„Preferăm să ascundem mizeria sub preș, lucru la care instituțiile din România se pricep foarte bine”
– Domnule doctor, suntem asaltați zilnic cu cifre, rapoarte și studii legate de impactul poluării asupra sănătății. În lume mor 8 milioane de oameni pe an, în România, în jur de 25.000, iar speranța de viață a bucureștenilor este mai mică cu 4 ani… Sunt cifrele acestea exagerări, sau poluarea ne amenință, efectiv, sănătatea?

– Dimpotrivă, cred că toate aceste cifre reprezintă o variantă mai degrabă roz, blândă, a problemei poluării. O problemă foarte gravă, complicată și deloc ușor de soluționat. Avem toate motivele să ne îngrijorăm și să luăm în serios aceste rapoarte, pentru că este foarte probabil ca toate aceste cifre, estimări ale situației, să însemne de fapt subestimări. Realitatea este că încă știm prea puține despre repercusiunile poluării asupra organismului uman. Nici în statele care beneficiază de un sistem competent de măsurare a calității aerului, ceea ce, din păcate, nu-i cazul României, nu s-au făcut studii care să explice totul. Studiile clinice implică numeroase elemente exacte, care cu greu pot fi cuantificate în cazul poluării, precum nivelul expunerii. Se știe clar că în anumite zone cu un anumit tip de poluare apar frecvent anumite boli, dar studii mai ample ar costa enorm și s-ar lovi de interesele și lobby-ul marilor poluatori. Așa că, deocamdată, preferăm să ascundem mizeria sub preș, lucru la care instituțiile din România se pricep foarte bine.
– Cum stă România la capitolul poluare față de alte state?
– Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca școlile să nu fie amplasate în apropierea arterelor circulate intens, însă în multe orașe de la noi, cele mai bune școli se află în centru. Românul e bun prieten cu Dieselul, un combustibil corelat cu afecțiuni grave, în preajma școlilor nu avem restricții de circulație, așa că, atunci când copiii ies în curtea școlii în pauză, sau la ora de sport, inhalează toate acele gaze de eșapament. OMS recomandă să nu ieșim din case în zilele cu poluare majoră, dar ce te faci într-un oraș în care se produce poluare zilnică și nu ai un sistem corect de monitorizare, nu se emit alerte, practic, nu cunoști nivelul poluării? Mă voi referi la Cluj, orașul în care trăiesc. Ba apare în presă că-i cel mai poluat oraș european, ba că-i cel mai curat aer din țară, asta pentru că habar nu avem ce se întâmplă. M-am implicat de curând în implementarea unei rețele independente de măsurare a calității aerului, o inițiativă civică, pentru că autorităților locale nu le pasă. Nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe fundamental, iar dacă instituțiile nu se vor trezi, vor trece ani până când vom începe să rezolvăm problema gravă a poluării. Nu să o rezolvăm, ci să începem. Deocamdată, ne prefacem că nu există, poate așa trece.
– Clujul se află într-o zonă depresionară, prin care aerul circulă mai greu…
– Nu avem cea mai prietenoasă geografie, sunt zile întregi de primăvară sau toamnă în care nu se zărește soarele. Și asta, nu pentru că ar fi înnorat, ci din cauza ceții. Pe lângă vaporii aceia de apă, rămân în aer și sunt inspirate toate mizeriile unui oraș mare, aglomerat, cu multe mașini și cu industrie. Sunt zile complicate, în special pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare și respiratorii.
„Unele tipuri de poluare a aerului cauzează cancer pulmonar”
– Practic, cum acționează aerul de proastă calitate asupra organismului?

