Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru M.T. – București, F. AS 1443: „Nu reușesc să mă vindec de peladă”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Pelada este numele comun pentru alopecia area­ta, o tulburare caracterizată prin pier­dere de păr localizată. Pelada este o tulburare benignă, adică nu poartă în sine riscuri importante la adresa sănă­tății, deși unele condiții asociate bolii pot fi severe, cum ar fi cele psiho­lo­gice.

Pelada se manifestă prin zone bine delimitate (de obicei) de pierdere a părului, care uneori cade în șuvițe. Zonele de cădere alternează cu zone de recreștere. În general, boala este asimptomatică, dar circa 15% dintre pacienți acuză prurit (mâncărime) sau usturime. Caracteristic pentru această boală este părul în forma semnului de exclamație. Firul de păr este scurt, mai subțire spre scalp și mai gros spre capăt. Din păcate, faptul că pelada apare la o vârstă mai fra­gedă, cum e și cazul dum­nea­voastră, sugerează că este o for­mă severă. Majoritatea oame­nilor au o singură zonă afectată, alții mai multe.

Formele pe care le poate îm­brăca boala:

* Formă obișnuită, cu o sin­gură zonă rotund-ovală și netedă.

* Formă reticulară, cu zone multiple, care dau imaginea unei rețele.

* „Alopecia totalis”, în care cade părul de pe tot scalpul.

* „Alopecia universalis”, în care cade părul de pe tot corpul.

Alopecia afectează, în ordinea frecvenței, scal­pul (68-95%), barba (28%), sprâncenele (3,8%) și membrele (1,3%). Tinde să afecteze bărbații și femeile în egală măsură, vârsta de vârf fiind între 15-29 ani.

Cauza alopeciei areata este necunoscută. Totuși, este considerată o boală autoimună, cu tulburări la nivel celular.

Alopecia, precum și pierderea părului în gene­ral, sunt asociate cu unele boli, în special auto­imune, cum sunt: diabetul zaharat, vitiligo, tiroi­dită, lupus eritematos, tulburări alimentare, stresul psihic, boli psihice, radioterapie în zona capului, chimioterapie, unele medicamente, sifilis (mai rar acum) și unele tratamente legate de coafură.

Posibile abordări naturiste:

* Încetați să fumați – unele studii sugerează o legătură între fumat și alopecie.

* Stresul psihic trebuie gestionat. Un demers dificil, căci cere o confruntare cu propria persoană.

* Mișcarea fizică – ajută foarte mult la deten­sionarea psihică, dar și la echilibrarea imunologică.

* Meditație, tai qi, yoga – sunt metode care ajută la detensionare și calmare.

* Dieta este importantă. Să fie sănătoasă, cu multe vitamine. Evitați alimentele ultraprocesate.

* Dietă bogată în antioxidanți, care au efect antiinflamator, cum ar fi legumele verzi, fructele proaspete (de preferat bio).

* Suplimente de zinc și seleniu.

* Ginseng, ca supliment alimentar.

* Ulei de lavandă (Lavandula angustifolia) sau de rozmarin (Rosmarinus officinalis).

* Acupunctura – reduce stresul și bolile aso­ciate peladei.

* Homeopatia – este o metodă ideală de tra­tament, fiindcă atinge cauzele profunde ale bolii. Se recomandă unele medicamente, cum sunt: Natrum muriaticum, Rosmarinus officinalis, Sele­nium, Syphylinum, dar un tratament individual este de preferat.

* Grupele de sprijin sunt foarte eficiente. Fa­cilitează schimbul de experiență între bolnavi, ofe­rind suport de la oameni care pășesc pe același drum.

Fiindcă alopecia areata poate semnala alte boli grave, este important să consultați un medic specialist!

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut un remediu pentru enterocolită acută” (Răspuns pentru Diana F., F. AS nr. 1482)

