Afecțiuni cardiace

* Miere de albine (tei și salcâm) – 3 lingurițe pe zi.
* Căpăceală – se găsește la apicultori (un amestec de miere, ceară și propolis). Trebuie mestecată ca o gumă, chiar după ce s-a terminat mierea din ea, deoarece ceara intrată în tractul digestiv are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sânge, ajutând în același timp și la optimizarea funcționării cordului.
* Lăptișor de matcă în amestec cu miere, are funcții vasodilatatoare – 1 linguriță pe zi.
Angină pectorală
* Sirop: ceapă roșie de Făgăraș (care conține multă biotină) în amestec cu miere de albine (de tei sau salcâm), suc de lămâie și suc de usturoi. Se lasă la plămădit, într-un litru de apă fiartă, timp de 2-3 zile și apoi se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi.
* Produse apicole: oțet de mere cu miere de tei sau salcâm (se bea diluat în apă), căpăceală (mestecată până la consumarea totală) și propolis (de trei ori pe zi, diluat în ceai).
Cârcei
Chinuitorii cârcei ce apar în pulpa piciorului și în tălpi se combat luând 2 lingurițe cu miere după fiecare masă. Tratamentul este permanent.
* Zvâcnetul pleoapelor sau al colțului gurii dispare după circa o săptămână dacă se iau 2 lingurițe cu miere la fiecare masă.
Insomnie

Dacă adormim greu seara sau dacă ne trezim din somn și nu mai putem adormi, mierea este de mare folos. Se ia ca atare, o lingură cu miere după masa de seară, sau se dizolvă o lingură cu miere în lapte cald.
* Eficientă este și o cană cu vin roșu, în care se adaugă o linguriță cu miere și un căpăcel de tinctură de valeriană.
Prostatită
* Produse apicole: polen (1 linguriță pe zi), propolis (solid) mestecat circa 3-5 minute (atenție la alergici, poate provoca pareze temporare), supozitoare cu propolis.
Sunt indicate și măsuri foarte severe de dietă alimentară: trebuie eliminate: alcoolul, tutunul, cafeaua, condimentele, preparatele alimentare iritante, sarea în exces, consumul exagerat de lichide.
Răceli de vară
* Inhalații cu ceară de albine: se așează pe ochiul de aragaz o placă de tablă curată, pe care, după ce s-a înfierbântat, se pune câte o bobiță de ceară de mărimea unui bob de grâu. Se va ridica un firicel de fum, pe care îl vom inhala: o inspirație pe nas și una pe gură, până la topire, apoi se repetă încă de cinci ori.
* Tinctură de propolis 30%: se pun la rădăcina limbii două picături, câte una de fiecare parte.
* Gargară: se pun 30 de picături de tinctură de propolis într-un pahar cu ceai de gălbenele sau de mușețel. Se face o gargară cât mai profundă, apoi se înghite soluția.
* Nas înfundat, rinite – se face un ceai din gălbenele, coada-șoricelului și rostopască, câte o linguriță din fiecare. Se adaugă 3 picături de tinctură de propolis și se amestecă bine diluția, apoi se ia cu o pipetă și se pune în fiecare nară, picătură cu picătură, în așa fel ca operațiunea să dureze circa 5 minute.
Reumatism
* Masaje cu produse apicole: miere cu oțet de mere, împachetări cu ceară, unguent pe bază de venin de albine.
* Regim dietetic, care să elimine factorii de risc: fumat, băuturi alcoolice, exces de sare, spanacul și ștevia (care conțin oxalați de calciu). Se recomandă înlocuirea acestora cu lobodă și urzici.
* Cură de propolis – de 3 ori pe zi, diluat în miere.
Tuberculoză pulmonară
* Inhalații cu tinctură de propolis în ceai de busuioc, brad, pin sau mentă.
* Se picură tinctură (50 de picături) în ceai.
* Cremă de propolis: 30 g propolis în 5 g miere de tei sau de munte. Se ia de trei ori pe zi.
* Fagure de miere sau căpăceală, mestecate până la consumarea totală.
* Regim dietetic: una până la trei zile pe săptămână se va ține un regim de crudități. Sunt interzise fumatul, consumul băuturilor alcoolice, al cafelei și al condimentelor în exces.
Tuse rebelă

Se fierbe o lămâie, spălată înainte cu peria, într-o cană cu apă, vreme de 10 minute, la foc domol. Se taie apoi în două și se stoarce zeama într-un pahar. La sucul obținut se adaugă două linguri de glicerină. Amestecul se agită bine, apoi paharul se umple cu miere. Când apar accesele de tuse, se ia câte o linguriță de sirop, după ce se agită bine conținutul. Dacă tusea apare noaptea, se ia o linguriță înainte de culcare și una noaptea, când ne trezim. Dacă tusea e persistentă, se iau 6 lingurițe cu sirop pe zi: două dimineața, înainte de micul dejun, apoi câte două și înainte de celelalte mese, de prânz și seară. Pe măsură ce tusea cedează, numărul dozelor se micșorează.
Tuse convulsivă
* Tinctură de propolis: într-un pahar mic cu ceai de brad se adaugă 30 de picături de tinctură de propolis. Se face gargară cât mai mult, apoi se înghite.
* Miere de tei: în același tip de ceai se adaugă două linguri cu miere la o cană de 250 ml și se beau două căni pe zi, cu sorbituri mici. (Atenție! Este contraindicat diabeticilor.)
* Căpăceală: se mestecă până la consumarea totală.
* Inhalații cu ceară de albine (după metoda descrisă în rețeta împotriva răcelilor), inhalații cu ceai de tei, mentă, muguri de brad, busuioc și mărar. Aceasta se realizează prin așezarea pe o cană de tablă a unei pâlnii cu gura în jos. Se inhalează aburul degajat.
Sinuzită
Se combate prin mestecarea regulată de fagure de albine. Se ia din oră în oră o bucățică de fagure, cât încape într-o linguriță, și se mestecă bine vreme de 15 minute. Resturile se scuipă. După maximum 6-8 mestecări, simptomele încep să dispară. Vindecarea se produce în 24 de ore. Nasul se desfundă și sinusurile revin la normal. Pentru a preveni revenirea bolii e bine ca tratamentul cu fagure să continue o dată pe zi, vreme de o săptămână.