
În anotimpul umed și rece, obrazul are nevoie de mai multă protecție. Trecerea de la căldura din casă la frigul de afară stresează pielea. Întocmai cum auziți! Dacă noi ne plângem de oboseală, de ce să nu se plângă și-obrazul, de agresiunile la care este supus tot mai brutal? Alimentație proastă, lipsă de odihnă și, mai ales, contactul zilnic cu otrăvurile răspândite prin poluare. Din fericire, remediul se află la îndemână: baia cu aburi, care curăță tenul în profunzime, îl relaxează și îi redă prospețimea. Potrivite pentru toate tipurile de ten, băile cu aburi pot fi făcute cu plante sau uleiuri eterice aromate.
Procedeul: luați un vas încăpător, care dă un volum de aburi sporit. Apa să fie cât mai fierbinte, dar fără să provoace arsuri. Prosopul cu care vă acoperiți să nu fie închis ermetic, aburii trebuie să se ridice încet.
Ce plante folosim: în principiu, o lingură plină cu vârf de plante se opărește cu 300 ml apă.
* pielea grasă, cu porii mari, se împacă bine cu salvia, care adună pielea și reduce producerea de sebum.
* pielea încărcată, plină de coșuri și puncte negre, reacționează bine la mușețel.
* pielea sensibilă e prietenă bună cu teiul.
Frecvența – în principiu, pentru tenul gras și mixt se pot practica băi de abur de două ori pe săptămână, vreme de 10 minute. Pentru tenul normal se indică o baie pe săptămână, vreme de 5 minute. Pielea sensibilă cere patru tratamente pe săptămână, dar de preferat sub formă de comprese calde.
Mai bine nu – persoanele care suferă de cuperoză (vinișoare de sânge pe obraz) sunt sfătuite să renunțe la comprese sau băi de aburi. Căldura dinamizează circulația sângelui și accentuează roșeața.
Compresele – se fac din prosoape mici, de frotir, care se înmoaie în infuzia cât mai caldă, se storc ușor și se lasă pe față până se răcesc. Procedeul se repetă de 2-3 ori.