Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

Stimată doamnă, un prim pas ați realizat prin corelația pe care ați făcut-o cu șocul emoțional pe care spuneți că l-ați suferit cu câteva luni înainte, după care s-a declanșat acest simptom. Dacă într-adevăr aceasta este cauza, și nu eventual debutul unui diabet, care are ca manifestări clasice poliuria, polidipsia și polifagia (urinare frecventă, sete intensă și senzație de foame cu mâncat excesiv), iar controlul medical, cum spuneți, nu a depistat infecție urinară sau o afectare a rinichilor, atunci vă sfătuiesc să apelați la un medic homeopat, care ar putea să stabilească medicamentul homeopatic ce se potrivește, în mod individualizat, pentru dumneavoastră. De asemenea, terapia florală Bach este o altă modalitate prin care specialistul vă poate stabili complexul de remedii florale potrivit pentru reechilibrare în cazul dvs. Se consideră că acest simptom – fără alte dezechilibre manifeste – este legat de un istoric îndelungat de stres și frici conștientizate mai mult sau mai puțin, care a dus la slăbirea suprarenalelor și, ulterior, la afectarea rinichilor. Vă poate ajuta și gemoterapia, prin reechilibrare la nivelul suprarenalelor, la nivel psihic și la nivel renal. Vă recomand o cură de două luni cu Extract din muguri de Stejar (2 ml dimineața), Extract din muguri de Frasin (2 ml la prânz) și Extract din muguri de Tei argintiu (seara), cu o oră înainte de culcare.
Stejarul este un susținător al suprarenalelor, tonic și energizant, Frasinul, un bun detoxifiant la multiple niveluri (articular, biliar și renal), iar asociat în aceeași cură cu Teiul, ajută la liniștire, în cazul nevrozelor.
Multă sănătate!
„Ajutați-mă vă rog cu un sfat: nu pot plânge” (Răspuns pentru CONSTANȚA BERENY – București, F. AS nr. 1453)
Pentru problema dumneavoastră, un blocaj emoțional provocat de un eveniment sau șir de evenimente petrecute în viața dumneavoastră, consider că vă pot ajuta terapii care includ în anamneză aspecte de natură psihică (nu doar fizică), cum sunt homeopatia sau terapia florală Bach. De aceea vă recomand să căutați un medic specializat în aceste terapii, care poate găsi rezolvarea pe care o căutați.
Pentru că recomandările mele directe sunt în domeniul gemoterapiei, vă semnalez existența unui extract gemoterapic despre care se spune că pune în comunicare facultățile raționale cu cele sufletești și ajută la depășirea blocajelor. Este vorba despre Extractul din muguri de Măr pădureț. Personal, pot spune că am beneficiat de efectele sale de acest fel. În plus, veți descoperi și alte beneficii pe care le poate aduce acest extract gemoterapic. Urmați o cură de două luni, cu două administrări pe zi. Numai bine!
„Am un chist ovarian care a devenit dureros” (Răspuns pentru MAGDALENA – Onești,
F. AS nr. 1453)
Vă înțeleg că este dificil ca la vârsta de 80 de ani (mulți înainte, cu sănătate!) să vă hotărâți pentru o intervenție chirurgicală. Vă propun o cură cu extracte gemoterapice, care a fost probată în decursul anilor în tratamentul chisturilor ovariene, cu rezultate foarte bune. Extract din muguri de Coacăz-negru (dimineața), Extract din mlădițe de Zmeur (la prânz) și Extract din mlădițe de Cimișir (seara). Pentru durerea pe care o acuzați în micul bazin, luați Extract din muguri de Călin, de 2-3 ori pe zi. Urmați această cură timp de două luni de zile. Dacă evoluția este favorabilă, puteți continua încă două luni, fără Cimișir.
Numai bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„De mulți ani mi se formează spută în gât ” (Răspuns pentru ȘTEFAN D., F. AS nr. 1454)

Rinoreea posterioară (sputa în gât) reprezintă un simptom frecvent întâlnit în practica medicală, care poate fi cauzat de afecțiuni pneumologice sau în sfera ORL, adesea fiind însoțită și de alte manifestări clinice (obstrucție nazală, rinoree anterioară, tulburări de miros, prurit sau strănuturi, tuse, răgușeală etc.) și care dau impresia pacientului că ceva fluid se scurge în faringe.
Strategia terapeutica a rinoreei posterioare de cauză rino-sinusală (cazul dvs.) presupune tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) și tratament chirurgical (în formele complicate). Tratamentul inițial constă în: decongestionante nazale topice, antibiofungiterapie de elecţie, minimum 3-4 săptămâni, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice și imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuție când tratamentul medical corect efectuat a eșuat, după o perioadă de trei luni, și urmărește îmbunătățirea ventilației și drenajului sinusal.
Tratamentul complementar
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează spălarea foselor nazale cu „OCNASEPT”, o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazonă/flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe/zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), sau cu „Ocnasept” spray (inhalaţii și pulverizații, seara, înainte de culcare). („Ocnasept” este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel. 0722/20.27.36 sau e-mail: [email protected])
* Gargară, de două ori pe zi, cu o infuzie de mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Apiterapie: Proposept (3×1 tablete/zi), miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit.
* Susținerea terenului imunologic cu Imunorezistan Forte (PlantExtrakt).
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Zona Zoster îmi face viaţa un calvar” (Răspuns pentru SILVIA – Franța, F. AS nr. 1425)

