„Cărțile nu mai sunt prioritare în România”

– Chiar și în vremuri grele, de pandemie, editura Eikon pe care o conduci continuă să scoată cărți cu hărnicie exemplară. Pentru cine te străduiești? Mai există amatori de literatură, sau pandemia le-a blocat oamenilor bucuria de a visa?
– Începuturile acestei pandemii ne-au surprins, nu se putea altfel, la un târg de carte, la Gaudeamus Craiova, cu lansări de noi titluri, cu întâlniri, bucuria revederii și alte lucruri normale, azi ieșite din comun. Nu se știau prea multe atunci despre ce va urma și, ca în orice situație tulbure, zvonurile stârneau panică și neliniște. A fost, totuși, ușor de prevăzut că lumea se va schimba și că nimic nu va mai fi ca înainte, evident, nici (sau mai ales), literatura. Sensibilitatea scriitorilor nu putea să rămână neafectată și au început să apară jurnale de pandemie, unele cu irizări sociale, altele doar cu trăiri personale. Desigur că nu au întârziat nici aparițiile oportuniste, care au mirosit noua „modă” literară, dar despre astea nu vreau să vorbim acum.
În ce-i privește pe cititori, ne-am fi așteptat ca izolarea să sporească brusc apetitul pentru lectură, cum s-a întâmplat în alte țări, dar se pare că nu e tocmai așa… Cu excepția cititorilor „înrăiți” – acei veritabili visători amintiți mai sus, din ce în ce mai puțini, oamenii aflați permanent în incertitudine și alertă, cu veniturile amenințate sau deja diminuate, încep să fie mai precauți cu coșul zilnic și elimină lucrurile care nu sunt de strictă necesitate. Iar cărțile, trebuie să recunoaștem, nu mai sunt prioritare, la fel cum nici cultura generală elementară nu mai este, nici măcar la angajare în domenii… culturale. Fără a fi pesimiști, trebuie să ne vedem lungul nasului, în oglindă, dar și în afara ei. Nu suntem nici francezi, să susținem financiar librăriile doar ca să nu se închidă, nici englezi, nici germani, dar trebuie să înțelegem că memoria culturală a unui popor este vitală pentru dăinuirea lui în istorie. Ne-am fi așteptat ca autoritățile statului să fie acum mai îngrijorate de soarta editurilor, librăriilor și bibliotecilor. În Belgia, de exemplu, cartea a fost declarată „bun esențial”, la fel ca alimentele de bază, tocmai pentru ca librăriile să poată rămâne deschise în această perioadă. La noi s-a lăsat tăcerea peste eforturile uriașe pentru supraviețuire făcute de către edituri, și multe alte instituții de cultură. Și cu toate acestea, paradoxal, continuăm să visăm, alături de autorii și cititorii noștri.
– Din cât se mai citește, ce cărți au mai mare căutare? Ai observat vreo orientare a interesului cititorilor spre zone „potrivite” cu panica și neliniștea în care trăiesc?
– Mimetismul o ia și de astă dată înainte. Se scria că în Franța, prin martie-aprilie, se vindeau cu miile „Ciuma” lui Camus și alte titluri despre dezastre. Poate că și la noi vor fi existat astfel de așteptări literare, cred că mai degrabă pentru a vâna o brumă de speranță, de tipul: „Există viață după pandemie?”. Întrebarea e desuetă pentru o țară ca a noastră, în care cei mai mulți se întreabă, cu zâmbet amar, dacă mai există viață… înainte de moarte. Dar după câteva luni de incertitudine, oamenii au revenit la preferințele lor literare, fiecare urmându-și parcursul lecturilor, după cum îl poartă gustul și conștiința. Și pentru că izolarea ne face să ne gândim tot mai des la acel moment ultim al vieții, pentru care Cezar, marele împărat roman, angajase un om, ca să i-l amintească în fiecare zi, observ o selecție mult mai riguroasă decât atunci când credeam că avem tot timpul din lume înainte.
„Ai atâtea vieți câte cărți citești”
– Crezi că literatura poate fi un leac împotriva fricii și însingurării?

