
Pielea – cel mai mare organ al corpului și important organ de simț, este cea care asigură protecţia organismului faţă de agenţi externi, participă la termoreglare și comunică diferite emoţii – mânie, bucurie – reflectate prin schimbarea culorii pielii, iar glandele sudoripare pot emana transpirație cu miros caracteristic. Pielea este și un important organ de detoxifiere, fiind numită, din acest punct de vedere, „al treilea rinichi”. Pielea leagă mediul înconjurător de organismul nostru, permite absorbţia radiaţiilor UV şi a oxigenului, dar şi a unor substanţe toxice, și comunică printr-o serie de receptori, dintre care receptorii de durere sunt cei care ne pun în gardă privind neplăceri care apar și necesită readucerea echilibrului la acest nivel.
Prin gemoterapie se poate susține procesul de reechilibrare a funcțiilor pielii, pentru care este însă nevoie să se intervină și la alte niveluri din organism, care au dus la exprimarea pe piele a unor suferințe interne. Mă voi referi în continuare la cele mai frecvent recomandate extracte gemoterapice, administrate singure, sau în asociere cu alte extracte gemoterapice.
Platanul – reduce inflamația și diferențele de pigmentare

Extractul din muguri de Platan este gemoterapicul ce poate fi recomandat în mai toate suferințele de la nivelul pielii, datorită acțiunii importante antioxidante și antiinflamatorii. Într-un studiu in vitro, realizat la „Departamentul de Cercetare al firmei Plantextrakt Cluj”, din seria de extracte gemoterapice analizate, în cazul gemoterapicului din muguri de Platan a fost evidențiată cea mai puternică acțiune antioxidantă, după gemoterapicul din semințe de Viță-de-vie (obținut din semințe de struguri roșii).
O recomandare uzuală este pentru tratarea acneei la adolescenți, așa-numita acnee juvenilă. Intră în compoziția complexului gemoterapic Polygemma 13 – Piele detoxifiere, cu care se pot face cure periodice pentru întreținerea tenului, de către cei predispuși la apariția acneei sau la alte iritații ale pielii.
Platanul „își schimbă pielea” în fiecare an, precum șerpii, și de aceea era considerat în vechime un simbol al reînnoirii și regenerării. Literatura de specialitate din domeniul gemoterapiei consemnează recomandarea acestui extract gemoterapic în tratamentul fazelor incipiente din vitiligo, în cure îndelungate, de minimum 6 luni.
Cedrul – susține regenerarea pielii în afecțiuni cu piele uscată

Cedrul libanez este citat în Biblie de 77 de ori, ca simbol al forței, măreției, înțelepciunii. Lemnul său rezistent, compact și elastic este considerat a fi indestructibil, fiind folosit în trecut la construirea corăbiilor și templelor.
Prin similitudine, Extractul din mlădițe de Cedru redă elasticitatea pielii, dovedind calități deosebite pentru reglarea secreției glandelor sebacee și sudoripare, cu rezultate deosebite în eczemele uscate, în prurit (mâncărime a pielii) la vârstnicii cu piele vascularizată sau pentru refacerea pielii deshidratate, după expunerea la soare.
Dar poate cea mai importantă recomandare este în psoriazis, când se asociază de obicei cu Extractul din muguri de Platan și Extractul din radicele de Secară, în cure de lungă durată, în funcție de manifestările și vechimea afecțiunii. În formele severe de psoriazis se pot obține rezultate foarte bune prin tratament homeopatic individualizat, ce poate fi completat cu cel gemoterapic.
Ulmul – reglator al secreţiei pielii, în leziuni umede

Extractul din muguri de Ulm este un alt gemoterapic recomandat în afecțiuni ale pielii, de data aceasta în eczemele umede, normalizând secreția seboreică și având și acțiune antiinflamatoare. Poate fi folosit și pentru normalizarea secreției seboreice a pielii păroase a capului sau a feței, în asociere cu Extractul din sevă de Mesteacăn. În cazul persoanelor cu transpirație acidă, urât mirositoare, se poate asocia cu Tinctura de Salvie (administrare internă, în picături) și cu decoct din frunze de Salvie adăugat în apa de baie.
Seva de Mesteacăn – detoxifiant la nivelul pielii, renal și limfatic

Chiar dacă a trecut sezonul sevei de Mesteacăn, puteți apela tot anul la acest elixir minunat, sub forma sa de extract gemoterapic, cu reale beneficii, ca detoxifiant general și antiinflamator. Pentru aceste proprietăți, precum și pentru aportul de săruri minerale și vitamine, a fost inclus în majoritatea formulelor complexe Polygemma destinate curelor de detoxifiere, și nu putea desigur lipsi nici din compoziția Polygemma 13 – Piele detoxifiere.
Extractul din sevă de Mesteacăn, asociat cu Extractul din muguri de Castan comestibil și Extractul din muguri de Fag poate fi cura destinată persoanelor care vor să înlăture celulita – în formele ei adipoasă sau edematoasă. Dar gemoterapicul din sevă de Mesteacăn poate veni în completare la mai toate afecțiunile pielii.
Nucul – antibioticul pielii

Atunci când afectarea de la nivelul pielii prezintă și supurații, asocierea extractelor gemoterapice necesare (de Cedru sau Ulm – în funcție de tipul eczemei, uscată sau umedă) cu Extractul din muguri de Nuc este salutară. Acesta, prin acțiunea antibacteriană și cicatrizantă, va susține vindecarea. Poate fi recomandat în acneea pustuloasă, în furunculoză, panarițiu, blefarită etc.
Porumbarul – revitalizare cutanată

Extractul din muguri de Porumbar este cunoscut în gemoterapie ca gemoterapicul stării de convalescență, având o mare putere de reechilibrare a organismului afectat de boală. Și în cazul afecțiunilor cutanate își manifestă această acțiune revitalizantă, de această dată privind funcțiile pielii. Printre altele, se poate asocia altor gemoterapice specifice, pentru refacerea pielii în acneea pustuloasă sau pentru reducerea cicatricilor indurate.
Protecția pielii sensibile față de radiațiile solare

Iată și un sfat pentru persoanele cu piele sensibilă: acestea se pot proteja în cazul expunerii la soare, în curele heliomarine, cu Extract din muguri de Smochin și Polygemma 13 – Piele detoxifiere, administrate de două ori pe zi, pe toată perioada sejurului și chiar cu 1-2 săptămâni înainte.
Afecțiunile pielii sunt multiple și uneori dificil de diagnosticat. Ele implică și afectări la alte niveluri din organism, căci aspectul pielii este considerat a fi și o oglindă a stării generale de sănătate. Consultul la medicul dermatolog este important pentru o diagnosticare corectă, ce poate însemna, în anumite cazuri, și direcționarea către alte specialități medicale, care pot interveni pentru redarea sănătății. Medicii specializați în gemoterapie vor acționa cu scheme gemoterapice complexe, având în vedere tabloul general al bolii. De asemenea, homeopatia este o altă abordare în care prin reechilibrarea organismului la mai multe niveluri, se obține vindecarea, cu dispariția simptomelor de la nivelul pielii. La ora actuală există în țara noastră mulți medici specializați atât în gemoterapie, cât și în homeopatie.
Farm. CARMEN PONORAN