– Întrebări ajutătoare –
Cum vă îmbunătățiți capacitatea de gestionare a stresului?

Felicitări! Dvs. izbutiți să duceți la bun sfârșit o mulțime de lucruri. Însă, cel mai adesea, vă bifați succesele din mers, continuând să munciți în același ritm. V-ați deprins să marcați în programul zilei numai punctele de pornire ale unor activități, nu și pe acelea unde ele ajung la linia de sosire. Opriți-vă puțin, ca să vă sărbătoriți reușitele, fie și doar cu un mic elogiu adus propriei persoane … în gând.
Pentru ce?
Stresul apare și atunci când facem unele lucruri numai fiindcă suntem împinși de simțul datoriei, iar nu din toată inima. Prin urmare, întrebați-vă mereu: „Pentru ce fac asta?” Astfel, s-ar putea să descoperiți brusc că „lupta” dusă în fiecare dimineață cu copilul, care tot refuză să se îmbrace singur, nu e deloc lipsită de sens. Căci răspunsul la întrebarea „Pentru ce?” este: „Pentru ca micuțul meu să nu mai fie dependent de mine.” A-ți învăța copilul de la o vârstă fragedă să se descurce singur este una din cele mai importante misiuni ale părinților, care justifică și face tolerabil gestul de impunere a voinței adultului în fața celor mici. Iar dacă nu găsiți un răspuns satisfăcător pentru o acțiune care vă provoacă stres, ar fi mai bine să renunțați la ea.
Sunt capabil/ă să fac asta?
Cine se simte mai slab decât este în realitate își amplifică stresul. Concentrați-vă asupra situației concrete: „Ce mi-ar alunga oboseala în această clipă? Am nevoie de o pauză? Să cer ajutorul cuiva. Sau gândiți-vă dacă nu cumva problema nu este totuși urgentă și poate fi rezolvată, la fel de bine, în ziua următoare. Veți constata că, aproape întotdeauna, există aici și acum posibilitatea de a debloca o acțiune. Trebuie doar s-o găsiți.
Spuneți-vă „Da”
Auzim adesea spunându-se că ar fi suficient să învățăm a pronunța cuvântul „Nu”, pentru ca nivelul nostru de stres să scadă. Afirmația are o bază reală. Psihologii întrebuințează frecvent termenul de „asertivitate”, prin care înțeleg o însușire deosebit de importantă pentru menținerea echilibrului psihic: o îmbinare de fermitate în apărarea nevoilor noastre esențiale și de comunicare cordială cu oamenii din jur. Sau, altfel spus, abilitatea de a refuza în modul cel mai civilizat solicitările care, într-un fel sau altul, ne-ar aduce prejudicii. Însă multora dintre noi, le vine greu să se comporte astfel. Încercați, deocamdată, o procedură inversă: încuviințați-vă dorințele, oferindu-vă un „Da”. De exemplu: „Da, țin mult ca la sfârșitul săptămânii să-mi rezerv puțin timp pentru mine, măcar o oră.” Dacă veți rosti fraza în așa fel încât s-o simțiți realmente cu toată ființa, vă va fi mai ușor să declinați invitația unei prietene, în cazul când ea vă va abate de la planul stabilit.
Economisiți-vă energia
Unele lucruri nu stau în puterea noastră, pur și simplu. Atunci când o situație vă stresează, verificați-o din acest punct de vedere. Luați două coli de hârtie, scrieți pe prima „Ce stă în puterea mea”, iar pe a doua „Ce nu stă în puterea mea – pentru că n-am cum să schimb, sau pentru că n-are nici o legătură cu mine”. Concentrați-vă mai întâi asupra hârtiei pe care veți nota ceea ce este nemodificabil în viața dvs., și reflectați la toate acele aspecte ale situației pe care va trebui să le acceptați așa cum sunt. Apoi, mutați-vă atenția pe cea de-a doua foaie de hârtie și analizați-vă șansele: „Ce posibilități am la dispoziție pentru a influența situația în așa fel încât ea să devină mai ușor de suportat pentru mine?”
Fiți un vultur
Veți înțelege acest îndemn, dacă vă gândiți la faptul că vulturul simbolizează vigoarea, libertatea și agerimea necesare pentru a percepe o imagine de ansamblu. Lansați-vă într-o călătorie imaginară. Ridicați-vă în văzduh și de acolo, de sus, cuprindeți-vă cu privirea întreaga viață. Ce vedeți? Ce vă place? Cine vă însoțește pe drumul vieții? Poate că, în spatele unui lanț de munți, există un tărâm necunoscut, care vă așteaptă să-l explorați? Când considerați că ați văzut destul, coborâți și așezați-vă într-un loc unde vă simțiți în siguranță. Respirați calm și profund. Ce inspirație va aduce această călătorie în existența dvs. cotidiană?