– Din ceea ce mâncăm și bem, din medicamentele pe care le luăm și din mediul în care trăim, corpul nostru se încarcă zilnic cu substanțe de care nu are nevoie, întrucât nu le poate valorifica în niciun fel. Principalele organe însărcinate cu evacuarea acestor reziduuri sunt ficatul, colecistul și rinichii –
O victorie de echipă

Organismul trebuie să se debaraseze de deșeurile metabolice, de substanțele toxice, precum și de cele cărora nu le găsește întrebuințare – și face aceasta cu o eficiență ce amintește de strategia abilă a unui meci de fotbal. Acțiunile decisive aparțin jucătorilor de prim-plan, care în cazul de față sunt ficatul și rinichii, însă ei nu ar putea să le ducă la bun sfârșit, dacă n-ar beneficia de susținerea unor coechipieri de asemenea importanți: colecistul, pielea și plămânii. Așadar, în ultimă instanță, este vorba de o victorie de echipă.
În prima fază, ficatul prelucrează diversele substanțe cu ajutorul enzimelor, în cadrul unor procese biochimice complexe, aducându-le într-o formă care să permită eliminarea lor din organism. În funcție de instrumentele de lucru puse la dispoziție de bagajul genetic, prelucrarea poate decurge, fie în ritm accelerat, fie extrem de lent, iar uneori, consecințele sunt semnificative: la unii oameni, medicamentele administrate contra depresiei, a malariei sau a hipertensiunii nu ajung să producă efecte suficient de puternice, fiindcă sunt excretate prea curând. La alții, în schimb, ele au impactul unei supradoze, deoarece ficatul le descompune foarte lent.
Filtru pentru resturi și toxine
Dintre produșii reziduali ai metabolismului, cei hidrosolubili se deplasează prin intermediul fluxului sangin până la rinichi, de unde vor fi eliminați în urină. Metaboliții insolubili sunt deversați în lichidul biliar, care îi transportă în intestin, urmând a fi evacuați apoi prin scaun. În plus, anumiți produși de metabolism sunt expulzați prin piele și respirație – să ne gândim, de pildă, la damful de alcool sau izul de usturoi, la bioxidul de carbon sau la mirosul caracteristic de acetonă al corpilor cetonici, substanțe rezultate din arderea lipidelor în urma unui post îndelungat. De asemenea, cantități variabile de colesterol, uree și acid uric pot ieși din corp prin piele, odată cu transpirația. Iar în momentul când ficatul și rinichii nu mai reușesc să-și îndeplinească corespunzător misiunea, în organism se acumulează uree, amoniac și alte substanțe nocive.
Ficatul – protagonistul detoxifierii

Vorbim despre un organ cu totul deosebit – dovadă stă locul ce i-a fost rezervat, în povestea titanului Prometeu, din mitologia greacă. Mânios din pricină că acesta furase focul din fierăria lui Hefaistos, pentru a-l dărui oamenilor, Zeus a poruncit ca Prometeu să fie înlănțuit pe un pisc din munții Caucaz. Un vultur flămând venea zilnic să-i devoreze ficatul, care se refăcea însă peste noapte, astfel încât a doua zi, condamnatul putea fi supus din nou aceleiași torturi. Potrivit stadiului actual al cunoașterii științifice, legenda moștenită din antichitate cuprinde mult adevăr: ficatul formează în permanență celule noi, care le înlocuiesc pe cele îmbătrânite și uzate. Cercetătorii presupun că organul se reînnoiește în întregime, de mai multe ori în cursul unui an. Iar chirurgii au constatat că un om poate supraviețui, chiar și atunci când volumul ficatului său se reduce cu două treimi, în urma rezecției unei tumori sau a unei operații de transplant, la care persoana respectivă a fost donator. Ei afirmă că în 90-100% din cazuri se produce o regenerare rapidă, încât organul reușește să revină la dimensiuni apropiate de cele inițiale, în 6 până la 8 săptămâni.
Totuși, nu-l brutalizați!
