Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

În primul rând, trebuie înțeles că mastodinia este o condiție frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar și în cazul celor aflate în pre– și post-menopauză. În mod tipic, mastodinia reprezintă orice durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară. Asociată frecvent cu modificările fibrochistice ale sânului sau cu ectazia ductală (lărgirea canalelor galactofore), mastodinia este, cel mai probabil, rezultatul unei anomalii de dinamică hormonală. În special mastodinia ciclică este o formă de mastalgie (durere a sânului), normală în timpul ciclului menstrual, fiind deopotrivă asociată cu sindromul premenstrual.
Cred că este important pentru dvs. să cunoașteți mijloacele terapeutice prin care puteți combate mastalgia, ținând cont și de faptul că mastodinia poate fi o afecțiune chinuitoare, care se poate întinde pe o perioadă lungă de timp. Terapia alopată utilizează pentru mastodinie, în principal, danazolul, bromcriptina și tamoxifenul. Danazolul este un testosteron sintetic care se leagă de receptorii de progesteron și cei androgenici, cu efect terapeutic favorabil în 70% din cazurile de mastodinie ciclică, și 31% în cele de mastodinie nonciclică. Bromcriptina inhibă eliberarea de prolactină din hipofiza anterioară. Deși poate determina efecte adverse, precum cefaleea și amețeala, tratamentul cu bromcriptină este unul eficient, în cazurile de mastodinie, putând fi folosit și în cazurile în care danazolul este contraindicat pentru femeile cu istoric de boală trombo-embolică. Tamoxifenul, în doze mici, determină un răspuns favorabil la femeile cu mastodinie severă. Efectele adverse în cazul administrării tamoxifenului sunt minore și, de aceea, este recomandat ca tratament farmacologic de primă linie. Alte opțiuni farmacologice includ administrarea de Lisuride maleat (agonist dopaminic care induce scăderea nivelului prolactinei, corelată cu rezoluția mastodiniei). Antiinflamatoarele nesteroidiene topice (ex. diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii mamare.
Abordarea neconvențională a mastodiniei se poate realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamației și restabilirea echilibrului hormonal, care stă la baza mastalgiei, după cum urmează:
Mastodynon – este un preparat fitoterapeutic cu eficacitate similară medicamentelor de substituție hormonală, acționează prin legarea de receptorii dopaminergici din hipofiză, reducerea sintezei crescute de prolactină și reglarea dezechilibrului hormonal (estrogen/ progesteron). Se administrează 30 de picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, cu puțin lichid.
Mameldin (cremă) – produs recomandat în: mastodinie, mastoză, sindrom premenstrual etc., cu acțiune la nivelul receptorilor celulari din țesutul mamar și al altor țesuturi hormonodependente. Doza zilnică recomandată este de 3-4 grame, aplicată prin masaj ușor pe suprafața sânului.
Se mai pot utiliza remedii precum Hormon-Balance 45, Vitex (favorizează secreția de progesteron prin stimularea corpului luteal, inhibă secreția hipofizară de prolactină, reduce inflamația), extractul de muguri de zmeur, uleiul de germeni de soia (isoflavonele din soia au un impact important în inhibarea estrogenilor și reglarea valorilor hormonale), Kamaiany etc.
Să auzim numai de bine!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Nu pot scăpa de afte” (Răspuns pentru AUREL, F. AS nr. 1477)

Aftele sau stomatita aftoasă de care nu reușiți să scăpați de câțiva ani indică o scădere a rezistenței organismului. De aceea, va fi necesar de administrat preparate naturale, care contribuie la întărirea imunității, în cure anuale periodice. Extractele gemoterapice cu acțiune profundă, de reparare a țesuturilor, precum Extractul din mlădițe de Lemn-câinesc, Extractul din mlădițe de Cimișir, Extractul din muguri de Arin-negru, Extractul din muguri de Nuc și Extractul din mlădițe de Afin sunt eficiente și în tratarea aftelor. Vă recomand să începeți cu o cură de două luni de zile, cu Extract din mlădițe de Cimișir, dimineața (în prima lună, apoi îl înlocuiți cu Extract din muguri de Arin negru, Extract din mlădițe de Lemn-câinesc la prânz și Extract din muguri de Nuc, seara (în prima lună, apoi îl înlocuiți cu Extractul din mlădițe de Afin). Pentru întărirea imunității, adăugați la prânz și Extractul din mlădițe de Măceș. Iar pentru igiena cavității bucale, vă recomand apa de gură Mira (un extract de Smirnă, cu acțiune antiinflamatoare și antifungică) și badijonări cu Plantagingival. Chiar dacă apar ameliorări evidente, nu întrerupeți cura timp de două luni, pentru ca procesul de vindecare să fie complet și să nu apară recidive.
Multă sănătate!
„Sufăr de migrene groaznice, dar numai în weekend” (Răspuns pentru DANIELA – București, F. AS nr. 1477)
Doamna Daniela, după cum ați descris foarte exact modul de manifestare a migrenelor (cu dureri alternând pe partea dreaptă și cea stângă a capului și cu instalare doar în weekend), un consult la un medic homeopat poate duce la identificarea remediului homeopat și a diluției potrivite, care vor pune capăt acestor dureri. Vă recomand să programați un consult la doamna dr. Georgescu Ligia Mirela, din București, medic homeopat și specialist reumatolog, care va ține cont și de spondiloza cervicală de care suferiți. Multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Ce pot face pentru crizele de aritmie?” (Răspuns pentru COSTIN – București, F. AS nr. 1471)

D-le Costin, având în vedere că sunteţi supraponderal iar singura mişcare pe care o faceţi este „de pe un scaun pe altul”, inima dvs. este „indignată”, deoarece ea a fost concepută să funcţioneze mult şi bine şi în parametri normali, pentru o greutate corporală de aprox. 80 kg la 1,80 m înălţime, de exemplu; or, dacă dvs. aveţi cu 30-40 kg în plus (greutatea unui sac de ciment!!) pe care inima dvs. trebuie să le hrănească în plus, prin pomparea de sânge, şi aceasta la fiecare bătaie, minut de minut, ceas de ceas, zi de zi, lună de lună, an de an, nu găsiţi normal ca ea să protesteze, bătând haotic, din ce în ce mai des, şi un timp tot mai îndelungat!? Biata de ea, încearcă să vă transmită (în felul ei şi cu mijloacele pe care le are la dispoziţie) un mesaj de alarmă și ajutor, prin această tahicardie paroxistică. Deci, d-le Costin, dacă nu umblaţi la cauza suferinţei inimii dvs., adică la eliminarea celor 30, 40, 50 de kg de ţesut adipos pe care-l aveţi în excedent, puteţi înghiţi o farmacie cu rafturi cu tot, că nu se va linişti inima! Cea mai eficientă metodă de a elimina sau măcar de a scurta crizele de aritmie cardiacă este să practicaţi exact ceea ce nu vă place, adică:
* Să mâncaţi mereu ce nu vă place şi astfel veţi mânca totdeauna mai puţin.
* Hrana dvs. să fie preponderent vegetariană.
* Să scoateţi definitiv din meniu: carnea de porc şi derivatele ei, untul, smântâna, dulciurile de cofetărie şi/sau de patiserie.
* Să postiţi cât mai des, mâncând o singură masă pe zi, şi aceea luată dimineaţa; între cele două mese trec 24 de ore, timp în care puteţi bea şi 2 litri de apă plată sau ceai neîndulcit.
* Să vă mişcaţi mai mult, mergând cât mai des pe jos, dar nu un mers agale (cu mâinile la spate), ci în pas alert (grăbit) cel puţin o oră pe zi. Se prea poate ca tahicardia dvs. să aibă şi o componentă psiho-emoţională cauzată de unele gânduri sau idei negative ce vă obsedează, şi nu puteţi dormi un somn de calitate.
* De asemenea, puteţi utiliza ceaiuri de Sunătoare, Lavandă, Pasiflora, Valeriană, cu efect calmant al sistemului nervos central. Dacă aceste metode ce vă stau la îndemână nu vă ajută prea mult, contactaţi-mă.