Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „USR PLUS riscă să devină o efemeridă”

– În ciuda unor victorii spectaculoase, precum cele de la Brașov și Timișoara, procedura de selecție pentru locurile eligibile pe listele de candidați pentru par­lamentare a provocat disensiuni în USR PLUS. Sunt aceste tulburări semnul democrației interne de partid (căci la alte partide se tace mâlc) sau al unei imaturități care riscă să compromită scorul electoral la viitorul scrutin?

– Și una, și alta, dar mai ales este vorba de tulburări de creștere ale unui partid care, abia consolidat după victoria la europarlamentare, în ciuda sabotajului din interior, se confruntă cu problemele de conviețuire generate de fuziunea cu PLUS, căci de aici au și apărut nemulțumirile: candidații USR vor in­tra într-un fel de competiție internă cu cei ai PLUS, pen­tru locurile eli­gibile de pe o singură listă. Generate de ambiții indi­viduale sau de manipulări din exterior, con­flictele interne din USR PLUS sunt speculate de adver­sari și riscă să afecteze proiectul de reformare a clasei politice, care dă identitatea specifică acestui partid și i-a asigurat reușitele de la alegerile locale. Este adevărat că alcătu­irea listelor de candidați provoacă probleme în toate partidele. Cu prilejul votului la ultima moțiune de cen­zură, o serie de psd-iști, conștienți că nu se vor re­găsi pe listele partidului lor, și-au negociat dezertarea contra unor locuri eligibile pe listele PNL, partid care speră să câștige parlamentarele și dispune de mai multe locuri eligibile decât celelalte partide. Totodată, spre de­ose­bire de Dan Barna și Dacian Cioloș, care aplică me­tode transparente de selecție, Ludovic Orban își conduce partidul autoritar și nu dă socoteală nimănui pentru (contra)selecția candidaților. Partidele cu expe­riență, bune sau rele, știu că spălatul rufelor în public dăunează grav imaginii partidului și scorului electoral. Ar trebui ca USR PLUS să învețe cât mai repede aceas­tă lecție, căci nu au niciun prieten pe scena politică, ci, dimpotrivă, sunt vânați de toți, mai ales PSD, PNL și PMP, care duc o campanie sistematică împotriva lor, cu ajutorul televiziunilor, pentru că îi simt ca adversari ai modului tradițional – și ticăloșit – de a face politică. Ar fi deci util ca tensiunile din USR PLUS să se calmeze și ca simțul responsabilității să prevaleze, pentru că altfel proiectul de înnoire a politicii românești va eșua, iar USR PLUS, în loc să fie un deschizător de drumuri și de epocă, va fi, în istorie, doar o efemeridă.

– Depășirea pragului psihologic de 3.000 de teste pozitive pe zi și rata de infectare tot mai mare au dus la închiderea temporară a unor activități economice, ceea ce a generat proteste din partea sectorului cul­tural și a patronilor din HoReCA. Patriarhia a acuzat și ea restricțiile impuse pelerinajelor. Sunt măsurile luate de autorități judicioase? Există riscul ca aceste nemulțumiri să se acumuleze și să răbufnească lunile viitoare?

– Recentele restricții sunt judicioase și susținute de expertiza medicală și de gradul alarmant de creștere a ratei de infectare. Nu au fost însă judicioase relaxările acordate de autorități, „fără număr”, înainte de alegeri. Cum poți să decizi deschiderea restaurantelor la inte­rior, exact în ziua în care numărul de noi îmbolnăviri sare de 1.500, și să declari că „ne putem permite” a­ceas­­tă re­la­xare, cum a declarat vicepremierul Raluca Turcan? Ac­tivitatea HoReCa nu este totuși cea mai importantă din punct de vedere al contribuției la PIB. Totodată, deschiderea anului școlar a fost pregătită în pripă și total necorespunzător, deși autoritățile au avut câteva luni în care puteau să găsească spații și personal pentru a reduce riscul de contagiune la minimum. Și tot din con­siderente electorale au lipsit măsurile punitive la adre­­sa celor care au încălcat bruma de restricții care mai rămăseseră în vigoare: toată vara au fost tolerate aglo­merația de pe plajă și lipsa de distanțare socială de la terase și din cluburi, locuri în care, sub privirile bi­nevoitoare ale poliției, a avut loc un adevărat dezmăț, deși ele ar fi trebuit închise fără drept de apel, așa cum s-a întâmplat în alte țări. A urmat campania electorală, când candidații au aruncat în aer măsurile de prevenție, iar acum aflăm în fiecare zi despre o serie de primari infectați cu COVID19. Rezultatul acestei generozități criminale din partea guvernului, care părea că se teme de acuzațiile de „dictatură medicală”, formulate fără scrupule și cu cinism maxim de PSD și aliații săi, este rit­mul galopant al ratei de pozitivare și creșterea nu­mă­rului de decese cu care ne confruntăm. Desigur, noi­le restricții vor putea provoca reacții negative și proteste din partea sectoarelor vizate și a unei populații lipsite de educație medicală și refractară la disciplină, mai ales dacă guvernul va continua să comunice la fel de ne­inspirat și lemnos ca în prezent, iar opoziția va continua să încerce să profite electoral de pe urma pandemiei. Mă tem că viitorul sună prost.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian