
– În vremuri grele, de pandemie, cum sunt cele prin care trecem acum, cu siguranţă că oamenii stau mai mult în faţa televizoarelor, şi nu doar pentru emisiuni distractive, care să-i relaxeze, ci şi pentru emisiuni de la care aşteaptă veşti pentru viaţa şi sănătatea lor. Eşti prezentatoarea Telejurnalului TVR 2 de la ora 19:00. Sporul acesta de interes faţă de micul ecran se simte? Au crescut aşteptările oamenilor?
– Cu siguranţă! Toţi cei care facem parte din echipa Telejurnalului ne dăm seama de asta, din numeroasele mesaje pe care oamenii ni le trimit pe reţelele sociale, din numeroasele telefoane pe care le primim la redacţie şi din scrisorile pe hârtie, pe care unii telespectatori continuă să ni le scrie. Ceea ce mie mi se pare foarte frumos! E clar că mult mai mulţi oameni au înţeles că e esenţial ca informaţiile pe care şi le iau să provină dintr-o sursă de încredere, nu de pe internet, care, din păcate, cel puţin în sfera socială, e un teren foarte alunecos. Eu cred, de altfel, că oamenii ar trebui să-și îndrepte atenția și mai mult către micul ecran, ca sursă de informaţii. Există totuşi un număr îngrijorător de mare de persoane care se informează cel mai mult de pe internet, or, sursele online nu sunt mereu demne de încredere. Fireşte, contează şi televiziunea pe care o alegi ca sursă de informaţii. Aici nu vreau să comentez mai mult, dar trebuie să spun că știrile de la Televiziunea Română sunt cele mai echilibrate și echidistante. La noi informaţiile sunt întotdeauna verificate din mai multe surse, niciodată nu apar pe post „bârfe”, „ştiri pe surse” etc. Există o echipă foarte mare, alcătuită din reporteri, redactori şi editori, echipă care munceşte tocmai pentru a aduna informaţiile cele mai relevante, pentru a le verifica şi apoi pentru a găsi formula de prezentare cea mai interesantă şi accesibilă. Iar noi, prezentatorii, avem obligația să ne informăm cu privire la fiecare subiect în parte, să-l analizăm, iar dacă avem nelămuriri, mergem şi discutăm cu reporterul care s-a ocupat de acel subiect, punem întrebări suplimentare, apoi operăm o redactare finală a ştirilor şi a ceea ce se numeşte „capăt video”. În felul acesta, ceea ce transmitem pe post dobândește amprenta noastră, e prezentat într-o manieră naturală, firească şi inteligibilă.
– Care sunt temele principale la care oamenii aşteaptă răspunsuri din partea voastră?
– Clar, de un an, principala temă de interes este coronavirusul, cu tot ceea ce implică asta. Iar în ultima lună, cele mai multe întrebări sunt legate de vaccinul anti-COVID-19: cât de sigur e, care sunt potenţialele efecte secundare de după administrare, cât de eficient este etc.
O picătură de speranță
– Cu siguranţă că, dincolo de informaţiile obiective, oamenii au nevoie şi de speranţă. Încape ea în contextul unei emisiuni de ştiri?

– Trebuie să încapă! La Telejurnal, noi avem mereu grijă ca, pe lângă ştirile negative, întunecate, pe care nu putem să le evităm, fiindcă viaţa ni le impune, să aducem şi veşti bune, poveşti frumoase, dătătoare de speranţă şi de zâmbet. Telejurnalul trebuie să fie echilibrat, aşa cum viaţa însăşi trebuie să fie echilibrată. Sigur, veştile bune sunt aparent greu de găsit, cu atât mai mult în perioada asta, însă, dacă vrei şi cauţi, constaţi că, de fapt, poveştile frumoase sunt multe. Sunt mulţi oameni, altfel necunoscuţi, care fac lucruri minunate, fie individual, fie unindu-se şi acţionând ca grup. Şi mai sunt şi ştirile legate de animale. Ele, dragile, ne oferă chiar şi la acest nivel, al conţinutului jurnalistic, o gură de aer proaspăt: „creează” ştiri vii, simpatice, amuzante, care deconectează… Pe mine, ştirile astea întotdeauna mă bucură foarte mult, fiindcă sunt o mare iubitoare de animale şi de natură, în general. Pe de altă parte, speranţa poate să vină şi de la prezentator. Vremurile sunt cum sunt, multe dintre ştiri sunt triste, deci la multe nu poţi să zâmbeşti, dar, prin atitudine, prin privire, prin tonul vocii, tu, prezentatorul, poţi să transmiţi linişte, empatie şi omenie. Or, sentimentele astea au darul să le dea oamenilor speranţă: că nu sunt singuri, că sunt înţeleşi…
– Prin comparație cu stilul sec și lemnos al altor prezentatori de știri, relatările tale au într-adevăr multă omenie în ele, tandreţe chiar. E vorba de o reţetă profesională sau afecţiunea face parte din zodia ta?
– Atitudinea mea e absolut naturală, nativ, sunt o persoană foarte sensibilă. Şi ca zodie, sunt Fecioară cu ascendent în Rac, deci ţin de două semne astrale emoţionale. Când am hotărât să intru în televiziune, am spus că eu niciodată nu voi încerca să joc un „personaj”, să mă arăt altfel decât sunt în faţa oamenilor. Televiziunea nu exclude firescul, sinceritatea – din contră! Iar sensibilitatea şi tandreţea sunt daruri divine, parcă mai rare în zilele astea, încremenite de frică și izolare. Când mă adresez oamenilor, eu mă gândesc că fiecare dintre ei e o persoană pe care o cunosc, care mi-e dragă şi apropiată. Şi le explic lucrurile aşa cum i le-aş explica, şi în viaţa de zi cu zi, unui om drag şi apropiat. Pe de altă parte, mă implic emoţional foarte mult în poveştile pe care le am de transmis, particip cu tot sufletul la ele şi nu o dată a trebuit să mă străduiesc din răsputeri ca să nu-mi dea lacrimile pe post şi să nu-mi „fugă” vocea. Dar asta nu consider că e un defect, ci e doar o manifestare a umanităţii – şi noi, prezentatorii, tot oameni suntem, nu roboţi.
Pisica neagră care poartă noroc
– După ce termini jurnalul și pleci acasă, ieși ușor din emoția știrilor pe care le transmiți? Treci ușor din realitatea publică în cea casnică?

– Nu, fac trecerea destul de greu! Dar am un ajutor de nădejde: pisicuţa mea, Blackie. Am botezat-o aşa fiindcă e neagră-neagră, iar eu, în ciuda superstiţiei generalizate, că pisicile negre aduc ghinion, cred exact invers, că ele aduc noroc. De când eram mică mi-am dorit o pisică neagră şi uite că Dumnezeu mi-a trimis-o: cineva a aruncat un ghemotoc negru în curtea blocului în care locuiesc, iar eu am luat ghemotocul şi-am zis „Tu, pisicuţo, eşti a mea!”. Blackie a venit la mine – ca să vezi că nu există coincidenţe! – într-un moment al vieţii în care chiar aveam nevoie de un suflet care să nu vrea altceva decât iubire şi care, la rândul lui, să-mi ofere iubire. Şi de un an, de când am adoptat-o, viaţa mea a devenit mai frumoasă: în fiecare zi, când mă întorc acasă, fie că sunt veselă, fie că sunt tristă, încărcată negativ din cauza ştirilor grave pe care le-am prezentat, sufleţelul ăsta mă întâmpină cu atâta bucurie şi cu atâta afecţiune, încât orice nor se risipeşte repede. O mângâi, mă uit la ea cum se joacă, fericită că i-am venit acasă, îmi mai pun un film sau mai citesc o carte şi uite-aşa, încetul cu încetul, scap de încărcătura ştirilor negative sau triste. Când ajung acasă, refuz să mai am vreo legătură cu televizorul, altfel decât pentru a vedea un film. Din cauza empatiei mele, dacă n-aş proceda aşa, n-aş rezista emoţional în domeniul ăsta profesional.
Bucureștiul copilăriei a dispărut
– Teodora, ești bucureșteancă pursânge. Cum se potriveşte firea ta sensibilă cu un oraș așa de gălăgios și de brutal? Ce nu-ţi place la el?

– Sincer, Bucureștiul nu mi se prea potriveşte! Deşi sunt născută şi crescută aici, de fiecare dată când am şansa să plec din Bucureşti, oricât de puțin, mă bucur enorm şi, de fiecare dată când mă întorc, simt parcă o greutate care mi se aşază pe umeri. Bucureştiul a devenit mult prea aglomerat, poluat, murdar, necivilizat… Mi-e foarte dor de Bucureştiul copilăriei mele, de oraşul care era curat, dichisit, foarte verde, de oraşul în care oamenii erau politicoşi, liniştiţi, se respectau unii pe alţii, se străduiau să nu se deranjeze… Aşa că socializez doar cât e necesar şi, în rest, atât timp cât sunt în Bucureşti, prefer liniştea căminului meu, propria mea companie şi compania celor dragi. Totuşi, fiindcă sunt o optimistă, continui să sper că lucrurile se vor schimba. În bine, desigur. Însă această schimbare nu poate să vină decât de la noi, de la oamenii care trăim în Bucureşti, căci noi suntem cei care-l modelăm după cum suntem noi înşine.
– Presupunând că ai deveni primarul Bucureştiului, ce-ai schimba la el?
– Ooo, nu mi-aş asuma o asemenea responsabilitate! Să fii primarul unei metropole cum e azi Bucureştiul implică o pregătire complexă, care pe mine mă depășeşte. Totuşi, ipotetic vorbind, e clar că unul dintre lucrurile de care m-aş ocupa ar fi aspectul Bucureştiului, asta însemnând partea arhitecturală şi de conservare a clădirilor istorice, curăţenia oraşului, reînverzirea lui, pentru că, se ştie, Bucureştiul a ajuns pe ultimele locuri din Europa la capitolul spaţiu verde. De asta aerul de aici a devenit aproape irespirabil: pentru că nu mai avem destui copaci şi pentru că traficul e infernal.
Muntele și foișorul bunicului
– Când fugi din București, ce orizont geografic alegi: câmpia sau muntele? Unde te relaxezi cel mai bine?