D-na Diana, tratarea acestei suferinţe trebuie să înceapă cu un regim alimentar preponderent vege­tarian, cu multe legume şi fructe proaspete, la fie­care masă. Excludeţi definitiv carnea de porc + derivatele, carnea roșie, mezelurile, untul şi smân­tâna. Singura carne acceptată este cea albă: pasăre şi peşte, dar şi aceasta doar o dată la două săptă­mâni; un ou pe săptămână, iar lactatele (brânză de vaci, telemea) degresate. Mâncați multă pâine puţin prăjită şi produse din soia: lapte, brânză Tofu, crenvurşti, parizer, care sunt şi gustoase, şi sănă­toase. Ca lichide, să predomine apa plată, zeama de compot, ceaiul de Scoruş-ne­gru (Aronia) alternativ cu cel de mentă. Ca medicaţie, vă reco­mand un amestec de pudre 1/1/1: cărbune medicinal, argilă, pro­polis, pe care le puteţi găsi în ma­gazinele naturiste din localitatea dvs. Le omogenizaţi pe toate într-un castron de ceramică, apoi pu­neți amestecul într-un borcan cu capac ce se închide prin înfiletare. Din această pudră, administraţi câte o linguriţă rasă, amestecată cu puţină zeamă de compot sau suc de Aronia, între mesele prin­cipale (aprox. orele 10-15-20). Cele trei mese trebuie date cam la aceeaşi oră zilnic. Sunt interzise băuturile carbogazoase, cipsu­rile, biscuiţii. În general, nu se consumă nimic între mese, în afară de fructe sau legume proaspete, ceai şi apă plată. Căutaţi pe piaţă „Suc de Aronia” şi fructe intens colorate precum: struguri negri, mure, coacăze negre, ce sunt foarte potrivite pentru un colon sensibil. Multă sănătate!

„Sufăr de Zona Zoster pe nervul trigemen” (Răspuns pentru MIHAI T. – Bucureşti, F. AS nr. 1485)

Viruşii de Zona Zoster vor supravieţui în stare latentă multă vreme în corpul dvs., şi periodic îşi vor face cunoscută prezenţa, prin puseuri deosebit de dureroase în perimetrul nervului trigemen. Vă recomand un regim preponderent vegetarian, cu multe legume şi fructe proaspete, din care eliminaţi total carnea roşie şi derivatele ei, precum şi untul şi smântâna. V-ar ajuta şi mişcarea practicată în aer liber, timp de 60-90 minute pe zi. Atât regimul alimentar cât şi mişcarea duc la o creştere a imu­nităţii organismului, care va lupta mai eficient cu vi­ruşii de Zona Zoster rămaşi în corp. Tot pentru mărirea imunităţii vă recomand administrarea in­ternă, pe o lungă perioadă de timp, de tinctură de propolis, 1/2 linguriţă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, diluată în puţină miere de albine. Când apar puseurile, puteţi tampona zona dureroasă cu un beţişor de curăţat urechile înmuiat în propolis, de câteva ori pe zi. De asemenea, puteţi folosi un amestec de două ceaiuri: 1) frunze de scumpie (oţe­tar) şi 2) frunze de cânepă, preparat astfel: peste două linguriţe de frunze de scumpie şi două lin­guriţe de frunze de cânepă se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă vasul acoperit 15 minute, se stre­coară ceaiul şi se beau două căni pe zi, dimi­neaţa şi seara. Ceaiul se bea numai în perioadele în care apar durerile în zona nervului trigemen, spre deo­sebire de tinctura de propolis, care se adminis­trează pe o lungă perioadă de timp. Dacă nu găsiţi ceaiu­rile recomandate sau dacă acest tratament nu are eficienţa dorită, contactaţi-mă.

„Caut tratament pentru polipi pe intestinul gros” (Răspuns pentru A.T. – jud. Buzău, F. AS nr. 1485)

Tratamentul începe cu eliminarea totală a ali­mentelor preparate din carne roşie, precum şi untul, brânza grasă şi smântâna. Veţi adera la un regim alimentar preponderent vegetarian, bogat în legume şi fructe proaspete. La aproximativ două ore după masa de dimineaţă şi de seară, luaţi o lingură de argilă, pe care o omogenizați în prealabil într-o jumătate de cană de ceai de muşeţel sau gălbenele. Înainte cu circa o oră de masa de prânz, luaţi 1/2 linguriţă de propolis glicolic.

V-ar fi utilă şi o cură de suc de Aronia (Scoruş negru), din care beţi câte o gură, după fiecare masă principală + o gură între mese. Dacă nu găsiţi suc de Aronia pe piaţă sau tratamentul recomandat nu este destul de eficient, contactaţi-mă.

„Fiul meu suferă de laringită cronică hiperfuncţională” (Răspuns pentru MARINA – Slobozia, F. AS 1485)

Interzis total alcoolul, sub toate formele, tutunul şi alimentele sau băuturile fierbinţi! Apoi, se recomandă administrarea a 1/2 linguriţă de propolis glicolic, după o prealabilă gargară cu o soluţie diluată de albastru de metilen (câteva picături adău­gate într-o jumătate de pahar de ceai de muşeţel sau gălbenele) după me­sele principale. Soluţia de albastru de metilen (se găsește în farmacii) să alterneze, la 10-14 zile, cu cea de permanganat de potasiu, tot aşa, câteva picături, diluate în 1/2 cană cu ceai de muşeţel sau gălbenele, cu care se face gargară după mesele prin­­cipale. Dacă nu găsiţi unul din componentele tratamentului recomandat sau suferinţele laringiene persistă, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian