– Timișoara și Sibiu, soluții pentru salvarea copacilor –
În ciuda campaniei globale pentru salvarea naturii, care impune chiar și guvernului României „direcții verzi”, în nenumărate locuri din țară, arborii din orașe sunt de-a dreptul măcelăriți sub directa supraveghere a primarilor. Când îți faci de cap, tăind arbori, uneori seculari, nu e doar o crimă contra naturii, ci și a omului. Poate că ministerul mediului ar trebui să ia sub ocrotire directă și tezaurul verde al orașelor.
Războiul copacilor

O stradă închisă, muncitori, utilaje grele, un excavator, o macara de 18 tone, care ridică cu rădăcini cu tot un arbore de 12 metri înălțime și îl așează într-un camion, pentru a fi amplasat într-un parc. O adevărată desfășurare de forțe. „N-am mai văzut așa ceva în Timișoara!” s-au bucurat localnicii. N-am prea mai văzut așa ceva în România, aș spune. De ani buni, mulți primari ai comunelor și orașelor noastre par a purta un război cu arborii, pe care îi ciuntesc și îi taie, atât din ignoranță, cât, mai ales, din interese financiare obscure. În unele orașe, precum Sibiul și Timișoara, lucrurile acestea încep să se schimbe. „Când am aflat că șantierul de pe Calea Bogdăneștilor presupunea tăierea tuturor copacilor, am decis, împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău, să salvăm arborii cu valoare dendrologică. Am pus pe hârtie un plan pentru extracția în siguranță și mutarea lor într-un nou parc, pe care îl facem în zonă. Cel mai greu a fost cu teiul de 12 metri, care are o însemnătate aparte pentru unul din locuitorii din zonă, Florin Costin Ciocan”, a declarat noul primar al orașului, Dominic Fritz. Teiul acesta fusese plantat de familia Ciocan, atunci când se născuse fiica lor. Vestea că lucrările aveau să defrișeze arborii din zonă i-a întristat. Pentru ei, teiul era martor drag al familiei, așa că au scris pe aplicația mobilă a Primăriei un mesaj care, spre bucuria lor, și-a găsit ecou. Au început operațiunile de salvare. Teiul a fost strămutat într-un viitor parc, urmând să-i bucure și pe alții, cu umbra și aroma florilor lui.

Sibiul se află și el pe lista selectă a orașelor ce se pot lăuda cu relocări de arbori. Atunci când primăria a demarat proiectul „Calea Dumbrăvii, prima arteră curată a Sibiului”, membrii „Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu” au înțeles că există riscul ca unii copaci de pe traseu să fie tăiați, pentru a face loc benzii dedicate transportului în comun și pistelor pentru biciclete. Copacii fuseseră plantați în prima jumătate a anilor 2000. „Știam că în Europa occidentală, defrișarea nu mai este de mult timp o soluție, și că se practică mutarea arborilor, atunci când proiecte noi fac imposibilă păstrarea lor în amplasamentul inițial. Mai mult, în ultima perioadă, vedem exemple și în țară. Sunt administrații locale care au mutat arbori pentru a remobila anumite zone dedicate comunității și chiar și în Sibiu avem un astfel de precedent. Un tei matur, aflat inițial în curtea Bisericii Evanghelice, a fost mutat într-o altă zonă a orașului, pentru a se putea continua lucrările de reabilitare. Există utilaje, inclusiv în România, care dislocă acești arbori, cu tot cu rădăcină, și îi replantează într-o altă zonă. Noi am considerat că o astfel de soluție, adoptată în cazul Căii Dumbrăvii, va arăta că Sibiul va avea într-adevăr o stradă SMART și o administrație preocupată să găsească cele mai moderne și mai eficiente soluții pentru comunitate”, a declarat președintele AIOS, Tudor Ștefan Popa. După o serioasă documentare, echipa AIOS a contactat Primăria, au urmat câteva întâlniri cu reprezentanții acesteia și ai firmei de construcții ce a câștigat licitația pentru modernizarea arterei, la capătul cărora s-a stabilit că nici un arbore de pe Calea Dumbrăvii nu va fi sacrificat. În urma discuțiilor, s-a găsit soluția modificării proiectului, astfel încât arborii de pe partea stângă a șoselei să fie păstrați în actualul amplasament, iar în cazul aliniamentelor care vor fi desființate, conform noului plan al arterei, arborii vor fi mutați într-o altă zonă, fiind replantați, astfel încât să își continue dezvoltarea normală. Astfel, aproape 100 de arbori vor fi transplantați în alte locuri ale orașului, alți 200 urmând a fi plantați pe Calea Dumbrăvii pentru a păstra zona verde.
Măcelul de la Sinaia