Ascuns sub arcul costal drept, ficatul trudește din greu: procesează nutrienții din intestin, stochează grăsimi și glucide, neutralizează alcoolul, medicamentele și substanțele toxice, descompune hormonii și metaboliții, pentru a face posibilă evacuarea lor prin rinichi și intestin.
Ficatul este un organ răbdător, capabil să suporte destule excese, însă ar trebui să ținem seama de faptul că și rezistența lui are o limită. Prea multe calorii, băuturi alcoolice, medicamente și substanțe toxice îl solicită peste puterile sale. Îndeosebi funcția de depozitar al grăsimilor îi devine în cele din urmă fatală, în condițiile societății contemporane, care este una de consum. Pentru strămoșii noștri, depozitele adipoase reprezentau o rezervă realmente utilă, destinată situațiilor de forță majoră. În perioadele de penurie, ele se consumau repede, spre deosebire de zilele noastre, când abundența de hrană și deficitul de mișcare determină o acumulare continuă de lipide în celulele hepatice. Atunci când 10% din ele au depozitat grăsimi, medicul va pune diagnosticul de steatoză hepatică (boala ficatului gras).
Și ficatul poate avea probleme

* Hepatita – Este o boală infecțioasă cu contagiozitate ridicată. În funcție de agenții patogeni, au fost identificate cinci forme ale hepatitei virale: A, B, C, D și E. Virușii ajung la ficat prin intermediul alimentelor, dar și al contactului cu anumite fluide corporale sau cu materii fecale. Hepatitele A și B pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, iar formele B și C se tratează medicamentos.
* Steatoza hepatică – Consumul abuziv de alcool, excesele alimentare și sedentarismul fac ca ficatul să înmagazineze mai multe lipide decât este capabil să proceseze. În momentul când ponderea lor atinge 10%, din volumul glandei, medicul va pune diagnosticul de steatoză hepatică (boala ficatului gras). În timp, mediatorii chimici secretați de țesutul adipos pot genera o inflamație, astfel încât afecțiunea va evolua către stadiul următor: hepatosteatita. Reducerea greutății corporale, evitarea sedentarismului și renunțarea la alcool stopează acest proces și permit glandei să se regenereze.
* Ciroza – Multe din bolile cronice de ficat duc în final la ciroză. Inflamațiile distrug celulele hepatice și le înlocuiesc cu țesut conjunctiv. Cam 50% din cazuri sunt provocate de consumul excesiv de alcool, iar 25% au la origine infecții virale.
* Abcesul hepatic – Infestarea cu paraziți, precum și o infecție microbiană sau fungică pot determina formarea de puroi în ficat. De obicei, medicul prescrie un tratament de câteva săptămâni cu antibiotice, respectiv cu preparate antiparazitare sau antimicotice. Dar există și alternativa drenării laparoscopice a puroiului, iar atunci când el amenință să se răspândească, se recurge la soluția chirurgicală, ce constă în excizia porțiunii de ficat afectate.
* Tumorile – Cancerul hepatic poate porni de la hepatocite, de la canalele biliare sau vasele de sânge din ficat. Și alte tipuri de boli maligne, cum sunt cancerul mamar, pulmonar sau cel de colon se pot extinde la ficat.
Ajutoare de urgență pentru ficat
Când este depășit de volumul de muncă, astfel încât toxinele amenință să inunde organismul, ficatul poate primi din exterior un mic ajutor de urgență.
* Vărsăturile provocate expulzează substanțele dăunătoare din stomac și din prima parte a intestinului subțire.
* Spălăturile stomacale sunt utilizate pentru a reduce la minimum cantitatea de toxine, înainte ca ele să treacă din tractul digestiv în sânge.
* Cărbunele medicinal înlocuiește cu succes cele două proceduri amintite anterior. El captează rapid substanțele nocive și le scoate din organism prin scaun.