– Fără nicio îndoială, la munte! Muntele e parte din sufletul meu în general, dar cel mai bine şi cel mai bine mă simt la poalele Bucegilor, la Predeal, la casa bunicilor. Abia când ajung acolo simt că sunt cu-adevărat acasă.
– Și cum arată casa bunicilor? Cum arată o zi a ta, la Predeal?
– Pentru mine, muntele înseamnă că, în sfârşit, respir aer proaspăt! Şi-odată ajunsă la Predeal, primul lucru pe care-l fac este să ies în curte. Avem o curte cu multă iarbă şi mulţi copaci, şi cu un foişor pe care l-am construit eu şi bunicul. Pur şi simplu, mă duc, mă aşez în foişor şi privesc copacii. Aşa mă simt mai aproape şi de bunicul, care ne-a părăsit între timp, şi de mine însămi… Apoi, după ce mă liniştesc şi mă deconectez de la tumultul vieţii, îmi place să plec pe munte, prin pădure. Hoinăresc pe poteci noi sau reiau trasee de multe ori bătute – nu contează! Fericirea e la fel de mare! Ba chiar sunt locuri unde mă bucur să mă reîntorc adesea, fiindcă, pentru sufletul meu, sunt speciale. De pildă, mă bucur enorm de fiecare dată când mă întorc la canionul „Şapte Scări”, din Piatra Mare. Sigur, acum, spre deosebire de copilărie, când o pornesc aşa, pe cărările muntelui, sunt mult mai prudentă, pentru că mă tem de întâlnirile cu urşii. Care nu sunt însă deloc vinovaţi, căci pădurea este habitatul lor natural, este casa lor. Când eram eu mică, pădurarii, cei de la ocoalele silvice, le duceau de mâncare din belşug în pădure, în anumite locuri bine alese. Acum nu se mai face asta şi, de foame, urşii sunt nevoiţi să coboare la gunoaiele din oraş. Deci soluţia ar fi simplă şi benefică atât pentru animale, cât şi pentru oameni. În loc de asta însă, se vorbeşte despre împuşcarea lor! O barbarie! În alte ţări, unde numărul animalelor sălbatice a scăzut foarte mult sau unde anumite specii au dispărut deja, se fac eforturi uriaşe pentru protejarea celor rămase şi pentru repopularea pădurilor cu animale aduse de prin alte zări. Aşa că noi, în România, ar trebui să ne bucurăm că mai avem încă urşi şi alte animale sălbatice.
– Dacă tot am ajuns în curtea casei tale de la Predeal, deschide-ne o ușă și spre viața ta intimă. Ești necăsătorită. Nu ți-e greu singură, în nesiguranța timpului în care trăim?

– E adevărat că sunt necăsătorită, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt şi singură, nu? (râde) Ca să-ți răspund sincer, sigur că, deși în general mă simt minunat singură, au existat şi momente în care mi-a fost greu, ca oricui altcuiva. Norocul meu este însă că întotdeauna am familia alături, acum e şi Blackie cu mine, am şi prieteni buni, deci chiar nu pot să mă plâng. Apoi, privind spre viitor, da, îmi doresc să am și o familie a mea, o familie frumoasă şi unită, în care să existe dragoste şi înţelegere, îmi doresc şi copii… Şi faptul că asta nu s-a întâmplat până acum nu reprezintă un motiv de frustrare. Am încredere că acolo, sus, cineva are grijă de mine şi că totul în viaţa mea se întâmplă aşa cum trebuie să se întâmple. Deci şi din acest punct de vedere, sunt un om liniştit şi fericit.
– Atunci să încheiem aruncând o privire spre viitor: profesional, pentru tine, ar putea să existe şi altceva în afară de televiziune?
– Destinul e scris în stele! Când am început să-mi pun problema drumului în viaţă, am zis că eu o să devin profesoară de română. Dar, după ce am absolvit Filologia, am descoperit că steaua mea călăuzitoare este televiziunea. Mi-am dat seama că asta e chemarea mea. În concluzie, nu aş renunţa la televiziune, fiindcă pentru mine ea reprezintă, în primul şi-n primul rând, o pasiune. Foarte mare! Dar dacă la un moment dat viaţa o să mă călăuzească pe un alt drum, n-o să mă împotrivesc. Sunt deschisă faţă de schimbări, de orice fel ar fi ele, atât timp cât reprezintă o provocare. Oamenii au nevoie de provocări pentru a-și depăși condiția. Iar eu niciodată nu m-am ferit de lucrurile noi.