
Complicațiile diabetului insulino-dependent se pot evita prin menținerea glicemiei în limite normale (de la 0,8 la 1,2 g/l), prin regim alimentar specific și prin tratamentul medicamentos recomandat de medic (insulină sau alte medicamente antidiabetice). – Este necesar ca zilnic să faceți exerciții fizice sau să mergeți pe jos cel puțin 2-3 km. – Consumați în fiecare zi cât mai multe fructe și legume cu conținut redus de zahăr (salată verde, spanac, urzici, ștevie, varză, sparanghel, ridichi, roșii, ardei, castraveți, fasole verde, 1-2 mere acre, măsline etc.). – Urmați un tratament balneo-climateric, pe care vi-l poate recomanda un medic specialist în boli metabolice. – Faceți hidroterapie: dușuri alternative– la 33-37°C, timp de 2-7 minute, apoi cu apă rece, timp de 5-6 secunde. Între seriile de dușuri, faceți-vă o frecție generală cu apă alcoolizată. – Practicați înotul, dacă aveți o stare fizică bună. – Consumați apă îmbuteliată de Bodog și Vâlcele, dimineața și după-amiaza, 750 ml zilnic (să nu fie mai veche de 3 luni!).
Tratament naturist:
* Faceți un amestec din următoarele plante: frunze de afin, frunze de nuc, frunze de dud, urzică, teci de fasole, cicoare, brusture – câte o lingură din fiecare. Întregul amestec se fierbe timp de 5 minute în 1,5 l de apă. Adăugați 2 linguri de bitter suedez și beți toată cantitatea în cursul zilei, cu înghițituri rare.
* Seara, aplicați în zona pancreasului comprese cu bitter suedez.
* Zilnic, consumați cât mai multă salată de varză crudă, iar iarna – salată de varză murată desărată.
* Zilnic, dimineața, pe stomacul gol, beți zeama de la 4 cartofi cruzi.
* Luați zilnic câte 30 de picături de tinctură de propolis. Este un foarte bun regenerator și reglator al tuturor glandelor, inclusiv al pancreasului.
* Pe timp de vară, consumați zilnic 20 de tije proaspete de păpădie.
Țineți regimul alimentar pentru diabet și luați în continuare tratamentul recomandat de medic. În perioada tratamentului naturist, glicemia va începe să se regleze. Este necesar controlul periodic al glicemiei, pentru reducerea treptată a medicației, la indicațiile medicului curant. Când glicemia va ajunge în limitele normale, veți renunța complet la medicamente sau insulină, continuând însă tratamentul naturist. Tratamentul trebuie urmat timp îndelungat, uneori chiar toată viața. Multă sănătate!
ION C. – Sulina, jud. Tulcea
„Mi se umflă picioarele și obosesc foarte repede” (Răspuns pentru MIOARA, F. AS nr. 1328)
M-aș bucura să mă alătur și eu celor care își împărtășesc modalitățile prin care s-au făcut bine de diferite afecțiuni, pentru a putea veni și altora în ajutor. Vă pot spune că, timp de vreo doi ani, m-au durut foarte tare picioarele (mai ales vara). Simțeam că am greutăți atârnate de picioare, mi se umflau, venele parcă stăteau să-mi plesnească. La sfatul unui prieten, am ajuns la un cabinet, unde, în urma unor proceduri de reflexoterapie, mi s-a intensificat circulația sângelui, picioarele au început să se dezumfle încetul cu încetul, am început să mă mișc mult mai ușor și fără dureri. După 15 ședințe de reflexoterapie, pot să merg câțiva kilometri pe jos, zilnic, fiindcă (știe toată lumea) mișcarea este mama sănătății.
* În paralel, am urmat și un tratament fitoterapeutic, pe care vi-l recomand și dvs.: se face un amestec din 20 g frunze de lămâiță, 10 g flori de păducel și 10 g rădăcină de odolean. Se pun două lingurițe de amestec la 0,5 l apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Din acest ceai, se beau 3 căni pe zi.
* Mai preparați și o alifie, astfel: într-o tigaie, puneți la topit 250 g untură (temperatura să nu depășească 40°C!), peste care adăugați 3 linguri de hrean ras fin. Amestecați până la omogenizare cu o lingură de lemn nouă. Înfășurați vasul într-o pătură, lăsându-l așa 12 ore. Apoi, încălziți-l ușor, amestecând în permanență, până când compoziția ajunge la temperatura corpului. Se strecoară prin tifon dublu, presând cu lingura de lemn, apoi se pune într-un borcan cu capac și se păstrează în frigider. Înainte de culcare, ungeți-vă picioarele, masând ușor de jos în sus. Eu așa am procedat și mă simt excelent.
VLADIMIR T. – București
„Sufăr de gastrită atrofică cronică” (Răspuns pentru COSTEL – Iași, F. AS nr. 1457)
Vă propun o rețetă valabilă și pentru ulcer cu nișă (în fază critică) și arsuri stomacale nespecifice. Dacă doriți o reușită deplină, tratamentul trebuie făcut pe o perioadă mai îndelungată, ca de altfel toate tratamentele naturiste. L-am încercat și eu (și mulți alții în situații critice), după dureri atroce, pe care le tratam cu medicamente scumpe și cu veșnica frustrare că îmbunătățirile erau pe termen scurt, iar recăderile frecvente. Sunt convinsă că un regim alimentar v-a fost recomandat de medicul internist, dar nu uitați: gastrita nu acceptă crudități, băuturi alcoolice, dulciuri concentrate (nici miere), fructe (mere, pere, gutui, prune – numai coapte sau în compoturi și aluaturi ușoare), zarzavaturi (numai fierte și înăbușite). Este permisă carnea slabă, cam sub toate formele. Fără condimente picante! Fără cafea, cacao, frișcă, brânzeturi fermentate, mezeluri prea afumate! Fără produse de patiserie sau panificație proaspete (preferabil să fie vechi de două zile).
* Începeți micul dejun și chiar dejunul cu pâine prăjită cu brânză de vaci (pe care o amestecați cu diferite plante aromate), apoi mâncați obișnuit. După mese, se bea un miraculos ceai cald (se fierb plantele un minut și se infuzează 10 minute), din următoarele plante. Baza ceaiului o constituie tătăneasa (dacă este rădăcină, se fierbe separat), apoi se adaugă restul plantelor din următorul amestec: flori de gălbenele, lemn dulce, pătlagină, plămânărică, flori de salcâm alb (celelalte sunt otrăvitoare), sunătoare – 100 g din fiecare. Atenție: ceaiul se bea cald, înghițitură cu înghițitură! În primele zile, când persistă durerile, se poate consuma și între mese, în loc de apă, sau înainte de mese. În prima lună, se respectă cu sfințenie regimul dietetic și ritualul ceaiului, de preferință proaspăt făcut. Dacă după o lună nu mai sunt dureri, se continuă tratamentul și, cu prudență, se adaugă în dietă și alte alimente. Ceaiul se scoate treptat, după mesele ușoare, dar se păstrează obligatoriu după mesele mai bogate. La fel se continuă, treptat, și în următoarele 2-3 luni. Tratamentul este ieftin și are rezultate de durată. După ani și ani, dacă este cazul, îl reluați. Nu strică să vă faceți și un control al vezicii biliare; de multe ori, acolo este punctul de plecare al suferințelor digestive. Sănătate și perseverență!
ȘTEFANIA – Brașov