5 mituri

* Trebuie evacuate acumulările de toxine – La persoanele sănătoase nu există depuneri dăunătoare și toxine. De aceea, este practic inutilă o curățare a organismului de eventuale substanțe toxice, prin posturi sau diete.
* Corpul trebuie ajutat să se detoxifice – Corpul uman se detoxifică prin forțe proprii, evacuând deșeurile metabolice, în primul rând pe calea intestinului și a rinichilor, însă și prin plămâni și piele.
* Dietele detox ne eliberează de substanțele nocive – Spectrul intoxicării cu substanțe nocive justifică existența nenumăratelor diete detox. Dar băuturile, prafurile și plasturii recomandați pentru detoxifiere sunt meniți să-i ajute mai ales pe producători și comercianți, care nu doresc decât să-și umple buzunarele.
* Un post sever poate curăța organismul – În timpul postului, metabolismul bazal devine mai lent, pierdem în special lichid din țesuturi și masă musculară, dar aceasta n-are nicio legătură cu detoxifierea. În schimb, după ce revenim la alimentația normală, riscăm să avem de-a face cu efectul yo-yo.
* Produsele detox nu sunt periculoase – Ba sunt! Principiile active conținute în produsele detox pot interacționa cu medicamentele pe care tocmai ni le-am administrat. De asemenea, există și posibilitatea ca ele să provoace o eliminare masivă de săruri minerale, ceea ce va dezechilibra balanța electroliților.
Ficatul în cifre

* 1,5 kilograme cântărește campionul detoxifierii, care este cea mai mare glandă din corpul nostru.
* 200 miliarde de celule alcătuiesc acest organ. Celulele hepatice au o durată de viață cuprinsă între 150 și 180 de zile.
* În jur de 35% din populația globului suferă în prezent de steatoză hepatică.
* 1 ml de alcool per 10 kilocorp pe oră poate să descompună ficatul. Un pahar de vin roșu conține cam 20 grame.
* 2000 litri de sânge circulă zilnic prin ficat, ceea ce înseamnă 1,5 litri pe minut (din care 75-80% trec prin vena portă, iar 20-25% străbat artera hepatică).
* 20 centimetri lungime, 15 centimetri înălțime și 10 centimetri lățime – acestea sunt dimensiunile ficatului.
SOS – substanțe periculoase pentru ficat
* Acetaldehida – În prima fază de descompunere a alcoolului ia naștere acetaldehida, un compus deosebit de toxic. Dacă ficatul nu reușește să avanseze suficient de repede cu neutralizarea substanțelor rezultate din procesarea alcoolului, concentrația acetaldehidei crește, provocând greață și dureri puternice de cap, acea stare neplăcută de după chef, pe care o numim „mahmureală”. În timp, prezența frecventă a acetaldehidei favorizează apariția cirozei hepatice.
* Amoniacul – Este un gaz toxic care se formează în intestin, în procesul de digerare a proteinelor. El este trimis prin vena portă în ficat, unde urmează a fi descompus, iar produsul final al acestor reacții biochimice, ureea, se elimină prin rinichi. În cazul când ficatul nu poate ține pasul în etapa de conversie a gazului în uree, amoniacul ajunge la creier și declanșează tremur muscular, stări de confuzie și tulburări de vorbire.
* Analgezicele – Luate în doze mari, paracetamolul, ibuprofenul și diclofenacul interferează cu funcționarea ficatului, pot distruge celulele hepatice și creează condiții pentru dezvoltarea ulterioară a unei ciroze.
* Drogurile – Amfetaminele, cocaina și mai ales Ecstasy afectează grav ficatul.
* Ciupercile otrăvitoare – Amatoxina este substanța toxică ce se regăsește în cel puțin 90% din cazurile de otrăvire letală cu ciuperci. În pădurile de fag și stejar crește una dintre cele mai primejdioase specii: buretele viperei (Amanita phalloides). Simptomele intoxicației sunt diareea violentă și voma, însă ele apar târziu, după ce s-au produs deja leziuni ireparabile în ficat și rinichi.