Într-adevăr, Zona Zoster este o maladie de care nu se scapă ușor, o porţi chiar toată viaţa, dar se poate ajunge, în anumite condiţii, să coabitezi cu ea în condiţii decente, onorabile. Aceste condiţii ţin, în principal, de stilul de alimentaţie şi de viaţă. O hrană preponderent vegetariană, din care să nu lipsească de la nicio masă o salată de legume şi/sau fructe proaspete, dar din care să lipsească cu desăvârşire: carnea de porc şi derivatele ei, untul, smântâna şi dulciurile concentrate. Vă va fi de un real folos. Apoi, suprimarea totală a mesei de seară vă va oferi un somn odihnitor şi de calitate. Mâncaţi consistent dimineaţa, masa de prânz o luaţi între orele 16-17, după care nu mai mâncaţi nimic, dar puteţi bea apă plată sau ceai neîndulcit, după voie. Cu cât veţi practica mai des acest post de 24 de ore (8 ore liber pentru mâncat, 16 ore pauză, inclusiv somnul de noapte), cu atât vă veţi simţi mai confortabil. Adăugați zilnic postului alimentar rugăciunea şi citirea Bibliei, care vă vor asigura un echilibru trupesc, psihic şi emoţional durabil şi consistent. În ce priveşte stilul de viaţă, vă recomand să mâncaţi puţin, dar să vă mişcaţi mult. Faceţi zilnic plimbări cât mai lungi prin parcuri sau prin zone rurale pitoreşti, dar nu cu un mers agale, ci cu un pas alert, grăbit. Ca medicaţie, vă recomand Propolisul, atât pentru uz extern cât şi pentru cel intern. Extern, utilizaţi tinctura de Propolis, pe care o aplicaţi prin tamponare, cu un beţişor de curăţat urechi, pe zonele corpului unde vă apar acele vezicule specifice (există şi spray cu Propolis). Aplicaţia poate fi făcută atât profilactic (preventiv, când nu au apărut încă veziculele sau usturimile cutanate), cât şi curativ (când apar acele manifestări cutanate). De asemenea, zona pe care apare manifestarea cutanată poate fi tamponată cu soluţie de Xilină (2%), care se găseşte în farmacii, sub formă de fiole sau spray. Intern, este de preferat să se utilizeze varianta „Propolis glicolic”, din care se administrează zilnic câte 1/2 linguriţă de 3 ori pe zi, în perioada manifestă a zonei zoster, şi 1/2 linguriţă, o dată pe zi, seara, preventiv, în perioadele în care suferinţa nu este prezentă. Este de preferat să utilizaţi varianta de Propolis de concentraţie 40% sau peste, care este mult mai eficientă terapeutic. Dacă nu găsiţi în farmacii sau în magazinele cu produse naturiste această variantă de Propolis 40%, contactaţi-mă.
„Am nasul înfundat în permanenţă” (Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1435)
Există trei modalităţi de a vă menţine nasul desfundat, cât mai mult timp posibil:
* Preparaţi o infuzie concentrată de cca 250 ml din ceai de mentă şi muşeţel, din care, aprox. 25-30 ml îi puneţi separat într-o ceaşcă sau un păhărel, în care adăugaţi 2 linguriţe de propolis – soluţie apoasă şi dizolvaţi şi 1/2 linguriţă de „sare de mare” sau „sare de Himalaya”. Din această soluţie vă picuraţi în fiecare nară câte 2 picături, aprox. din 3 în 3 ore, plus seara, înainte de culcare. Puteţi folosi mai multe zile din această combinaţie, urmând să vă preparaţi o alta când se epuizează.
* Cealaltă parte a infuziei o beţi cu înghiţituri mici, făcând gargară cu ea, înainte de a o înghiţi, de 3-4 ori pe zi.
* Există în farmacii şi magazinele naturiste aşa-numita: „Alifie chinezească” foarte mentolată. Această alifie o aplicaţi în strat subţire pe buza superioară, sub nări şi pe nări, astfel că mirosul puternic mentolat vă menţine nasul desfundat. Repetaţi această aplicaţie de câteva ori pe zi, şi mai ales seara, la culcare, pentru ca mirosul mentolat să fie constant simţit în nas.
Dacă aceste modalităţi de tratament nu aduc rezultatele dorite, contactaţi-mă.