Filolog de formare și jurnalist de meserie, a fost în anii de tranziție ai României vocea BBC-ului pe Europa de Est, reperul nostru în lumea presei occidentale. Mereu atent la derapajele firavei noastre democrații, neobosit în felul în care înregistrează spasmele unei Europe în declin, Traian Ungureanu e azi unul dintre cei mai productivi jurnaliști de opinie. Semnatar al câtorva mii de articole, e și autorul mai multor volume în care denunță anomaliile istoriei, conștient că degradarea civilizației, așa cum o știm, ar putea deveni ireversibilă.
„Revoluția mi-a permis să mă reconectez cu țara”
– Cei mai mulți români vă cunosc ca jurnalistul de opinie care trăiește și scrie la Londra. Puțini sunt cei care vă știu însă începuturile. În ce împrejurări ați plecat din țară?

– Am părăsit România în 1988, când am avut ocazia să călătoresc în Germania, având în minte ca destinație finală Marea Britanie. Știam clar că nu mă voi mai întoarce. Spre deosebire de mulți profeți post-factum, eu nu credeam că regimul comunist va lua sfârșit în timpul vieții mele. Îmi făcusem deci socoteala că nu-mi voi revedea țara prea curând. Universul fugiților din țară era unul sumbru, ale cărui reguli le cunoșteam prea bine: acasă erai condamnat la cinci ani de închisoare în absență, toate cheltuielile de judecată erau imputate părinților, care, dacă mai erau și părinții unui ziarist, erau supuși unor presiuni psihice până la șantaj.
– Și totuși, cunoscând toate astea, ați plecat. V-a apăsat ce a rămas în urmă?
– Foarte tare, bineînțeles. Gândul că am lăsat asupra familiei mele un bagaj atât de greu, că mi-am semnat, într-un fel, o sentință, că nu mă voi mai putea întoarce decât poate după mulți, foarte mulți ani, toate certitudinile astea negre au plutit asupra mea. Din fericire, un an mai târziu, în decembrie 1989, revoluția mi-a înlăturat toate angoasele și mi-a permis să mă reconectez cu țara.
– Aproape toți cei fugiți din țară au suferit, la un anumit moment, de drama identitară a celui prins între două culturi. Cum i-ați făcut față? Cât de britanic ați devenit și cât de român ați rămas?
– Există două feluri de plecați. Cei care ajung în țara visată și care devin nu doar simpli cetățeni, ci membri deplini ai acelei societăți. Și există ceilalți, care, deși respectă și admiră limba, instituțiile, mentalitatea țării în care au sosit, nu vor fi absorbiți niciodată de ea. Eu intru în această a doua categorie. N-am devenit și nu voi deveni niciodată englez. Am rămas tot timpul un român care admiră Anglia și care îi este profund loial, deși, cusurgiu de profesie cum sunt, găsesc totdeauna ceva de reproșat, de ironizat, de criticat. Mediile engleze îmi sunt cunoscute mai ales indirect, din viața profesională și din cea de stradă. Nu am intrat niciodată cu adevărat în inima societății engleze. Am rămas în mod fundamental român.
– Și totuși, Anglia era țara în care visați să trăiți…
– Da, pentru generația mea, Marea Britanie și britanismul erau o a doua patrie mentală. Muzica britanică, cinemaul și întregul univers pop erau, sub comunism, universul paralel în care trăiau cei de vârsta mea. Vorbeam aproape toți engleza și toate referințele noastre erau la Londra. Așa s-a creat în mintea mea o Mare Britanie aproape mitică.
– A rezistat la confruntarea cu realitatea? Cum era Anglia pe care ați găsit-o?