* Dioxina – Provine din activitățile industriale poluante (oțelării, prelucrarea fierului și a neferoaselor, industria chimică), dar și din incendiile de vegetație, arderea deșeurilor sau încălzirea tradițională a locuințelor cu sobe pe lemne. Concentrația dioxinei în aer continuă să depășească limita admisă, deși a scăzut în fiecare an, ca urmare a Convenției de la Stockholm, prin care statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă nivelul poluanților organici. Totuși, OMS informează că, în proporție de peste 90%, expunerea la dioxină are loc prin consumul unor alimente contaminate: carne, pește, fructe de mare și lactate. Extrem de toxică este și clorura de vinil, întrebuințată în fabricile de mase plastice, unde se impune manipularea ei cu mare grijă, pentru a se evita infiltrarea acestui gaz toxic în mediul de lucru. Atât dioxina, cât și clorura de vinil pot genera un cancer hepatic.
Aliați din lumea plantelor
Uzina de detoxifiere a organismului este de multe ori suprasolicitată și, în consecință, randamentul ei scade. O puteți întări cu câteva plante medicinale. Extractele din frunze de anghinare îmbunătățesc metabolismul lipidelor, deci pot ajuta la recuperarea ficatului gras. Silimarina, substanța activă din extractele de armurariu, protejează glanda împotriva influențelor negative și o ajută să se regenereze. Rădăcina de lemn-dulce are un efect antiinflamator în hepatită. Curcuma stimulează formarea sucurilor gastrice și reglează metabolismul lipidic. Ginsengul roșu (coreean) susține activitatea celulei hepatice și crește rata de metabolizare a alcoolului. Vâscul ameliorează simptomele hepatitei B, combătând în special stările de epuizare.
COLECISTUL, un ”secund” fidel

Vezica biliară (colecistul) este un organ în formă de pară, cu lungimea de 8-10 centimetri, care comunică cu ficatul prin ductul hepatic. Rolul său este acela de a colecta și stoca secreția biliară (bila) produsă în ficat și de a o elibera prin canalul biliar în duoden, îndată ce începe procesul de digestie a alimentelor ingerate. În afară de apă și săruri minerale, bila mai conține colesterol, acizi biliari și pigmenți (dintre care cel mai important este bilirubina). Ea participă la procesarea lipidelor din alimente, care sunt apoi trimise către ficat prin vena portă. Totodată, secreția biliară servește și ca vehicul de transport pentru substanțele toxice hidrosolubile, metalele grele și produșii reziduali de metabolism, care vor fi eliminați prin intestin.
Vezica biliară în cifre
* 50 mililitri – aceasta este capacitatea maximă de stocare a colecistului.
* 800 mililitri de bilă produc celulele hepatice în decursul unei zile, adică aproximativ 0,5 mililitri pe minut.
* Între 15 și 90 de minute durează o descărcare completă a vezicii biliare.
* De 6-10 ori dus-întors circulă zilnic acizii biliari între ficat, colecist și intestin.
Pietre și alte necazuri
* Calculii biliari – Pietrele din vezica biliară se formează din pigmentul numit bilirubină, însă cel mai adesea din colesterol, unul dintre factorii favorizanți fiind și vârsta. Până la 75 de ani, 35% din femei și 25% din bărbați poartă asemenea pietre în colecist, iar mulți dintre ei nici măcar nu știu acest lucru.
* Colecistita – De vină sunt în general calculii, care împiedică ieșirea secreției biliare din vezică. Ea stagnează și permite proliferarea bacteriilor. Femeile și personele supraponderale se confruntă mai frecvent cu această problemă.
* Colicile biliare – Când o piatră rămâne blocată în canalul biliar, se declanșează dureri violente, localizate în abdomenul superior.
* Colangita acută – Este o inflamație a căilor biliare, cauzată de un calcul care blochează fluxul bilei. Staza favorizează dezvoltarea bacteriilor, iar simptomele tipice sunt: durerile în zona abdomenului superior, febra, frisoanele și colorația galbenă a pielii.