Într-o zi de primăvară, după ce zgomotul prelung al drujbelor s-a oprit, locuitorii cartierului Platou din Sinaia au descoperit că cei aproape 100 de fagi ce formau un adevărat zid de protecție împotriva poluării venite de pe DN1 fuseseră puși la pământ. Autorul măcelului: Primăria orașului. Acei fagi sănătoși, aflați în plină maturitate, păstrau controlul asupra calității aerului și a poluării fonice, ocrotind de efectele nocive ale traficului intens, sute de familii. Defrișarea s-a produs fără ca locuitorii orașului să fie anunțați, fără vreo dezbatere publică, nici măcar consilierii locali din opoziție nu fuseseră înștiințați. Se pare că aceasta este o practică frecventă în orașul de la poala Bucegilor. În toamna anului trecut, un alt pâlc de arbori, din fața Mănăstirii Sinaia, a fost defrișat fără vreo explicație. În cazul fagilor, motivația Primăriei a apărut ulterior defrișării: „Facem sens giratoriu!”. Punct propus, punct ochit. Practic, de acum înainte, tot zgomotul și toată poluarea provenită din traficul rutier vor avea cale liberă spre locuitorii cartierului. Arborii urbani, în special cei maturi, au un rol uriaș în viața orășenilor. Așa cred și oropsiții locuitori ai Sinaiei, care au umplut internetul de nemulțumiri și proteste. Pentru că multe dintre ele au fost șterse de pe pagina oficială a primăriei, vi le prezentăm aici.
„Toți copacii tăiați erau acolo de când noi eram mici. Copacii copilăriei noastre. Am crescut alături de ei. Frații noștri verzi și frumoși. Cum să-i tai?Erau parte din noi! Erau ai oamenilor! Ce-a făcut primăria e măcel sufletesc.”
„Era o bucurie când îi vedeai înfrunziți primăvara! Sau toamna, când căpătau culori aurii! Au rămas niște cioturi, în numele civilizației! Ne putem odihni pe ele, putem depăna amintiri!”
„Doamne, ce rău îmi pare de acei copaci! Era un peisaj atât de frumos! Acum totul este urât și trist! Mi-am trăit tinerețea, mi-am crescut copiii aici, în cartierul Platou!! Eram înconjurați de copaci și poieni atât de frumoase! Totul a fost distrus ! Mă podidesc lacrimile!”
„Sinaia este de câteva zile mai săracă și mai bolnavă. Peste 85 de pete albe au apărut pe plămânii ei, cei care asigurau un aer mai oxigenat”.
„Sinaia nu înseamnă doar «Perla Carpaților», «stațiunea regală», tăblițe, Peleș, mănăstirea, Bucegi, Cotele 1400, 2000, bulevardul central cu terase și căsuțe cu artizanat, Parcul Dimitrie Ghica, schi, muzee, festivaluri – toate atributele folosite de primărie pentru sublinierea activității turistice și formării unei imagini în vederea atragerii turiștilor. Sinaia înseamnă și câteva mii de locuitori ai cartierelor Izvor și Platou, probabil cele mai aglomerate prin construcția blocurilor din ultimii ani. După un declin, în anii 2000-2010, numărul copiilor a crescut în Sinaia, apropiindu-se de cel al anilor ‘90. Oare n-au nevoie, și ei, de copaci? N-au nevoie de repere ale copilăriei, sprijin pentru toată viața? De ce să crească pe marginea unei șosele poluate până la sufocare, în loc să se înfrățească, de mici, cu teii, cu brazii și cu castanii? Într-o lume care se străduiește să fie verde la nivel mondial, uciderea copacilor din Sinaia este o crimă ecologică. Cineva ar trebui să plătească! Un arbore își atinge maturitatea în o sută de ani”.