– Spre bucuria mea, n-am căzut pradă unei deziluzii, ci dimpotrivă. Am constatat că admirația mea naivă și distantă față de această lume s-a dovedit întemeiată. Lumea britanică era exact așa cum mi-o imaginasem din cărți și din muzică. Ajustările s-au aplicat mai degrabă la lucrurile concrete. De pildă, în cazul bucătăriei engleze, care are două mari calități: lipsește și e monstruoasă. Apoi, în însuși felul de-a fi al englezilor. Faimoasa răceală englezească există, e adevărată. Vecinul de pe palier poate să-ți rămână complet necunoscut sau poate să-și facă totuși apariția, de două ori pe an, asta, dacă nu-l găsești tu între timp mort în casă. Felul ăsta al lor de a fi îți dă, desigur, un sentiment de izolare, dar, în mod paradoxal, oferă și un confort emoțional. Lumea nu vrea să știe ce faci, nimeni nu-și bagă nasul în viața ta. Englezii își fac o virtute și din inconfortul personal. Casele lor sunt austere, trăiesc în spații mici, totul tinde să fie incomod, stângaci executat, șubred. Dincolo de asta însă, sentimentul de libertate pe care l-am câștigat, ajuns la Londra, a fost unul care m-a izbit efectiv în față. Invazia statului, a autorităților, a administrației în viața ta e aproape zero, birocrația e redusă la minimum, englezii nu au nici carte de identitate, iar un pașaport poți obține prin poștă. Ploconeala la instituții e absentă și poți trăi o viață întreagă fără să fi mers la vreun ghișeu. Sigur că și Marea Britanie s-a schimbat în ultimele decenii. Dar acest cadru de viață, acest raport între individ și stat a rămas în continuare foarte sănătos.
„Sunt parte a presei și dezbaterii publice românești”
– Sentimentul rupturii, depresia, dorul de țară v-au ocolit?

– N-am avut niciodată cultul terasei, nu m-am perpelit în așteptarea primului transport ilegal de mititei și nici nu m-a chinuit dorul după șprițul românesc. M-am gândit la ele cu plăcere și cu o oarecare nostalgie. Fiind foarte conștient că aura lor pălește instant în fața libertății extraordinare de care aveam parte, în fața bucuriei de a avea, în sfârșit, la dispoziție cărțile pe care mi le doream, presa, publicațiile academice, dezbaterile culturale care aici aveau loc tot timpul. Și, mai presus de orice, baia de muzică și de film, care îmi condiționase adolescența. Suferința a venit din dorul de părinți și din dorul de prieteni, din lipsa lor, care mi-au dat multe ceasuri grele. În condițiile de atunci, când asupra mea atârna sentința celui rămas pe veci de cealaltă parte a zidului, asemenea suferințe nu erau închipuire. M-a salvat de la ele munca mea de ziarist. Am început să lucrez la BBC încă din primul moment. Am plonjat intens în munca de radio, m-am cedat complet jurnalismului, care mi-a umplut orele și mi-a anulat posibilele derapaje nostalgice.
– Și care v-a permis să fiți, în mod paradoxal, foarte aproape de țară, mereu cu un ochi atent la ce se întâmplă aici.
– Da, pentru că, ocupându-mă de Estul Europei, știam mereu ce se întâmplă în România. Ceea ce mi-a lipsit până în 1989 era contactul direct cu țara. Făceam un jurnalism atipic, hrănindu-mă doar din cărți, rapoarte de analiză și documente oficiale, fiindcă orice interviu direct cu cineva din România era de neimaginat. Dar providența, care mi-e un bun amic, a avut grijă ca această perioadă să se încheie în mod triumfal, pe data de 16 decembrie 1989, când în urma zvonurilor că în România se întâmplă ceva, mi-am luat curajul și am plecat la radio. Ajuns acolo, o voce interioară m-a îndemnat să pun mâna pe telefon, să-mi sun prietenii, pe Stelian Tănase și pe Alin Teodorescu. Mi-au spus tot ce știau, fără rezerve, știind că sunt înregistrați. Am făcut două interviuri cu ei, ceea ce până cu o zi în urmă era de neconceput. S-au difuzat în aceeași seară, s-au reluat și a doua zi. A fost un moment important pentru mine, ca jurnalist, și pentru dialogul care începea să se nască pe calea undelor între Londra și București. Mai târziu, România a devenit țară deschisă, și jurnalismul a fost posibil în toate formele lui. De atunci, sunt mental și profesional conectat la România, sunt parte a presei și dezbaterii publice românești. Mă consider un jurnalist român, dar unul care a avut șansa să absoarbă educație profesională și cultură în spațiul de limbă engleză.
