
Și eu am avut un lipom de mărimea unei măsline, care avea un por deschis și pe acolo ieșea prin apăsare o grăsime albă, urât mirositoare. Am citit în revista „Formula AS” că se poate trata prin masaj ușor cu ulei de ricin, de câteva ori pe zi. Eu am rezolvat problema într-o săptămână. Prin acel por, tot prin apăsare, a început să iasă acea grăsime urât mirositoare, până pielea a revenit la aspectul normal. Persoana care a dat rețeta a rezolvat problema cu lipomul în trei săptămâni. La dvs. probabil se va rezolva în mai mult timp, deoarece este foarte mare. Ar fi bine să cereți și părerea unui medic, să stabilească dacă este lipom și nu un cheag de altă natură. Sănătate și succes!
MARIA D. – Cluj
„Am o transpirație abundentă și urât mirositoare” (Răspuns pentru LIVIU – București, F. AS nr. 1358)
Am fost și eu diagnosticată cu hiperhidroză în urmă cu 19 ani și am trecut printr-o experiență asemănătoare, însă am reușit să mă vindec și nu a mai recidivat niciodată. Vindecarea a intervenit la puțin timp după ce am aflat în ce aliment se găsea toxina care a declanșat boala. În cazul meu, a fost vorba de o cutie de cafea Amigo, aproape de termenul de expirare. Nu am trimis cutia de cafea la un laborator de analiză, dar am realizat că senzația de disconfort pe care o simțeam se accentua după ceașca de cafea, pe care o beam cu multă plăcere. Doctorii pe care i-am consultat îmi spuseseră că hiperhidroza fusese declanșată de substanțele chimice cu care lucram (sunt inginer chimist) sau de detergenții cu care spălam. Tratamentul a constat în umectarea zonelor afectate (axilară, inghinală) cu soluție de acid boric 3%. După uscarea pielii nu se mai folosește nici un alt preparat. Se repetă tratamentul de 5-6 ori pe zi. Seara sau dimineața se face o baie generală. (Doctorii îmi interziseseră categoric baia, pe motiv că agravează boala.) Regim alimentar: 4 căni de ceai de mușețel, preferabil neîndulcit, băut în loc de apă. Până la vindecare se evită alcoolul, cafeaua, țigările, condimentele de orice fel, băuturile carbogazoase, mezelurile și toate acele alimente care măresc starea de iritare și mâncărime a pielii. Chiar dacă acidul boric, ceaiul de mușețel și regimul alimentar vă vor ajuta să vă vindecați în câteva zile, regimul alimentar trebuie ținut cel puțin o lună. Încercați să identificați ce aliment v-a declanșat boala și evitați-l pe viitor. Doamne ajută!
Valentina S. – Deva
„Sufăr de o formă ușoară de epilepsie. Mă pot vindeca?” (Răspuns pentru M. A. – București, F. AS nr. 1447)
Tratamentul naturist pe care îl recomand este luat din cartea „Sănătate din farmacia Domnului”, de Maria Treben.
* Ceai de cimbru – se beau 2 cești pe zi (niciodată în criză!), pe tot parcursul anului, în cure de 2-3 săptămâni, cu întreruperi de 10 zile. Faceți infuzie dintr-o linguriță cu vârf de plantă, opărită cu 250 ml apă, pe care o lăsați să stea puțin. (Nu se bea după ora 16, deoarece provoacă insomnii!) Seara, este recomandat ceaiul de tei.
* Puneți comprese cu bitter suedez în regiunea occipitală. Înainte de a pune compresa cu bitter suedez, ungeți porțiunea bolnavă cu untură de porc sau pomadă de filimică, pentru ca alcoolul să nu tragă grăsimea din piele. După ce ați aplicat compresa, legați-o cu o cârpă sau cu o fașă caldă. Compresa este lăsată să acționeze 2-4 ore sau după modul cum este suportată. După îndepărtarea ei, pielea se pudrează cu talc. Dacă apar mâncărimi, ungeți locul cu pomada (alifie) de filimică. Multă sănătate!
FLORIN S.
„Din cauza fragilității vaselor sanguine, îmi curge deseori sânge din nas” (Răspuns pentru ROXANA – București, F. AS nr. 1452)
Cauzele epistaxisului sunt multiple, începând cu cele locale și terminând cu cele generale, apariția sa fiind favorizată de vascularizarea puternică a mucoasei nazale. Nu ați menționat dacă suferiți de hipertensiune arterială sau de tensiune oscilantă, în care caz valorile normale sunt depășite în anumite perioade, conducând la hemoragie nazală datorită fragilității vaselor capilare. Paradoxal, în caz de hipertensiune arterială, epistaxisul reprezintă o supapă de siguranță a organismului, evitându-se astfel producerea altor hemoragii ale vaselor capilare, mai periculoase la nivelul ochiului sau chiar al creierului, cu consecințe deosebit de grave. Vă recomand să verificați dacă nu suferiți de insuficiență hepatică sau de unele boli ale sângelui, ca agranulocitoza, hemofilia sau chiar leucemia, situație în care ar fi util să consultați și un medic specialist hematolog. Pentru reducerea fragilității capilarelor există și medicamente românești ieftine, eficiente și ușor de administrat (sub formă de tablete): Rutosid (conține rutinum), Rutin S sau Tarosin (care, pe lângă rutinum, conține și 50 mg de Vitamina C). În paralel, se pot administra și tablete de Vitamina C 200 mg, care acționează, de asemenea, în sensul reducerii fragilității vaselor capilare. În cazul în care eventuale afecțiuni hepatice sau hematologice nedepistate până în prezent nu se confirmă, apelați și la alți medici, ORL-iști sau cardiologi, până la clarificarea situației. Perseverați și veți obține cu siguranță rezultatul dorit. Vă doresc succes!
SILVIU M. – Timișoara
„Am o ciupercă pe tălpi” (Răspuns pentru GABI P. – Adjud, F. AS nr. 1483)
O astfel de ciupercă se tratează cu tinctură Sabouraud, care este un amestec de iod cu aspirină. Tratamentul se aplică astfel: se spală picioarele, se șterg bine, apoi cu un tampon de vată se aplică soluția pe toată talpa piciorului, inclusiv între degete și se lasă să se usuce pielea. Tratamentul se face seara, pentru ca picioarele să se odihnească și să se aerisească. Soluția se aplică până la dispariția mâncărimii (aceasta poate dura 7-10 zile). Este de preferat ca după tratament să se folosească numai ciorapi din bumbac, iar încălțămintea să fie din piele. Vă doresc din tot sufletul multă sănătate!
RODICA – Timișoara