– Când inspirăm, aerul și toate particulele din el este inhalat prin nas sau gură, pe gât, în trahee, și apoi în plămâni. Poluarea poate irita căile respiratorii. Când se întâmplă acest lucru, mușchii din jurul bronhiilor se contractă, mucoasa bronhiilor se inflamează, iar bronhiile produc mucus în exces. Când căile respiratorii sunt contractate, respirația se îngreunează. Asta se întâmplă în timpul unui atac de astm. Poluarea aerului înrăutățește infecțiile și face ca plămânii să fie mai susceptibili la infecții. Unele tipuri de poluare a aerului cauzează cancer pulmonar. Gazele de eșapament, în special cele de la motoarele Diesel, au proprietăți cancerigene bine documentate. Ele intră cu ușurință în plămâni, la fel ca oxigenul din aer. Aceste gaze trec direct din alveolele din plămâni în sânge, la fel ca oxigenul. În zonele foarte poluate, efectele pandemiei sunt mai grave, deoarece ele se suprapun efectelor poluării. Există o legătură bine definită între bolile cardiovasculare – care pot apărea din cauza poluării – și gravitatea cazurilor de COVID.
„Nu știu câți oameni sunt dispuși să părăsească marile orașe pentru o viață la aer curat”
– Are organismul uman puterea de a se regenera după episoade de poluare intensă? Se va putea adapta, în timp, cu traiul în zone poluate?
– Vor trece mai multe generații până când organismul să-și dezvolte abilitățile necesare traiului sănătos, într-un astfel de mediu. Mecanismele naturale de apărare vindecă de nenumărate ori daunele aduse de poluare în organism, numai că nu o poate face la infinit. La un moment dat, apar mutații la nivelul ADN-ului, care în final duc la bolile asociate poluării. Particulele mici sunt inhalate, particulele mai mari, PM10, se pot așeza pe suprafața oculară, ochiul va rezista la asta câțiva ani, apoi poate apărea o scădere a acuității vizuale, ce ar putea duce la orbire. O rupere de mediul poluant ar lua de pe umerii organismului această povară a luptei zilnice pentru vindecarea efectelor. Pe termen lung, ar fi o soluție, dar nu știu câți oameni sunt dispuși să părăsească marile orașe, pentru o viață la aer curat.
– Ce impact are calitatea proastă a aerului asupra copiilor?
– Probleme serioase pot apărea încă din perioada intrauterină, dacă mama este supusă unei poluări intense. Apoi, după naștere, scăderea imunității poate duce la infecții respiratorii ce pot da o maturare defectă a funcției respiratorii pentru toată viața. Sunt cunoscute asocierile dintre poluarea atmosferică și astmul bronșic, bronșitele acute sau frecvența crescută a infecțiilor respiratorii. Unele studii asociază poluarea cu boli neuropsihice, autism, creșterea ADHD.
„Toxicitatea provenită de la arderile de deșeuri poate fi transmisă la următoarele generații”
– Față de Europa occidentală, România se află într-un soi de epocă de piatră a ecologiei. Zi de zi se ard fără control tone de deșeuri, pe câmp, în gropile de gunoi, oriunde. Ce pericol pândește în aerul otrăvit de incinerări?

– Pentru cei ce se află în apropierea incinerării, riscul de boli cardiovasculare și pulmonare este mare. Inhalarea acelor particule toxice (fiecare material eliberează la ardere alte substanțe) duce la daune interne, mutații la nivelul ADN-ului, ce pot fi transmise copiilor și nepoților. În plus, acele particule vor rămâne un timp în aer, vor fi duse de vânt, până ce vor cădea pe pământ, pe haine, pe piele, pe fructe, pe legume. Produsele provenite de la animale ce au inhalat sau ingerat acele particule vor fi și ele toxice. Apa poate duce în pământ particulele ce vor contamina pânza freatică și ajunge astfel să fie băute de comunități aflate la distanță de locul incinerării. Arderea plasticelor, a cauciucurilor, a deșeurilor, în general, este extrem de periculoasă pentru sănătate. În ceea ce privește gropile de gunoi, peste tot în țară, ele sunt asociate cu comunități defavorizate ce trăiesc în jurul lor. Lângă Cluj, avem comunitatea romă de la Pata Rât, ce trăiește într-o sărăcie inimaginabilă, fără acces la servicii de sănătate, unii din ei nu au nici măcar buletin. Abia când mirosurile de acolo au ajuns în centrul orașului, clujenii au conștientizat că-i o problemă, altfel, principiul era: dacă nu-i vedem, nu există. Singura speranță pentru un aer curat vine din implementarea unor tehnologii verzi, dar pentru asta trebuie ca autoritățile să iasă din bula lor autosuficientă.
– Lumea medicală pare dezinteresată de poluare. Semnalul de alarmă ar trebui să pornească, în primul rând, de la specialişti…
– Medicii au o gândire destul de sintetică: adună informațiile, le pun în context și caută un tratament. De regulă, când se constată o boală, poluarea e ultima cauză ce se cercetează. Dar asta se poate schimba. Deocamdată, toate resursele, toți colegii mei pneumologi sunt concentrați pe lupta în linia întâi a pandemiei. Când lucrurile se vor liniști, și nu mă aștept să se întâmple asta prea curând, vom încerca, alături de aripa tânără a Societății de Pneumologie, să propunem unele iniţiative în lupta contra poluării.