– Vă e dor vreodată de jurnalismul de radio?
– Da, îmi e dor de lumea radioului, îmi e dor de jurnalism, așa cum se făcea el la BBC, până în 2000. Au fost ani foarte frumoși. În 2003, am părăsit echipa, în urma unui scandal răsunător. Azi știu cu precizie că a fost o execuție politică, neonorantă pentru BBC, în care a fost mâna lui Adrian Năstase, care, în relații bune fiind cu cabinetul lui Tony Blair, a făcut presiuni ca vocea mea, atât de inconfortabilă pentru regim, să dispară. Și uite așa, printr-o manevră foarte bizară, s-a declanșat brusc o reorganizare a secției, în care toată lumea trebuia să dea un soi de examen și să-și renegocieze contractul. La capătul examenului, s-a constatat că un singur membru nu corespunde standardelor BBC. Și ăla eram eu, după 16 ani de muncit acolo. (râde) A fost un abuz politic, din păcate nu-l pot dovedi, un episod peste care am trecut foarte greu atunci, cu multă furie, revoltă și cu sentimentul unei profunde injustiții. Dar n-am avut niciun alt antidot la asta, în afara scrisului, pe care l-am practicat constant de atunci în presa din România, de la Evenimentul zilei, la Cotidianul și Gazeta Sportului și de la Revista 22, la Adevărul sau Idei în dialog.
– Sunteți unul dintre puținii jurnaliști cu o scriitură excepțională. Nu e puțin lucru pentru cineva care nu trăiește zi de zi în spațiul cultural românesc. Ce relație aveți cu scrisul?
– Eu trăiesc în scris și, mai mult decât orice altceva, limba română este, conform unei expresii kitsch, dar adevărate, patria mea. Poate părea fixație, poate părea obsesie, dar pentru mine, limba e locul în care înțeleg lumea, prin ea încerc să o explic și să o povestesc. Primele semne ale prăbușirii limbii române scrise și vorbite au apărut la mijlocul anilor 90. Or, o limbă nu se strică niciodată din motive independente vieții. Degringolada limbii române este degringolada societății de azi, este rezultatul schimbării de regim de viață, prin care România a trecut cu o viteză extraordinară. După aproape 50 de ani de izolare și de asfixie culturală sub comunism, pe noi șocul ne-a găsit nepregătiți. Pe măsură ce catastrofa lingvistică, culturală și educațională a devenit mai evidentă, expresia scrisă în limba română a căpătat pentru mine o importanță fără rival. A devenit un pariu cu mine însumi, un gest de mărturie în încercarea de a demonstra că se poate scrie bine în limba română. Un gest simbolic de apărare a ei. Chiar dacă știu că sună lipsit de modestie, am încercat în felul meu să ofer un model. Și lucrul ăsta n-a încetat nici azi.
„În lumea occidentală, o nouă ideologie, extrem de puternică, încearcă să înlocuiască datele naturii umane”
– Nu doar limba e în declin, ci și presa noastră, care-și semnează încet un faliment moral. Cum se vede din Marea Britanie viitorul jurnalismului?

