficient să-i rostești numele de botez, să numești florile pe care le vezi pe cărare, hățișurile și buruienile și copacii și tufele și gâzele și păsările și… Fiecare nume cu care a fost botezată natura e un vers. Înmugurește, înflorește, rodește. Ritmuri și rime. Dar nu vă apucați să le spuneți pe toate, fiindcă vor începe să se scuture frunzele din copaci și merele din livezi. Spectacol mare! Și perele, și gutuile. Se culeg și binecuvântatele vii, se-aud deja teascurile, gemând de atâta rod. Și uite așa, toamna va avea, dintr-o dată, nu doar culoare, ci și miros: de must, de povarnă și de peltea. Iar poezia ei, rime noi. Bine zice poetul: „Vin fetele cântând la vie,/ Pe cap în coșuri duc amurg./ Toți strugurii striviți de soare/ În rază purpurie curg.// În urma lor, purtând la cramă/ Copăile cu rod, flăcăi/ Țin cerul toamnei greu pe umăr/ Și steaua nopții, cea dintâi”. Pe câmp se adună porumbul, din ogoare se scot cartofii, din grădini se culeg vinetele și varza. Repede, până nu se pune a iarnă, cerbii își scutură coarnele moarte, ursul dă ultimele târcoale prin luminișuri, vulpea sapă culcuș în pământ, în vreme ce iedera sălbatică și nebună întinde sfori prin păduri. „Și peste tot acest prisos de viață,/ Pe an cum niciodată altul nu e,/ Sub ceru-albastru, – fire lungi de ață,/ Trec funigeii lin și se tot sue,/ Iar soarele, în purpură măreață,/ Azi nu se mai îndură să apue!”
SÂNZIANA POP