– Frica și singurătatea sunt surori siameze, și se susțin reciproc, spre disperarea celor cărora le-au intrat în suflet, pe care îl devastează. Dar și frica, și singurătatea, trebuie și pot fi eliminate. Iar cea mai bună soluție este cartea. Singurătatea, care a ajuns demult un sindrom social, le este străină celor înconjurați de cărți. Vorba lui Noica „ai atâtea vieți, câte cărți citești” sună mai pregnant și mai actual ca oricând. Nu cred că au existat oameni trădați vreodată de cărți. Invers s-a mai văzut. Cărțile sunt singurele „ființe” care nu ne părăsesc nici în clipa din urmă. Chiar dacă sunt scrise de oameni, cărțile au calități superioare acestora. Cărțile sunt antene care surprind pentru o clipă dumnezeirea și o eternizează pentru toți cei care le vor citi. Și ca să păstrez analogia, unii scriitori acceptă să trăiască și în infern, pentru a aduce paradisul mai aproape de semeni. Cred că literatura e una dintre formele de nemurire, accesibile oamenilor. Chiar dacă literații vin și pleacă. Pentru astfel de autori și cărți, niciun efort nu este niciodată suficient de mare.
– Pe lângă munca de editor, făceai și „cărăușie” de carte, fiind mereu prezent la târguri, ba chiar organizai evenimente în librării. În condițiile de pandemie, cum mai ajung cărțile la cititori? În mare parte, librăriile s-au închis…
– Răspunsul la această întrebare ar putea suna autolaudativ, iar laudele, chiar și pe merit, îmi provoacă un fel de alergie. Dar voi risca. De la înființare, am mers cu cărțile în spate, la propriu, prin toată țara, trecând de peste o sută de ori prin județe și prin orașe, însumând peste patru mii de lansări și evenimente, în librării, teatre, case de cultură, uniuni de creație, universități, școli, biblioteci, terase și parcuri. Nu e nici concurs, nici competiție, poate doar cu propria persoană. Este, vorba cuiva, o datorie care te obligă și nu te mai lasă în pace. Cei care descoperă cărțile nu mai au odihnă și nici nevoie de odihnă.
Acum facem lansări așa cum ne permit vremurile, prin „zoom live pe Facebook”. Am deschis și o „Fereastră Eikon” virtuală, pe youtube, ajungem la oameni și prin aceste mijloace ultramoderne. Cărțile se vizualizează pe site: www.edituraeikon. ro și apoi se comandă telefonic sau prin e-mail și ajung la cititori prin curier.
„Am ajuns o sumă de singurătate”

– Crezi că aceste comunicări on-line pot substitui contactul direct dintre oameni? Are internetul capacitatea să transmită și emoție?
– Contactul direct, întâlnirea față către față, comuniunea nemijlocită nu pot fi substituite de internet, dar e ușor de observat că, în anii din urmă, comunicarea a devenit excesivă, în dauna comuniunii. Comunicarea se poate realiza și online. Comuniunea doar în prezența celorlalți. Acum avem toți câte o „televiziune” care transmite ce vrem noi, dar nu și cui vrem noi. Rezultatul e implacabil – am ajuns o sumă de singurătăți publice, vorbim toți simultan și nu are cine să răspundă.
Cei care își permiteau, uneori cu mari sacrificii, și înainte, să „stea” acasă, să citească și să gândească, acum ar putea fi înțeleși mai bine de toți cei care sunt obligați să-și desfășoare activitatea la domiciliu. Dar ca să răspund punctual la întrebare, eu cred că sentimentele și emoțiile se pot transmite și on-line, în măsura în care și teatrul la microfon supraviețuiește inflației informaționale, desigur, nu cu același impact, ca atunci când putem să ne strângem mâna „în direct” sau când simțim, efectiv, umărul prietenilor aproape.
– Ce-ți dorești pentru Editură, dar și pentru tine de la Moș Crăciun (dacă el n-o să se infecteze, Doamne ferește, de Covid)?
– Un sac mare, mare, cât Pământul, plin cu… normalitate!
MARIA SITARU