– Presa e în faliment peste tot în lume, nu doar în România. Presa, care e în mod esențial o invenție a societății burgheze, a trecut de vremurile ei de glorie, pe care le-aș plasa pe la mijlocul secolului XX, a depășit până și faza de declin și e acum în disoluție. Sigur, multă lume o să dea vina pe internet, care e o revoluție tehnologică și de limbaj extraordinară. Dar internetul nu explică tot. Ce s-a schimbat și ce a făcut din presa de astăzi o farsă, o prostituată gureșă, disponibilă infinit, este schimbarea raporturilor între societatea democratică și centrele de putere. Democrația e în declin peste tot. Sigur că în România e mai simplu de văzut asta, pentru că scandalul vulgar al răsturnării sociale, grobianismul, frauda sunt la vedere. În cazul presei occidentale, care își poartă încă foarte obosit aureola, lucrurile sunt mai nuanțate. Dar căderea e aceeași, să nu ne facem iluzii, și ea vine din căderea unui întreg set de valori. Din transformarea regulilor de bază ale societății. Presa e fața vorbitoare a unei societăți. Ea e prima care dă semne că lucrurile nu sunt în regulă. Or, acum suntem în situația în care în lumea occidentală, în SUA și în UE, o nouă ideologie, o nouă religie extrem de puternică și de bine plasată, coordonată de elitele academice, bancare, financiare, politice, încearcă – nu doar remodelarea, ci desființarea și înlocuirea datelor naturii umane. Această înființare a unei noi realități, dominate de gândirea unică, presupune desființarea vechii realități, formate din tot ce am construit înainte, fie că o numim tradiție, istorie, cultură sau patrimoniu. Iar ce e cu adevărat nou e încercarea de a modifica, de a desființa unitățile de bază ale civilizației occidentale: familia, realitatea biologică a sexului, ideea de națiune, noțiunea de limită și de graniță, identitatea umană însăși. Un program apocaliptic, pus în operă în fiecare zi. Primul lui instrument, care îi asigură popularizarea și care se ocupă de reeducarea publicului în direcția pe care o urmărește ideologia aceasta camuflată sub termeni ca „diversitate”, „incluziune”, „progresivism” sau „corectitudine politică”, este presa! Presa a căzut prima. Sigur că mai există încă un număr de publicații, de site-uri care rămân instituții serioase. Dar presa mainstream e compromisă în proporție decisivă.
– Într-o Europă care e ea însăși în declin, mai poate România să-și păstreze în vreun fel identitatea? Unde vedeți salvarea?
– România e într-o poziție slabă, dar nu e singura în situația asta. Toate statele UE sunt într-o poziție slabă față de noua ideologie, față de această nouă realitate spirituală care ne e impusă. Dar asta nu înseamnă că societățile sunt lipsite de apărare în fața acestui amestec parșiv de coolness și intimidare. Ce ne poate salva e dorința de a vedea adevărul, sunt cultura și educația, iar asta nu înseamnă doar bibliotecă, înseamnă și familie, și biserică. E curajul de a vorbi, de a spune ce credem, de a nu ne considera mereu inferiorii unor mode sau unor curente. Ce ne-ar putea salva ar fi ca noii politicieni să fie mai bine înzestrați, mai atenți la nuanțe, mai puțin dispuși să se încoloneze. Să nu încetăm să ne informăm, să ne păstrăm mintea neatinsă de clișeele de gândire și de delirul acesta mediatic, să nu ne lăsăm seduși de curentele care zboară prin fața noastră și ne fac cu mâna amical, spunând „noi suntem adevărul”. Să revenim la umanitate, la ordinea naturală, la bunul simț și la capacitatea de a-l afirma. Pentru că de ele ține șansa noastră la supraviețuire. Să rămânem, cu alte cuvinte, vigilenți. În spatele acestui nou limbaj, în spatele acestei noi orânduiri, nu se ascunde altceva decât nevoia de dominație și control, o rețetă de viață în care societatea e condusă de o singură idee și are un singur centru de comandă. E o formă nouă de totalitarism, un autoritarism soft, putem să-i spunem cum vrem, numai democrație nu.
„Internetul e un enorm combinat de produs nimeni și nimic”
– O realitate nouă, în tot cazul, la care rețelele sociale, internetul, lumea virtuală par să pună umărul din plin.

