Medalia care răsplătește iubirea
– Stimată doamnă, când toată lumea se plânge de prăbuşirea culturii, iată că dumneavoastră aţi început anul cu decoraţii din partea preşedintelui Iohannis: „Meritul cultural în grad de ofiţer”, oferit „Operei Comice pentru Copii”, instituţie pe care o conduceţi. Felicitări!

– Mulţumesc din toată inima. Mă onorează şi mă obligă această distincţie, dar sunt şi extrem de fericită, pentru că ea răsplăteşte în cel mai frumos mod cu putinţă pleiada de activităţi pe care „Opera Comică pentru Copii” a desfăşurat-o în ultima perioadă. Poate că sună a laudă, dar nu este. E o realitate: în 2020, în ciuda pandemiei, ne-am făcut auziţi şi iubiţi, la fel ca în orice alt an. De fapt, este vorba despre iubire: iubirea noastră pentru muzică, pentru artă, pentru copii, pentru publicul nostru entuziast. Pe 9 martie ni s-a comunicat că totul se închide din cauza pandemiei, iar pe 10 martie, noi intram deja în „online”, cu toate activităţile. Am reuşit să facem în aşa fel încât aplicaţia „Opera Copiilor” să ne ajute să putem intra în casele oamenilor nu doar în România, ci pe întreg globul. Rolurile s-au schimbat: înainte, publicul intra în casa noastră, în casa Operei, acum noi suntem oaspeţii din casele oamenilor. De şapte ani conduc această instituţie, iar în tot acest timp, stagiunea şi activităţile care o însoţesc au fost respectate la minut. Anul 2020 nu a făcut excepţie: șaptezeci şi cinci de reprezentaţii au avut loc anul trecut la „Opera Comică pentru Copii”, între care, două premiere. Dar am avut şi activităţi pe care le-am putut păstra „nevirtuale”. Când ni s-a permis, am reuşit să susţinem evenimente în curtea Operei, în două „săli”: Amfiteatru (cu cinci sute de locuri) şi o alta cu două sute de locuri, numită „Căsuţa din copac”. V-aş putea povesti zile întregi despre activităţile noastre… Bunăoară, foarte drag mi-a fost un proiect inedit, numit „Căpşunarul”. Am sădit cuiburi de căpşuni în curtea Operei, apoi copiii le-au luat acasă, le-au îngrijit, s-au bucurat să le vadă cum cresc, înfloresc, ba chiar au şi gustat din roadele lor dulci. Până şi un mic râu am amenajat în curte, pe luciul căruia copiii s-au putut da cu bărcuţele. Sau o grădină cu fluturi vii, și chiar un observator astronomic pe acoperiş. Gândiţi-vă că numai în curtea noastră au avut loc o sută de evenimente anul acesta: spectacole de operă, operetă, musical, balete, gale și chiar un duel al instrumentelor. Eu cred că tot acest efort a fost observat, apreciat şi, în consecinţă, premiat de Preşedinţie.

– Impresionant! Aproape că mi se pare firesc să vă întreb dacă nu cumva pandemia v-a stimulat şi mai mult imaginaţia şi pofta de muncă…
– Să ştiţi că observaţia dvs este îndreptăţită: restricţiile nu ne-au demobilizat, ci ne-au stimulat şi mai mult. Ne-am dat seama încă din primele zile, că – fie ne putem plânge de neajunsuri – fie încercăm să transformăm cât mai bine o împrejurare dificilă într-o bucurie. Eu şi colegii mei am ales a doua variantă. Ne-am protejat, am avut mare grijă unii de alţii, în aceeaşi măsură în care îţi protejezi familia. A trăi în pandemie nu înseamnă a-ţi abandona pasiunile şi idealurile, dimpotrivă. Aperi ceea ce iubeşti, exact ca în familie: aşa cum am grijă de soţul meu, dragostea vieţii mele, regizorul Cristian Mihăilescu, la fel am grijă ca nimic rău să nu li se întâmple colegilor mei de teatru.
Vecin cu ursul de pluş
– Cum i-aţi simţit pe copii? Pe ei i-a afectat pandemia?

