– Nu-l lăsați să se facă scrum! Natura are pompieri pricepuți –

* Mască din făină de in – se face o pastă subțire din făină de in, miere și apă rece. Se aplică după 20 de minute pe fața iritată de soare și vânt.
* Lapte de crin – se recomandă pentru a menține pielea fragedă, curată, ferită de pistrui. Rețetă: un bulb de crin alb, curățat și tăiat în două, se fierbe în 200 ml de lapte proaspăt, până se înmoaie bine. Cu o lingură de lemn se bate bine compoziția, se toarnă 4-5 picături de alcool alb de 70 grade și se păstrează în borcănele, la loc răcoros și la întuneric. Se aplică pe față, masând ușor locurile expuse la pătare (pistrui).
* Drojdie de bere – se ia o bucățică cât o nucă, se amestecă cu 1/2 linguriță miere și 2-3 picături de tinctură de propolis. Se aplică pe tenul gras, acneic.
* Polen – o linguriță cu polen se amestecă cu 2 lingurițe cu iaurt natural și o linguriță cu miere. Se aplică pe tenul uscat.
* Căpșuni. Pentru ten deshidratat grav: se pasează fructele, se amestecă cu puțină miere și un albuș bătut spumă și se aplică pe față, peste crema de zi (hidratantă, nu grasă). Pentru tenul gras, predispus la deshidratare – comprese cu suc de căpșuni în jurul ochilor.
* Pătrunjel – se masează sub formă de suc (extras în centrifugă) pe tenul pistruiat.
* Miere + smântână + gălbenuș de ou – „cremă” cu efect de antiîmbătrânire.
* Miere + vodcă – într-un borcan de sticlă se pun 100 g miere și 4 linguri de vodcă. Componentele se încălzesc și se amestecă. Se aplică zilnic pe față, sub formă de comprese călduțe. Are efect tonifiant.
* Miere + lămâie – într-un borcan de sticlă se pun 100 g miere, se dă pe răzătoarea mică o lămâie cu coajă cu tot și se amestecă bine, până la obținerea unei paste omogene. Se aplică zilnic pe față, sub formă de mască. Are efect de atenuare a ridurilor.
* Piersică, caisă, cireșe, vișine, pepene verde, galben – se aplică bucăți de fructe ca atare sau suc, peste un strat subțire de cremă. Are efecte de hidratare și hrănire.
* Morcov + măr – rase în părți egale. Se amestecă cu miere. Se aplică sub formă de mască regeneratoare.
* Plante cu acțiune antiseboreică – brusture, gălbenele, hrean, migdal, ricin, usturoi. Se aplică comprese cu infuzii preparate prin opărire cu apă.