– Fantasma asta a internetului și a noului limbaj, care par să fi confiscat adevărul, poate fi refuzată. Presupusa tehnocrație a internetului e în mod fundamental o capodoperă de atomizare a individului, a vocilor, a ideilor, care, nemaiavând măsură, nemaiavând substanță, devin zgomot. Nimic altceva decât o furtună magnetică prezentată drept libertate absolută, într-o societate în care reeducarea și sclavia mentală sunt consimțite chiar de cei care sunt sclavi. Totalitarismul progresist nu are nimic din imaginea dură și sângeroasă a comunismului, deși îl repetă. Lucrăm aici cu lucruri mult mai difuze, mai rafinate, mai adânc îngropate în subconștient, cum ar fi libertatea narcisică de a te scălda în propria ta bulă de facebook, în care devii centrul propriei tale lumi, devenind în același timp un fragment anonim dintr-o pulbere suflată dintr-un loc în altul, de vânturi bine orientate. Toată strădania asta de a fi cineva în lumea asta iluzorie de fum și oglinzi sfârșește prin faptul că ești nimeni. Lăsând la o parte marile lui merite, internetul e o fabrică, un enorm combinat de produs nimeni și nimic. De anulat ființa umană, de golit de sens existența. Individul de bază, care dă definiția și sensul democrației, dispare. Or, dacă el dispare, dispare și democrația. În timp ce, lipsită complet de obiect, industria oratoriei democratice continuă să înflorească.
– Ați scris mult, în articolele și eseurile dvs., despre declinul în care se zbate Europa. Mai are Uniunea Europeană vreun viitor?
– Europa, așa cum o văd în viitorul apropiat, e un conglomerat de state care funcționează împreună, sub o comandă birocratică, din ce în ce mai ramificată; o lume de o oboseală și un plictis pe care eurofestivismul le maschează încontinuu, ca un rimel pe o față obosită, o lume angajată deja într-un concert de cedări în fața Rusiei, în fața Chinei, în fața valurilor de emigranți și-n fața ideilor dogmatice care dau retorica oficială a zilei. Europa e, în momentul de față, un mecanism de trecere. Nu cred că Europa mai are, în varianta ei UE, vreo cale de întoarcere.
„Nu confund patriotismul cu datoria de a lăuda orice e românesc”
– Domnule Traian Ungureanu, vă simțiți patriot? Și dacă da, ce mai înseamnă patriotismul pentru un om obișnuit să privească critic la propria țară?

– Da, sunt patriot, mă simt român, țin la țara mea și la limba pe care o vorbesc. Dar nu confund patriotismul cu datoria de a lăuda orice e românesc. Dimpotrivă, consider că o minte care pune la îndoială instituțiile sau personalitățile care ne conduc dă dovadă de mai mult patriotism decât una care elogiază deșănțat. Totul e ca, atunci când critici, să o faci în baza unui argument, nu pe bază de dosar, pentru că persoana în cauză nu aparține școlii de gândire la care ești tu afiliat sau fiindcă nu ți-a reprezentat ție ideile. Nu sunt împotriva țării mele, cum nu sunt nici antieuropean, cum mi s-a imputat, doar pentru că mi-am permis să arăt neregulile inerente UE. Cum nu sunt nici fascist, cum m-au acuzat niște minți care se declară apărătoarele democrației, toleranței și diversității, dar doar atâta vreme cât opiniile coincid cu ale lor. Un lucru e indiscutabil. Îndărătul spiritului critic și cusurgiu de care dau dovadă, nu se ascunde altceva decât tristețea și dezamăgirea că lucrurile nu merg bine în țara mea. O suferință reală, fără doar și poate.
– În încheiere, vă propun să ne întoarcem la Marea Britanie. Cum arată azi Londra dvs.? Din ce e ea făcută?
– Din toate acele lucruri care englezilor le-au ieșit mereu foarte bine: din parcuri, din pub-uri, din bune maniere, din cartiere reconfortante, în care o plimb uneori pe Lupina, ciobănescul meu elvețian. Din discreția proverbială și din umorul lor fascinant și infinit, care e o calitate pe care noi ne-o închipuim românească, dar nu e. Cu alte cuvinte, din toate acele lucruri mici, care-mi dau bucuria și confortul vieții, dincolo de toate nemulțumirile, ideologiile și doctrinele pe care le denunț în scris.