– Sincer, mi s-au părut neschimbaţi, ceea ce mi-a oferit, măcar puţin, un sentiment de normalitate. Dar eu cred că meritul principal în acest sens îl au părinţii acestor copii. Încă o dată mi s-a confirmat că orice lucru, oricât de dificil ar fi, dacă este explicat copilului cu sinceritate și zâmbet, acesta va înţelege mai bine, și se va adapta mai ușor. Familii întregi – părinți, copii, bunici – au venit la noi, toţi purtând măşti, chiar şi prichindeii mici de tot, care nu sunt obligaţi să le poarte. Se jucau, iar masca o purtau ca pe un element de modă. Am simţit isteţimea acestor familii de a nu pune presiune pe copii, de a nu-i împovăra cu grijile prezentului acesta atât de stresant. Au venit pregătiţi, nu a trebuit să intervenim noi să le atragem atenţia asupra regulilor, părea că aşa e „normal” de când lumea. Noi doar am intrat în jocul lor. De exemplu, în Amfiteatru aveam voie să primim maximum două sute de persoane. Ce am făcut? Locurile libere le-am ocupat cu jucării de pluş, alternate cu buchete de flori naturale. În felul acesta, copiii nu au simţit distanţa impusă dintre ei, s-au bucurat să fie vecini cu un mare urs de catifea sau o girafă. Aș spune că pandemia nu s-a simțit. Au fost zeci de mii de copii care au intrat pe poarta Operei Comice să se joace, să asculte muzică de Mozart, Donizetti, Rossini, să vadă balet de Ceaikovsky sau Delibes, operă, operetă şi musical. Mereu am fost deschişi la dialog, mereu am cerut părerea publicului şi am ţinut cont de ea. Ador ideea ca publicul să devină, la rândul său, creator.
Cu Iris, la Sala Palatului
– Doamnă Felicia Filip, înainte de a fi un extraordinar manager artistic, sunteţi un mare artist liric. Nu vă e dor de scenă și de cântat? Mai putem spera să vă vedem pe scenă, în „Traviata”, sau cântând rock, alături de trupa Iris?

– Evident că îmi este dor. Îmi lipseşte mult scena. I-aţi pomenit pe prietenii mei de la Iris, aşa că vă dau o veste bună: este programat un spectacol la Sala Palatului împreună cu IRIS şi Cristi Minculescu, imediat ce pandemia va permite acest lucru. Legătura cu trupa Iris e în continuare strânsă, vorbim des, facem proiecte. Da, pandemia mi-a redus şi mie, ca artist, concertele, dar înainte de starea de urgenţă, am avut spectacole în New York, la Organizaţia Naţiunilor Unite, apoi la Bruxelles, de ziua Uniunii Europene. În plină pandemie, am cântat alături de Gheorghe Zamfir. Particip la emisiuni radio şi TV, sunt în juriile unor concursuri importante de canto, iar pe 9 mai am deja pregătit spectacol de Ziua Europei. Vă spun toate acestea ca să vă arăt că nicio clipă nu am abandonat cariera mea de artist. Mă număr printre acei nebuni frumoşi care aşteaptă cu toată inima reîntâlnirea cu oamenii. Sunt alături de toţi artiştii, mai ales că de curând am avut onoarea de fi aleasă preşedinta UNIMIR (Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România), care reuneşte somităţi ale muzicii de la noi, fie că e vorba de muzică populară, cultă, pop, soliști vocali, instrumentişti, dirijori. Am planuri mari şi în această calitate, de care cu siguranţă veţi auzi şi despre care vom vorbi. Puţină răbdare să mai avem, şi lucrurile vor intra pe făgaşul lor firesc.
– Aşadar, întâmpinaţi noul an tot cu optimism?
– Cu siguranţă. Sunt optimistă că, până va reveni totul la normal, ne putem adapta şi putem stăpâni acest virus, subordonându-l vieţii noastre. Dacă lăsăm ca muzica să ne încânte, natura să ne dezmiardă, copiii să ne înveselească, literatura să ne înţelepţească, iar iubirea să ne vindece, atunci vom îmblânzi negreşit această fiară numită Covid.
Foto: MEDIAFAX (2), MARIAN TEODORESCU (1)